Δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης 10 Ιουνίου 2021 στην πλατεία Καπνεργάτη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκηρύχθηκε ενάντια στο υπό ψήφιση νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Όσοι βρέθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, σε μια συγκέντρωση που ξεκίνησε περί τις 10:30 το πρωί (με τις καθιερωμένες ομιλίες) και ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη πορεία στους δρόμους της Καβάλας.
Τουλάχιστον μια “ικανοποιητική” είδηση αποτελεί το γεγονός πως, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό πραγματοποιήθηκε μια κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τόσο από σωματεία όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ Καβάλας όσο και από το ΠΑΜΕ Καβάλας. Παρόντες, όπως αναμενόταν, ήταν τα μέλη του σωματείου εργαζόμενων στην Kavala Oil “Το βαρέλι”.
Το ζήτημα, πάντως, είναι κατά πόσο αυτές οι απεργιακές κινητοποιήσεις της μιας ημέρας μπορούν να αποτελέσουν την οποιαδήποτε αφορμή για να επιτευχθεί οποιαδήποτε αλλαγή ή ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών.
Με μια ημέρα “αντίδραση” δεν γίνεται δουλειά, κύριοι. Το μόνο που “πετυχαίνετε”, πέραν της όποιας ταλαιπωρίας που προκαλείται σε όλους τους υπόλοιπους που θέλουν να μετακινηθούν για να πάνε στις δουλειές τους (ειδικά σε πόλεις όπως η Αθήνα), είναι να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο τόσο το ήδη υποβαθμισμένο στα μάτια της κοινωνίας συνδικαλιστικό κίνημα όσο και τα αιτήματα των εργατών για οκτάωρη εργασία, για καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθοδοσίας, για εργασιακή ασφάλεια.
Μετά από τόσα χρόνια, πιστεύαμε πως αυτό θα το είχαν καταλάβει οι συνδικαλιστές. Πιστεύαμε πως θα είχαν καταλάβει ότι θα πρέπει να μιλήσουν διαφορετικά στους συμπολίτες τους για να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους και να ζητήσουν τη συμπόρευσή τους – και όχι να ακολουθούν πρακτικές που ανήκουν σε πολύ παλαιότερες εποχές.
Αλλά μάλλον πιστεύαμε λάθος…
Και για να προλάβουμε τους “καλοθελητές”: το ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους όσοι διαφωνούν με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ πως συμφωνούμε με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Απλά υπογραμμίζουμε τις επιφυλάξεις μας για τους τρόπους αντίδρασης – τίποτα παραπάνω…