Κατά της διοίκησης Φίλιππου Αναστασιάδη στρέφεται η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Παγγαίου Μαρία Βαρύτη, η οποία κατηγορεί (με ανακοίνωσή της) την δημοτική αρχή ότι επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει την διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων σε 3 από τις 5 δημοτικές ενότητες του δήμου.
Στην ανακοίνωσή της η κ. Βαρύτη επισημαίνει τα εξής:
Ο κ. Αναστασιάδης και η δημοτική ομάδα του αποφάσισαν την εκ νέου ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων με ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τα επόμενα 4 χρόνια, στις 3 από τις 5 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Παγγαίου (Ορφανού, Ελευθερών και Πιερέων), με προϋπολογισμό 8.682.209€.
Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε λήξει πριν 10 μήνες, και συνεχίστηκε με συνεχείς τρίμηνες παρατάσεις που λήγουν στις 2.4.2026.
Παρόλα αυτά, η διοίκηση επέλεξε να ξεκινήσει τις διαδικασίες του νέου διαγωνισμού τον Δεκέμβρη του 2025 και να διεξάγει νέο διαγωνισμό στα τέλη Ιανουαρίου 2026, με διαδικασίες ταχείας εκτέλεσης.
· Την Παρασκευή 23.1.2026: τελευταία ημέρα υποβολής προσφορών – κατατέθηκε μία και μοναδική προσφορά.
· Τη Δευτέρα 26.1.2026: η Επιτροπή Διαγωνισμού αποσφράγισε και ελέγχει τα δικαιολογητικά και την τεχνική προσφορά.
· την Τρίτη 27.1.2026: αξιολογείται η οικονομική προσφορά, έκπτωση 1,44%, και ο μειοδότης κηρύσσεται προσωρινός ανάδοχος.
· Την Παρασκευή 30.1.2026: καταθέτει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά.
· Την Τρίτη 3.2.2026: κατατέθηκε στο πρωτόκολλο του Δήμου σφραγισμένος φάκελος με δικαιολογητικά και την ίδια μέρα η επιτροπή αφού τα εξέτασε, ολοκλήρωσε τον έλεγχο και συνέταξε το πρακτικό κατακύρωσης. Την ίδια το απέστειλε για έγκριση στη Δημοτική Επιτροπή, και το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στις 14:57, τα μέλη της δημοτικής επιτροπής λάβαμε email για κατεπείγουσα συνεδρίαση την επόμενη ημέρα, στις 4.2.2026 ώρα 11:00 το πρωί.
Μέσα σε μόλις έξι εργάσιμες ημέρες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία, εγκρίθηκε η μοναδική προσφορά με έκπτωση μόλις 1,44%, για έργο 8,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής κλήθηκαν να εγκρίνουν εκατομμύρια μέσα σε λίγες ώρες.
Με την επίσπευση των διαδικασιών στέρησαν από τα μέλη της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα ελέγχου του ογκώδους φακέλου του διαγωνισμού.
Παρά τις τρεις παρατάσεις της προηγούμενης σύμβασης με την ίδια εταιρία, η Δημοτική Αρχή επικαλέστηκε το κατεπείγον λόγω λήξης της σύμβασης στις 2.4.2026. Χρόνος υπήρχε – ο διαγωνισμός καθυστέρησε εσκεμμένα, οδηγώντας σε διαδικασία fast track και ουσιαστικά σε “φωτογραφική ανάθεση”.
Η Επιτροπή Διαγωνισμού όφειλε να ακυρώσει τη διαδικασία, ειδικά όταν η μοναδική προσφορά προέβλεπε την ανύπαρκτη έκπτωση 1,44%.
Η μη επανάληψη του διαγωνισμού στερεί τον Δήμο από πραγματικό ανταγωνισμό και από καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα, καθώς μια πιθανή έκπτωση της τάξης του 20% θα σήμαινε όφελος για το Δήμο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
Ως αντιπολίτευση, καταψηφίσαμε τον διαγωνισμό και θα προσφύγουμε στις αρμόδιες αρχές.
Μαρία Βαρύτη
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης
Δημοτική Σύμβουλος Παγγαίου





