11.8 C
Kavala
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Μάκης Παπαδόπουλος: Η ανάπτυξη της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας δεν μπορούν να πάνε χώρια

Must Read

Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Με ομόφωνη απόφαση η επιτροπή των ειδικών του υπουργείο Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» να ανοίξουν την...

ΑΟ Καβάλα: “Η κοροϊδία συνεχίζεται – Αφήστε μας να παίξουμε”

Έχουμε ήδη φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 και ακόμα κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα...

Εξιχνίαση κλοπών οχημάτων από τον Ιούνιο 2020

Εξιχνιάστηκαν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος...

Για άλλη μια φορά, η Καβάλα αντιμετωπίζει μία αρνητική “έκπληξη” από τον κεντρικό πολιτικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό: τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης χωρίς την Ανατολική Μακεδονία.

Όλοι συμφωνούν ότι η ανάπτυξη της Θράκης είναι πρώτιστη ανάγκη για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ισχυρή Θράκη χωρίς ισχυρή Καβάλα και ισχυρή Δράμα δεν υπάρχει. Ο οικονομικός χώρος που εκτείνεται από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Έβρο πρέπει να είναι ενιαίος, συνεχής και ισχυρός, χωρίς κενά και ασυνέχειες.

Εξάλλου, τις προηγούμενες δεκαετίες ζήσαμε την αποτυχία του μοντέλου μονομερούς ενίσχυσης της Θράκης: δόθηκαν γενναία οικονομικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που τελικά έκλεισαν, καθώς δεν είχαν αρκετούς πελάτες για να πουλήσουν τα προϊόντα τους και φθηνά μεταφορικά δίκτυα για να τα μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, τα οικονομικά κίνητρα που είχαν δοθεί δημιούργησαν αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των νομών της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Εάν υιοθετηθεί πάλι η ίδια πολιτική, θα υπονομευτεί ξανά η εσωτερική συνοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και η περιφερειακή συνείδηση των κατοίκων της.

Η συζήτηση αυτή φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της χάραξης της ανατολικής “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα.

Η εναλλακτική πρόταση που υποστηρίξαμε για σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας μέσω Δράμας και Σερρών και για σύνδεση Καβάλας-Κομοτηνής-Ποντκόβα Βουλγαρίας προωθεί απολύτως τον στόχο για έναν ενιαίο, συνεχή και ισχυρό οικονομικό χώρο στην περιοχή μεταξύ Θεσσαλονίκης και Έβρου.

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας αποδεικνύει και στο θέμα αυτό ότι δεν έχει καμία άποψη και καμία στρατηγική για την ανάπτυξη του τόπου μας. Δε συμμετείχε στη διαβούλευση για την ανατολική “Σιδηροδρομική Εγνατία” και υποβάθμισε τη σημασία της εναλλακτικής πρότασης που κατατέθηκε. Τώρα, έρχεται σπασμωδικά και καθυστερημένα να ζητήσει την ενίσχυση του διπόλου Καβάλα-Δράμα, χωρίς καμία συγκεκριμένη και χειροπιαστή πρόταση, και με “χλιαρή αντίδραση” απέναντι στη διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, μόνο και μόνο “για να βγει από την υποχρέωση”.

Εμείς, όλο το προηγούμενο διάστημα, πήραμε την πρωτοβουλία και κάναμε συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες του τόπου μας, για να τους ενημερώσουμε για τις αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες που δημιουργεί η εναλλακτική χάραξη της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” για την Καβάλα, το εμπορικό λιμάνι της και την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.

Ενόψει πλέον της εξέλιξης με τη διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή με στόχο να διαμορφωθεί μία εθνική στρατηγική που θα καθιερώνει τον κομβικό ρόλο του διπόλου Καβάλας-Δράμας και της οργανικής σύνδεσής του με τη Θράκη προς τα ανατολικά και τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη προς τα δυτικά.

Η ανάπτυξη, η ευημερία και η διασφάλιση της Εθνικής Άμυνας της χώρας δεν είναι συμβατές με “τρύπες” στον γεωπολιτικό χάρτη και στην οικονομική γεωγραφία της περιοχής μας.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Με ομόφωνη απόφαση η επιτροπή των ειδικών του υπουργείο Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» να ανοίξουν την...

ΑΟ Καβάλα: “Η κοροϊδία συνεχίζεται – Αφήστε μας να παίξουμε”

Έχουμε ήδη φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 και ακόμα κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ξεκινήσουν οι αθλητικές υποχρεώσεις για...

Εξιχνίαση κλοπών οχημάτων από τον Ιούνιο 2020

Εξιχνιάστηκαν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, με τη συνδρομή...

Μητρώο Αθλητικών Σωματείων: ο ρόλος του και ο κατάλογος των ποδοσφαιρικών σωματείων της Π.Ε. Καβάλας

Αναμφίβολα η πανδημία του Covid-19  έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις (και) στον χώρο του αθλητισμού, με,...

Παρήγγειλαν…300 κιλά ψάρια…στο όνομα του αντιδημάρχου Θόδωρου Παπαδόπουλου!

Μια απίστευτη ιστορία με "θύματα" τον αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων Καβάλας Θόδωρο Παπαδόπουλο και 3 επαγγελματίες που διατηρούν ιχθυοπωλεία στην Καβάλα...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -