11.8 C
Kavala
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Λυχούνας, Μενδώνη, “μαγκιές”, και “λάθος” μάρμαρα, με φόντο τους Φιλίππους!

Must Read

Κρατική ενίσχυση 126 εκ ευρώ στους παραγωγούς ελαιόλαδου της Π.Ε. Καβάλας

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους παραγωγούς ελαιόλαδου της Π.Ε. Καβάλας πως...

Δήμος Θάσου: Συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων για το Κοινωνικό Φαρμακείο και Παντοπωλείο Καρδίτσας

Ο Δήμος Θάσου ενημερώνει του κατοίκους της Θάσου ότι, σε συνέχεια αιτήματος του Κοινωνικού Φαρμακείου και Παντοπωλείου...

Fake news για θάνατο στο νοσοκομείο Καβάλας από επιπλοκές του κορωνοϊού

Μια σειρά δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν το πρωί της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου 2020 προκάλεσαν, προς στιγμή, αναταραχή καθώς...

Μια ακόμα παράσταση “για το πάπλωμα” (και με αρκετή δόση μικροκομματικής εκμετάλλευσης) ξεκίνησε από το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2020, με φόντο τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Και ενώ όλα είχαν ξεκινήσει με μια αρκετά σοβαρή καταγγελία για την ποιότητα των εργασιών αναστήλωσης του (ενταγμένου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) αρχαιολογικού χώρου (με τους καταγγέλλοντες, μάλιστα, να δηλώνουν πως δεν θέλουν να έχουν σχέση με τα κόμματα παρά μόνο με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς), τελικά το πράγμα ξέφυγε εντελώς -με αφορμή…μια δήλωση περί “μαγκιάς”!

Όλα άρχισαν μετά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, το περασμένο Σάββατο.

Το πρωί της Τρίτης ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας προχώρησε (μέσα από το προφίλ του στο Facebook) σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία σχετικά με τις εργασίες που εκτελούνται για την αναστήλωση της Βασιλικής Β’ των Φιλίππων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λυχούνας ανέφερε ότι, ενώ στην οικοδόμηση της Βασιλικής Β’ (κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ.) χρησιμοποιήθηκε χονδρόκοκκο μάρμαρο Φιλίππων (το οποίο είχε βγει από τα λατομεία της περιοχής μας), η αναστήλωσή της πρόκειται να γίνει με Προκονήσιο μάρμαρο (η Προκόνησος είναι ένα νησί που βρίσκεται στην θάλασσα του Μαρμαρά)!

Μάλιστα, ο κ. Λυχούνας κατήγγειλε ότι η χρήση του Προκονήσιου μαρμάρου αποφασίστηκε με βάση την μελέτη για την αναστήλωση της Βασιλικής Β’ -μια μελέτη που εγκρίθηκε το 2018 από την Διεύθυνση Αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού (δηλ. επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ σημείωσε ότι αφενός έμαθε…από σπόντα για την μελέτη (και μάλιστα πολύ πρόσφατα), αφετέρου έχει ήδη ενημερώσει το Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για την μελέτη αυτή.

Και ενώ είχαμε ήδη ξεκινήσει μια έρευνα για να διαπιστώσουμε αν ισχύουν τα όσα κατήγγειλε ο κ. Λυχούνας, μια νεότερη ανάρτησή του (το βράδυ της ίδιας μέρας) άλλαξε εντελώς την ατζέντα συζήτησης!

Στην ανάρτησή του αυτή ο κ. Λυχούνας έκανε αναφορά σε μια στιχομυθία που είχε με την κ. Μενδώνη, στην διάρκεια της οποίας έγινε λόγος -από μεριάς του- για τις μελέτες αναστήλωσης. Η απάντηση που έλαβε ο κ. Λυχούνας από την υπουργό Πολιτισμού ήταν η εξής:

ΟΧΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΕ ΜΕΝΑ!

ΟΧΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΤΗ ΛΙΝΑ ……….CAVUSOGLU/ KARA BOYAΣτους Φιλίππους εκτελούνται δύο έργα. Ένα διαμόρφωσης με την…

Gepostet von Michael Lychounas am Montag, 22. Juni 2020

Όπως ήταν αναμενόμενο, μια τέτοια ατάκα δεν θα μπορούσε να μείνει “αναπάντητη” και ασχολίαστη, τόσο από τους φίλους του κ. Λυχούνα όσο και –κυρίωςαπό φίλους και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από το βράδυ της Δευτέρας τα μόνα ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με το ζήτημα της (ούτως ή άλλως ατυχούς ατάκας περί) “μαγκιάς” ήταν αυτά που κατά παράδοση πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δική μας απορία, βέβαια, έχει να κάνει με το γεγονός ότι:

  • αφενός οι εργασίες που προβλέπονταν να γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (μετά την ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) έχουν καθυστερήσει σε σημαντικό βαθμό (κάτι που έχει επισημανθεί πολλάκις από την τοπική επικαιρότητα)
  • αφετέρου οι μελέτες για την αναστήλωση της Βασιλικής Β’ (στις οποίες προβλέπεται η χρήση ενός διαφορετικού τύπου μαρμάρου από αυτόν που είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά) εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν από τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού -δηλ. επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτά τα θέματα θα απαντήσει, άραγε, κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή, απλά, θα αρκεστούμε στις ατάκες της κ. Μενδώνη;

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Κρατική ενίσχυση 126 εκ ευρώ στους παραγωγούς ελαιόλαδου της Π.Ε. Καβάλας

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους παραγωγούς ελαιόλαδου της Π.Ε. Καβάλας πως...

Δήμος Θάσου: Συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων για το Κοινωνικό Φαρμακείο και Παντοπωλείο Καρδίτσας

Ο Δήμος Θάσου ενημερώνει του κατοίκους της Θάσου ότι, σε συνέχεια αιτήματος του Κοινωνικού Φαρμακείου και Παντοπωλείου Καρδίτσας, το οποίο υπέστη ολική...

Fake news για θάνατο στο νοσοκομείο Καβάλας από επιπλοκές του κορωνοϊού

Μια σειρά δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν το πρωί της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου 2020 προκάλεσαν, προς στιγμή, αναταραχή καθώς έκαναν λόγο για έναν 76χρονο...

Ευχαριστήριο προς Λεωνίδα Παππά

Από μια συμπολίτισσά μας η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της(*) λάβαμε την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή Θα ήθελα...

Επιτέλους, και μια δικογραφία για κακοποίηση σκύλου – Τα “βρήκαν” “Αίσωπος” και δήμος Καβάλας, ξεκινάνε στειρώσεις

Μετά από (ομολογουμένως) πάρα πολύ καιρό, και αφού υπήρξαν δεκάδες εκκλήσεις τόσο από φιλόζωους όσο και από μερίδα τοπικών ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένου και...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -