Λιμενάρια: Προγραμματίζουν κοπή δέντρων για διαπλάτυνση δρόμου; (φωτογραφίες)

Must Read

image_print

Μία αρκετά ενδιαφέρουσα καταγγελία σχετικά με το ενδεχόμενο κοπής ενός σημαντικού αριθμού δέντρων προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα δημοσιοποιήθηκε στα social media λίγες ώρες προτού κλείσει το 2023.

Σύμφωνα με τα όσα ανάρτησε στη σελίδα “Θάσος Νερό SOS” η Ειρήνη Κοντογεωργίου (η οποία, αν και ζει στην Αθήνα, κατάγεται από τα Λιμενάρια), μια ομάδα δέντρων πλησίον του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως επισημάνθηκαν με κόκκινο χρώμα ώστε να κοπούν, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαπλάτυνση του δρόμου και η μετατροπή του σε δρόμο διπλής κατευθύνσεως.

Η σχετική ανάρτηση, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφίες, αναφέρει τα εξής:

Δόθηκαν μάχες με τις φλόγες, κινδύνευσαν ζωές, για να σωθεί από τις φωτιές το δάσος πίσω από την εκκλησία των Λιμεναρίων. Εκτός από οξυγόνο είναι ομορφιά, είναι μνήμη, είναι αναπόσπαστο μέρος του τοπίου, της ζωής, της τοπικής ιστορίας. Είναι κομμάτι του μοναδικού Μεταλλευτικού Συγκροτήματος Θάσου, του μνημείου – στολιδιού του νησιού από το οποίο γεννήθηκαν τα Λιμενάρια. Ανήσυχοι οι κάτοικοι βλέπουν τα δολοφονικά κόκκινα σημάδια σε πλήθος δέντρων. Δόθηκε εντολή να τα θανατώσουν και από τις δύο πλευρές του δρόμου από την εκκλησία προς το παλιό λιμάνι, για να τον κάνουν διπλής κατεύθυνσης. Έχουν κάνει κυκλοφοριακή μελέτη; Πριν μπουν τα πριόνια, οι αρμόδιες αρχές του δήμου, το δασαρχείο, οι τοπικοί δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να εξηγήσουν γιατί είναι απαραίτητο να καταστρέψουν ολόκληρο δάσος για τις ανάγκες μιας διαπλάτυνσης, την οποία επίσης οφείλουν να τεκμηριώσουν. Οφείλουν επίσης να ακούσουν τους κατοίκους και τις προτάσεις τους. Τα Λιμενάρια έχουν υποφέρει πολύ από καταστροφικές λογικές του τύπου “τσιμέντο να γίνει”. Ας αφήσουν και κάτι όρθιο. Ας μην τα παραδώσουν όλα στον βωμό των εργολαβιών…. Έχουν να κερδίσουν κάτι; Το χωριό και το περιβάλλον πάντως όχι.

Μετά από επικοινωνία του Kavala Portal με το δασαρχείο θάσου, προέκυψε η πληροφορία ότι τα συγκεκριμένα δέντρα ανήκουν (σύμφωνα με τους χάρτες του Κτηματολογίου) σε δημοτική έκταση εντός αστικού ιστού (στο πρανές – η αρμοδιότητα του Δασαρχείου ξεκινάει λίγα μέτρα πιο μέσα στο δάσος), και ως εκ τούτου ο δήμος Θάσου έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για το αν θα πρέπει να κοπούν ή όχι. Τονίστηκε μάλιστα πως έχει εκπονηθεί μελέτη για διαπλάτυνση, πεζοδρόμηση και αναβάθμιση του δρόμου.

Το ρεπορτάζ αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες…

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Podcast “Η Επέλαση των Βαρβάρων”, ΕΠ 117 – Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι…

ότι αυτών εστιν η βασιλεία των ουρανών (Ματθ. 5:3) https://open.spotify.com/episode/4Mr6FESalWGy6ywP3hzDrr?si=GNaP72kmS3G9GeXawoWnLQ

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία