Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Λευκή Νύχτα 2023 στην Καβάλα: Ένας απολογισμός και μερικές σκέψεις για τη βραδιά (φωτογραφίες)

Must Read

Μια “Λευκή Νύχτα” στην Καβάλα αποτελεί πλέον παρελθόν, και πλέον μετά και το βράδυ της Παρασκευής 5 Μαΐου 2023 έμποροι και καταστηματάρχες έχουν ήδη ξεκινήσει τον απολογισμό της βραδιάς.

Μιας βραδιάς γεμάτη εκδηλώσεις -αθλητικές, μουσικές, χορευτικές-, τόσο στην οδό Ομονοίας όσο και στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου (συν, φυσικά, την πρεμιέρα του φεστιβάλ “Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία”, για την οποία θα υπάρξει ξεχωριστή αναφορά),

γεμάτη κόσμο που εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να διασκεδάσει και να ξεφύγει έστω και λίγο από την καθημερινότητα (αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η προσέλευση στο κέντρο της Καβάλας ήταν μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και λόγω του φόβου για αλλαγή των καιρικών συνθηκών),

με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να κερδίζουν -όπως κάθε άλλη φορά, άλλωστε- τη “μερίδα του λέοντος” των συμπολιτών αλλά και των επισκεπτών από άλλες πόλεις,

και με τα εμπορικά καταστήματα να ακολουθούν την γνωστή εδώ και χρόνια γραμμή: άλλα καταστήματα είχαν μεγαλύτερο τζίρο, αλλά μικρότερο, όμως το ταμείο (σε σύγκριση και με τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας) ήταν -σε γενικές γραμμές- θετικό.

Όσο θετικό, βέβαια, μπορεί να είναι μιας και το πορτοφόλι των καταναλωτών είναι και άδειο και με πολύ μικρότερη αγοραστική δύναμη από αυτήν που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την “Λευκή Νύχτα” και (με τη βοήθεια, φυσικά, των διοργανωτών της, ήτοι του Εμπορικού Συλλόγου, του δήμου και της αντιπεριφέρειας Καβάλας, καθώς και της “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ”) την έχει καθιερώσει ως θεσμό για την πόλη.

Και ναι, προφανώς η “Λευκή Νύχτα” γίνεται για τα εμπορικά καταστήματα, το κέρδος των οποίων εξαρτάται πάντα από το πορτοφόλι του καταναλωτή (αν είναι γεμάτο τότε γεμίζει και το ταμείο των καταστημάτων, αν όμως είναι άδειο δεν θα μπει κάτι στο ταμείο). Όμως ακόμα και έτσι, ακόμα και με αυτόν τον θεσμό, ακόμα και έτσι όπως γίνεται (που ειδικά φέτος μπορούμε να πούμε πως το πρόγραμμα ήταν και ενδιαφέρον και απλωμένο σε μεγάλο μέρος της οδού Ομονοίας) η πόλη γεμίζει με κόσμο, αποκτά κίνηση και ζωή (κάτι που τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη έχει).

Φυσικά και μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις και βελτιώσεις. Κυρίως στον οργανωτικό τομέα και λιγότερο στο κομμάτι των εκδηλώσεων (οι οποίες έχουν καθιερωθεί πλέον). Θα πρέπει επιτέλους η Τροχαία Καβάλας να αφήσει πίσω της τις φοβίες που έχει για την κυκλοφορία των οχημάτων και να διευκολύνει την επέκταση της “Λευκής Νύχτας” και σε ένα τμήμα της οδού Ελ. Βενιζέλου (τουλάχιστον από τη διασταύρωση με την οδό Κουντουριώτου ως και την πλατεία Καπνεργάτη, ώστε να διοχετεύει τα οχήματα προς την παραλιακή και την Ερυθρού Σταυρού). Και μιλάμε για ένα τμήμα που, εκτός της ύπαρξης αρκετών καταστημάτων που μπορούν να συμμετέχουν στη βραδιά, έχει μεγαλύτερο πλάτος οδοστρώματος (καθότι δρόμος διπλής κυκλοφορίας), κάτι που διευκολύνει την κυκλοφορία των πεζών (η οποία σε ουκ ολίγες περιπτώσεις διεξαγόταν με δυσκολία στην οδό Ομονοίας λόγω της στενότητάς της).

Τούτο, βέβαια, προϋποθέτει να αφήσουμε και εμείς οι πολίτες τα αμάξια μας στα σπίτια μας και να κινηθούμε με τα ΜΜΜ από και προς το κέντρο. Και επειδή κάποιος θα πει “Μα τα δρομολόγια είναι πολύ λίγα, είναι τα εισιτήρια ακριβά”, εμείς θα πούμε πως “Ναι, έτσι είναι. Όμως αν όλοι μαζί αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ και να ζητάμε επιτακτικότερα τη χρήση τους -και αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε καθώς έχουμε βολευτεί στο αυτοκίνητό μας και στο να διαπιστώνουμε απλά πως δεν υπάρχουν επαρκή δρομολόγια- τότε τα πάντα θα αλλάξουν”.

Από εκεί και πέρα, μια άλλη σκέψη μας είναι να μπορέσει αυτή η πόλη να διοργανώσει και κάποιες άλλες εκδηλώσεις, με θεματικό περιεχόμενο, οι οποίες θα επιτρέψουν στον κόσμο να κατέβει στο κέντρο και να κυκλοφορήσει ανάμεσα στα καταστήματα (και αν τα βρει ανοιχτά μέχρι και αργά το βράδυ όλο και θα μπει σε αυτά).

Μια εκδήλωση που μας έρχεται πρόχειρα στο μυαλό μας είναι… το “Park Food Festival”!

Ναι ναι, μιλάμε για εκείνο το φεστιβάλ φαγητού που διοργανώθηκε το 2018 και το 2019 από τα νεαρά μέλη της Action Team, και το οποίο είχε γίνει δεκτό με πολύ μεγάλη ικανοποίηση από την πλειοψηφία των Καβαλιωτών κάθε ηλικίας -αλλά είχε προκαλέσει, δυστυχώς, και αρκετές αντιδράσεις από ορισμένους τα συμφέροντα των οποίων θεωρητικά θίχτηκαν.

Η νέα διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, λοιπόν, μπορεί να αφήσει πίσω της τα παλιά, να έρθει πάλι σε επαφή με τα παιδιά της Action Team (που είμαστε σίγουροι πως θα δεχτούν μια συνεργασία που θα έχει άπαντες ωφελημένους) και, από κοινού, να επαναφέρουν αυτό το φεστιβάλ (αυτή τη φορά στους δρόμους της Καβάλας), συνδυάζοντάς το παράλληλα με μια άλλη παράταση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και με εκδηλώσεις αντίστοιχες της “Λευκής Νύχτας”. Και είμαστε βέβαιοι πως από αυτή τη διοργάνωση θα ωφεληθούν άπαντες -και οι έμποροι και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (είτε τα μόνιμα είτε αυτά που θα στήσουν πάγκους στο πλαίσιο του φεστιβάλ) και οι καταναλωτές, ακόμα και τα ίδια τα παιδιά της Action Team.

Και εννοείται φυσικά πως μπορεί να γίνει αντίστοιχη εκδήλωση με άλλο είδος (δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα το φαγητό) – εμείς απλά ρίξαμε μια ιδέα…

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Ηρακλής – ΓΣ Ελευθερούπολης 74-82: Τι ροπαλιά ήταν αυτή! (βίντεο)

Τέταρτη συνεχόμενη νίκη για τον Γυμναστικό Σύλλογο Ελευθερούπολης, ο οποίος επιβλήθηκε με 82-74 του Ηρακλή στο Ιβανώφειο για την...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!