Ταχύτητα, αντίληψη, καλά αντανακλαστικά, ευκολία στους κανονισμούς, διασκέδαση…
Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα συνθέτουν το padel, ένα άθλημα που μοιάζει πολύ με το τένις, αλλά περιλαμβάνει και πολλά στοιχεία από σκουός και ξυλορακέτες παραλίας.
Ένα άθλημα που ξεκίνησε από την Αργεντινή, και που πολύ σύντομα αγαπήθηκε από λάτρεις του αθλητισμού σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου -με την αρχή να γίνεται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στην Αργεντινή, μάλιστα, θεωρείται ως το άθλημα με το οποίο ασχολούνται οι περισσότεροι κάτοικοι αυτής της χώρας (κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αν λάβουμε υπόψη τη λατρεία των Αργεντίνων για πολλά άλλα αθλήματα -με βασικότερο, φυσικά, το ποδόσφαιρο).
Πλέον το padel γνωρίζει τεράστια απήχηση παγκοσμίως, και μάλιστα συζητείται έντονα η ένταξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όπως ήταν φυσικό, και η Ελλάδα έχει μπει τα τελευταία χρόνια σε ρυθμούς padel, με αρκετά γήπεδα να στήνονται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, εδώ και λίγες εβδομάδες, και η Καβάλα έχει αποκτήσει τον δικό της χώρο για να μπορεί ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς να έρθουν σε επαφή με ένα άθλημα που συνδυάζει τη γυμναστική, την κοινωνικότητα και τη διασκέδαση.
Ο λόγος για το Kavala Padel Club Smash, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Καβάλας -στη συνοικία του Περιγιαλίου-, και συγκεκριμένα πολύ κοντά στο κλειστό κολυμβητήριο της πόλης -αν και η πρόσβαση σε αυτό είναι πιο εύκολη από τον στενό δρόμο πριν τα δημοτικά κοιμητήρια.
Σε έναν όμορφο και άνετο χώρο, λοιπόν, η Κία Μουράτη και ο Σπύρος Κάτσικας, 2 άνθρωποι που αγάπησαν το padel από την πρώτη στιγμή που το γνώρισαν (όταν και πρωτοέπαιξαν στην Θεσσαλονίκη) αποφάσισαν να κατασκευάσουν 2 γήπεδα για να μπορούν μικροί και μεγάλοι να έρθουν σε επαφή με το άθλημα. Φυσικά τα γήπεδα αυτά δεν αποτελούν το μοναδικό “στολίδι” του χώρου, καθώς όσοι θέλουν μπορούν να βολευτούν στα τραπεζοκαθίσματα που έχουν στηθεί πέριξ αυτών και να απολαύσουν τον καφέ τους ή το ποτό τους.
Εμείς πάλι (ο γράφων και ο διευθυντής του Kavala Portal Αναστάσιος Μαρκουλίδης) αποφασίσαμε να μην “καθίσουμε στις εξέδρες” αλλά να μπούμε μέσα στο court και να παίξουμε.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας…
Πώς παίζεται
Το padel μπορεί να παιχτεί από 2 αθλητές, αν και οι υπεύθυνοι του Kavala Padel Club Smash συστήνουν το άθλημα να παίζεται από 4 αθλητές, υπό μορφή διπλού. Στην αρχή αυτό μας παραξένεψε (μιας και είμασταν 2), αλλά λίγο μετά (και αφού ξεκινήσαμε να παίζουμε) καταλάβαμε πως είχαν δίκιο! Εμείς, τουλάχιστον, αγωνιστήκαμε απέναντι στον Σπύρο και στον Νταβιντόνε, έναν φίλο του padel από την Ιταλία, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Κομοτηνή και (έχοντας ξεκινήσει να παίζει padel στην Ιταλία, την εποχή των lockdown – βλέπετε, το padel και το τένις ήταν επιτρεπτά αθλήματα στην Ιταλία των lockdown, σε αντίθεση με αυτά που συμβαίναν στην Ελλάδα) έρχεται κάθε Σαββατοκύριακο στην Καβάλα για να εξασκηθεί στο αγαπημένο του σπορ.
Το padel παίζεται σε γήπεδο διαστάσεων 10×20 μέτρα (το διπλό -το μονό παίζεται σε μικρότερο γήπεδο), το οποίο περιβάλλεται από τοίχο κατασκευασμένο από χοντρές γυάλινες πλάκες (“αντέχουν ως και 190 κιλά βάρος, μη φοβάστε, δεν σπάνε” μας διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι). Σύντομα, δε, αναμένεται να τοποθετηθεί και δίχτυ στην οροφή του, καθώς (όπως διαπιστώσαμε και εμείς στην πράξη) συχνά-πυκνά τα μπαλάκια έφευγαν εκτός γηπέδου.
Όσον αφορά την επιφάνεια, αυτή είναι μια -μπλε χρώματος- μοκέτα σαν αυτές που χρησιμοποιούνται στα γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5. Οι υπεύθυνοι του Kavala Padel Club Smash μάς εξήγησαν πως η αίσθηση που αφήνει στους παίκτες είναι σαν να παίζουν τένις σε γήπεδο με χόρτο.
Τα μπαλάκια που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοια με αυτά του τένις -αλλά λίγο πιο ελαφριά-, ενώ οι ρακέτες είναι μικρότερες από αυτές του τένις και μοιάζουν περισσότερο με τις ξυλορακέτες που χρησιμοποιούμε στις παραλίες. Μια παρτίδα padel διαρκεί όσο διαρκεί και ένας αγώνας τένις που λήγει στα 2 σετ, με το σκοράρισμα και τους πόντους να προκύπτουν όπως ακριβώς και στο τένις.
Η μόνη διαφορά (η οποία έχει ληφθεί από το σκουός) είναι πως, στην περίπτωση που το μπαλάκι χτυπήσει μια φορά στο έδαφος, τότε ο παίκτης μπορεί να το στείλει στον γυάλινο τοίχο με σκοπό να το κατευθύνει στην απέναντι πλευρά – αυτό μπορεί να γίνει και στην περίπτωση που το μπαλάκι χτυπήσει μια φορά στο έδαφος και αμέσως μετά στον γυάλινο τοίχο.
Με απλά λόγια… όσοι αγαπούν το τένις είναι βέβαιο πως θα λατρέψουν το padel. Για εμάς, πάλι, που δεν έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν με το τένις, δεν μπορούμε παρά να ομολογήσουμε πως γρήγορα εντρυφήσαμε στους κανόνες του και πως η όλη εμπειρία ήταν πολύ ωραία, πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ διασκεδαστική -άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός του padel, να αποτελέσει ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους, είτε έχουν εμπειρία είτε όχι, είτε έχουν καλή φυσική κατάσταση είτε όχι.
Κία Μουράτη: Όποιος έρχεται και παίζει, θέλει να ξαναέρθει
Και φυσικά, δεν θα μπορούσαμε παρά να συνδυάσουμε την παρουσία μας στο Kavala Padel Club Smash με μια συζήτηση με την Κία Μουράτη, μια εκ των υπευθύνων του club.
Σαν νομός έχουμε αρκετά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, κολύμβηση κ.α.), ήρθε και η στιγμή να γνωρίσουμε και το padel (πάντελ).
«Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε στις εγκαταστάσεις του Kavala Padel Club Smash. Πρώτη φορά παίξαμε padel στην Θεσσαλονίκη, το αγαπήσαμε για το λόγο ότι είναι ένα άθλημα, το οποίο ανεξάρτητα αν έχεις παίξει τένις, ξυλορακέτες ή σκουός (καθώς το padel είναι συνδυασμός των παραπάνω), είναι πολύ πιο εύκολο για να παίξει κάποιος. Δηλαδή μέσα στα 15 πρώτα λεπτά που θα μπεις μέσα στο γήπεδο, μπορείς εύκολα να ανταλλάξεις μπαλιές με τους αντιπάλους σου. Επίσης, είναι ωραίο άθλημα επειδή είναι κοινωνικό, καθώς παίζεται με τέσσερα άτομα. Έχουμε παρατηρήσει πως όποιος έρχεται και παίζει, θέλει να ξαναέρθει»!
Θα θέλαμε να μας πείτε κάποια ιστορικά στοιχεία για το padel.
«Έχει ξεκινήσει το 1979 από έναν Αργεντίνο, ο οποίος ήθελε να φτιάξει γήπεδο τένις στην αυλή του, αλλά επειδή ήταν περιορισμένος ο χώρος, έκανε μικρότερο γήπεδο, βάζοντας περιμετρικά τοίχο για να μην ενοχλεί τους γείτονες. Μετά το εξελίξανε οι Ισπανοί στη σημερινή του μορφή».
Τι είδους επιφάνεια έχει το γήπεδο;
«Είναι χλοοτάπητας με χαλαζία που σε βοηθά να γλιστράς, δηλαδή θεωρείται (εν. η επιφάνεια) προς το grass».
Ρωτήσαμε σε μαγαζιά εδώ στην Καβάλα σχετικά με εξοπλισμό για padel αλλά δεν ξέρανε τι είναι. Έχεις συναντήσει κάποια τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα;
«Στην Ελλάδα, όχι, γιατί στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη θα βρεις εξοπλισμό, απλά εδώ στην επαρχία ο κόσμος τώρα αρχίζει να το γνωρίζει, καθώς στην Βόρεια Ελλάδα, μετά την Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες που έγινε γήπεδο πριν από τέσσερις μήνες, είμαστε η δεύτερη επαρχιακή πόλη με γήπεδο padel».
Υπάρχει σχετική ομοσπονδία εδώ στην Ελλάδα; Γιατί πρόσφατα μάθαμε για έναν Έλληνα αθλητή padel, ο οποίος παραπονιέται διότι δεν υπάρχει αναγνώριση του αθλήματος, ώστε να μπορεί να πάρει μέρος σε διεθνείς αγώνες.
«Σιγά σιγά έχει ενταχθεί στην ΕΦΟΑ (Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης) και συζητιέται πολύ να γίνει και ολυμπιακό άθλημα σε λίγα χρόνια, καθώς η εξέλιξη και η ανάπτυξή του είναι τεράστια και πολύ γρήγορη. Και αυτό διότι είναι πολύ εύκολο να το παίξεις, δε χρειάζεται δηλαδή να κάνεις ένα χρόνο προπόνηση, ενώ είναι και ένα πολύ κοινωνικό άθλημα, κάτι που παρατηρήσαμε από τις πρώτες μέρες που ανοίξαμε, και γενικά είναι πολύ διασκεδαστικό».
Ποιος είναι ο νεαρότερος και ο γηραιότερος που έχουν έρθει εδώ για να παίξουν;
«Το padel είναι ένα άθλημα που μπορείς να το ξεκινήσεις στα 6 σου και να παίξεις και μέχρι τα 86. Εμείς οργανωνόμαστε μέρα με την μέρα, θα φέρουμε και μικρές ρακέτες για τα μικρά παιδιά, γιατί μέχρι στιγμής έχουμε για ηλικία από 16 και πάνω».
Υπάρχει η σκέψη να γίνουν στο μέλλον κάποια τουρνουά εδώ στις εγκαταστάσεις;
Ναι, είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε να κάνουμε μόλις βρούμε την σειρά μας και μεγαλώσει και άλλο η ανταπόκριση του κόσμου, η οποία είναι ήδη αυξημένη και τον ευχαριστούμε πολύ γι΄ αυτό, παρά τον άσχημο καιρό που συναντήσαμε τις πρώτες μέρες. «Είναι στα σχέδια μας, αλλά όχι άμεσα, να βρούμε κάποιον τρόπο να το κλείσουμε (εν. το γήπεδο) για προστασία από την βροχή. Αν και θεωρώ ότι το ανοικτό είναι πιο ωραίο, έχει άλλη αίσθηση. Επίσης, πρώτο μέλημά μας είναι η τοποθέτηση διχτυού πάνω από το γήπεδο για να μην φεύγουν έξω οι μπάλες».
Γίνονται τουρνουά σε άλλες πόλεις της Ελλάδας;
«Γίνονται, για παράδειγμα έτυχα να δω στην Θεσσαλονίκη ένα τέτοιο τουρνουά. Και εμείς θα το οργανώσουμε στην πορεία,, έτσι ώστε να προσελκύσουμε και περισσότερο κόσμο».
Σε ποιες χώρες είναι το padel πιο δημοφιλές και γενικά σε πόσες χώρες παίζεται;
«Νομίζω στην Ευρώπη είναι πολύ διαδεδομένο. Στην Σουηδία παίζουν πάρα πολλά χρόνια πριν από εμάς, σίγουρα εδώ και μια δεκαετία. Επίσης, στην Ιταλία έγινε πολύ γνωστό την εποχή του κορονοϊού, δηλαδή πριν από περίπου τρία χρόνια».
Ποια είναι το ωράριο λειτουργίας του Kavala Padel Club Smash;
«Πρώτα απ΄όλα είμαστε κάθε μέρα ανοικτά, από τις 10:00 – 00:00 Δευτέρα έως Παρασκευή, και 10:00 – 20:00 το Σαββατοκύριακο. Μετά τις 15:30 έχουμε την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Θεωρούμε ότι λόγω της ζέστης τους καλοκαιρινούς μήνες θα «τραβήξει» και πιο μετά το ωράριο, δηλαδή να το κάνουμε 07:00 – 01:00. Αλλά αυτό θα το δούμε στη συνέχεια».
Πόσο είναι το κόστος συμμετοχής;
«Είναι 10 ευρώ ανά άτομο για 1,5 ώρα, συν 2 ευρώ τον εξοπλισμό, δηλαδή τη ρακέτα και το μπαλάκι, αν δε φέρει ο παίκτης τα δικά του».
Υπάρχει υγειονομική κάλυψη σε περίπτωση κάποιου τραυματισμού;
«Ναι, έχουμε φαρμακείο, ενώ γνωρίζουμε και τις πρώτες βοήθειες. Είχαμε ως τώρα κάποιους μικροτραυματισμούς, αλλά αυτό είναι και κάτι που συμβαίνει σε οποιοδήποτε αγώνισμα».
Για να κλείσετε γήπεδο στο Kavala Padel Club Smash μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 694 715 7690