Καθόλου δεν μας ενδιαφέρει αν αυτός ο τίτλος φανεί ειρωνικός ή ενοχλήσει αυτόν στον οποίον απευθυνόμαστε. Στο κάτω κάτω της γραφής, αυτό που μετράει περισσότερο είναι αυτό που γράφτηκε από τον κύριο στον οποίο απευθυνόμαστε -και το οποίο είναι απείρως πιο ενοχλητικό από τον τίτλο του παρόντος άρθρου.
Ο πρώην δήμαρχος Καβάλας και νυν θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης ΑΜΘ Κωστής Σιμιτσής, λοιπόν, με αφορμή την επανέναρξη της συζήτησης για την τύχη του παλιού νοσοκομείου Καβάλας (και το αίτημα πολλών συμπολιτών -μεταξύ αυτών και του γράφοντος- για την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών για τη διαμονή των σπουδαστών του παραρτήματος Καβάλας του ΔΙΠΑΕ), προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Facebook στην οποία (αφού προσπάθησε να παραθέσει μια σειρά επιχειρημάτων για το πώς περιήλθε στην πλήρη κατοχή του δήμου το παλιό νοσοκομείο) εξέφρασε την αντίρρησή του για τη μετατροπή του κτίσματος σε φοιτητικές εστίες.
Μέχρις εδώ όλα καλά. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της άποψης σε αυτόν τον τόπο, και στην τελική είναι γνωστή η άποψη του κ. Σιμιτσή πως το κτίριο αυτό πρέπει να μετατραπεί σε ξενοδοχείο ιαματικού τουρισμού (κάτι που είχε προβλεφθεί ως σενάριο αξιοποίησης ήδη από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν και συντάχθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καβάλας).
Το πρόβλημα έγκειται στα επιχειρήματα που παρέθεσε ο κ. Σιμιτσής για να στηρίξει την άποψή του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σιμιτσής ανέφερε τα εξής:
Το μεγάλο κτίριο έχει επιφάνεια 8.500 τετραγωνικά μέτρα. Πόσο άραγε θα κόστιζε η μετατροπή του σε φοιτητική εστία; Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς το κόστος είναι τουλάχιστον 500 ευρώ το μέτρο. Ο Δήμος λοιπόν θα πλήρωνε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ για να φιλοξενεί δωρεάν τα παιδιά (επιτελώντας έτσι το χρέος της Πολιτείας). Επιπλέον, τα 8.500 τμ αποδίδουν περίπου 300 δωμάτια και διάφορους κοινόχρηστους χώρους. Άρα ισάριθμα διαμερίσματα θα έμεναν κενά στην πόλη και η τοπική οικονομία θα στερούνταν το πολύτιμο έσοδο από τα ενοίκια.
Επ’αυτού έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
α) Ακόμα και αυτά να είναι τα κοστολόγια, ακόμα και αν αυτό αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας (που -υποτίθεται ότι- χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια), δεν παύει η κατασκευή ενός συγκροτήματος φοιτητικών εστιών (ακόμα και σε συνεργασία με την Πολιτεία) να αποτελεί μια εξαιρετική επένδυση για το ΔΙΠΑΕ αλλά και για την ίδια την Καβάλα.
Διότι μιλάμε για μια επένδυση που θα λύσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τα χέρια των σπουδαστών -που κάθε χρόνο ψάχνουν να βρουν σπίτι για να μείνουν και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στο να βρουν τα χρήματα για να ζήσουν σε μια πόλη στην οποία τα ενοίκια κάθε χρόνο είναι ολοένα και πιο αυξημένα.
Τα οφέλη που μπορεί κανείς να αποκομίσει (όχι μόνο ως πανεπιστήμιο αλλά και ως κοινωνία) από έναν σπουδαστή που θα έχει βρει λύση στο πρόβλημα της στέγασής του (και της μετακίνησής του από και προς τις εστίες) μόνο ως πολλαπλά μπορούν να χαρακτηριστούν.
Με απλά λόγια, μιλάμε για μια επένδυση που θα αφορά όχι μόνο το παρόν των σπουδαστών αλλά και το ίδιο τους το μέλλον -και το μέλλον του παραρτήματος Καβάλας του ΔΙΠΑΕ.
β) Τι να πούμε για το “ισάριθμα διαμερίσματα θα έμεναν κενά στην πόλη και η τοπική οικονομία θα στερούνταν το πολύτιμο έσοδο από τα ενοίκια“; Μιλάμε, πολύ απλά, για μια ατάκα που μας παραπέμπει σε άλλες εποχές,
σε εποχές που περιμέναμε τους τουρίστες για να αφήσουν κανένα φράγκο στα ταμεία μας (και που όταν οι τουρίστες έφευγαν από εμάς βυθιζόμασταν στη μιζέρια και στην κατάθλιψη – θα ξεχάσουμε τις γκρίνιες όσων αντιδρούσαν στη διάνοιξη της Εγνατίας Οδού επειδή οι τουρίστες δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν στα καταστήματα για να αγοράσουν κουραμπιέδες),
σε εποχές που περιμέναμε τους σπουδαστές για να μπει κανένα ευρώ παραπάνω στα ταμεία των σουβλατζίδικων,
με απλά λόγια, σε εποχές που περιμέναμε τους “βαρβάρους” μήπως και γεμίσει λίγο το πορτοφόλι μας…
Αλήθεια, έτσι θεωρεί την “ανάπτυξη” ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης ΑΜΘ; Αν ναι (που έτσι πιστεύουμε, με βάση τα όσα βλέπουμε), δεν μας κάνει εντύπωση που σε ολόκληρη την περιφέρεια ΑΜΘ (με μια μικρή εξαίρεση στην Αλεξανδρούπολη -και αυτή όμως όχι εξαιτίας της διοίκησης της ΠΑΜΘ) δεν κουνιέται φύλλο και η ανεργία έχει χτυπήσει “κόκκινο”…
Εκτός και αν, όταν ο κ. Σιμιτσής μιλούσε πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα “Παρατηρητής της Θράκης” και έλεγε πως “η ανάπτυξη έχει αντίκρισμα μόνο όταν φαίνεται στο πορτοφόλι των Ελλήνων πολιτών – τη φετινή ανάπτυξη δεν την είδαμε στην τσέπη μας.” είχε στο μυαλό του τους φοιτητές και τα ενοίκιά τους…
Σχόλιο γράφοντος: Πάντως δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε το γεγονός ότι, μεταξύ αυτών που σχολίασαν επικριτικά τα όσα είπε ο κ. Σιμιτσής, βρίσκονται και άνθρωποι που ωφελήθηκαν τα μάλα (ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο) από τον ίδιον. Βλέπετε, η πόλη αυτή είναι πολύ μικρή και γνωριζόμαστε όλοι (και ξέρουμε πότε κάποιος εκφράζεται με άδολο και αντικειμενικό τρόπο και πότε κάποιος εκφράζεται αποσκοπώντας σε κάποιο μελλοντικό όφελος)…