Η Ευθυμία Πέγιου δεν είναι πια μαζί μας…

Must Read

image_print

Μια από τις σημαντικότερες γυναικείες φυσιογνωμίες της σύγχρονης ιστορίας της Καβάλας δεν είναι, πλέον, μαζί μας.

Ο λόγος για την ιστορικό, συγγραφέα και πρώην πρόεδρο της Θρακικής Εστίας Καβάλας Ευθυμία Πέγιου, η οποία έφυγε σήμερα από την ζωή, σε ηλικία 88 ετών. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Τετάρτης 22 Απριλίου 2020, στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων.

Τα συλλυπητήριά της έχει ήδη εκφράσει η Θρακική Εστία Καβάλας, μέσα από το παρακάτω ιστορικό σημείωμα που έδωσε στην δημοσιότητα.

Θρακική Εστία Καβάλας πενθεί.. η Ευθυμία Πέγιου η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Εστίας μας , επίτιμη πρόεδρος και εκλεκτό μέλος της κοινωνίας της Καβάλας απεβίωσε . Ο πρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. και όλα τα μέλη της Εστίας μας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης .

Η Ευθυμία Πέγιου είχε γεννηθεί τον Μάρτιο του 1932 στην Καβάλα, από γονείς πρόσφυγες. Ο πατέρας Θρακιώτης από τον Αίνο και η μητέρα της από την Πάνορμο της Μικράς Ασίας. Έγραψε με τη συνεργασία του συνδικαλιστή πατέρα της, Γιώργου Πέγιου, δύο βιβλία. Το «Συνδικαλιστικό Κίνημα της Καβάλας 1922-53», το οποίο εκδόθηκε το 1984, και το «Κατοχή – Αφελληνισμός – Εθνική Αντίσταση».

Ιδιαίτερα όμως σημαντικό για την καταγραφή της ιστορίας της πόλης ήταν το βιβλίο της «Βόλτα στην Καβάλα του χθες» έκδοση του Δήμου Καβάλας. Εξελέγη ύστερα από 24 χρόνια , από την ίδρυση της Θρακικής Εστίας Καβάλας πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Θρακικής Εστίας διαδεχόμενη τον Χαράλαμπο Λαλένη .

Το 2018 βραβεύτηκε για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. επίσης έχει βραβευτεί από συλλόγους και φορείς της περιοχής για την προσφορά της στον Πολιτισμό την Λαογραφία και την διατήρηση της Ιστορικής μνήμης.

Συλλυπητήριο σημείωμα δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη

Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θανατο της Ευθυμίας Πέγιου. Μιας εξέχουσας προσωπικότητας των γραμμάτων και του πολιτισμού. Με την απαράμιλλη συγγραφική δεινότητα φώτισε άγνωστες πτυχές της Ιστορίας του τόπου μας και έφερε στην επιφάνεια σπάνιες εικόνες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Καβάλας. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της.

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Ο…τηλεβόας: “Run Greece Kavala” – Ο αθλητισμός και οι πολίτες κέρδισαν, αλλά…

Στην ιστορία πέρασε η πρώτη διοργάνωση του "Run Greece" που διεξήχθη στην Καβάλα (το πρωί της Κυριακής 3 Μαΐου...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία