Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ερώτηση Μακάριου Λαζαρίδη για τη λειψυδρία στη Θάσο (και τα ερωτήματά μας)

Must Read

Ομολογούμε πως διαβάσαμε με πολύ ενδιαφέρον ένα δελτίο τύπου που απέστειλε ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης σχετικά με μια ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Και ο λόγος είναι διότι το αντικείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη ήταν τα σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει, τα τελευταία χρόνια, η Θάσος (ένα θέμα που έχουμε αναδείξει πολλές φορές στο παρελθόν).

Το δελτίο τύπου του κ. Λαζαρίδη αναφέρει τα εξής:

Το μείζον ζήτημα της λειψυδρίας στις νησιωτικές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και η Θάσος, που αναμένεται να ενταθεί ενόψει της τουριστικής περιόδου, ανέδειξε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης συνυπέγραψε, μαζί με επτά ακόμα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, με θέμα «Επιτακτική η αντιμετώπιση της λειψυδρίας στις νησιωτικές περιοχές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λαζαρίδης είχε μιλήσει και ενημερωθεί εκτενώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θάσος, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΘ κ. Κώστα Μανίτσα, ο οποίος κάνει τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετική δουλειά.

Στο κείμενο της ερώτησης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνεται ότι οι νησιωτικές περιοχές κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της λειψυδρίας, γεγονός που επηρεάζει την ομαλή και χωρίς προβλήματα τουριστική και αγροτική δραστηριότητα, αν και οι δραστηριότητες αυτές δίνουν ώθηση στην τοπική και εθνική οικονομία συγκρατώντας τον τοπικό πληθυσμό.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι Βουλευτές προτείνουν την εκπόνηση ενός ολιστικού στρατηγικού, διαχειριστικού σχεδίου αντιμετώπισης των συνεπειών της λειψυδρίας, με ορίζοντα και βλέμμα στο μέλλον δεδομένου ότι τα νησιά αποτελούν πηγή πολιτιστικού, οικονομικού, αλλά και περιβαλλοντικού πλούτου.

Ταυτόχρονα, ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να τους παρέχουν τη σχετική ενημέρωση, μεταξύ άλλων, ως προς το τι προτίθενται να πράξουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς και σε ποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες προτίθενται να προβούν για τη δημιουργία ενός πλαισίου διαχείρισης και ανάπτυξης του υδατικού δυναμικού (υπόγειων, πηγαίων και επιφανειακών νερών), ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη και χωρίς αρνητικές συνέπειες εκμετάλλευση των υδατικών πόρων.

Ο κ. Λαζαρίδης συνυπογράφει την ερώτηση μαζί με τους Βουλευτές κ. Φ. Φόρτωμα (Κυκλάδων), Μ. Κόνσολα (Δωδεκανήσων), Αλ. Μαρκογιαννάκη (Χανίων), Ν. Μηταράκη (Χίου), Χρ. Μπουκώρο (Μαγνησίας), Χρ. Στεφανάδη (Σάμου) και Β. Υψηλάντη (Δωδεκανήσων).

Σχόλιο γράφοντος:

Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας παρεξηγήσει ο κ. Λαζαρίδης (μιας και στο παρελθόν έχουμε ασκήσει οξεία κριτική στο έργο του -όπως έχουμε κάνει και με όλους τους βουλευτές που έχουν εκπροσωπήσει το νομό μας, και όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε αν και εφόσον κρίνουμε πως κάποιες ενέργειές τους δεν είναι ορθές),

να ξεκαθαρίσουμε πως η ερώτηση που κατέθεσε για τη λειψυδρία στη Θάσο είναι -το δίχως άλλο- μια πολύ θετική ενέργεια, διότι αναδεικνύει ένα χρονίζον και εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα -όχι μόνο για τους ίδιους τους κατοίκους του “σμαραγδένιου νησιού” όσο και για τους τουρίστες που κάθε χρόνο επισκέπτονται τη Θάσο.

Πέραν, βέβαια, του ότι θα αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση που θα δώσουν οι υπουργοί στους οποίους απευθύνεται η ερώτηση -δηλ. οι:

 • Νίκη Κεραμέως (Υπουργός Εσωτερικών)
 • Θεόδωρος Σκυλακάκης (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
 • Λευτέρης Αυγενάκης (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)
 • Βασίλης Κικίλιας (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας)
 • Χρήστος Στυλιανίδης (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)

εμείς ως Kavala Portal δράττουμε την ευκαιρία για να θέσουμε τα δικά μας ερωτήματα (στα οποία μπορούν να απαντήσουν είτε ο κ. Λαζαρίδης είτε ο κ. Μανίτσας είτε ακόμα και η διοίκηση της περιφέρειας ΑΜΘ – θα καταλάβετε τι εννοούμε)

 • Με δεδομένο πως τον περασμένο Ιούνιο η ΔΕΥΑ Θάσου έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε από τους πολίτες και τους παραθεριστές να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση νερού (διαβάστε εδώ), και με δεδομένο ότι πέρσι δεν είδαμε παρά μόνο δράσεις συντήρησης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης και επισκευής των δεκάδων ζημιών και διακοπών στην υδροδότηση (αν και μέσα στον Φεβρουάριο του 2024 υπογράφτηκε η σύμβαση για την επέκταση του δικτύου ύδρευσης στο Ραχώνι),

  ποια ακριβώς είναι “η εξαιρετική δουλειά” που (σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη) έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ κ. Κώστας Μανίτσας; Εκτός και αν εννοεί μια σειρά από υπογραφές συμβάσεων για έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων -στον Πρίνο και στην Παναγία-, τα οποία είναι μεν σημαντικά αλλά για την αποχέτευση και όχι για την ύδρευση.
 • Αν και δεν είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑ Θάσου αλλά της περιφέρειας ΑΜΘ, θα θέλαμε να μάθουμε λεπτομέρειες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το φράγμα των Μαριών, το οποίο εδώ και περίπου 35 χρόνια έχει κυριολεκτικά “βαλτώσει” και εγκαταλειφθεί (παρά τα αποσπασματικά έργα που έχουν γίνει κατά καιρούς τόσο από εργολάβο σε συνεργασία με την περιφέρεια ΑΜΘ όσο και από τον Στρατό) -με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές ποσότητες νερού ετησίως (ένας ακόμα παράγοντας λειψυδρίας, έστω και αν αυτό το νερό θα χρησιμοποιείται κυρίως για άρδευση).
 • Σε περίπτωση που οι αρμόδιοι υπουργοί παραπέμψουν σε μια σειρά από σχέδια για την δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πολύ σημαντικό εργαλείο σε νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων τα οποία στερούνται σοβαρών πηγών υδροδότησης, ποια θα είναι η στάση του κ. Λαζαρίδη (τη στιγμή που υπάρχουν μελέτες σύμφωνα με τις οποίες, με τη σωστή συντήρηση και καλλιέργεια των διαθέσιμων πηγών, η Θάσος δεν μπορεί να διατρέξει κίνδυνο λειψυδρίας ακόμα και σε εποχές ανομβρίας -άρα ίσως και να είναι περιττή μια μονάδα αφαλάτωσης στη Θάσο) ;

  Και όλα αυτά με δεδομένο πως ο κ. Μανίτσας, σε ανύποπτο χρόνο, έχει δηλώσει πως επιδιώκει την κατασκευή 3 μονάδων αφαλάτωσης!
 • Ποια είναι η άποψη του κ. Λαζαρίδη για τα κυβερνητικά σχέδια περί συγχώνευσης των ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα; Υπενθυμίζουμε πως, σε περίπτωση που προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων (μιας και ακούγεται πως υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις), στην περιοχή μας θα δημιουργηθεί μια υπερ-ΔΕΥΑ που θα εξυπηρετεί όχι μόνο και τους 4 δήμους του νομού Καβάλας (δηλ. δήμος Καβάλας, δήμος Θάσου, δήμος Νέστου, δήμος Παγγαίου) αλλά -όπως διαβάσαμε σε πρόσφατο δημοσίευμα της δραμινής εφημερίδας “ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ”και τον δήμο Δοξάτου!

  Ο καθένας από εμάς μπορεί να αντιληφθεί πως κάτι τέτοιο μόνο ως θετική εξέλιξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί (όχι μόνο για τη Θάσο αλλά και για όλους τους άλλους δήμους). Συνεπώς θα χαρούμε πολύ να μάθουμε την άποψη του κ. Λαζαρίδη για τη συγκεκριμένη υπόθεση…

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

ΔΑΝΕΙΑ: Εγγυητική Ευθύνη του Δημοσίου και νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

Στα πλαίσια ενημέρωσης των επιχειρηματιών που έχουν λάβει – στο παρελθόν – δάνεια με την «Εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου » φιλοξενούμε...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!