Μετά από σχετική συζήτηση με φίλο εντός του εορταστικού τριημέρου, φάνηκε ότι τελικά, υπάρχουν αρκετοί που δεν γνωρίζουν όλο το αποτύπωμα των Έργων Υποδομής που «τρέχουν» αυτή τη περίοδο στη Χώρα μας.
Οι περισσότεροι από εμάς, βλέποντας να ανακοινώνεται ένα έργο, πχ το fly over της Θεσσαλονίκης, η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στη Πάτρα, ή ακόμα και η ολοκλήρωση του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσειο, απλώς θεωρούν ότι κάποιες κατασκευαστικές εταιρίες θα έχουν δουλειά για κάποια χρόνια. Κάποιοι μπορεί να το πηγαίνουν και λίγο παρακάτω, ότι θα πηγαίνουμε πιο γρήγορα στη δουλειά μας ή ότι θα μετακινούνται εμπορεύματα προς και από μια πόλη.
Στη περίπτωση του Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που το ένα επεκτείνεται σε περίπτερα σημεία της Αττικής και το άλλο επιτέλους βαίνει προς ολοκλήρωση, ίσως τα οφέλη να είναι πιο προφανή για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες με την πιο γρήγορη και πιο οικονομική πρόσβαση σε διάφορα σημεία.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά.
Ένα Έργο Υποδομής, σχεδιάστηκε για πολλά παραπάνω πράγματα από τα προφανή.
Έτσι λοιπόν, πρέπει να σκεφτούμε ότι φυσικά κάποιες κατασκευαστικές θα έχουν δουλειά, αλλά μαζί με αυτές, θα έχουν δουλειά και άλλες εταιρείες γύρω από αυτές ως προμηθευτές υλικών, υπηρεσιακών ή ακόμα και προσωπικού.
Όταν το έργο τελειώσει, ένας δρόμος πχ, θα μας πηγαίνει πιο γρήγορα στη δουλεία μας ή στη διασκέδαση μας, στις διακοπές μας, αλλά και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό από μόνο του, η μείωση δηλαδή των ατυχημάτων είναι ένα όφελος τεράστιο για την Κοινωνία και την Οικονομία.
Χιλιάδες ζωές σώζονται από τους καλούς δρόμους, τη χρήση Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Οικογένειες δεν χάνουν τους ανθρώπους τους στη πιο παραγωγική τους ηλικία (αν δούμε μέσο όρο ηλικιών θα κατέβουμε). Οι οικογένειες και το Κράτος δεν επιβαρύνονται με τα κόστη αποκατάστασης όσων τραυματίζονται.
Όταν ένα μέρος συνδέεται με ένα άλλο, γίνεται πιο εύκολη η πρόσβαση στους επαγγελματίες, οι δουλειές πηγαίνουν πιο γρήγορα. Οι επαγγελματίες κινούνται μέσα στη μέρα σε σημεία που θα τους έπαιρνε ίσως μια μέρα για να τα επισκεφτούν.
Όταν πχ οι σιδηρόδρομοι συνδέουν περισσότερα σημεία της χώρας, εμπορεύματα και άνθρωποι μεταφέρονται γρήγορα, με ασφάλεια και συνέπεια εκεί που πριν δεν γινόταν. Εξ ου και η τεράστια κινητικότητα στην ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού ενός παρατημένου εδώ ναι χρόνια δικτύου.
Τα Έργα Υποδομής, συνήθως, εξωραΐζουν και τον περιβάλλοντα χώρο από όπου παίρνουν. Πάρκα, χώροι αναψυχής αντικαθιστούν τα εργοτάξια, τους ακάλυπτους χώρους. Οι χώροι και οι περιοχές δίπλα και γύρω τους αποκτούν αξία. Νέοι επαγγελματικοί χώροι δημιουργούνται, άνθρωποι βρίσκουν δουλειά. Ασφάλεια, καθαριότητα, εισοδήματα για όλους.
Έτσι λοιπόν, αυτά τα Έργα, αφορούν σε όλους μας και θέλουμε να προκηρύσσονται και πάνω από όλα μα ολοκληρώνονται.
Διότι μπορεί να δημιουργούν μια αναστάτωση κατά τη διάρκεια κατασκευής τους, αλλά τα οφέλη τους είναι για πάντα και σε πολλούς τομείς.
Γιάννης Ρουκάς
Οικονομολόγος. Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ





