11.8 C
Kavala
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

ΕΟΔΥ: Ενημέρωση με…γρίφους και με…χάρτες (!!!) για τα κρούσματα κορωνοϊού στο νομό Καβάλας

Must Read

Νηπιαγωγός πέθανε στην κλινική COVID-19 του νοσοκομείου Καβάλας

Μια 53χρονη νηπιαγωγός, η οποία εργαζόταν σε σχολική μονάδα της Καβάλας, απεβίωσε το πρωί της Τετάρτης 25...

Σταθεροποιείται η κατάσταση στο νοσοκομείο Καβάλας – Rapid tests, την Πέμπτη, από τον ΕΟΔΥ

Για πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για την...

Η φωτογραφία της ημέρας: “Χρόνια πολλά”

Έστω και αν η φετινή χρονιά αποτελεί για πολλούς από εμάς (όχι άδικα) τον ορισμό της "δίσεκτης"...

Στην έκδοση του καθιερωμένου καθημερινού ενημερωτικού δελτίου τύπου για τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού SARS-COV-2 στην Ελλάδα προχώρησε, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης 7 Ιουλίου 2020, ο ΕΟΔΥ.

Το εν λόγω δελτίο τύπου αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την τοπική κοινή γνώμη, μετά και τη φημολογία των τελευταίων ωρών σχετικά με τον εντοπισμό 8 νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού (όλα σε αλλοδαπούς που πέρασαν από το τελωνείο του Προμαχώνα και είχαν δηλώσει ως προορισμό τους τον νομό Καβάλας).

Ωστόσο το δελτίο τύπου αποτελεί, στην κυριολεξία, ένα “μνημείο” ασάφειας, καθώς δεν αναφέρει παρά μόνο τον συνολικό αριθμό των εντοπισθέντων κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα –χωρίς ξεκάθαρη ενημέρωση ανά νομό.

Ή μήπως όχι;

Κλειδί” για το αν όντως εντοπίστηκαν 8 νέα κρούσματα στον νομό Καβάλας αποτελεί ο χάρτης επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (τον οποίο μπορεί κανείς να δει στο δελτίο τύπου). Ένας χάρτης που καταγράφει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον χάρτη αυτό ο νομός Καβάλας ανήκει στην κατηγορία των νομών στους οποίους έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 10 κρούσματα του κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους (και το πολύ 49)

Με δεδομένο ότι (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) ο νομός Καβάλας έχει 138.687 κατοίκους (13.770 η Θάσος, και 124.917 το χερσαίο τμήμα), τότε η αναγωγή στον συνολικό πληθυσμό δίνει (προσεγγιστικά) ότι στον νομό Καβάλας φαίνεται να έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 14 κρούσματα (για την ακρίβεια 13,8687).

Με δεδομένο, λοιπόν, πως μέχρι τώρα γνωρίζαμε για 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού σε κατοίκους του νομού Καβάλας, τα 8 περιστατικά στα οποία αναφέρονται οι φήμες των τελευταίων ωρών έρχονται να προστεθούν και να δώσουν τον αριθμό 13 (που προσεγγίζει τον “μαγικό” αριθμό 14).

Με βάση, λοιπόν, την παραπάνω ανάλυση μπορούμε να συμπεράνουμε ότι –έστω και εμμέσως, έστω και μέσω χαρτών– ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει ότι….

Το τι ακριβώς επιβεβαιώνει ο ΕΟΔΥ είναι ένα πολύ καλό ερώτημα, καθώς ο χάρτης (όπως μπορείτε να δείτε) δίνει απλά μια προσέγγιση για το ελάχιστο και το μέγιστο όριο των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί (χωρίς, όμως, να δίνει έναν ακριβή αριθμό κρουσμάτων – δεν συζητάμε, βέβαια, για το πού ακριβώς εντοπίστηκαν τα κρούσματα, καθότι αυτό αποτελεί μάλλον “επιστημονική φαντασία”!)

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, μόνο σοφότεροι δεν μπορούμε να πούμε ότι γίναμε από το δελτίο τύπου του ΕΟΔΥ!

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει να δούμε και τον χάρτη από αντίστοιχες ενημερώσεις προηγούμενων ημερών. Με βάση, λοιπόν, τις προηγούμενες εκδόσεις του χάρτη διαπιστώνουμε ότι ο νομός Καβάλας εντάχθηκε στην κατηγορία 10-49 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους…την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 (μέχρι τότε βρισκόταν στην χαμηλότερη κατηγορία – αυτή των 0 ως και 4 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκων).

Τα συμπεράσματα…δικά σας!

Για την ιστορία,

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 07 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 27, εκ των οποίων τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3589 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 54.7% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (60.0% άνδρες).

Από το σύνολο των 3589 κρουσμάτων, 868 (24.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1941 (54.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 349084 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5750
(1.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 37041 (10.6%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 66 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Νηπιαγωγός πέθανε στην κλινική COVID-19 του νοσοκομείου Καβάλας

Μια 53χρονη νηπιαγωγός, η οποία εργαζόταν σε σχολική μονάδα της Καβάλας, απεβίωσε το πρωί της Τετάρτης 25...

Σταθεροποιείται η κατάσταση στο νοσοκομείο Καβάλας – Rapid tests, την Πέμπτη, από τον ΕΟΔΥ

Για πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς από...

Η φωτογραφία της ημέρας: “Χρόνια πολλά”

Έστω και αν η φετινή χρονιά αποτελεί για πολλούς από εμάς (όχι άδικα) τον ορισμό της "δίσεκτης" (ας όψεται ο κορωνοϊός και...

Στην κλινική COVID-19 ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

Στην κλινική COVID-19 του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας μεταφέρθηκε την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020 ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος εδώ και...

Επί 2 χρόνια εξαπατούσε ηλικιωμένους στην Καβάλα

Εξιχνιάστηκαν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και ενδελεχείς αστυνομικές έρευνες έξι (6) υποθέσεις απατών και κλοπών σε βάρος ηλικιωμένων, που διαπράχθηκαν κατά...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -