Δυσαρέσκεια και ερωτήματα για την ανεπάρκεια αντιμετώπισης των κουνουπιών στο δήμο Νέστου – της Ζωής Κίτσου

Must Read

image_print

Ο δήμος Νέστου βρίσκεται ανατολικά του νομού Καβάλας. Αποτελείται από την κωμόπολη της Χρυσούπολης και τα γύρω χωριά, με 25.000 μόνιμους κατοίκους συνολικά. Είναι γνωστός σε όλους ο εύφορος κάμπος της Χρυσούπολης, αλλά και οι ελαιώνες που περιβάλλουν τα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες των βουνών. Διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι ακτοπλοϊκής σύνδεσης εμπορευμάτων και επιβατών με την Θάσο, καθώς και αεροδρόμιο το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά πολύ κόσμο και σε απόσταση αναπνοής η Εγνατία οδός. Δίπλα στην πόλη έχει τον ποταμό Νέστο την λίμνη Χρωματιστή και συνδυάζει ακόμη βουνό και θάλασσα. Είναι ένας ευλογημένος τόπος!

Δυστυχώς οι μόνιμοι κάτοικοι αυτού του πανέμορφου τόπου, καθώς και οι χιλιάδες επισκέπτες, δεν μπορούν να απολαύσουν τις ομορφιές του, λόγω της εισβολής που δέχονται από τα σμήνη κουνουπιών. Τα μικροσκοπικά αυτά έντομα, συνεχίζουν εδώ και δεκαετίες να αποτελούν μάστιγα για όλη την περιοχή  (εκτός της πολύ ορεινής) με αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό. Παράλληλα υφίστανται οικονομική επιβάρυνση τόσο οι επιχειρήσεις καφέ, όσο και τα  εστιατόρια, αφού από τον Απρίλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο μήνα, ιδιαίτερα τις απογευματινές και τις πρώτες βραδινές ώρες, κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους, μόνο τα κουνούπια και οι “τολμηροί” πολίτες.

Κάθε χρόνο, πολλοί συνάνθρωποί μας μολύνονται από τα κουνούπια και προσβάλλονται από διάφορες λοιμώξεις, οι οποίες μεταδίδονται από τσιμπήματα κουνουπιών. Ιδιαίτερα, βρέφη και μικρά παιδιά έχουν υποστεί αλλεργικές αντιδράσεις, για τις οποίες πολλές φορές είναι αιτία για την νοσηλεία τους στο νοσοκομείο της Καβάλας. Το πιο τραγικό είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας, έχουν χάσει ακόμη και την ζωή τους, αφού τα κουνούπια είναι φορείς ιών όπως αυτός του δυτικού Νείλου. Ανεπίτρεπτο τον εικοστό πρώτο αιώνα να πεθαίνει κανείς από τσίμπημα κουνουπιού.

Συχνά, υπάρχουν δημοσιεύσεις σε τοπικές εφημερίδες έντυπες και ηλεκτρονικές, αλλά και σε τοπικά Μ.Μ.Ε. όπου αναφέρεται ότι στο ζήτημα με τα κουνούπια αρμόδια είναι η Περιφέρεια και όχι ο Δήμος.

Κάτοικοι και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Νέστου, τόσο από δια ζώσης συζητήσεις στα καφενεία όσο και από διαδικτυακές αναρτήσεις μέσα από τα προφίλ των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, θέτουν διάφορους προβληματισμούς και ερωτήματα τα οποία όμως μένουν αναπάντητα.

Αφορμώμενη λοιπόν από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, αλλά κυρίως από τους προβληματισμούς των συμπολιτών μου, απευθύνομαι προς τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. του Δήμου Χρυσούπολης και της Διεύθυνσης υγείας της Π.Ε. Καβάλας και τους ζητώ να δώσουν απαντήσεις με ευσυνειδησία, και υπευθυνότητα στα παρακάτω ερωτήματα.

✓ Που οφείλεται η αδυναμία σωστής καταπολέμησης των κουνουπιών στο δήμο Νέστου?

✓ Απαιτείται συνεργασία φορέων Δήμου, Περιφέρειας και Πολιτείας για την ορθότερη αντιμετώπιση των κουνουπιών?

✓ Η συχνότητα των ψεκασμών που πραγματοποιούνται για την κουνουποκτονία ενδείκνυται για την εξάλειψη του φαινομένου?

✓Υπάρχουν πόλεις στην Ελλάδα που τα κουνούπια δεν αποτελούν πλέον μείζον πρόβλημα. Εκείνοι γιατί έκαναν πράξη την εξουδετέρωση των κουνουπιών και εμείς όχι?

✓Οι Πολιτειακοί παράγοντες αυτού του τόπου έχουν κάποια αρμοδιότητα, ώστε να συμβάλλουν να βρεθεί μία οριστική λύση?

✓Ποιος θα αποζημιώσει οικονομικά τους δεκάδες επαγγελματίες των καφέ, μπαρ και εστιατορίων οι οποίοι βλέπουν να αδειάζουν από πελάτες οι επιχειρήσεις τους, λόγω της “επίθεσης” των κουνουπιών?

✓ Η ελονοσία αποτελεί μια επικίνδυνη θανατηφόρο ασθένεια, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα ενός θηλυκού κουνουπιού. Η έλλειψη ορθής αντιμετώπισης μπορεί να έχει ως επακόλουθο την επανεμφάνιση αυτής της ασθένειας. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο? 

Δικαίωμα στην ποιότητα ζωής αλλά και στην ίδια τη ζωή έχουμε όλοι μας, αυτό αν χρειαστεί να το διεκδικήσουμε, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Με εκτίμηση,
Ζωή Κίτσου
Κάτοικος δήμου Νέστου-Αγρότισσα

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Ε.Ε: Το ζήτημα της παράνομης αλιείας από τρίτες χώρες παραμένει μόνιμη -πλέον- απειλή για το Αιγαίο…

Επανέρχεται και πάλι από τον Ευρωβουλευτή Σάκη Αρναούτογλου στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου, το ζήτημα της παράνομης αλιείας από τρίτες...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία