Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Δήμος Νέστου: «Βροχή» η αποστολή προστίμων στους κατοίκους του Αγιάσματος από την Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου

Must Read

Έφη Βαλίλα
Έφη Βαλίλα
Διευθύντρια Σύνταξης Δημοσιογράφος

Οι κάτοικοι του Αγιάσματος λαμβάνουν καθημερινά ειδοποιήσεις για οικονομικά πρόστιμα από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Η είδηση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και ο σχολιασμός μας «αναγκαίος» καθώς τα ποσά που επιβάλλονται είναι δυσβάστακτα για τους κατοίκους της περιοχής του Αγιάσματος Νέστου και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο άκρατης ακρίβειας και υψηλού κόστους ζωής.

Το ιστορικό της υπόθεσης… 

Εξ όσων μας ενημερώνουν, πρώην αυτοδιοικητικός του Αγιάσματος (πριν πολλά χρόνια) είχε διαβεβαιώσει προφορικά όλους τους κατοίκους, ότι θα  μπορούν να κτίσουν στην παραλία χωρίς τα προαπαιτούμενα, με την προοπτική ότι θα τους κάλυπτε ένας υπουργός της εποχής εκείνης, αφού παραχώρησαν τα αγροτεμάχια τους, ώστε να κατασκευαστεί το υπάρχον αεροδρόμιο Καβάλας.

Η περίπτωση δείχνει να εξελίσσεται σε σοβαρή και αποτελεί ένα ανοιχτό θεματικό «πεδίο» και για το Δήμο Νέστου καθώς τίθεται το βασικό ερώτημα εάν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης σε επίπεδο Δήμου Νέστου;; Αυτό το πρόβλημα αφορά στα εξοχικά και όσοι τα χρησιμοποιούν ως πρώτη κατοικία τους και έχουν κτίσει στην παραλία του Αγιάσματος.

Και το βασικό ερώτημα είναι; Πώς θα μπορούσε να επιλυθεί, την στιγμή που η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου ζητά από τους ιδιοκτήτες τους εντός 10 ημερών, να πληρώσουν περίπου 10.000 ευρώ.!!!

Και φυσικά για τους περισσότερους, το συγκεκριμένο ποσό, είναι πέρα από τις δυνατότητες τους και αν ακόμα πάνε σε ρύθμιση, πάλι δεν μπορούν ούτε την προκαταβολή να καταβάλουν. Ταυτόχρονα κάποιοι άρχισαν να γκρεμίζουν φράκτες και κάποια οικήματα, ενώ κάποιοι άλλοι αρνούνται να συμμορφωθούν….(αποκτά πλέον και κοινωνικό ενδιαφέρον η συνέχεια του προβλήματος…).   

Ποιο το κίνητρο που οδήγησε τους κατοίκους στην παραλία του Αγιάσματος;

Εξ όσων προέκυψε από μία «δια ζώσης» συζήτηση, μας πληροφόρησαν οι κάτοικοι του Αγιάσματος ότι,  η ανοικοδόμηση και η εγκατάστασή τους στην παραλιακή ζώνη του Δημοτικού Διαμερίσματός του Αγιάσματος, ξεκινά πολλές δεκαετίες πριν. Σύμφωνα και πάλι από τις συζητήσεις μαζί τους, οι δικές τους εκτάσεις, παραχωρήθηκαν, ώστε  να γίνει η απαλλοτρίωση των αγροτεμαχίων τους, με σκοπό την κατασκευή του Διεθνούς αεροδρομίου Καβάλας. Και ως ανταποδοτικό όφελος στους κατοίκους αυτούς που απώλεσαν ένα μεγάλο μέρος των παραγωγικών εκτάσεων καλλιέργειας, υπήρξε η «προφορική διαβεβαίωση», χωρίς φυσικά καμιά γραπτή θεσμική δέσμευση, ότι θα μπορούν να κάνουν χρήση γης και να κατασκευάσουν σπίτια, όπου σήμερα βρίσκονται!!  

Από την άλλη πλευρά, η επίσημη Πολιτεία, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας από Δημότη της περιοχής της Χρυσούπολης, επιβάλλει πρόστιμα με τον υπολογισμό των υπέρογκων αναδρομικών προστίμων συντήρησης αυθαιρέτου, τα οποία συνυπολογίζονται για την τελευταία δεκαετία, 2013-2023 και ανέρχονται σε ένα κόστος της τάξεως των 8.300 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη.

Οι διαστάσεις των οικοπέδων και οι χρεώσεις /τετραγωνικό

Τα οικόπεδα έχουν διάσταση 10x25m, με χρέωση προστίμου 3ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, και με τον όρο «επιφύλαξη»  να αναφέρεται στην επιστολή προστίμου,  συν τις προσαυξήσεις δεκαετίας!!

Σύμφωνα με τους ίδιους, καταβάλλονται προσπάθειες επίλυσης τους θέματος όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα οικονομικά, όπως επίσης και οριστικά, ακόμη και υπό τη μορφή χρόνιας μίσθωσης για τη χρήση γης, στο επίμαχο σημείο.

Από το «Kavala Portal» θα παρακολουθούμε την πορεία του θέματος και ευελπιστούμε στην καλύτερη δυνατή λύση για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών στην παραλία του Αγιάσματος.

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Αστέρας Καβάλας: Η Φαίδρα Μιχαηλίδου σε προπονητικό διήμερο της Εθνικής Κορασίδων

Η Φαίδρα Μιχαηλίδου του Αστέρα Καβάλας κλήθηκε να συμμετάσχει στο προπονητικό διήμερο της Εθνικής Κορασίδων. Η Μιχαηλίδου πραγματοποίησε μια...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!