Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

ΔΕΥΑ Καβάλας: Έναρξη εργασιών για την ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Καβάλας (βίντεο)

Must Read

Ένα έργο που χαρακτηρίστηκε από τον δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη ως “εμβληματικό”, καθώς πρόκειται να αντικαταστήσει σωλήνες υδροδότησης που σε ορισμένα σημεία (όπως στο Βύρωνα) παραμένουν σε λειτουργία από το 1923 (!) ξεκινάει εντός της εβδομάδας.

Πρόκειται για το έργο της ολοκλήρωσης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Καβάλας – ένα έργο που προβλέπει:

 • παρεμβάσεις, σε συνολικό μήκος 192.000 μέτρων του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης σε τρείς (3) περιοχές (ανατολική – κεντρική – δυτική) εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Καβάλας (στην κεντρική, που περιλαμβάνει το Εμπορικό Κέντρο της Καβάλας, τις περιοχές «Άγιος Ιωάννης», «Αγία Βαρβάρα» και «Πεντακόσια», στη δυτική που περιλαμβάνει τις περιοχές «Αγία Παρασκευή», «Άγιος Λουκάς» και «Νεάπολη» και στην ανατολική που περιλαμβάνει την περιοχή «Περιγιάλι».)
 • κατασκευή 8.001 νέων ιδιωτικών συνδέσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε 31.800 ενεργά υδρόμετρα,
 • συντήρηση των 10 υφιστάμενων δεξαμενών ύδρευσης στην πόλη της Καβάλας.

Το έργο παρουσιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 19 Μαρτίου 2022 στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, παρουσία του δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη, του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Απόστολου Χρόνη και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου (ο οποίος συνεργάστηκε με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών και νυν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο με σκοπό την εξασφάλιση του ποσού των 18.079.200 ευρώ, μέσα από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”).

Στη συνέντευξη τύπου τονίστηκαν τα εξής:

α) το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 2 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης στις 15-12-2021 (δηλαδή ολοκληρώνεται την 14-12-2023), ενώ προβλέπεται και συγχρονισμός με το έργο της κατασκευής του δικτύου παροχής φυσικού αερίου,

β) σε συνδυασμό με την ήδη εκτελούμενη Πράξη “Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλεέλεγχος / τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Καβάλας”, οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν, ενώ παράλληλα θα μειώσουμε και τις απώλειες του νερού

γ)

Τα κυριότερα προβλήματα του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης Καβάλας, τα οποία αξιολογήθηκαν και οδηγούν στην ανάγκη αντικατάστασής του είναι:

 • Το δίκτυο είναι στην ουσία ενιαίο (ανυπαρξία ανεξάρτητων ζωνών) και ακτινωτό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μορφολογία της περιοχής προκαλεί υπερβολικές πιέσεις λειτουργίας στα χαμηλά της τμήματα με επακόλουθο τις συχνές βλάβες.
 • Η παλαιότητα των αγωγών έχει επίσης ως αποτέλεσμα συχνές βλάβες, που απαιτούν μεγάλο κόστος αποκατάστασης. Το πρόβλημα επιτείνεται και από την ποικιλία των υλικών κατασκευής (υπάρχουν π.χ. αγωγοί από χυτοσίδηρο ηλικίας άνω των 50 ετών).
 • Οι διαρροές στους αγωγούς, για το σύνολο της πόλης, φθάνουν το 55%. Ενώ από το κεντρικό αντλιοστάσιο των Αμισιανών αντλούνται περίπου 10.000.000 κυβικά μέτρα ετησίως, η ποσότητα που καταγράφεται στους μετρητές είναι μόλις 4.500.000 κυβικά μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των διαρροών είναι αδύνατον να εντοπιστεί, αφού το σύστημα αγωγών δεν είναι επαρκώς χαρτογραφημένο ούτε διαθέτει επαρκή ειδικά εξαρτήματα.
 • Δεν υπάρχει δευτερεύον εσωτερικό δίκτυο. Οι ιδιωτικές παροχές συνδέονται απ’ ευθείας στο πρωτεύον δίκτυο, με αποτέλεσμα να είναι τραυματισμένοι οι αγωγοί μεγάλης διαμέτρου και να προκαλούνται συχνές ζημίες. Σε ενδεχόμενη δε διαρροή είναι δύσκολος ή και αδύνατος ο εντοπισμός της.
 • Λόγω της άναρχης κατάστασης του συστήματος, σε οποιαδήποτε επέμβαση για αποκατάσταση βλάβης ή επέκταση δικτύου, διακόπτεται η παροχή νερού σε μεγάλο μέρος της περιοχής.
 • Μεγάλο τμήμα των αγωγών δεν βρίσκεται σε κοινόχρηστους χώρους. Με τις διάφορες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης και την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων σε ιδιώτες, τμήματα των αγωγών βρέθηκαν μέσα σε ιδιοκτησίες με αποτέλεσμα την ανάγκη αντικατάστασής τους για οριστική επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά καιρούς.
 • Υπέρογκο κόστος συντήρησης από τη γήρανση και τη κακή τοποθέτηση των σωλήνων.
 • Πιέσεις του δικτύου σε διάφορα σημεία της περιοχής, πάνω από 10 ατμόσφαιρες με αποτέλεσμα την καταστροφή των υδραυλικών εξαρτημάτων των σπιτιών (βρύσες, καζανάκια κτλ) αλλά και των δημοτικών αγωγών.
 • Πιθανός κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών από την είσοδο υπογείων, ακαθάρτων νερών στο υπάρχον σύστημα αγωγών ύδρευσης.
 • Τμήματα του δικτύου που συνδέει τις δεξαμενές περιμετρικά της πόλης είναι κατασκευασμένα από αμίαντο.

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Διακοπή νερού, τα ξημερώματα, στην Καβάλα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ανακοινώνεται ότι λόγω εργασιών της Υπηρεσίας Ύδρευσης θα διακοπεί η παροχή νερού την Παρασκευή 01-03-2024 από ώρα 24:00 τα...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!