11.8 C
Kavala
Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2020

Cosmopolis Festival: Μια “γιορτή” του πολιτισμού από τέλη Μαΐου ως και τον Νοέμβριο (πρόγραμμα)

Must Read

Φωτιά στο ύψωμα Βασιλάκη

Φωτιά ξέσπασε, περί τις 13:30 της Πέμπτης 6 Αυγούστου 2020, κοντά στο ύψωμα Βασιλάκη στην Καβάλα. Αν...

Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο “Ακόντισμα”: Αλλαγή ημερομηνίας

Μετατίθεται για τις 23 Αυγούστου 2020 η συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη στο θέατρο του Ακοντίσματος στην Νέα...

Έκρηξη στην Βηρυτό: Την ίδια ουσία χρησιμοποιούν και στην ΒΦΛ

Συνεχίζουν να συγκλονίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη οι εικόνες από την φονική έκρηξη που έλαβε χώρα πριν...

Ένα νέο, διαφορετικό (σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές) φεστιβάλ Cosmopolis αναμένεται να διεξαχθεί φέτος στην Καβάλα. Το πρόγραμμά του, το οποίο θα διαρκέσει 6 μήνες (αντί για 4 ημέρες), παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης 5 Μαρτίου 2020 στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου -παρόντος του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Άλκη Ζοπόγλου, του προέδρου της “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” Παναγιώτη Αγγελίδη και του δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη.

Θ. Μουριάδης: Η αναβάθμιση του Cosmopolis ένα μεγάλο στοίχημα

Στην ομιλία του ο κ. Μουριάδης επεσήμανε ότι:

Η αναβάθμιση του Φεστιβάλ Cosmopolis, αποτελούσε για μένα και τη δημοτική μου ομάδα, ένα μεγάλο στοίχημα.   

Βασική μας επιδίωξή ήταν και παραμένει, να συμπεριληφθεί πλέον επάξια στον χάρτη των παγκοσμίως φημισμένων Φεστιβάλ και να συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια  ποιοτικής προβολής της πόλης μας στο εξωτερικό. 

Το Cosmopolis, θα μας δώσει την ευκαιρία να βγούμε από τα σύνορα της περιφερειακής μας ενότητας και να κερδίσουμε τη μάχη της εξωστρέφειας. 

Νομίζω ότι η Καβάλα έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.   

Είναι η πόλη που συνδέει τον Βορρά με τον Νότο και την κουλτούρα της Ανατολής με τη Δύση.

Είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ένας σύνδεσμος πολιτιστικών επιρροών που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.  

Από την χερσόνησο της Παναγίας, και την πόλη μας, την Καβάλα, πρέπει να αναδειχθεί ένα στίγμα πολιτισμού, που θα ταξιδέψει σε όλες τις Ηπείρους.

Η Παναγία και η Καβάλα μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για ένα πολιτιστικό ταξίδι προς όλες τις κατευθύνσεις.

-Έχει στα χέρια της τον ιδανικό θεσμό του COSMOPOLIS…

-Έχει την ιστορία της, τα θέατρα της…

-Έχει τα όμορφα στενά της παλιάς πόλης…

-Έχει τα καπνομάγαζα με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον…

-Έχει το λιμάνι, το αεροδρόμιο και την οδική σύνδεση της Εγνατίας Οδού, που δίνουν άμεση πρόσβαση στον τόπο μας.

Πρέπει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά να τα αξιοποιήσουμε και να δώσουμε μια νέα πνοή στην πόλη.

Το COSMOPOLIS, όπως υπαινίσσεται και ο ορισμός του, πρέπει να κάνει την Καβάλα, “Πόλη” γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Έχει τα φόντα και τη δύναμη που πηγάζουν από τον τόπο, από το πλούσιο παρελθόν και το ελπιδοφόρο μέλλον του, αλλά και τους σωστούς και κατάλληλους ανθρώπους. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Cosmopolis στη νέα του πορεία.

Π. Αγγελίδης: Μια γιορτή της πολυπολιτισμικότητας

Με την σειρά του ο κ. Αγγελίδης χαρακτήρισε το Cosmopolis “μια γιορτή της πολυπολιτισμικότητας, της γνωριμίας και του αλληλοσεβασμού” και συνέχισε λέγοντας ότι “είναι Ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ που συγκεντρώνει περισσότερους από 30.000 επισκέπτες, όλων των ηλικιών και αποτελεί πολιτιστικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Η πολυμορφία αυτή βοηθάει στη βαθιά κατανόηση των πολιτισμών των φιλοξενούμενων χωρών και προάγει τη διεύρυνση του πνεύματος των πολιτών, καθιστώντας την Καβάλα σημαντική κοιτίδα πολιτισμού.

Η Δημωφέλεια χρηματοδοτεί και οργανώνει το Φεστιβαλ όπως πάντα. Ένα φεστιβάλ που εξελίσσεται, αλλάζει, μεταμορφώνεται με μια πιο σύγχρονη και πιο διαδραστική προσέγγιση.

Ξεκινήσαμε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια στο θέμα των χορηγιών και της συμμετοχής όλης της πόλης σε κάτι που αφορά όλους μας. Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ από την επόμενη χρονιά να αυτοχρηματοδοτείται και να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων του περιορίζοντας όσο μπορεί περισσότερο την χρηματοδότηση από τα χρήματα των δημοτών, από τα χρήματα όλων μας.

Η εμπλοκή των επιχειρηματιών της πόλης και όχι  μόνο,  είτε με τη μορφή χορηγιών είτε με τη μορφή εκμετάλλευσης εμπορικών δραστηριοτήτων,  θα αλλάξει τη λογική τού… έχουμε άφθονα χρήματα …ξοδεύουμε (το εύκολο) αλλά οργανώνουμε κάτι με τη συμμετοχή πολλών και με την έννοια του εθελοντισμού και της χαράς της συμμετοχής σε αυτή τη γιορτή αλλά και με την έννοια της επαγγελματικής δραστηριοποίησης ανθρώπων της αγοράς της πόλης μας.

Ά. Ζοπόγλου: Το Cosmopolis να είναι ζωντανό και επίκαιρο τις επόμενες δεκαετίες

Τον λόγο, εν συνεχεία, έλαβε ο κ. Ζοπόγλου, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Η διάρκεια του πλέον μεγαλώνει. Ξεκινά στα τέλη Μαίου και κλείνει για το 2020 στα τέλη Νοεμβρίου. Χωρίζεται σε 3 περιόδους οι οποίες είναι:

[email protected] – CosmoWorld – CosmoClassical
[email protected]: Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση που έχει αγκαλιαστεί με πολύ μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον από τον κόσμο ακόμη από τις πρώτες συζητήσεις. Από 29 Μαΐου και κάθε Παρασκευή μέχρι τις 03 Ιουλίου οργανώνονται μικρές συναυλίες στις γειτονιές της χερσονήσου και στις αυλές των σπιτιών. Η διάρκεια του [email protected] είναι για 6 εβδομάδες με 3 συναυλίες ταυτόχρονα κάθε Παρασκευή βράδυ.

Είναι μια δράση όπου η Καβάλα και οι κάτοικοί της γιορτάζουν ουσιαστικά την έλευση του Cosmopolis και το καλωσορίζουν. Καλούνται να ανοίξουν με όμορφους ήχους τα σπίτια και τις αυλές τους, για να το υποδεχθούν. Μέσα από τα στενά της πόλης και της ιστορικής χερσονήσου της Παναγίας, ξεκινούν οι ήχοι το ταξίδι τους για να ακουστούν σε όλο τον κόσμο, εκεί όπου θα ταξιδεύει κάθε χρόνο το Cosmopolis.

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε πρωτότυπα μουσικά σχήματα και στους τοπικούς κυρίως καλλιτέχνες να εκφράσουν την τέχνη τους δημόσια και να ενταχθούν στην ομπρέλα εκδηλώσεων του Cosmopolis.

CosmoWorld: Έτσι αποκαλούμε πλέον την δεύτερη περίοδο του φεστιβάλ που συμπίπτει χρονικά με τους καλοκαιρινούς μήνες και συμπεριλαμβάνει και το γνωστό τετραήμερο που όλοι μας ξέρουμε. Ξεκινά με το Wood Water Wild στις 16 Ιουνίου, συνεχίζει από 16 έως 19 Ιουλίου, όπου είναι και ο κύριος όγκος
εκδηλώσεων και, ολοκληρώνεται με 4 events 2 μέσα στον Αύγουστο και 2 τον Σεπτέμβριο.

Ένα ιδιαίτερο κομμάτι του CosmoWorld, είναι η αναφορά στην τέχνη. Το κομμάτι αυτό το ονομάσαμε CosmoArts.

Ø Για φέτος έχουμε επιλέξει την τέχνη της Κεραμικής, όπου αξιόλογοι καλλιτέχνες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό (Ταϋλάνδη, Πολωνία, Τουρκία) προσκαλούνται να δημιουργήσουν κεραμικά έργα στα πλαίσια του Cosmopolis. Έργα που θα παραμένουν κάθε χρόνο στην πόλη και θα διακοσμούν διάφορα σημεία της. Ταυτόχρονα και σε επίπεδο ερασιτεχνικής ενασχόλησης θα δημιουργούνται ελεύθερα εργαστήρια για το κοινό που θα κατευθύνουν αξιόλογοι κεραμίστες από την περιοχή μας και σπουδαστές καλών τεχνών που θα έρθουν στην πόλη μας τρόφιμοι για να παρακολουθήσουν και να συνδράμουν σε αυτό το δημιουργικό event.

Το CosmoArt θα τρέχει από την Δευτέρα 13 Ιουλίου μέχρι και τις 19 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία. Θα δημιουργηθούν εκθαμβωτικά και μεγάλα σε όγκο κεραμικά έργα, εκ των οποίων το ένα θα αποκαλυφθεί το Σάββατο το βράδυ μετά την συναυλία του φρουρίου και τα άλλα δύο το πρωί της Κυριακής.

Ø Ένα δεύτερο κομμάτι που διατηρούμε μερικώς από την παλαιότερη μορφή του Cosmopolis είναι αυτό με αναφορά στους νέους. Πλέον το μετονομάσαμε σε CosmoYouth γιατί δεν επικεντρώνεται μόνο σε πολύ μικρές ηλικίες αλλά και σε νέους μεγαλύτερης ηλικίας. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε δράσεις ευαισθητοποίησης τους σε ζητήματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, στην σχέση τους με την μουσική δημιουργία. Σχεδιάζονται ευχάριστες δράσεις για νέους που θα έχουν την δυνατότητα μέσω έξυπνων πρακτικών να ξαναδίνουν χρηστικότητα σε αντικείμενα που θα προορίζονταν για σκουπίδια. Τώρα θα τα χρησιμοποιούμε για να παράγουμε μουσική. Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική δράση για τους νέους.

Ø Ένα τρίτο κομμάτι που παράλληλα με όλα τα παραπάνω θα τρέχει αυτές τις 4 ημέρες, αφορά διάφορες παράλληλες δράσεις πάντοτε σε σχέση με το concept του φεστιβάλ. Αυτό το κομμάτι το ονομάζουμε CosmoEvents και σας αναφέρω μερικά από αυτά:

• μουσικοί του δρόμου που θα ομορφαίνουν με τους ήχους τους το κέντρο της πόλης τις πρωινές ώρες, αλλά και την Θ. Πουλίδου τις απογευματινές – βραδυνές,

• το περιπλανώμενο μουσείο ένα ιδιαίτερο μουσείο με καμπάνες και κουδούνια από όλον τον κόσμο, (αφορμή για περιήγηση σε αυτές τις χώρες)

• την φωτογραφική έκθεση με αρχαιολογικούς χώρους από την Κάτω Ιταλία και την Ελλάδα που θα γίνει στην παλιά Μουσική,

• η παρουσίαση δημιουργιών από επιλεγμένους χειροτέχνες,

• το επιβλητικό και αριστουργηματικό mapping projection με ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία της πόλης σε μεγάλη επιφάνεια κατά την διαδρομή της Θ. Πουλίδου,

• τα περίπτερα των χωρών που φέτος προσκαλούνται να μας παρουσιάσουν την κουλτούρα τους,

• τα χορευτικά events που θα λαμβάνουν χώρα στο κεντρικότερο σημείο της κορυφής του λόφου της Παναγίας, στην ειδική σκηνή που δημιουργείται μόνο για χορό και την οποία ονομάζουμε σκηνή χορού. Εκεί, κάθε απόγευμα τόσο για όσους ενδιαφέρονται να χορέψουν αλλά, και για όσους ενδιαφέρονται να θαυμάσουν χορούς από διάφορες χώρες, θα φιλοξενούνται ανοικτές στο κοινό
επιδείξεις χορών από τις προσκεκλημένες χώρες (για φέτος θα είναι η Αργεντινή, η Παλαιστίνη, η Ιταλία και η Ισπανία). Το βράδυ μετά τις 22.15 θα ξεκινά πάρτυ με διάσημους DJ’s και χορούς όπως Salsa, Tango, Zumba αλλά και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

• επίσης, στο ειδικά διαμορφωμένο Bar θα μπορούν οι επισκέπτες να πίνουν ευχάριστα το ποτό τους και να δοκιμάσουν γευστικότατους μεζέδες και snacks από τις χώρες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Ø Τελευταίο είναι το κομμάτι των CosmoConcerts. Έχουμε κάνει σε αυτό το κομμάτι του φεστιβάλ, ιδιαίτερη προσπάθεια να καλύψουμε κάθε επιθυμία του κοινού και να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το target group των ανθρώπων που επιθυμούν να παρακολουθούν συναυλίες στο φεστιβάλ.

Εκτός από την σκηνή του φρουρίου η οποία θα φιλοξενήσει όπως κάθε χρόνο ιδιαίτερες συναυλίες με πολύ διακριτά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής δημιουργούνται άλλα 2 stages (σκηνές).

Η μια με πιο εναλλακτικό ήχο την οποία ονομάζουμε εναλλακτική σκηνή. Στήνεται στην οδό Πιπίνου με φόντο τις καμάρες και προωθεί κυρίως τοπικές μπάντες με πρωτότυπο και ξεχωριστό ήχο. αναδεικνύοντας την προοπτική
τους να συμμετάσχουν και σε άλλες παρόμοιες σκηνές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η δεύτερη σκηνή αφορά έναν πιο παραδοσιακό ήχο και την ονομάζουμε World σκηνή. Αυτή θα στηθεί στο πίσω μέρος του αγάλματος του Μεχμέτ Αλή, στο γνωστό σε όλους μας «θεατράκι».

Το CosmoWorld ολοκληρώνεται με 4 ακόμη καλλιτεχνικές δράσεις, κατά κύριο λόγο συναυλίες, 2 μέσα στον Αύγουστο (3 και 19 Αυγούστου) και 2 μέσα στον Σεπτέμβριο (2 και 14 Σεπτεμβρίου). Γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν ιδιαίτερα σε ομορφιά σημεία της πόλης, που μέχρι τώρα παραμένουν αναξιοποίητα. Θα
ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

CosmoClassical. Και περνάμε στο τελευταίο κομμάτι του Cosmopolis 2020 που είναι το CosmoClassical. Ξεκινά από 4 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 29 Νοεμβρίου. Με το CosmoClassical το Cosmopolis ανοίγει την αγκαλιά του στην κλασσική μουσική και μας προσκαλεί να ζήσουμε την μαγεία της. Είναι μια δράση που οργανώνεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο της πόλης και σκοπό έχει να δώσει χώρο σε όλα τα είδη της κλασσικής μουσικής όπως αυτά εξελίσσονται στην διάρκεια των αιώνων, μέχρι και σήμερα.

Το CosmoClassical θα λάβει χώρα κατά την διάρκεια των Παρασκευοσαββατοκύριακων του Νοεμβρίου.

Πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο στο CosmoClassical, έχει ο Καβαλιώτης συνθέτης Γιάννης Α. Παπαιωάννου, του οποίου έργα του θα παρουσιαστούν από διακεκριμένους μουσικούς, αναδεικνύοντας την αξιόλογη συνθετική
του δράση.

Όμως ένας ακόμη θεσμός ενσωματώνεται στο CosmoClassical. Μαθητές και καθηγητές των ωδείων της πόλης συνοδεύουν με τις μουσικές τους τα παιδιά με αναπηρίες στις χορογραφίες τους, στα πλαίσια του καθιερωμένου θεσμού “Live it up” δημιουργώντας ένα ιδανικό αποτέλεσμα συνεργασίας. Ταυτόχρονα μέσα σε αυτό το τριήμερο του Live it up λαμβάνουν χώρα ακόμη περισσότερα events από διάφορες δομές στην Ελλάδα για παιδιά με αναπηρία. Είναι πραγματικά τιμή μας που μέσα στο Cosmopolis φιλοξενούμε αυτήν την πολύ αξιόλογη δράση, που μας κάνει πραγματικά υπερήφανους.

Σεμινάρια, ανοικτές συζητήσεις με το κοινό και διαλέξεις στα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου, ταυτόχρονα με αξιόλογες και ιδιαίτερες συναυλίες, εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του CosmoClassical. Το πλήθος των νέων που την μελετούν στα κλασσικά ωδεία της περιοχής έχουν την δυνατότητα να συναντήσουν καταξιωμένους καλλιτέχνες, να αποκτήσουν ινδάλματα και να οραματιστούν την μελλοντική τους σχέση με την μουσική.

Φέτος με όλη αυτήν την κινητικότητα που σας περιέγραψα παραπάνω, κατορθώσαμε να είμαστε ακόμη πιο χαμηλά από την περσινή διαχειριστική χρονιά. Συμπεριλαμβάνοντας όλο αυτό το άνοιγμα του φεστιβάλ από τον Μάιο μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου (και όχι μόνο 4 ημέρες του Ιουλίου), συμπεριλαμβάνοντας ακόμη 3 πολύ χαρακτηριστικές και δημοφιλής δράσεις, (το Wood Water Wild, το Live it up, και το φεστιβάλ Παπαιωάννου), αλλά συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου αμοιβής ως διαχειριστής του φεστιβάλ Cosmopolis έχουμε χαμηλότερο προυπολογισμό από πέρσι.

Επίσης έχουμε κινητοποιήσει πλέον ενεργά την αυτοχρηματοδότηση, δημιουργώντας την βάση για έναν ικανό για τα δεδομένα της αγοράς χορηγικό φάκελο. Ο χρόνος δεν μας επιτρέπει να έχουμε ιδιαίτερα αποτελέσματα φέτος όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην σωστή οργάνωση του θεσμού για την επόμενη περίοδο που θα υπάρχει ο χρόνος να προσεγγίσουμε ακόμη από τον Σεπτέμβριο την σχετική αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε την συνείδησή μας απόλυτα ήσυχη για το ότι δημιουργούμε πολύ μεγαλύτερη καλλιτεχνική κινητικότητα στην πόλη, με πολύ περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα events και, κρατώντας ταυτόχρονα το κόστος για τους πολίτες της Καβάλας πολύ πιο χαμηλά.

Και για να δώσω μια απάντηση σε όσους μάλλον από αφέλεια ή και άγνοια θέλησαν να κριτικάρουν την επιλογή ενός καλλιτεχνικού υπεύθυνου ή διαχειριστή ή όπως θέλετε να ονομάσετε αυτόν τον ρόλο, θεωρώ ότι ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Αυτή η γνώση της αγοράς από το πρόσωπο που επιλέγεται, άσχετα αν είμαι εγώ ή κάποιος άλλος είναι που διαφυλάσσει τους δημότες και τις τσέπες τους από περιττά έξοδα ταυτόχρονα δε, διασφαλίζει την ποιότητα ενός event τέτοιου βεληνεκούς στην συνείδηση των ανθρώπων τόσο του τόπου όσο και των επισκεπτών.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Φωτιά στο ύψωμα Βασιλάκη

Φωτιά ξέσπασε, περί τις 13:30 της Πέμπτης 6 Αυγούστου 2020, κοντά στο ύψωμα Βασιλάκη στην Καβάλα. Αν...

Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο “Ακόντισμα”: Αλλαγή ημερομηνίας

Μετατίθεται για τις 23 Αυγούστου 2020 η συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη στο θέατρο του Ακοντίσματος στην Νέα Καρβάλη. Ως γνωστόν, η συναυλία...

Έκρηξη στην Βηρυτό: Την ίδια ουσία χρησιμοποιούν και στην ΒΦΛ

Συνεχίζουν να συγκλονίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη οι εικόνες από την φονική έκρηξη που έλαβε χώρα πριν από 2 ημέρες στο λιμάνι...

Προκήρυξη διαγωνισμού φωτογραφίας με τίτλο, «Θάσος, φως και χρώματα»

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών 2020» η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. προκηρύσσει διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «Θάσος, φως και χρώματα».  Οι φωτογραφίες των διαγωνιζομένων μπορούν...

ΕΟΔΥ: 8 νέοι φορείς κορωνοϊού στον νομό Καβάλας – Μεταξύ αυτών Ανακοινώσεις από τις εταιρείες της ΒΦΛ – Βρέθηκε φορέας στην Μεραρχία;

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020 124 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα. Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων:

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -