Με ερώτησή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Πάνο Μαμτσαδέλη, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Ποτόλιας διερωτάται κατά πόσο ο δήμος Καβάλας θα εναντιωθεί στις εξαγγελθείσες από την κυβέρνηση αλλαγές στην τιμολόγηση του νερού.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Ο υπουργός Ενέργειας, σε ειδική συνέντευξη Τύπου στις 11-09-24, έκανε ανακοινώσεις για αλλαγές στην τιμολόγηση του νερού. Αλλαγές τις οποίες εξήγγειλε ουσιαστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Όπως αναφέρθηκε θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα θεσπίζει τους κανόνες «για πλήρη ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης». Δηλαδή για ένα νέο «χαράτσωμα».
Σημειώθηκε επίσης ότι το υπουργείο, προκειμένου να κρύψει τον αντιδραστικό χαρακτήρα των όσων νομοθετεί, δεν θα εμπλέκεται στην τιμολόγηση παρά μόνο οι πάροχοι, οι οποίοι θα λογοδοτούν και θα ελέγχονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποχέτευσης, Ενέργειας και Ύδρευσης (ΡΑΑΕΕΥ)!!!! Φυσικά, εμπειρία από «παρόχους» και «αρχές» υπάρχει, αυτοί «ρυθμίζουν» τα πάντα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ε.Ε. για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των υδάτων.
Πρόσθεσε επίσης πως θα υπάρξει «ταβάνι» στις τιμές για να μην υπερβαίνουν τον πληθωρισμό και δυνατότητα για διαφορετικές τιμές ανά περιοχή, κάτι που θα εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν κατά περίπτωση.
Έγινε και αναφορά για κλιμακωτή τιμολόγηση βάσει κατανάλωσης, με στόχο, όπως ειπώθηκε, «τον περιορισμό αλόγιστης χρήσης νερού».
Είναι σαφές το «μήνυμα» που στέλνει η κυβέρνηση, πως τη στιγμή που στην Ελλάδα λόγω της ανυπαρξίας των κατάλληλων έργων υποδομής, ουσιαστικά το νερό που «πέφτει» χάνεται (διευθέτηση χειμάρρων, δημιουργία ταμιευτήρων κ.λπ) η «λύση» είναι να χαρατσώσουν ξανά τον λαό που τον κατηγορούν πως κάνει «αλόγιστη χρήση»!
Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την “κλιματική κρίση”, προκειμένου να επιβάλλει νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά και να επιδοτήσει νέες “πράσινες” επενδύσεις των ομίλων, όπως έκανε και με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Αντί να προχωρήσει σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων και αντιπλημμυρικής θωράκισης, η έλλειψη του οποίου επιδεινώνει το πρόβλημα της λειψυδρίας, επιδιώκει να “φορτώσει” και αυτό το πρόβλημα στον λαό, κατά την προσφιλή της τακτική.
Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης για το νέο αυτό χαράτσι του λαού ΡΩΤΑΜΕ τη διοίκηση σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να καταγγείλει, να καταδικάσει και να εναντιωθεί με κάθε μέσο, σε αυτό που έρχεται για τους συνδημότες μας σχετικά με το νερό.