Από την περιφέρεια ΑΜΘ λάβαμε ένα δελτίο τύπου που αφορά την άρδευση της κοιλάδας του Νέστου, και θελήσαμε να προσθέσουμε και το δικό μας ερώτημα.
Το δελτίο αναφέρει τα εξής:
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου με την συμμετοχή του νέου προέδρου του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης κ. Θεόδωρου Αλεξανδρόπουλου, του διευθυντή του ΤΟΕΒ κ. Γιάννη Καλτάκη και του διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Λεωνίδα Καστανά, με θέμα τα ζητήματα που αφορούν την άρδευση στην επαρχία Νέστου. Μεταξύ άλλων την σύσκεψη απασχόλησε το θέμα που έχει ανακύψει με την διάθεση υδάτων από το φράγμα του Θησαυρού, με κίνδυνο να μην υπάρχει επάρκεια για την άρδευση των ακτινιδίων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Στην σύσκεψη έγινε γνωστό ότι για την εξεύρεση λύσης, έγινε παρέμβαση αρμοδίως τόσο από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρκόπουλο ενώ απεστάλει και σχετική επιστολή (η οποία επισυνάπτεται) και ήδη σημειώθηκε μια θετική εξέλιξη. Συγκεκριμένα υπάρχει η προφορική δέσμευση του Διευθυντή του Συγκροτήματος Νέστου ΔΕΗ που διαχειρίζεται το Φράγμα του Θησαυρού, για την εξασφάλιση των απαραίτητων υδάτων, για την άρδευση και κατά τον μήνα Οκτώβριο, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην καλλιέργεια του Ακτινιδίου.
Για την θετική έκβαση της προσπάθειας ο Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης σημείωσε ότι «Η διασφάλιση των καλλιεργειών και η εξασφάλιση εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων, αποτελεί προτεραιότητα μας. Αυτό συνεπάγεται ότι εξασφαλίζουμε το εύλογο εισόδημα για τους παραγωγούς. Αυτό καθιστά αναγκαίο για εμάς, να είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα που προκύπτει και επιπλέον να παρεμβαίνουμε όπου κρίνεται αναγκαίο για την εξασφάλιση της παραγωγής. Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, το δικό μου προσωπικό ενδιαφέρον και το ενδιαφέρον του Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου και της Αντιπεριφερειάρχου Ξάνθης κ. Πολύξένης Μπρίκα αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι, θα αγωνιζόμαστε και θα προσπαθούμε και σε κάθε άλλη περίπτωση να πετυχαίνουμε το καλύτερο».
Στην συνέχεια ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι «Υπάρχει μια καλή συνεργασία με τους ΤΟΕΒ με σκοπό να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και σωστά τα προβλήματα που ανακύπτουν για να μην θίγεται η παραγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να μην θιγεί η καλλιέργεια του ακτινιδίου, για την οποία είναι κρίσιμο το διάστημα του Οκτωβρίου. Ωστόσο και γενικότερα προσπαθούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων άρδευσης καθώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σημειώνεται μείωση του νερού τα τελευταία χρόνια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες προσπαθούμε να τα διαχειριζόμαστε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για να μπορούμε να έχουμε τα γνωστά εξαιρετικής και πιστοποιημένης ποιότητας προϊόντα, τα οποία παράγει η περιοχή μας και τα οποία κατορθώνουν να πετυχαίνουν σημαντικές επιδόσεις στις διεθνείς αγορές».
Ερώτηση: Τι γίνεται με τον Νέστο και την Βουλγαρία; (και τι γίνεται με τον Έβρο; )
Με αφορμή το δελτίο τύπου θα θέλαμε να θέσουμε δύο ερωτήματα:
α) Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας για την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Άρδα, η οποία υπογράφτηκε το 1964, έληξε (ως γνωστόν) στις αρχές του περασμένου Ιουλίου. Θυμόμαστε πως, με πρωτοβουλία της διοίκησης της ΠΑΜΘ, είχε δοθεί μια παράταση στην ισχύ της συμφωνίας ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τώρα που μπήκαμε στον Οκτώβριο, τι ισχύει;
β) Σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου στο Inside Story (https://insidestory.gr/article/polemos-me-ti-boylgaria-gia-nero-sti-boreia-ellada – απαιτείται συνδρομή), κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Νέστου (που, ως γνωστόν, πηγάζει από τη Βουλγαρία), μιας και η αντίστοιχη συμφωνία που έχει υπογραφτεί με τη Βουλγαρία λήγει το 2030. Με δεδομένο πως στο παρελθόν οι Βούλγαροι φέρονται να είχαν ζητήσει (σύμφωνα με τον κ. Τέλλογλου) πρόσβαση στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης (μέσω απόκτησης μετοχών) για την συνέχιση της αποδέσμευσης νερού από τον Άρδα, μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει να το δει όλο αυτό η κυβέρνηση;
Όχι τίποτα άλλο, αλλά τα τελευταία χρόνια ο Νέστος δεν φαίνεται να έχει την ποσότητα νερών που είχε στο παρελθόν. Σύμφωνα με στοιχεία υδρομέτρησης, οι ποσότητες νερού που φτάνουν στον κάμπο της Χρυσούπολης μετά τα φράγματα της ΔΕΗ (όπως αυτό του Θησαυρού) μειώθηκαν δραματικά, από 180 εκατομμύρια κυβικά το 2020 στα 70 εκατομμύρια το 2024 – το 2023 ήταν 110 εκατομμύρια κυβικά.
Και όλα αυτά την ώρα που ήδη ετοιμάζεται (από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ένα νέο φράγμα για την εκτροπή νερών στον κάμπο της Ξάνθης -μόνο που πλέον κινδυνεύουμε να μην έχουμε νερά για να εκτρέψουμε…