Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Έσβησε το Φως της Επίγειας Ζωής του και έμεινε η διαχρονική του Σοφία και ο Ψυχικός του Πλούτος   

Must Read

Έφη Βαλίλα
Έφη Βαλίλα
Διευθύντρια Σύνταξης Δημοσιογράφος
image_print

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ήταν Έλληνας Ορθόδοξος Ιεράρχης, Θεολόγος, Συγγραφέας και πρώην Καθηγητής Πανεπιστημίου.

ΘΥΜΙΑΜΑ ΜΝΗΜΗΣ

Υπήρξε το φωτεινό αστέρι προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, την οποία ανασύστασε από το  1992, με τον τίτλο «Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας».

Ήταν φωτισμένος ιεράρχης, διακεκριμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος, όπου εκλέχτηκε ως καθηγητής στην έδρα της Ιστορίας των Θρησκειών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αργότερα δε διετέλεσε Κοσμήτορας της ίδιας Σχολής.

Προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, που αναγέννησε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και είχε σημαντικό ιεραποστολικό, κοινωνικό και συγγραφικό έργο.

Στις 24 Ιουνίου του 1992, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον εξέλεξε ως Αρχιεπίσκοπο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Με το καθημερινό του λογότυπο «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ», ξεκινάει  από μηδενική βάση,  το έργο του. Λόγω των τοπικών συνθηκών, ο κυρός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εργάζεται σκληρά και μόνον με μία εξαιρετική μετριοπάθεια, εφαρμόζει το δόγμα της κοινωνικής ορθότητας.  Ταυτόχρονα με την  ακαδημαϊκή του ιδιότητα, αναδείχτηκε ασάλευτο θεμέλιο της Ορθοπραξίας.

Όλα αυτά τα χρόνια, αγάπησε την Χώρα που τον φιλοξενούσε, τα τοπικά της ήθη, τα έθιμα, την τοπική παράδοση, την τοπική γλώσσα που και ο ίδιος έμαθε!

Το απόσταγμα του Μεγάλου του έργου είναι η τεράστια παρακαταθήκη που άφησε στις επόμενες γενιές!!

Σήμερα 25/1/2025 πέθανε ο Ιεράρχης, ο δάσκαλος, το σύμβολο τιμής και ηθικού χρέους, μένει όμως η ελπίδα με προσδοκίες και οράματα των Ορθοδόξων Χριστιανών της Αλβανίας.

Αιωνία του η Μνήμη!

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Κύπελλο ΕΠΣΚ: Προκρίθηκε στον τελικό το Βυζάντιο Κοκκινοχώματος

Ισόπαλος (1-1) ολοκληρώθηκε ο επαναληπτικός αγώνας της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου ΕΠΣ Καβάλας ανάμεσα σε Μακεδονικό Αγιάσματος και Βυζάντιο...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία