Εξ όσων γνωρίζουμε από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, το «Ευρωπαϊκό Μοντέλο Εκπαίδευσης», μεταξύ άλλων: απαιτεί την ύπαρξη ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που να εφαρμόζονται με συνέπεια! Ταυτόχρονα απαιτεί την στήριξη και την προστασία όλων των ειδικοτήτων – γνωστικών αντικειμένων, που επιθυμούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και οι Επίσημοι Φορείς της Χώρας μας.
Η σύνδεση της Επιστημονικής Υπαγωγής της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποτελεί κατά την άποψή μας, μία ρηξικέλευθη πρόταση, με επιστημονικό κύρος, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση της.
Αναλυτικότερα
Η υπογραφή του σχετικού «Μνημονίου Συνεργασίας» πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ και των δωρητριών εταιριών-μελών του ΣΕΒΕ Alumil, Optima Bank, Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, Μπίκας ΑΕ και ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ.
Επιστημονική Υπαγωγή της Έδρας
Η Έδρα των Μικρασιατικών Σπουδών θα υπαχθεί στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η Επίσημη ανακοίνωση της Δημιουργίας της Έδρας έγινε την Παρασκευή 22.11.24 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή πολλών επισήμων, με τιμητικές παρεμβάσεις όπως: από την βυζαντινολόγο ιστορικό, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, καθώς και από την ηθοποιό, συγγραφέα και ιστορικό, Μιμή Ντενίση, η οποία εξέφρασε την ιδέα ίδρυσης της Έδρας.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης δεσμεύτηκε: για την δημιουργία της εν λόγω Πρώτης Επώνυμης Πανεπιστημιακής έδρας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και με την βοήθεια του πρώην Πρύτανη και Καθηγητή του ΠΑΜΑΚ Ιωάννη Χατζηδημητρίου, (Επίτιμου Μέλους Δ.Σ. ΣΕΒΕ), έγιναν οι πρώτες συνεννοήσεις, με τον νυν Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, Καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη.
Η Χρηματοδότηση της Πανεπιστημιακής έδρας: Στη συνέχεια οι δωρητές της εν λόγω έδρας, αποδέχθηκαν με χαρά, την πρόταση του ΣΕΒΕ για την χρηματοδότησή της.
Η κύρια ομιλία της εκδήλωσης δόθηκε από τον Καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Δημήτριο Σταματόπουλο, με τίτλο: «Από το Ίλιον στη Σμύρνη – Η Μικρά Ασία από τη Μακρά στη Βραχεία Ιστορική Διάρκεια».
Υπογραφή Μνημονίου
Το μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο Πρύτανης, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, εκ μέρους του ΣΕΒΕ και της δωρήτριας ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ ο Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος ΣΕΒΕ & Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ, ενώ από τους δωρητές, ο Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil Βιομηχανία Αλουμινίου, ο Δημήτριος Κυπαρίσσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Optima bank ΑΕ, ο Ιωάννης Μασούτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ και ο Γεώργιος Μπίκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΠΙΚΑΣ ΑΕ.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΔΙΟΠΑΣ Συμεών Διαμαντίδης δήλωσε:
«Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τις δωρήτριες εταιρίες-μέλη του ΣΕΒΕ, ολοκληρώνεται σήμερα μία πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ, την οποία άμεσα υιοθέτησε η βυζαντινολόγος ιστορικός Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ και έτυχε της υποστήριξης της ιδέας αυτής και από την ηθοποιό, συγγραφέα και ιστορικό Μιμή Ντενίση, για την ίδρυση «Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών» για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τον π. Πρύτανη Καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, τον Πρύτανη Καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη και το διδακτικό προσωπικό του ΠΑΜΑΚ, που αποδέχτηκαν την πρότασή μας, την οποία θελήσαμε να στηρίξουμε ένθερμα αναζητώντας δωρεές από μέλη μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τον ΣΕΒΕ στα μέλη μας, Αlumil, Optima bank, Διαμαντής Μασούτης, Μπίκας και Δίοπας, που χωρίς αυτούς η έδρα αυτή δεν θα μπορούσε να ιδρυθεί.
Ο ΣΕΒΕ, λειτουργώντας ως καταλύτης μεταξύ της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, απέδειξε έμπρακτα, ότι δεν περιορίζεται στον βασικό του ρόλο που είναι η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας, αλλά αναπτύσσει μία πολυσχιδή δραστηριότητα, στηρίζοντας έμπρακτα τις εθνικής σημασίας πρωτοβουλίες όπως την ίδρυση της εν λόγω Επώνυμης Έδρας, που σηματοδοτεί, ένα ορόσημο στην προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας και της διατήρησης της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AΛΟΥΜΥΛ Γεώργιος Μυλωνάς επεσήμανε:
«Νιώθω βαθιά ευχαρίστηση που θα βοηθήσω, στη μελέτη και επιστημονική ενασχόληση, στο μεγάλο κεφάλαιο για τον Ελληνισμό, που λέγεται «Μικρά Ασία», με την οποία συνδέομαι συναισθηματικά. Η μελέτη και καταγραφή της ιστορίας, μας βοηθούν να μάθουμε: από πού ερχόμαστε και ποιοι είμαστε, αλλά και στην κατανόηση των σχέσεων των λαών που οδηγεί στην συγχώρεση και την ειρηνική συνύπαρξή τους.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Optima Bank» Δημήτρης Kυπαρίσσης τόνισε:
«Μελετώντας το παρελθόν χτίζονται τα θεμέλια για το μέλλον. Ένα σημαντικό κομμάτι του δικού μας παρελθόντος ως ελληνισμός, αποτελεί και η Μικρά Ασία. Σήμερα την τιμούμε, με τη δημιουργία της έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές στο ΠΑΜΑΚ. Μια ενέργεια, την οποία από την πρώτη στιγμή ως τράπεζα αγκαλιάσαμε και με πολλή χαρά, σεβασμό και θαυμασμό υποστηρίξαμε.»
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Ιωάννης Μασούτης επίσης δήλωσε:
«Η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ στηρίζει την ίδρυση και λειτουργία της Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές, αναδεικνύοντας την αξία της ιστορίας, ως θεμέλιο για την κατανόηση του παρελθόντος και την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Παράλληλα, προωθεί την ανάγκη για έμπρακτη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με τη γνώση και την έρευνα, ενισχύοντας την πρόοδο και την καινοτομία.»
Τέλος, ο Πρόεδρος της «ΜΠΙΚΑΣ ΑΕ» Γεώργιος Μπίκας ανέφερε:
«Θα ήθελα να συγχαρώ το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τον ΣΕΒΕ, για την πρωτοβουλία δημιουργίας Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών. Η Ημαθία, ο τόπος καταγωγής μου, δεν φυλάσσει μόνο τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά, αλλά και την παράδοση των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν εκεί, προσφέροντας τη δουλειά και τις γνώσεις τους για την προκοπή όλης της περιοχής. Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, αλλά και ως απλός πολίτης της Μακεδονίας μας, δεσμεύτηκα να στηρίξω και να στηρίζω τη νέα έδρα και τον Εθνικό σκοπό της. Ως επικεφαλής του ομίλου μου, δηλώνω: αρωγός κάθε προσπάθειας που να συνδυάζει τα κοινά οφέλη μεταξύ του επιχειρείν και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.»
** Ως Διευθύντρια Σύνταξης του Kavala Portal και με ιδιαίτερη συγκίνηση λόγω της Μικρασιατικής μου καταγωγής, δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ δημόσια όλους τους «Μεγάλους Δωρητές» που συνέβαλαν στη δημιουργία της «Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών» στο ΠΑΜΑΚ. Μέσα από τις πρωτοβουλίες αυτές αφενός τιμούμε τους προγόνους μας, αφετέρου γνωρίζουν οι φοιτητές μας μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, τι σημαίνει για τον Ελληνισμό η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ[…]!!