11.8 C
Kavala
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

ΒΦΛ: Ένα εργοστάσιο σε απόγνωση, μια διοίκηση σε απόγνωση, μια κοινωνία σε απόγνωση (βίντεο-ηχητικό)

Must Read

Ο…τηλεβόας: Η Ελλάδα κατήργησε τη θανατική ποινή, αλλά τώρα θέλει να την εφαρμόσει…

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γουιλιαμ Φεϊθφουλ. Στις 25 Αυγούστου 1972 έλαβε χώρα η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη...

Τ. Ελευθεριάδου: Να προγραμματιστεί η ανανέωση των 8μηνων συμβάσεων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

Δεν πέρασε καιρός από τότε που η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ κατήγγειλε δημοσίως ότι για το 2021,...

Δήμος Καβάλας: Συνάντηση με αθλητές και προπονητές του Τένις με Αμαξίδιο

Με τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, υπεύθυνο για τη διαχείριση των αθλητικών χώρων...

Κυριολεκτικά είμαστε λίγο σαν την τηλεοπτική σειρά “Νοικοκυρές σε απόγνωση”, αλλά πραγματικά δεν μπορούμε να περιγράψουμε διαφορετικά την όλη ιστορία.

Το ότι η κατάσταση με την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (όπως και αν αυτή λέγεται, μιας και οι μετονομασίες, τα “βαφτίσια” και οι αλλαγές εταιρειών έχουν οδηγήσει σε ένα τέτοιο σημείο στο οποίο καταντάει πραγματικά αδιάφορο το πώς λέγεται επίσημα το εργοστάσιο και σε ποιον ανήκει τι) έχει φτάσει στο απροχώρητο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο – και μόνο όσοι δεν θέλουν να δουν πιο μακριά από τη μύτη τους αρνούνται να το καταλάβουν.

Και ναι, μπορεί η παραγωγική διαδικασία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα (ενδεχομένως και υψηλότερα από ότι μπορούν να αντέξουν οι μονάδες), μπορεί το εργοστάσιο να παράγει λιπάσματα σε μεγάλες ποσότητες, ωστόσο ακόμα και κύκλοι εντός του εργοστασίου παραδέχονται (έστω και όχι και τόσο ανοιχτά) πως οι εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες, πως τα παλαιά φίλτρα και πλυντήρια δεν μπορούν πλέον να συγκρατήσουν τους ρύπους και πως η αναβάθμισή τους είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Διότι οι δυσάρεστες οσμές που εκλύονται από το εργοστάσιο (και οι οποίες, σε μεγάλο βαθμό, οφείλονται στην παλαιότητα των εγκαταστάσεων) δεν μπορούν πια να αγνοηθούν. Ολόκληρο το καλοκαίρι ερχόμασταν αντιμέτωποι με αυτές τις μυρωδιές, όχι μόνο εμείς αλλά και εκατοντάδες άλλοι συμπολίτες μας – δεν γίνεται όλοι μας να είμαστε “τρελοί”.

Ολόκληρο καλοκαίρι, μάλιστα, τους βλέπαμε και τους ρύπουςδεν γίνεται όλοι μας είμαστε “τυφλοί”. Ακόμα και την ίδια την πανσέληνο επηρέαζαν οι ρύποι, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία (την οποία βγάλαμε πριν από περίπου 1 μήνα)

Το ότι οι οσμές αυτές υπήρχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι επίσης γνωστό. Το ότι, βέβαια, κάποιοι “θυμήθηκαν” τις οσμές αυτές μόλις την τελευταία πενταετία…αυτό είναι κάτι που ελάχιστοι τολμούν να παραδεχτούν.

Το ζήτημα, πλέον, είναι πως κάτι πρέπει να γίνει με το εργοστάσιο. Αυτό είναι, άλλωστε, που “φωνάζει” η τοπική κοινωνία – πως κάτι πρέπει να γίνει, και να γίνει άμεσα. Μετά, μάλιστα, και την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στον Λίβανο (με ένα πλοίο που περιείχε μεγάλες ποσότητες νιτρικού αμμωνίου), είναι απολύτως λογικό οι ανησυχίες των πολιτών για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιο να εντείνονται ολοένα και περισσότερο.

Και ναι, σαφώς και υπάρχουν τεράστιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Και ναι, συνέπειες για την υγεία μας υπάρχουν και είναι μεγάλες (τις έχουμε ζήσει και από πρώτο χέρι), έστω και μακροπρόθεσμες. Για αυτό ακριβώς και λέμε και τονίζουμε πως “κάτι πρέπει να γίνει με το εργοστάσιο“.

Βλέποντας, βέβαια, τη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε προσφάτως στο ENA CHANNEL η Διευθύντρια στα “Λιπάσματα Καβάλας” Θεοδώρας Κουλουρά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως η διοίκηση “περί άλλων τιρβάζει” και πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι!

Διότι όταν η κ. Κουλουρά λέει από τη μια πως “ούτε και σήμερα το εργοστάσιο ρυπαίνει” και από την άλλη λέει πως, με μετοχικό κεφάλαιο περίπου 25.000 €, θα μπουν φίλτρα και πλυντήρια αξίας 4-5 εκατομμυρίων ευρώ (Για να καθαρίσουν τι; Από τη στιγμή που υποτίθεται πως δεν ρυπαίνει το εργοστάσιο και πως αυτά που εκλύονται, δεν υπάρχει λόγος να μπει φίλτρο – εκτός και αν το κάνουν για προληπτικούς λόγους) τότε τι μπορεί να καταλάβει ο κάθε ένας από εμάς;

Οτιδήποτε άλλο αφορά την αναβάθμιση των ίδιων των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων της βιομηχανίας -έστω μια δέσμευση πως υπάρχει ένα πλάνο πενταετίας ή και δεκαετίας (π.χ.) για την αντικατάσταση των παλαιών μηχανημάτων-, αλλά ακόμα και την εκπόνηση σχεδίων ΣΑΤΑΜΕ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών δεν αναφέρθηκε καν στην συνέντευξη της κ. Κουλουρά (δεν υπήρξαν, βέβαια, και οι κατάλληλες ερωτήσεις – αλλά τι ζητάμε και εμείς Δευτεριάτικα; )

Αλλά η κ. Κουλουρά μίλησε και για τον σταθμό μέτρησης ρύπων που είχε τοποθετηθεί επί των ημερών της δημαρχίας Δήμητρας Τσανάκα στο κέντρο της Νέας Καρβάλης, λέγοντας πως από τις μετρήσεις που προέκυψαν δεν εμφανίστηκε κάποιο πρόβλημα όσον αφορά τους ρύπους. Βγήκαν και κάποιοι συμπολίτες μας και άρχισαν να πανηγυρίζουν λέγοντας πως “δεν πέτυχε η τρομοκρατία”, και πως “όλα βαίνουν καλώς με το εργοστάσιο”

Ωστόσο η συνέντευξη που είχε δώσει στις 3 Μαΐου 2020 στο Kavala Portal ο καθηγητής του ΔΠΘ Γιώργος Γκαϊντατζής (ο οποίος και παρακολουθούσε τις μετρήσεις του σταθμού) έρχεται “από το παρελθόν” να αποδείξει πως τα συμπεράσματα που ισχυρίζεται η κ. Κουλουρά για τον σταθμό της Νέας Καρβάλης δεν είναι και τόσο ασφαλή!

Διότι από την μια ο κ. Γκαϊντατζής ανέφερε πως ο σταθμός λειτούργησε για μόλις 6 μήνες (κάτι που, από επιστημονικής άποψης, δεν μπορεί να προσφέρει ασφαλείς ενδείξεις), και από την άλλη σημείωσε πως “ακόμα και αν οι ενδείξεις του σταθμού είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια, αυτό από μόνο του δεν μας λέει τίποτα. Ένα ΙΧ αυτοκίνητο μπορεί να περάσει με επιτυχία τον έλεγχο καυσαερίων που θα γίνει στο ΚΤΕΟ, τι γίνεται όμως αν συνυπολογίσουμε τα καυσαέρια 1 εκ. αυτοκινήτων (π.χ. στην Αθήνα) ;

Μιλάμε, δηλαδή, για την καλύτερη “διάψευση”!

Όλα αυτά μάς οδηγούν ξανά στο συμπέρασμα πως “κάτι πρέπει να γίνει με το εργοστάσιο”

Μόνο που όσες φορές θέτουμε το ερώτημα “τι πραγματικά πρέπει να γίνει με το εργοστάσιο” οι απαντήσεις που παίρνουμε είτε δεν είναι απόλυτα σαφείς είτε διακατέχονται από ξεκάθαρη έλλειψη ψυχραιμίας.

Υπάρχει μια μερίδα πολιτών που απλά μιλάει για περιβαλλοντικές ανησυχίες και φόβους από την μόλυνση της ατμόσφαιρας (αλλά και του εδάφους, λόγω της φωσφογύψου) – αυτή εκφράζεται τώρα τελευταία και σε ομάδες που δραστηριοποιούνται στα social media, αλλά και σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά και σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που, αγνοώντας την χρονική συγκυρία στην οποία ζούμε –σε μια χρονική συγκυρία στην οποία η ανεργία καλπάζει και στην οποία κάθε θέση εργασίας μετράει- ζητούν επιτακτικά το κλείσιμο του εργοστασίου “διότι μάς σπέρνει τον καρκίνο” (πολλοί, βέβαια, εξ αυτών το λένε κρατώντας το τσιγάρο στα χέρια τους και φυσώντας τον καπνό του ακόμα και πάνω στα ίδια τα παιδιά τους – τα περί “προσωπικής επιλογής μας” τα ακούμε βερεσέ). Και μπορεί πλέον να μην ακούγονται τόσο συχνά απόψεις όπως “όσοι δουλεύουν στα λιπάσματα μπήκαν με βύσμα και με μέσο” και “όσοι δουλεύουν στα λιπάσματα παίρνουν παχυλούς μισθούς”, ωστόσο μη νομίζετε: σε “πηγαδάκια” ακούγονται!

Αλήθεια, όλοι αυτοί που ισχυρίζονται πως θα πρέπει να κλείσει το εργοστάσιο αναλαμβάνουν την ευθύνη για την εξεύρεση εργασίας και πόρων διαβίωσης σε όσους θα χάσουν τις δουλειές τους; Την ώρα, μάλιστα, που η ανεργία καλπάζει με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς (όχι μόνο τώρα λόγω του κορωνοϊού αλλά εδώ και χρόνια) και που νέες θέσεις εργασίας βγαίνουν κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, το να ζητάνε τόσο μα τόσο άκοπα να χάσει τη δουλειά του τόσος κόσμος έτσι απλά διότι δεν μας αρέσει η μυρωδιά του εργοστασίου, χωρίς να μας ενδιαφέρει το τι θα γίνει με δαύτους (αρκεί να “έχει ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”) πόσο υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση μπορεί να θεωρηθεί; (και προτού βγει κανείς και πει “Μα ο κόσμος πεθαίνει από το εργοστάσιο”, καλά θα κάνει να το πει αλλού αυτό – και όχι σε εμάς που ζήσαμε στο πετσί μας θάνατο από το εργοστάσιο, όντες μάλιστα ανήλικοι!)

Πρόσφατα, μάλιστα, είδαμε και εκείνη την αφίσα που ανάρτησαν σε διάφορα σημεία της Καβάλας τα μέλη του “Αυτόνομου Στεκιού Καβάλας” με την οποία χαρακτήριζαν την ΒΦΛ “την πανδημία της Καβάλας” και ζητούσαν το κλείσιμό της με όρους που παρέπεμπαν στο γνωστό διαφημιστικό σποτάκι του Σπύρου Παπαδόπουλου από την εποχή του lockdown.

Πέραν του ότι και εδώ εγείρονται τα ίδια ερωτήματα που αναφέραμε προηγουμένως, προκύπτει στην περίπτωση αυτή και ένα άλλο ερώτημα: Πώς γίνεται από τη μια να δηλώνουν πως στέκονται αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων και στις εργατικές τους διεκδικήσεις (δεν τα λέμε εμείς, δικά τους λόγια είναι, αυτών που ανάρτησαν τις αφίσες – αυτοί τα έχουν αναφέρει στα social media) και από την άλλη να ζητάνε το κλείσιμο το εργοστασίου, άρα και την εξώθηση των εργαζόμενων στην ανεργία (άρα για ποια αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων μιλάμε όταν έχουν βάλει ως στόχο τους να τους ωθήσουν στην ανεργία); Είναι ένα ερώτημα…

Και έχουμε, επίσης, και τους αυτοδιοικητικούς φορείς που προσπαθούν να ενεργήσουν και αυτοί, ανταποκρινόμενοι σε αυτό που λέμε “λαϊκό συναίσθημα” (μόνο που, όπως είπαμε και πριν, δεν ξέρουμε ποιο είναι αυτό το “λαϊκό συναίσθημα”). Ακούμε κάθε τόσο τον δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη να λέει πως είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον εισαγγελέα (Για να κάνει τι; Να πιέσει ο εισαγγελέας ώστε να μπουν τα πλυντήρια και μην εκπέμπει το εργοστάσιο ρύπους;), πρόσφατα ακούσαμε και τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη να λέει πως θα νοικιαστούν σταθμοί μέτρησης ρύπων (αν είναι σαν αυτούς που υπήρχαν εδώ και χρόνια στην αυλή του κτιρίου της αντιπεριφέρειας, και οι οποίοι εκ των υστέρων αποδείχτηκαν πως δεν λειτουργούσαν, τότε “να λείπει το βύσσινο”)!

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα που προκύπτει από όλη αυτή την ιστορία είναι πως δεν ξέρουμε τι θέλουμε με αυτό το πολύπαθο εργοστάσιο! Δεν ξέρουμε αν θέλουμε να λειτουργεί σωστά, δεν ξέρουμε αν θέλουμε να κλείσει (και, στην περίπτωση αυτή, δεν ξέρουμε καν τι θα γίνει την επόμενη ημέρα), και (το χειρότερο) έχουμε στο εργοστάσιο μια διοίκηση που δείχνει να απέχει παρασάγγας από την τοπική κοινωνία.

Όταν καταλάβουμε συνολικά ως κοινωνία τι θέλουμε με αυτό το εργοστάσιο, και όταν επιτέλους καταλάβει η διοίκηση του εργοστασίου πως χωρίς την συγκατάθεση και την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας (η οποία δεν θα προκύψει από δωρεές και χορηγίες, για να μην παρεξηγούμαστε) δεν μπορεί να μακροημερεύσει, εδώ είμαστε για να τα ξαναπούμε.

Υ.Γ.: Και επειδή είναι βέβαιο πως θα ρωτήσετε τι θέλουμε εμείς, ως συντάκτες, η απάντηση είναι απλή

Θέλουμε το εργοστάσιο σε πλήρη λειτουργία, θέλουμε το εργοστάσιο να παράγει λιπάσματα αρίστης ποιότητας και είτε να τα προωθεί στην εγχώρια αγορά είτε να τα εξάγει, θέλουμε το εργοστάσιο να δίνει δουλειά και ψωμί σε συμπολίτες μας (με πλήρη σεβασμό στα εργασιακά τους δικαιώματα).

Θέλουμε, όμως, και ένα εργοστάσιο 100% αναβαθμισμένο, με εγκαταστάσεις πραγματικά σύγχρονες, που θα αφήνει το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που θα προσφέρει ασφαλείς συνθήκες εργασίας στο προσωπικό του, που θα σέβεται τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας και το περιβάλλον.

Το πόσο θα κοστίσει στην διοίκηση του εργοστασίου η υλοποίηση και των 2 αυτών σεναρίων, αυτό ας το δει η ίδια η διοίκησή του. Άλλωστε, για αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκεται εκεί που βρίσκεται: για να παίρνει αποφάσεις και να βρίσκει τον τρόπο να τις υλοποιεί.

Απλά, καθαρά και ξάστερα…

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Ο…τηλεβόας: Η Ελλάδα κατήργησε τη θανατική ποινή, αλλά τώρα θέλει να την εφαρμόσει…

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γουιλιαμ Φεϊθφουλ. Στις 25 Αυγούστου 1972 έλαβε χώρα η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη...

Τ. Ελευθεριάδου: Να προγραμματιστεί η ανανέωση των 8μηνων συμβάσεων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

Δεν πέρασε καιρός από τότε που η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ κατήγγειλε δημοσίως ότι για το 2021, ο Οργανισμός σχεδιάζει να μην...

Δήμος Καβάλας: Συνάντηση με αθλητές και προπονητές του Τένις με Αμαξίδιο

Με τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, υπεύθυνο για τη διαχείριση των αθλητικών χώρων του Δήμου, Κώστα Βακιρτζή, συναντήθηκαν...

Δημοτικά τέλη Καβάλας: Οριστικά (; ) μειώνονται κατά 45%;

"Φτου και από την αρχή" για τη δημοτική αρχή Καβάλας και τη διαβόητη υπόθεση των ανταποδοτικών τελών, καθώς η επιτροπή του άρθρου...

Ο..τηλεβόας: Να κεράσουμε καφέ στο “Τσεσμέ”;

Την ώρα που όλη η Ελλάδα ασχολείται από τη μια με τον κορωνοϊό και, από την άλλη, με τις καταγγελίες για βιασμούς...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -