«Βάκχες» του Ευριπίδη στο 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων: Μια υπέροχη παράσταση σε ένα κατάμεστο θέατρο Φιλίππων

Πάντα υπάρχει ένας παραπάνω λόγος για να πάς !

  • Δεν έχω ακούσει τίποτε αρνητικό γι αυτήν την παράσταση και αυτό για φέτος είναι μοναδικό.
  • Την έχω παρακολουθήσει πολλές φορές αλλά σίγουρα θυμάμαι τον ντόρο που είχε γίνει όταν παρουσιάστηκε με τον Σάκη Ρουβά σε σκηνοθεσία Λιγνάδη.
  • Την είδαμε με πολλούς φίλους ερασιτέχνες ηθοποιούς από την Καβάλα και αισθανόμασταν σαφώς μειοψηφία αφού το κοινό ήταν Δραμινοκρατούμενο!
  • Η νέα καλλιτεχνική οικογένεια Μαυρίδου συμμετέχει στην παράσταση με τέσσερα μέλη, σκηνοθετικά, μουσικά και ερμηνευτικά. Δεν είναι αυτό πρόκληση;
  • Στους τέσσερις συμπεριλάβαμε και τον “γαμπρό” πρωταγωνιστή του τηλεοπτικού “Σασμού” Δήμήτρη Λάλο.
  • Η 5η Εποχή συμπράττει με το θέατρο του Νέου Κόσμου. ΄Και οι δύο οργανισμοί παρουσιάζουν πάντα ενδιαφέρουσες παραγωγές.
  • Ένα εξαιρετικό promo βίντεο με ήχους από την Θράκη αποτέλεσε μια σημαντική διαφήμιση για την παράσταση.

Ξεχωριστή βραδυά

Κατεβαίνοντας τον Αγιο Σίλα αντικρίσαμε μεγάλη ουρά στον Αμυγδαλεώνα. Προτιμήσαμε την “εσωτερική” για να είμαστε συνεπείς και να βρούμε μια καλή θέση.

Περάσαμε τον έλεγχο εισιτηρίων στις 8.45μ.μ και αντικρίσαμε μισογεμάτο θέατρο. “Μάλλον θα γεμίσει” σκεφτήκαμε και ψάξαμε να βρούμε τα κρυμμένα μικρόφωνα της παράστασης.

Η πρώτη βδομάδα του Αυγούστου είναι πονοκέφαλος για τους διοργανωτές. Χρόνια τώρα, το Φεστιβάλ ορίζει τις 9μ.μ ως ώρα έναρξης, όμως οι αφίσες της παράστασης γράφουν 9.30μ.μ.Η ροή του κόσμου είναι συνεχής και η παράσταση τελικά ξεκινά στις 21.40.

Ο ήχος που φθάνει στα αυτιά μας είναι εξαιρετικός. Το καλό αποτέλεσμα μεγεθύνεται από την πολύ καλή μετάφραση του Θεόδωρου Στεφανόπουλου. Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που ο θεατής αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει στο ιδιαίτερο αυτό έργο του Ευριπίδη. Οι μουσικές που προτείνει ο Γιώργος Μαυρίδη στον Λυράρη και τις τυμπανίστριες του χορού έχουν Θρακιώτικο ηχόχρωμα και απογειώνουν την παράσταση. Η παράσταση έχει ρυθμό!

Ερμηνευτικά μας αρέσει πολύ ο Διόνυσος -Λάλος , η Αγαύη-Έλενα Μαυρίδου και λιγότερο ο Πενθέας-Γιώργος Χριστοδούλου. Αν κάτι μας ξένισε αφορούσε στην προσέγγιση του Τειρεσία από την Βίκυ Βολιώτη.

Δυστυχώς ο καλοδουλεμένος χορός που κινήθηκε εξαιρετικά βασισμένος στην τελετουργία των Αναστεναρίων, ήταν μάλλον ολιγομελής για αυτήν μεγαλειώδη αυτή παράσταση. Πέραν του “αμφιλεγόμενου” κουστουμιού του Διονύσου η Δήμητρα Λιάκουρα έκανε πολύ ωραίες πρόταση στα σκηνικά και στα κουστούμια που μάλλον θα θυμόμαστε για καιρό,.

Τις εντυπώσεις έκλεψε η χρήση προτζέκτορα ε με προβολή στα φωτιζόμενα πάνελ στο πίσω μέρος της σκηνής,΄όπου παρουσιαζόταν ένα θέατρο σκιών, με εναλλαγές εντυπωσιακών σκηνών που σχετίζονταν με τη λατρεία του Διονύσου.

FINALE

Οι θεατές που κατέκλυσαν τις κερκίδες αποθέωσαν την παραγωγή με πολύ θερμό χειροκρότημα ενώ κάποια λίγα μπράβο ακούστηκαν από τις πρώτες σειρές. Οι θεατές αποχωρούσαν γοητευμένοι από αυτό που παρακολούθησαν με επιμέρους ενστάσεις.

ΤουμανίδουΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος

Σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου

Σκηνικό – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Μουσική: Γιώργος Μαυρίδης

Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης

Video: Θωμάς Παλυβός

Φωτογραφίες; Ηλίας Ντζόιδος – Ελίνα Γιουνανλή

Δραματολόγος: Κατερίνα Διακουμοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Αλαφούζος

Βοηθός σκηνογράφου και ενδυματολόγου: Ευγενία Μπουρντά

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Γαβριηλίδου

Παραγωγή: 5 η Εποχή | Θέατρο του Νέου Κόσμου

Διανομή

Διόνυσος: Δημήτρης Λάλος

Κάδμος: Θανάσης Δόβρης

Πενθέας: Γιώργος Χριστοδούλου

Τειρεσίας: Βίκυ Βολιώτη

Δούλος: Στέργιος Κοντακιώτης

Άγγελος α’: Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Άγγελος β’: Δήμητρα Κούζα

Αγαύη: Έλενα Μαυρίδου

Χορός: Κική Καραΐσκου, Δήμητρα Κούζα, Σοφία Κουλέρα, Χριστίνα Μαριανού,

Μαριάμ Ρουχάτζε

Μουσικοί επί Σκηνής: Γιώργος Μαυρίδης, Βασίλης Κόκλας