Μετά και την έγκριση της Κομισιόν, ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τη διάσωση της παραγωγικής δραστηριότητας του Πρίνου. Τα μέτρα αυτά κατατέθηκαν την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη φαρμακευτική κάνναβη.
Η χρηματοδότηση θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η Energean Oil & Gas καθώς και δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος.
Η τροπολογία αυτή, πάντως, προκάλεσε οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή, την ώρα που ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς ανέφερε πως δεν γνωρίζει ότι η Energean προχωράει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου (δεσμεύτηκε να ενημερωθεί και να απαντήσει ανάλογα).
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, διαφώνησε με την διάταξη, λέγοντας ότι “στηρίζεται μια επιχείρηση με περίπου 100 εκατ. ευρώ, όταν αυτή, με την ανακοίνωση της δυνατότητας δανειοδότησής της, προχωράει σε εθελούσια έξοδο εργαζομένων, εκβιάζοντάς τους. Εσείς και η ΕΕ την χρηματοδοτείτε με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και εκείνη απολύει κόσμο. Αυτό είναι απαράδεκτο. Βάλτε τουλάχιστον μια ρήτρα ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας εργαζόμενος.”
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι “από την στιγμή που παρέχεται στην εταιρεία η δυνατότητα δανειοδότησης με εγγύηση του Δημοσίου, δηλαδή με κρατική ενίσχυση, η εταιρεία θα έπρεπε να έχει κληθεί να καταθέσει τα οικονομικά στοιχεία από τα οποία να φαίνεται από πού ακριβώς υπήρξε η ζημία -κάτι που δεν έχουμε δει- και φυσικά να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας”. Μάλιστα, ο κ. Χαρίτσης παρατήρησε πως η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυτή την περίοδο ανεβαίνει και αναρωτήθηκε από που τεκμαίρεται να υπάρχει αυτή η ζημία της εταιρείας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε στον εισηγητή της μειοψηφίας σε σχέση με τις τιμές πετρελαίου, ότι “είναι άλλο η τρέχουσα τιμή πετρελαίου η οποία έχει επανέλθει σε προηγούμενη επίπεδα και άλλο πράγμα η ζημία που έχει σωρεύσει η επιχείρηση από την περυσινή χρονιά, που η τιμή του πετρελαίου έφτασε να είναι μηδενική ανά βαρέλι. Άρα, είναι προφανές πως η εταιρεία είχε από την περυσινή χρονιά καταγράψει πολύ μεγάλες ζημιές. Αυτό είναι αυτονόητο και δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε.”
Επιπλέον, ο κ. Ταγαράς επισήμανε πως “η διάταξη αυτή στόχο έχει ακριβώς να προασπίσει τις θέσεις εργασίας και να βοηθήσει την επιχείρηση αυτή, μετά την περυσινή καταστροφή που υπήρξε από την κατάρρευση των τιμών, να συνεχίσει την λειτουργία της. Να διατηρηθεί σε λειτουργία. Σε περίπτωση που η εταιρεία έκλεινε, το κόστος περιβαλλοντικής αποκατάστασης θα υπερέβαινε κατά πολύ το κόστος για την στήριξή της.” Ο υφυπουργός, επίσης, επικαλέστηκε και σημαντικούς εθνικούς λόγους για την στήριξη της επιχείρησης ώστε να συνεχίσει το έργο της σε μια ευαίσθητη περιοχή.