Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024

Τουριστική Κίνηση 2024: Μία εκτίμηση με βάση τους Τουριστικούς Δείκτες αλλά και την έλλειψη υποδομών και προσωπικού

Must Read

Έφη Βαλίλα
Έφη Βαλίλα
Διευθύντρια Σύνταξης Δημοσιογράφος
image_printΕκτύπωση

Το «Kavala Portal» σύμφωνα με τα στοιχεία που αλίευσε από κοινοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και με τη διαφαινόμενη αύξηση της δυναμικής του τουρισμού, επιχειρεί μία πρώτη εκτίμηση της τουριστικής κίνησης με βάση τους τουριστικούς δείκτες για το 2024. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται η έλλειψη υποδομών αλλά και προσωπικού στις επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας της χώρας μας.

Αναλυτικότερα…

Μέχρι σήμερα, πολλές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας και εστίασης δεν έχουν ακόμη ανοίξει, ενώ οι προβλέψεις για την τουριστική περίοδο 2024 σε συνάρτηση με τους τουριστικούς δείκτες, προοιωνίζουν ότι ο ελληνικός τουρισμός θα οδηγηθεί σε νέα ρεκόρ αφίξεων – διανυκτερεύσεων και εισπράξεων!

Μια ματιά για τις επιδόσεις των τουριστικών δεικτών  του 2024 

Για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αλλά και τους τουριστικούς δείκτες που τακτικά επεξεργαζόμαστε, αλλά και σε σχέση και με την μελέτη των μοντέλων τουριστικής ανάπτυξης, όλα αυτά διαβεβαιώνουν ότι η Χώρα μας  κινείται στο «MAXIMUM» των υπό διερεύνηση δεικτών: αφίξεων, διανυκτερεύσεων και τουριστικών εισπράξεων, επιτυγχάνοντας υψηλά ρεκόρ έναντι της προηγούμενης χρονιάς 2023.

Στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν υψηλή άνοδο για τον Ιανουάριο του 2024. Ταυτόχρονα οι προκρατήσεις για την τρέχουσα τουριστική περίοδο εμφανίζονται αυξημένες σε ποσοστό που σε κάποιες περιοχές, φτάνουν ακόμη και το + 15%. Ισχυρό είναι επίσης και το ενδιαφέρον των ξένων ταξιδιωτών για την Ελλάδα, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, αλλά και στους Tour Operator ανά την υφήλιο.

Οι «πλάγιοι μήνες» θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο της Χώρας

Από δευτερογενείς πηγές δημοσιογραφικής πληροφόρησης, προκύπτει ότι η «ελληνική τουριστική βιομηχανία», βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος, για αναζήτηση  περιόδων διακοπών, δηλαδή μήνες που είναι εκτός Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Η επιμήκυνση των μηνών είναι βασικό στοιχείο της τουριστικής ζήτησης της χώρας και φυσικά η τουριστική μας προσφορά οφείλει να ανταποκριθεί αναλόγως. 

Είναι γνωστό ότι οι τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες, πραγματοποιούνται πάντα μέσα στο πλαίσιο, που ορίζουν «οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης». Η φύση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων παροχής φιλοξενίας και εστίασης, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λειτουργίας τους, συναρτώνται από το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, από το ρόλο των Tour Operators, από τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και από το διαθέσιμο εισόδημα του τουρίστα – καταναλωτή, καθώς  και από το κόστος μεταφοράς και διαμονής που και αυτοί οι συντελεστές επιφέρουν συνεχείς αλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση.!

Η διαγραφείσα επιβατική κίνηση σε αριθμητικά μεγέθη στα Ελληνικά Αεροδρόμια…  

Την ίδια στιγμή στα ελληνικά αεροδρόμια και ομιλούμε για το πρώτο τρίμηνο του 2024  η επιβατική κίνηση έχει εκτοξευθεί,  σε μία περίοδο που δεν είναι η πλέον ισχυρή της χρονιάς. Τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο το πρόσημο ήταν καθαρά θετικό σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

** Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σε ότι αφορά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελ. Βενιζέλος, η επιβατική κίνηση των Ιανουάριο έκλεισε κατά + 10,7% υψηλότερα σε σύγκριση με τον Ιανουάριου 2023, ενώ ο Φεβρουάριος, που αποτελεί έναν υποτονικό μήνα, παρουσίασε αύξηση στην κίνηση των επιβατών + 18,4% φθάνοντας τους 1,6 εκατ. επιβάτες. Μάλιστα τόσο η εγχώρια όσο κι η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023, που αποτελεί τη νέα χρονιά ρεκόρ για τον κλάδο, κατά + 11,8% και κατά + 21,5% αντίστοιχα.

** Περιφερειακά Αεροδρόμια

Θετικό πρόσημο είχαν και τα περιφερειακά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου και του Αεροδρομίου Χρυσούπολης-Καβάλας. 

Αναλυτικότερα τα 14 εξ αυτών: (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη και Σκιάθος), παρότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές, η επιβατική κίνηση έφτασε τον Φεβρουάριο τους 636.866 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση + 13,9% περισσότερους σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Μάλιστα αυξημένες κατά 12,8% ήταν και οι πτήσεις. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας μας (Αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαχείρισης Fraport Greece) η επιβατική κίνηση καταγράφηκε αυξημένη κατά 12,2%, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023.

Τέλος να σημειωθεί ότι η μέση πληρότητα τον Ιανουάριο του 2024 έφτασε το 41% έναντι 38,1% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τον Φεβρουάριο δε, εκτινάχθηκε στο 46% έναντι 43% πέρυσι. Ανοδικά κινήθηκε και η μέση τιμή φτάνοντας τον πρώτο μήνα του έτους στα 78 ευρώ έναντι 64 ευρώ πέρυσι. 

Οι θετικές προβλέψεις για τον Τουρισμό 2024, με έλλειψη προσωπικού και υποδομών

Ειδικοί εμπειρογνώμονες επί θεμάτων τουρισμού, προβλέπουν ότι το 2024,  οι εισπράξεις θα υπερβούν τα 22 δισ. ευρώ, έναντι 20,4 δισ. ευρώ 2023,  ενώ οι αφίξεις θα υπερβούν τα 35 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 33 εκατ. του 2023.

Υποδομές, το «μείον» της Τουριστικής Ανάπτυξης…!!

Οι περισσότερες αναφορές γίνονται στην έλλειψη προγραμματισμού, έλλειψη υποδομών σε πολλές περιοχές με λιμάνια. Επίσης αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η έλλειψη οδικού δικτύου, αλλά η ανομία που υπάρχουν στο κακό αυτό δίκτυο έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να γυρίζουν την πλάτη και να επιλέγουν άλλους προορισμούς.

**Είναι αναγκαίο οι ιθύνοντες του Δήμου Νέστου, του Νομού Καβάλας και γενικότερα σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, να αφουγκραστούν και να κατανοήσουν αυτές τις πολύ λίγες επισημάνσεις.!!

«Γνωστό τοις πάσι» το μεγάλο έλλειμμα στο προσωπικό[…]!! 

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 50.000 άτομα για συγκεκριμένες ειδικότητες. Η Γερμανική Εφημερίδα  «Handelsblatt» ομιλεί  για αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα και βάζει σε πρώτο πλάνο την ανάγκη που υπάρχει για επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.

Ενδεικτικά ειδικότητες που λείπουν είναι: σεφ, μάγειρες, ρεσεψιονίστ, καμαριέρες, κηπουροί. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αναφέρει ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού ανέρχονται σε 53.000 και μαζί με τις κενές θέσεις στην εστίαση, φτάνουν συνολικά τις 80.000!!

Το «KAVALA PORTAL» αναγνωρίζοντας ως πρόβλημα την έλλειψη εργατικού δυναμικού και σε ολόκληρη την ΑΜΘ, είχε προτείνει παλιότερα και επαναφέρει πρόταση της οργάνωσης και λειτουργίας, μίας Τουριστικής Σχολής Μεσαίων Στελεχών στην Κεραμωτή που θα εξυπηρετούσε ολόκληρη της Περιφέρεια. Είναι καιρός οι ιθύνοντες να προσέξουν και την δική μας ταπεινή αλλά πέρα για πέρα ρηξικέλευθη πρότασή!!. Άλλωστε (για κάθε ενδιαφερόμενο φορέα) ολόκληρη η πρότασή μας, βρίσκεται στη Δημοσιογραφική μας ομάδα.

Πηγές:https://www.imerisia.gr/toyrismos/90870_toyrismos-dynamiki-ekkinisi-proto-3mino-toy-2024-ti-deihnoyn-ta-stoiheia-kai-oi https://www.ethnos.gr/Economy/article/308727/toyrismosypodomeskaielleipshprosopikoytadyomegalaagkathiastodromogiatoneorekorto2024

 

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Εκπαιδευτικές επισκέψεις Μαθητριών και Μαθητών σε πλοία της ακτοπλοΐας με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου 

Χρήστος Στυλιανίδης: «Θέλουμε να εξοικειώσουμε τα παιδιά με την ιδέα της θάλασσας και του ναυτικού» Κοινή δράση της Γενικής Γραμματείας...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!