Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Πραγματοποιήθηκε το πρώτο Αναπτυξιακό Φόρουμ Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Must Read

Έφη Βαλίλα
Έφη Βαλίλα
Διευθύντρια Σύνταξης Δημοσιογράφος
image_printΕκτύπωση

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο Αναπτυξιακό Φόρουμ Αν. Μακεδονίας – Θράκης με θέμα: Η ΑΜ.Θ. όχημα στις ειδικές μορφές τουρισμού και πρωταγωνίστρια στην νέα εποχή του Ελληνικού Τουρισμού.

Φορέας Διοργάνωσης: το Olympia Forum

Παρέστησαν: Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης,  ο Προέδρος της ΚΕΔΕ, ο π. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Παρεμβάσεις στο 1ο Αναπτυξιακό Φόρουμ

1η: Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και μέγας Φιλέλληνας κος Μπομπ Μενέντεζ.

2η: Ο Β. Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρυ Πάιατ.

Υψηλή Συμμετοχή ως Εισηγήτρια  

Στο 1ο  Φόρουμ για την Αν. Μακεδονία – Θράκη «1st EAST MACEDONIA & THRACE FORUM» συμμετείχε ως ομιλήτρια η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση προοπτικών…

Η Υφυπουργός  βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να παρουσιάσει τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί η στρατηγική επένδυση στον τουριστική προώθηση και προβολή της Περιφέρειας, τοποθετώντας στον πυρήνα της συζήτησης, τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Ειδικές Μορφές Τουρισμού

Σε απάντηση της ερώτησης από την συντονίστρια του πάνελ, για τις ειδικές μορφές Τουρισμού, η Υφυπουργός ξεχώρισε: την περίπτωση του περιπατητικού – πεζοπορικού τουρισμού, του ορεινού τουρισμού, του ιαματικού τουρισμού, καθώς επίσης του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού «ως τα κρυφά όπλα που διαθέτει η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στην προσπάθεια μίας δυναμικής εξωστρέφειας μέσω του τουρισμού».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι: «επιλογές ταξιδιού που προσφέρουν οι ειδικές μορφές τουρισμού, σαν θρησκευτικό τουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό και τον οινοτουρισμό, τον τουρισμό ευεξίας,

μπορούν να δώσουν μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της μικρής χρονικής διάρκειας της τουριστικής σεζόν και να εμπλουτίσουν σημαντικά το τοπικό τουριστικό προϊόν, σε πλήρη συμφωνία με την τάση της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Την ίδια στιγμή: ο Συνεδριακός Τουρισμός αλλά και ο Εκπαιδευτικός Τουρισμός, έρχονται να συμπληρώσουν μία εικόνα δυναμικής προοπτικής για την περιφέρεια της Α.Μ.Θ.

Οικοτουρισμός

Ειδική αναφορά έκανε η Υφυπουργός στην περίπτωση του birdwatching, ως ειδική δραστηριότητα του οικοτουρισμού, μία ανερχόμενη μορφή τουρισμού «στην οποία αξίζει να επενδύσει σοβαρά η περιοχή», δεδομένου του πλούτου που διαθέτει σε σπάνιους υδροβιότοπους. Στάθηκε δε, στην ανάγκη ενδυνάμωσης της ντόπιας παραγωγής μέσω της σύνδεσης της με τον κόσμο της φιλοξενίας. Σχετικά, αναφέρθηκε στις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την δημιουργία Ειδικών Σημάτων Επισκεψιμότητας για τα τυροκομεία, τα ελαιοτριβεία και τα ζυθοποιεία, στα πρότυπα του ήδη γνωστού Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου του Υπουργείου.

Στοχευμένες Πολιτικές του Υπουργείου Τουρισμού

Η Υφυπουργός ανέδειξε τις στοχευμένες πολιτικές του Υπουργείου που στηρίζει την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με προεξέχουσες το νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας, την αναγνώριση σημαντικών ιαματικών πηγών στην περιοχή αλλά και τα έργα άνω των 200 εκ. Ευρώ που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την προώθηση του ορεινού, γαστρονομικού τουρισμού, του αγροτουρισμού και του τουρισμού ευεξίας καθώς και την βελτίωση της προσβασιμότητας των παραλιών μας, από τα οποία μπορεί να επωφεληθεί η Περιφέρεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Υφυπουργός επεσήμανε την σημαντική ενίσχυση της περιοχής και μέσω του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης να βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών των δικαιούχων.

Αναφορά στην Καβάλα…

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην περίπτωση της Καβάλας, υπογραμμίζοντας την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στον τουρισμό κρουαζιέρας, με τα στοιχεία των φετινών αφίξεων στο λιμάνι της πόλης – 13.300 επιβάτες έναντι 2.700 επιβατών το 2019 – να την κατατάσσουν σε δυναμικό προορισμό για την κρουαζιέρα στην χώρα μας.

Η αναφορά της Υφυπουργού στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού στην Δράμα

Ειδική αναφορά στην πρόσφατη επαναλειτουργία του  χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού στην Δράμα και του οινικού πλούτου της περιοχής αλλά και στην πρόσφατη επιτυχία του Σουφλίου να πετύχει με τη στήριξη του Υπουργείου την ένταξή του στον κατάλογο των Best Tourism Villages του UNWTO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού)

Ακολούθως, αναφέρθηκε στον σημαντικό αριθμό παραλιών της Περιφέρειας με γαλάζια σημαία, θέλοντας να υπογραμμίσει την ποικιλία αλλά και την ποιότητα των τουριστικών εμπειριών που μπορεί να προσφέρει «ακόμη και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη, κάθε εποχή του χρόνου.» η περιοχή..

Τουριστική Εκπαίδευση

Η Υφυπουργός έθεσε το ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης, που το χαρακτηρίζει ως «το μεγαλύτερο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό» στην εποχή μετά την πανδημία και της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης. Η Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το σημαντικό έργο που παρέχει το ΙΕΚ Θράκης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, του Υπουργείου Τουρισμού ενώ συνοπτικά υπογράμμισε τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας, με εμβληματικό το έργο επιμόρφωσης στον τουριστικό κλάδο για 20.000 ωφελουμένους μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

**Το KAVALA PORTAL επισημαίνει ότι  τέτοιες εκδηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για αναπτυξιακές δυνατότητες τις ΑΜΘ και όχι προσωπικές απόψεις με υποκρυπτόμενα πολιτικά οφέλη.

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Γυμνάσιο – Λύκειο Κρηνίδων: Oλοκληρώνονται σταδιακά οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του.

Ολοκληρώνονται σιγά σιγά οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο Γυμνάσιο – Λύκειο των Κρηνίδων. Μέσα στη διάρκεια της θερινής σεζόν...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!