Home Ανάπτυξη Τοποθέτηση του Υπουργού Ενέργειας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ για τις «Μεταρρυθμίσεις...

Τοποθέτηση του Υπουργού Ενέργειας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ για τις «Μεταρρυθμίσεις των ΔΕΥΑ»

0
195
image_printΕκτύπωση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του (8/11) στο «Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)», που διεξήχθη στη Ρόδο στις 7-10 Νοεμβρίου 2024, αναφέρθηκε γενικότερα στο μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας, καθώς γίνεται ολοένα και πιο αισθητό και στη χώρα μας, έχοντας δυσάρεστες συνέπειες κυρίως στα αγροτικά προϊόντα με -σημαντικά- μειωμένη παραγωγή σε πολλά από αυτά!

Ειδικότερα ο Υπουργός, αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις των επιχειρήσεων ύδρευσης (ΔΕΥΑ).

Με αφορμή την επικείμενη προκήρυξη προγράμματος, ύψους 40 εκατ. ευρώ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση, κάλεσε τους άμεσα ενδιαφερόμενους να καταθέσουν -όταν έρθει η ώρα- προτάσεις για πραγματικά, αποτελεσματικές επενδύσεις.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο ενεργειακό προφίλ των Δήμων: «Οι γεωτρήσεις, πολλές φορές, πρέπει να δουλεύουν σε 24ωρη βάση, όπως και οι αφαλατώσεις το καλοκαίρι. Συνεπώς, στο πρόγραμμα των 40 εκατ.ευρώ για την ενεργειακή απόδοση, μην φέρετε προτάσεις για φωτοβολταϊκά. Φέρτε επενδύσεις που να έχουν πραγματική αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, διότι δεν μας περισσεύουν πόροι για μη αποτελεσματικές επενδύσεις ή για επενδύσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη το ευρύτερο περιβάλλον».

Σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτων ο Υπουργός σημείωσε πως η λειψυδρία και οι πλημμύρες είναι βέβαιο, ότι θα αποτελούν τεράστια προβλήματα, τα οποία θα έχουμε μπροστά μας[…]!

«Η λειψυδρία όχι παντού, σε κάποιες περιοχές θα είναι δεινή, σε άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Ελλάδα, ελπίζουμε ότι δεν θα έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Στην Αττική μόνον, υπολογίζουμε πως θα μας κοστίσει περίπου 700 εκατ. – 1 δισ. ευρώ. Στην Αττική, επειδή η ΕΥΔΑΠ είναι εισηγμένη, οι πόροι αυτοί, με διάφορους τρόπους, μπορούν να βρεθούν μέσα από δανεισμό και να “απλωθούν” στον χρόνο», επισήμανε.

Υπενθύμισε ότι 80 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διατίθενται για έργα που αφορούν, αποκλειστικά, στην «τοπική» λειψυδρία (όχι έργα της ΕΥΔΑΠ), σε περιοχές υψηλής λειψυδρίας, δηλαδή σε νησιά, στην Ανατολική Πελοπόννησο, κ.λπ.

**Επιπρόσθετα, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόνισε πως στη μεταρρύθμιση για τις ΔΕΥΑ, η οποία αποτυπώνεται σε υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του Υπουργείου.

«Θα πρέπει στο τέλος να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε οργανισμούς με αρκετό μέγεθος και υπόσταση, ώστε να μπορούν να «σηκώσουν» δανεισμό στην αγορά, προκειμένου αθροιζόμενα με τα χρήματα που θα έρχονται από το κεντρικό κράτος -τα οποία μπορούμε να διασφαλίσουμε – να μπορούμε να κάνουμε τα έργα που χρειαζόμαστε στο μέλλον, στην ύδρευση και στην αποχέτευση. Αυτό είναι, για εμένα, το σημείο «κλειδί» της μεταρρύθμισης».

Απαντώντας στο ερώτημα: Γιατί πρέπει να δανειστούν αυτοί οι οργανισμοί; Ο Υπουργός σημείωσε: «Σε όλο τον κόσμο, οι επιχειρήσεις ύδατος δανείζονται για να κάνουν επενδύσεις. Κομμάτια των επενδύσεων καλύπτονται από πόρους κεντρικούς, όπου διατίθενται από πλεονάσματα και άλλα κομμάτια των επενδύσεων τα πληρώνει η ίδια η επένδυση. Αν, δηλαδή, πάρεις 1 εκατομμύριο και μειώσεις τις απώλειες του δικτύου από το 40 στο 15, αυτή -χωρίς να πειράξεις καθόλου τα τιμολόγιά σου- είναι μία πολύ υψηλής απόδοσης επένδυση, που θα πληρώσει τον «εαυτό» της».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης «σε μια περίοδο δημοσιονομικής δυσκολίας και μεγάλων προκλήσεων, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να κάνουμε προσπάθειες και έργα

Μακάρι η Ευρωπαϊκή Ένωση να φτιάξει ένα Ταμείο αντιστοίχου μεγέθους με το Ταμείο Ανάκαμψης, αποκλειστικά και μόνο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αυτό θα είναι η δική μου προσπάθεια στην «Ευρωπαϊκή Πτυχή». Δεν ξέρω αν μπορεί να πετύχει. Η Ευρώπη είναι σε μετάβαση αυτή τη στιγμή, αλλά αξίζει τον κόπο να το επιδιώξουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να προσπαθήσουμε η οργάνωση του νερού να είναι πιο αποτελεσματική».

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!