«600 εκατ. Ευρώ» για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης στη χώρα μας»
Τήλος παρούσα κατάσταση
Η Τήλος, είναι το ελληνικό νησί, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στον κόσμο. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ανακύκλωση των αποβλήτων ανέρχεται σε 80% .
Το Πρόγραμμα
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos», που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου υποδείγματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Φορείς Υλοποίησης
Το πρόγραμμα, που υλοποιείται από τον Δήμο Τήλου, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου και την εταιρεία Polygreen, ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με εντυπωσιακά έως τώρα αποτελέσματα.
Οι Στόχοι του Έργου
Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι η μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και της ανάκτησης υλικών και η απαλλαγή του νησιού από την ανάγκη ταφής αποβλήτων με την οριστική διακοπή λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής. Η συλλογή των αποβλήτων γίνεται σε ειδικούς συλλέκτες που έχουν τοποθετηθεί στις κατοικίες, τις επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα κτίρια του νησιού (δημοτικές υπηρεσίες, σχολεία κλπ), τα οποία διαχωρίζονται στην πηγή σε τρία ρεύματα: Βιοαπόβλητα, Ανακυκλώσιμα υλικά, Μη Ανακυκλώσιμα υλικά.

Τα Οφέλη του Προγράμματος
Στη συνέχεια μεταφέρονται στον χώρο όπου τα ανακυκλώσιμα υλικά διαχωρίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, δεματοποιούνται και προωθούνται προς ανακύκλωση. Από την έναρξη του έργου τον περασμένο Δεκέμβριο, το ποσοστό ανακύκλωσης έχει αυξηθεί εντυπωσιακά καθώς αγγίζει το 80%.
Τα οφέλη του προγράμματος είναι σημαντικά και συνοψίζονται ως εξής:
- Κλείνουν οι χώροι ταφής απορριμμάτων. Το πρόγραμμα συμβάλλει στην επίτευξη του Εθνικού στόχου για το 2030 που προβλέπει τον περιορισμό της υγειονομικής ταφής στο 10%. Με τη ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κομποστοποίηση εμπλουτίζονται τα εδάφη που απειλούνται με ερημοποίηση!!
- Εξασφαλίζεται πολύ υψηλό ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης.
- Εξοικειώνονται οι κάτοικοι, οι μαθητές και οι επιχειρήσεις του νησιού με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
- Προάγεται ένα νέο, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.
** Σύνοδος Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) 30/6 – 2/7 στην Αλεξανδρούπολη
Στη 14η σύνοδο του δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 30/6 – 2/7 στην Αλεξανδρούπολη, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει με 600 εκατ. ευρώ, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης για την επεξεργασία αποβλήτων στην Ελλάδα.
Με τους Ευρωπαϊκούς πόρους εξασφαλίζεται, πλέον, η χρηματοδότηση για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, ώστε η Ελλάδα να ενσωματώσει τους Ευρωπαϊκούς στόχους για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή.

Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός
- Θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης, αναγκαίων για την επίτευξη των κοινοτικών στόχων στη διαχείριση των αποβλήτων.
- Θα χρηματοδοτηθούν οι μονάδες αυτές με 600 εκατ. ευρώ.
- Το ποσοστό της χρηματοδότησης για κάθε μία από αυτές τις μονάδες θα σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα τους και μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό άνω του 80%.
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση αφορά και την αναβάθμιση παλαιότερων μονάδων που είτε λειτουργούν, είτε κατασκευάζονται, σε σύγχρονες μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης.
Οι τελικές λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

**Το «KAVALA PORTAL» συγχαίρει για την προσπάθεια δημιουργίας σύγχρονων μονάδων ανάκτησης κι ανακύκλωσης, όπως επίσης και για την υλοποίηση φιλόδοξων στόχων με στόχο τη βελτίωση και διαχείριση αποβλήτων, την αύξηση της ανακύκλωσης και τη μείωση της υγειονομικής ταφής. *Αυτό σημαίνει επίσης και εδραίωση της Περιβαλλοντικής Συνείδησης.