“Χάθηκε η μπάλα” στην Βουλή, το μεσημέρι της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021.
Αφορμή στάθηκε… μια ατάκα της βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνιας Ελευθεριάδου (στη διάρκεια της ομιλίας της) η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και έστρεψε το ενδιαφέρον μακριά από όλα όσα είπε από το βήμα της Βουλής.
Συγκεκριμένα, η κ. Ελευθεριάδου είπε (απευθυνόμενη στα στελέχη της ΝΔ που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής) ότι “Ενώ γνωρίζετε πως έχετε αποτύχει παταγωδώς έρχεστε εδώ να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να ικανοποιήσετε τον εγωκεντρικό επιδειξία ανέμελο αρχηγό σας”
Η λέξη “επιδειξίας” είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί βουλευτές της ΝΔ να μιλήσουν για “υβριστικούς χαρακτηρισμούς” και να ζητήσουν την άμεση ανάκλησή της. Μάλιστα, ο εκτελών χρέη προέδρου της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε την διαγραφή του χαρακτηρισμού και ζήτησε από την κ. Ελευθεριάδου να ξανασκεφτεί τι είπε, ρωτώντας την αν αντί για «επιδειξίας» ήθελε να πει «επιδειξιομανής».
Τελικά η κ. Ελευθεριάδου διευκρίνισε ότι αυτό που εννοούσε ήταν: «επιδεικνύει πλούτη και χλιδή με τη σύζυγό του εν μέσω πανδημίας». Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξήγησε στη βουλευτή: «Άρα εννοούσατε επιδειξιομανία. Αυτός που διαβάζει τα πρακτικά στο μέλλον δεν καταλαβαίνει τι θέλατε να πείτε. Άλλο η επιδειξιομανία κι άλλο ο επιδειξίας!».
Επ’αυτού έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Πριν από περίπου 30 χρόνια ο (μακαρίτης πια) Χάρρυ Κλυνν, στον δίσκο του “Natin, Fatin” είχε μιλήσει για τον (επίσης μακαρίτη πια) Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας (μεταξύ άλλων) τα εξής:
“Λέτε ότι αυτός και γράφει και ομιλεί σωστά την ελληνική γλώσσα…Δεν λέω, αυτός μπορεί και να την γράφει και να την ομιλεί σωστά. Ποιος, όμως, τον καταλαβαίνει;
Όταν λέει ο Ανδρέας ‘με βάση την ετεροχρονισμένη δομική αντιπαλότητα’ εσείς τι καταλαβαίνετε; Δεν καταλαβαίνετε τίποτα…”
Τώρα θα μας πείτε: “Μα καλά, βρε παιδιά, τι θέλετε και ασχολείστε τώρα με τον Χάρρυ Κλυνν και τον Ανδρέα Παπανδρέου; Τι σχέση έχουν με το θέμα μας;”
Και όμως…έχουν! Διότι αυτό ακριβώς έγινε και με την κ. Ελευθεριάδου!
Ναι, μίλησε και έγραψε σωστά την ελληνική γλώσσα. Ναι, τόσο το λεξικό του Μπαμπινιώτη όσο και το λεξικό του Τριανταφυλλίδη συνδέουν, ως συνώνυμες, την λέξη “επιδειξίας” με την λέξη “επιδειξιομανής” (αν και ο Τριανταφυλλίδης κάνει λόγο για “καταχρηστική σύνδεση”).
Όμως η κ. Ελευθεριάδου αγνόησε (άθελα ή ηθελημένα, αυτό η ίδια το ξέρει) πως στην συνείδηση και στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων οι 2 αυτές λέξεις (“επιδειξίας” και “επιδειξιομανής”) δεν ταυτίζονται. Αγνόησε, δε, πως στη διάρκεια της ομιλίας της στην Βουλή δεν απευθυνόταν σε ορισμένους λόγιους ή μόνο στους βουλευτές, αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό – ο οποίος δεν μπορεί απαραίτητα να ξέρει αν οι 2 αυτές λέξεις είναι συνώνυμες ή όχι.
Είναι σαν τους όρους Internet και Διαδίκτυο. Για την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, οι 2 αυτοί όροι είναι ταυτόσημοι -απλά η λέξη “Internet” είναι αγγλική ενώ η λέξη “Διαδίκτυο” θεωρείται η μετάφραση της “Internet”. Όμως αυτό, από καθαρά τεχνοκρατικής άποψης, είναι εντελώς λάθος. Διότι το Internet είναι ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ Διαδικτύου – δεν ισχύει, δηλαδή, η φράση “Το Internet είναι ΤΟ Διαδίκτυο”.
Εν ολίγοις: λίγη προσοχή με τις εκφράσεις σας και τον λόγο σας, βρε παιδιά (αυτό δεν ισχύει μόνο για την κ. Ελευθεριάδου, αλλά για όλους – “μαργαριτάρια” έχουμε πετύχει και σε άλλα κόμματα)! Μην κοιτάζετε μόνο αν αυτό που λέτε είναι σωστό γραμματικά, συντακτικά ή ορθογραφικά – κοιτάζετε ακόμα και αν αυτό που λέτε μπορούν να το καταλάβουν όσοι τα ακούνε…
Για την ιστορία
Επειδή κάποια τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρεξηγήθηκαν για το ότι δεν έτυχε αναφοράς από τα ΜΜΕ η ομιλία της κ. Ελευθεριάδου -πέραν, φυσικά, της λέξης “επιδειξίας”-, σάς την παραθέτουμε (όπως και την απάντησή της στα περί της λέξεως “επιδειξίας”):
Αποκάλεσα τον κ. Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής, επιδειξία (συνώνυμο του επιδειξιομανή, σύμφωνα και με τον…
Δημοσιεύτηκε από Τάνια Ελευθεριάδου – βουλευτής Καβάλας στις Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020