Η συνεχής παραμονή στο σπίτι, εξαιτίας της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων (για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-COV-2), έχει στρέψει το ενδιαφέρον πολλών στην κουζίνα και στην διατροφή μας. Όμως αυτή η στροφή προς την μαγειρική μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία μας (αλλά και για το σωματικό βάρος πολλών συμπολιτών μας).
Και όλα αυτά έχοντας, πλέον, αφήσει πίσω μας το Πάσχα και το εορταστικό του τραπέζι -το οποίο πάντοτε έχει πολλούς πειρασμούς για τον κάθε ένα από εμάς.
Πολλές και χρήσιμες συμβουλές για την διατροφή μας έδωσε ο Καβαλιώτης διατροφολόγος Θεόφιλος Κωστούλας, στο πλαίσιο της ιντερνετικής ραδιοφωνικής εκπομπής του Kavala Portal και του ParadiseGRadio “Η Επέλαση των Βαρβάρων”. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κωστούλας ανέφερε τα εξής:
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που θα μας προστατεύσει ειδικά από τον κορωνοϊό. Ωστόσο αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας μέσα από την μεσογειακή διατροφή -την οποία έχουμε, δυστυχώς, προσπεράσει λόγω του γρήγορου τρόπου ζωής μας.
Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής:
- μείωση, στο ελάχιστο δυνατό, της κατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού
- να πίνουμε πολύ νερό
- να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά
- “ναι” στα γαλακτοκομικά, αλλά όχι με υπερβολές
- να αποφεύγουμε τα αλλαντικά, διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού
- να τρώμε συχνά ψάρια και όσπρια
- να χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε ελαιόλαδο
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως όλοι αυτοί που φτιάχνουν φαγητά στο σπίτι δεν σημαίνει ότι φτιάχνουν υγιεινά γεύματα με λιγοστές θερμίδες. Αν παρασκευάσουμε ένα φαγητό που είναι -θεωρητικά- υγιεινό αλλά το υπερ-καταναλώσουμε, είναι πολύ πιθανόν να προσλάβουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που περιμένουμε (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ξηρών καρπών)
Μια καλή συμβουλή για να ελέγξουμε το βάρος μας είναι να φοράμε, κατά καιρούς, ενδύματα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινές μας δραστηριότητες (π.χ. όταν πηγαίνουμε στις δουλειές μας). Έτσι θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε το βάρος μας και τις όποιες πιθανές αυξομειώσεις του, με βάση το αν μας “χωράνε” τα ρούχα ή όχι.
Επίσης, καλό θα είναι να τρώμε μικρά γεύματα σε αρκετά τακτά χρονικά διαστήματα -π.χ. τα δεκατιανά (μια μπάρα δημητριακών, ένα σνακ κλπ) ή τα απογευματινά (φρούτα), καθώς επίσης και να δίνουμε βάση στην τελική εικόνα του πιάτου (κάτι που βοηθάει στο να αυξηθεί ο βαθμός ικανοποίησης αυτού που θα καταναλώσει το φαγητό).