Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων (με αποκορύφωμα, όσον αφορά την περιφέρεια ΑΜΘ, την φωτιά στο δάσος της Δαδιάς – αλλά και τη φωτιά που ξέσπασε μέσα στην εβδομάδα στην Ποταμιά, μια φωτιά που θεωρείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου ως αποτέλεσμα εμπρησμού) είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ομάδα κατοίκων του “σμαραγδένιου νησιού” με την επωνυμία
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ «ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ»
Η “γνωριμία” της ομάδας αυτής με το κοινό έγινε την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022, με την ανάρτηση του παρακάτω κειμένου στα social media:
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στα δάση μας ελλοχεύει σε επικίνδυνο βαθμό. Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον γεγονός, το βλέπουμε από την συχνότητα και την μανία της φωτιάς που και εφέτος καταβροχθίζει καθημερινά χιλιάδες στρέμματα δάσους σε πολλές περιοχές της χώρας μας.
Στο νησί μας, στο πρόσφατο παρελθόν βιώσαμε όλοι τις τεράστιες πληγές που άφησαν στο κορμί οι μεγάλες σε έκταση φωτιές, οι μεγαλύτερες ίσως από κάθε άλλη περιοχή της χώρας μας. Η φονική πυρκαγιά του ’85 μόνο, σκότωσε έξι συνανθρώπους μας και εξαφάνισε 130.000 περίπου στρέμματα, όσα περίπου κάηκαν εφέτος σε όλη τη χώρα από την αρχή του καλοκαιριού! Ο κατάλογος από το πύρινο ιστορικό του νησιού μας είναι πολύ μακρύς, με τις καμένες εκτάσεις να ξεπερνούν το σύνολο της έκτασης του (400.000 στρέμματα) καθώς πριν προφτάσουν να ενηλικιωθούν τα αναγεννημένα δάση καίγονται ξανά και ξανά με τις φωτιές να δείχνουν ένα …ζωηρό ενδιαφέρον(!) για τις νότιες και κεντρικές περιοχές του νησιού.
Όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες κάτοικοι της περιοχής μας οργανωθήκαμε και αναμετρηθήκαμε με τις φωτιές προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια τόσο στη φάση της κατάσβεσης όσο και στον τομέα της φύλαξης του δάσους. Με ανιδιοτέλεια χρησιμοποιώντας δικό μας εξοπλισμό και οχήματα δεν υπολογίσαμε ξενύχτια, κούραση και έξοδα για να διαφυλάξουμε τον ανεκτίμητο θησαυρό του νησιού μας, τα δάση μας.
Φέτος, μέχρι στιγμής, η τύχη φαίνεται να είναι με το μέρος μας αλλά είναι επιπόλαιο να την εμπιστευόμαστε για πολύ. Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε από τη φωτιά που έχει συμμάχους τις υψηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς ανέμους της εποχής στο μακάβριο έργο της. Σύμμαχός της δυστυχώς είναι και η απουσία στοιχειώδους σχεδιασμού πρόληψης από μέρους του κράτους με το κατεστραμμένο και απροσπέλαστο δασικό οδικό δίκτυο να μειώνει την επιχειρησιακή ικανότητα της Πυροσβεστικής και την αντίστασή μας απέναντι σε ενδεχόμενη φωτιά.
Όμως η φωτιά δεν είναι ανίκητη. Έχουμε σοβαρές πιθανότητες να κερδίσουμε τη μάχη μαζί της εφόσον τη δώσουμε έγκαιρα, στη γέννησή της. Για τον λόγο αυτό όλα τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» που πήραμε μέρος σε περιπολίες αλλά και οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού μας πρέπει να σαρώνουν με τα μάτια τους το περιβάλλον μέρα-νύχτα για τυχόν εμφάνιση του «πρώτου καπνού». Αυτές οι πρώτες στιγμές εκδήλωσης φωτιάς είναι οι πιο κρίσιμες καθώς η αξία τους είναι ίση με τις αξίες που καταπίνει μια καταστροφική πυρκαγιά. Οι ενέργειές μας εκείνη τη στιγμή πρέπει να είναι ταχύτατες, χωρίς την απώλεια ούτε ενός λεπτού. Αμέσως ειδοποιούμε με το τηλέφωνό μας την Πυροσβεστική (199), την αστυνομία (100),το Δασαρχείο και όλα τα μέλη της ομάδας των εθελοντών, περιγράφοντας με ακρίβεια το σημείο εκδήλωσης της φωτιάς. Οι εθελοντές, καλό είναι, να έχουν έτοιμα από πριν τα απαραίτητα εφόδια για τη «μάχη», όπως πετσέτα, νερό, πριόνι, τσάπα και ψεκαστήρα νερού για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Άμεσα, και σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για υψηλό βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης φωτιάς στη Θάσο θα ανακοινώσουμε πρόγραμμα νυχτερινών περιπολιών από εθελοντές στα δάση μας. Η φύλαξη θα εστιάζεται κυρίως στις περιοχές με ενηλικιωμένα δάση που λόγω και της κοσμοσυρροής είναι αρκετά εκτεθειμένα στον κίνδυνο όπως το Κουφόκαστρο ως την Αγία Κυριακή, ο Άγιος Αντώνιος, ο Σαλονικιός, ο Βάμβουρας, ο Μακρυνάμος και τα Κοίνυρα.
Θα είμαστε εκεί που το καθήκον και η συνείδησή μας υπαγορεύει, προσφέροντας παραπάνω από αυτό που μας αναλογεί, με την ελπίδα ότι η …τύχη θα συμπορευθεί με τον αγώνα μας για την προστασία του ομορφότερου ίσως νησιωτικού φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.