Το ότι η πεσμένη γέφυρα μπροστά από το παλιό νοσοκομείο Καβάλας έχει αποτελέσει “ανέκδοτο” (και μάλιστα “παλιό”, μιας και τον προσεχή Νοέμβριο συμπληρώνονται 3 χρόνια από την κατάρρευση τμήματός της) είναι γνωστό σε όλους τους Καβαλιώτες.
Όμως τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε μια προσπάθεια από πολίτες και φορείς να καταστήσουν την πεσμένη γέφυρα κάτι μεταξύ “πόλου έλξης” και “εικαστικού δρώμενου”.
Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου θυμόμαστε πως ο Καβαλιώτης εικαστικός Λευτέρης Φασουλάς είχε τοποθετήσει ένα δίχτυ πάνω από το πεσμένο κομμάτι της γέφυρας, σε μια κίνηση που είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια.
Θυμόμαστε πως σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε εκείνες τις ημέρες στο YouTube για την πρωτοβουλία αυτή είχε τονιστεί πως:
Το έργο είναι επηρεασμένο από το δίκτυο μυκήτων που βρίσκονται στο υπέδαφος του δάσους και λειτουργούν ως μηχανικοί του οικοσυστήματος, συνδέοντας ολόκληρο τον δασικό ιστό, διατηρώντας συνδεδεμένους όλους τους οργανισμούς, σε όλο τον πλανήτη. Σκοπός του έργου είναι να αναδειχτούν οι αξίες που αντιτάσσει η φύση έναντι στη πληθώρα δικτύων που συνδέουν τον χώρο στο σήμερα, (από το διάστημα και τους δορυφόρους, ως το internet, τους αυτοκινητόδρομους κ.ά.) ,καθώς και στην εξάρτηση και υποδούλωση που δημιουργείται λόγω της έντονης επιρροής που ασκούν (άμεσα ή έμμεσα).
Το δίχτυ παραμένει ακόμα και σήμερα στη θέση του, ενώ την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 προστέθηκε ένα επιπλέον “στολίδι” στην πεσμένη γέφυρα (για την ακρίβεια, μερικά μέτρα πριν).
Ο λόγος για μια σειρά από banners που σχετίζονται με το φεστιβάλ Cosmopolis, τα οποία και τοποθετήθηκαν από δημοτικούς υπαλλήλους μόλις 1 με 2 μέτρα μετά τα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί για να αποτρέψουν την είσοδο των οχημάτων στην πεσμένη γέφυρα.
Εμείς να συμφωνήσουμε πως κάθε κίνηση που μπορεί να δώσει μια άλλη νότα, μια πιο “όμορφη” νότα στην (μουντή και πνιγμένη από το τσιμέντο” πόλη μας αξίζει να επικροτηθεί και να προβληθεί.
Όμως το δικό μας ερώτημα (όπως και πολλών άλλων συμπολιτών μας) είναι άλλο:
Από τις παραπάνω πρωτοβουλίες γίνεται φανερό πως ο οποιοσδήποτε (είτε απλός πολίτης είτε φορέας όπως ο δήμος Καβάλας ή η “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ”) μπορεί όποτε θέλει να πατήσει το πόδι του πάνω στην πεσμένη γέφυρα, να περπατήσει και να κάνει ό,τι θέλει (είτε απλά να περπατήσει είτε να καθίσει είτε ακόμα και να αφήσει οτιδήποτε επιθυμεί).
Όλα αυτά σε μια γέφυρα που (υποτίθεται ότι) απαγορεύεται να κινηθούν είτε οχήματα είτε πεζοί πάνω στην πεσμένη γέφυρα!
Τελικά, λοιπόν, η πεσμένη γέφυρα είναι ανοιχτή για το κοινό, για τους πεζούς ώστε να περπατήσουν όποτε θέλουν πάνω της;