Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συνέντευξη τύπου για την ΔΕΥΑΚ: Γίναμε σοφότεροι; Μάλλον όχι…

Must Read

Μια ακόμα συνέντευξη τύπου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑ Καβάλας (από τις πολλές που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια) ήταν αυτή που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Απριλίου 2020.

Η συνέντευξη δόθηκε -και πάλι- μέσω τηλεδιάσκεψης (λόγω των περιορισμών στα μέτρα κυκλοφορίας εξαιτίας του κορωνοϊού), με τον δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Απόστολο Χρόνη να προσπαθούν να παρουσιάσουν το πλάνο τους για την επιχείρηση, την επιβίωσή της και την αναβάθμισή της, αλλά να αναλώνονται -σε μεγάλο βαθμό- σε μια κριτική στα έργα και τις ημέρες των προηγούμενων διοικήσεων (και ιδίως σε βάρος της δημοτικής αρχής Τσανάκα) καθώς και στα όσα τους “κληρονόμησαν”.

Το σημαντικότερο νέο από την συνέντευξη τύπου -πέρα από τις καταγγελίες για “αιρετούς που έχουν οφειλές στην ΔΕΥΑΚ”– δεν ήταν άλλο από το δάνειο ύψους 1,5 εκ. € που θα πάρει ο δήμος Καβάλας (εξ ονόματος της ΔΕΥΑΚ). Ένα δάνειο που, όπως τονίστηκε στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης και για πληρωμές σε εργολάβους, ενώ θα εξοφληθεί σε 72 δόσεις.

Η αιτιολογία της δημοτικής αρχής για την λήψη του δανείου (από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) ήταν ότι τα έσοδα από τους λογαριασμούς υδροδότησης έχουν μειωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του “λουκέτου” στα ταμεία της ΔΕΥΑΚ [Σχόλιο γράφοντος: Την ίδια ώρα, τα ταμεία των τραπεζών είναι ανοιχτά…]

Ακόμα και έτσι, όμως, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αναφορά για τις πραγματικές οφειλές της επιχείρησης -και όλα αυτά ενώ ο κ. Χρόνης σχολίασε, σε ανύποπτο χρόνο, πως “με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της επιχείρησης δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας – απλά δεν υπάρχει αποθεματικό” [Σχόλιο γράφοντος: Αλήθεια, τόσο καιρό δεν ακούμε ότι η επιχείρηση είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση; Τώρα…τι;]

Τέλος πάντων…

Για την ιστορία, ο κ. Μουριάδης ξεκίνησε την συνέντευξη τύπου λέγοντας ότι:

Η επιχείρηση πρέπει να εκσυγχρονίζεται. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αντλιοστάσια από την εποχή του Αθανασιάδη, ούτε να γίνεται ζημιά και να πέφτουν τα λύματα στην θάλασσα (φαντάζεστε τι θα γινόταν αν μια τέτοια βλάβη συνέβαινε το καλοκαίρι;). Και φυσικά υπάρχουν προβλήματα. Αλλά όσοι με κατηγορούν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ας μου δείξουν ένα έργο που έχουν κάνει και που έχει πάει μπροστά την ΔΕΥΑΚ. Δεν έχουν κάνει ούτε ένα έργο εκσυγχρονισμού.

Έχουμε πλάνο για την ΔΕΥΑΚ, δεν έχουμε μαγικά ραβδάκια. Καταρχάς, πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ. Από εδώ και πέρα θα είμαστε πολύ αυστηροί σε όσους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Δεν μιλάμε, όμως, για τους φτωχούς και αδύναμους -δεν θα τους κόψουμε το νερό. Δεν γίνεται, όμως, π.χ. να μην βάζουν κάποιοι ρολόγια στις επιχειρήσεις τους για 4 μήνες διότι έχουν “μπάρμπα στην Κωρώνη”. Έχουμε φτάσει σε οφειλές τα 5 εκ. €- και έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία επιχείρηση.

Χρειάζεται, επίσης, να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας και να το κάνουμε λιγότερο ενεργοβόρο. Πολλοί μιλάνε για τα λεφτά του προσωπικού, αλλά αν πιστεύουν ότι αυτοί παίρνουν καλά λεφτά ας πάνε να δουλέψουν π.χ. στις αποχετεύσεις. Ότι ήταν, λοιπόν, να μειωθεί σε αυτούς μειώθηκε. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να μικρύνουμε το ενεργειακό κόστος. Δεν γίνεται να πετάμε τα λύματα και να μην τα ξαναχρησιμοποιήσουμε για να πάρουμε ενέργεια, ούτε να έχουμε ενεργοβόρες αντλίες.

Είναι πολλά που πρέπει να κάνει η ΔΕΥΑΚ και θα τα κάνει -διότι έτσι πρέπει να γίνει. Και πολλά από αυτά πρέπει να γίνουν με το προσωπικό, χωρίς την βοήθεια του οποίου δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα

Εν συνεχεία, ο κ. Χρόνης πήρε τον λόγο και ανέφερε -μεταξύ άλλων- τα εξής:

Η παράταξη “Ανάσα για τον Δήμο” (της κ. Τσανάκα) μπορεί να μην έχει κορωνοίό αλλά μάλλον έχει Αλτζχάϊμερ. Μας λένε ότι άφησαν έργα 40 εκ. €, ενώ στην πραγματικότητα μάς άφησαν τα μισά – και αυτά ημιτελή.

Παραλάβαμε εξοπλισμό άνω των 30 ετών (τον οποίο, όμως, ακόμα τον πληρώνουμε – τα υπόλοιπα των δανείων ανέρχονται σε 3.781.675 €). Ο εξοπλισμός στα αντλιοστάσια και στους βιολογικούς σταθμούς Καβάλας και Παληού είναι απαρχαιωμένος, ενώ τα ίδια ισχύουν και στο Δάτο (στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης θα γίνει ανάθεση μελέτης). Το κεντρικό αντλιοστάσιο Αμισιανών έχει ενεργοβόρες αντλίες από την εποχή που δήμαρχος ήταν ο Ευάγγελος Ευαγγελίου -δεν έχει μπει ούτε καρφί. Στο εφεδρικό αντλιοστάσιο ο εξοπλισμός έχει κλαπεί από το 2014. Το κεντρικό αντλιοστάσιο στον ΟΑΕΔ έχει πάθει ζημιές λόγω παμπάλαιων ηλεκτρολογικών πινάκων (θα γίνει ριζική αναδόμηση του αντλιοστασίου, ενώ με λιγότερο ενεργοβόρες αντλίες θα έχουμε όφελος από μείωση λογαριασμών προς ΔΕΗ).

Όταν παραλάβαμε την ΔΕΥΑΚ, τον Σεπτέμβριο του 2019, οι οφειλές προς τρίτους ανέρχονταν στις. Τα χρέη προς την ΔΕΗ ήταν 322.000 €, στα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούσαμε 480.000 €, ενώ 103.000 € χρωστούσαμε στην εφορία. Οι δε οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ανέρχονταν σε 4.644.000 € (αρκετές προέρχονται από φορείς όπως το νοσοκομείο, ο ΟΛΚ και το ΤΕΙ – είμαστε σε συνεννοήσεις για την εξόφλησή τους). 1180 υδρόμετρα δεν κατέγραφαν καν νερό (πλέον μπήκαν παντού). Το τιμολόγιο για τα εμφιαλωμένα νερά που εστάλησαν στο Βουνοχώρι θα το πληρώσουμε εμείς (αν και έγιναν από Κουφατζή)

Η ΔΕΥΑΚ δεν μπορεί να πάρει δάνειο, όλα τα έσοδά της προέρχονται από τους λογαριασμούς ύδρευσης. Όταν εμείς μειώσουμε το λειτουργικό κόστος θα έχουμε λιγότερους λογαριασμούς από χρήστες και θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες -κυρίως στην αποχέτευση (στην ύδρευση είμαστε σε πολύ καλό δρόμο στην ΔΕ Καβάλας, στην ΔΕ Φιλίππων έχουμε δουλειά ακόμα)

Τα μισά οχήματα δεν λειτουργούσαν, τα άλλα μισά υπολειτουργούσαν. Όταν πήγα στην ΔΕΥΑΚ είδα τους εργαζόμενους να μπαίνουν σε οχήματα και στις καρότσες τους σαν τους Ρομά (οδηγός, συνοδηγός και 2 στην καρότσα). Έχουμε ήδη πάρει 2 νέα οχήματα, επισκευάσαμε το 99% των οχημάτων, βρήκαμε και 2 σκαπτικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας – το ένα ήδη το επισκευάσαμε, ενώ το άλλο θα επιδιορθωθεί σύντομα.

Όσον αφορά την Δ.Ε. Φιλίππων, υπήρξε αντλία που εστάλη -επί των ημερών της διοίκησης Κουφατζή- που εστάλη 3 φορές για επισκευή και κόστισε όσο 2 νέες αντλίες. Πλέον τελειώνει η μελέτη για την υδροδότηση των ορεινών οικισμών, ενώ το ΑΠΘ μάς έχει δώσει 2 σημεία για δοκιμαστικές γεωτρήσεις (ένα στο Βουνοχώρι και ένα στους Φιλίππους).

Όλοι πλήττονται λόγω του ιού. Και τα έσοδα από λογαριασμούς έπεσαν. Δεν υπήρχε αποθεματικό όταν ήρθαμε, ούτε τώρα έχουμε. Όταν έχουμε τόσες οφειλές και έχουμε λιγότερα έσοδα δεν γίνεται δουλειά. Πλέον μπορούμε, μέσω ΠΝΠ, να πάρουμε χρήματα από δήμους. Δεν θεωρείται δώρο-επιχορήγηση, αλλά δάνειο για να βοηθήσουμε στην εξόφληση των οφειλόμενων.

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

ΔΑΝΕΙΑ: Εγγυητική Ευθύνη του Δημοσίου και νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

Στα πλαίσια ενημέρωσης των επιχειρηματιών που έχουν λάβει – στο παρελθόν – δάνεια με την «Εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου » φιλοξενούμε...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!