Την Παρασκευή 17 Νοέμβριου το CosmoClassical συνεχίζει την περιήγηση στην κλασική μουσική του κόσμου με το μουσικό σχήμα Regard Persian Trio και μία συναυλία κλασικής περσικής μουσικής. Το μουσικό σχήμα αποτελούμενο από τρεις Ιρανο-Καναδούς καλλιτέχνες, έχει ως στόχο να εξερευνήσει το νέο ήχο της περσικής μουσικής και των κλασικών μουσικών οργάνων που τη χαρακτηρίζουν.
Το tanbur, (το όργανο που προτιμούν οι Κούρδοι δερβίσηδες), παίζεται από τον Pooria Pournazeri, κληρονόμο μιας μεγάλης οικογένειας μουσικών. Ο πρωτοπόρος μουσικός Saeed Kamjoo παίζει το gheychak, (ένα έγχορδο όργανο που χρησιμοποιείται από τους Qalandars του Μπαλουχιστάν) και το kamanche (περσικό βιολί με αιχμές). Ο κρουστός, Ziya Tabassian, αναλαμβάνει τα ρυθμικά χρώματα του συνόλου με κρουστά από διάφορα μέρη του Ιράν.
Οι Regard Persan γεννήθηκαν μετά από μια μαγική συναυλία το 2013 στη σειρά “Garage Concerts” στο Μόντρεαλ. Έκτοτε, έχουν δώσει αρκετές συναυλίες στον Καναδά, την Ευρώπη, το Μεξικό, την Παλαιστίνη και την Κίνα σε μερικές διάσημες αίθουσες και φεστιβάλ, όπως το Μουσείο Agha Khan, το Φεστιβάλ Tirgan, το Φεστιβάλ AlKamandjati και το Φεστιβάλ Παγκόσμιας Μουσικής της Σαγκάης.
Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο στις 18 Νοεμβρίου το βλέμμα στρέφεται σε μουσική και ποίηση από την Αραβία. Ο Ziad Rajab μεγαλωμένος στο Χαλέπι της Συρίας σε ένα ιδιαίτερα μουσικό οικογενειακό περιβάλλον, από όπου πήρε και τα πρώτα του ερεθίσματα στο ούτι, έρχεται να μας συστήσει τα «πληθωρικά» ηχοτοπία της ανατολής, παρέα με τον Bashar Sharifah στο βιολοντσέλο και τον Νικόλα Βαρελά στα κρουστά.
Ο Ziad Rajab έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 1983, παίζοντας με τους Sabab al arube, μια ομάδα που ανήκε στην Ένωση Καλών Τεχνών του Χαλεπιού, και συνέχισε να παίζει ούτι με άλλους μουσικούς και τραγουδιστές από το Χαλέπι σε διάφορα συριακά φεστιβάλ.
Από το 1988 έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας τις δικές του μουσικές αναζητήσεις, συμμετέχοντας σε συναυλίες, μεταξύ των οποίων στο: WOMAD Festival, Jazz and the city Festival, Muers Festival, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ελσίνκι, Φεστιβάλ Κιθαριστικής Τέχνης Βελιγραδίου, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης κ.λπ.
Έχει δώσει σεμινάρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Μουσικό Χωριό Άγιος Λαυρέντιος για το Πήλιο και master classes για τον πολιτιστικό οργανισμό En Chordais.
Η ερμηνεία του είναι πλούσια, αλλά ταυτόχρονα μινιμαλιστική. Όταν εκθέτει την μουσική του ή τα παραδοσιακά της Συρίας προσπαθεί με σαφήνεια και απλότητα να μεταδώσει την ουσία του, η οποία μπορεί να κατανοηθεί μόνο μέσω του άμεσου βιώματος. Είτε διατηρώντας μια κατανυκτική σιωπή, είτε δημιουργώντας ένα άκρως πληθωρικό και “ξεσηκωτικό” ηχοτοπίο, το παίξιμο και η φωνή του Ziad δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που διαπερνά όλους τους ακροατές.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και τα εισιτήρια μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.cosmopolisfestival.gr