Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

3ο Brevet Φιλίππων: 210 χλμ. ποδηλασίας από τους "Οψόμεθα εις Φιλίππους" (βίντεο) Κύριο

Posted On Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 22:26 Γράφτηκε από τον

Για μια ακόμα χρονιά οι λάτρεις της ποδηλασίας μεγάλων αποστάσεων θα έχουν την δυνατότητα να δώσουν το παρόν σε μια συμβολική ποδηλατική διοργάνωση, με φόντο μια περιοχή με ιδιαίτερη ιστορική, πολιτιστική και αναπτυξιακή αξία. μια περιοχή με την επωνυμία "Πάρκο Φιλίππων", που ενώνει 3 νομούς (Καβάλας, Δράμας και Σερρών) και 7 δήμους με "επίκεντρο" τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Ο λόγος για το “3ο Brevet(*) Φιλίππων – Brevet Philippi”, που η Επιστημονική Ομάδα/ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους» διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά με την άμεση συνεργασία του Ποδηλατικού Συλλόγου Καβάλας «Κύκλοτρον», του Ποδηλατικού Ομίλου Δράμας, της Πρωτοβουλίας Πεζών Ποδηλατών Δράμας και τη συνδρομή φορέων της περιοχής, καθώς και ιδιωτών χορηγών. Όπως και πέρυσι, η διοργάνωση αναμένεται να προσελκύσει στην περιοχή δεκάδες ποδηλάτες (και συνοδούς τους) απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα διατρέξουν συνολικά 210 χλμ διασχίζοντας κατά σειρά τους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου (σε συνολικά 20 οικισμούς), με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τερματισμό την Πλατεία Πελεκανίδη των Κρηνίδων.

Το 3ο Brevet Φιλίππων διοργανώνεται και πάλι στην επέτειο της ιστορικής Μάχης των Φιλίππων (του 42 π.Χ.), που έκρινε την τύχη της Δημοκρατίας στην αρχαία Ρώμη και την πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη συνέχεια, καθιστώντας την περιοχή των Φιλίππων  επίκεντρο κοσμογονικών εξελίξεων στον αρχαίο κόσμο.

Η δράση “Brevet Φιλίππων – Brevet Philippi” έχει πλέον καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός και ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού, με υλοποίηση της διοργάνωσης στο πλαίσιο της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien, υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece. Οι ποδηλάτες υποχρεούνται να διανύσουν την προγραμματισμένη διαδρομή (περνώντας από καθορισμένους σταθμούς) και να τερματίσουν εμπρόθεσμα μέσα σε 13,5 ώρες από την εκκίνηση.

Μέσω της συγκεκριμένης ποδηλατικής διαδρομής οι διοργανωτές του  Brevet Φιλίππων στοχεύουν στην προβολή των δήμων και των οικισμών του Πάρκου Φιλίππων, αλλά και τη συμβολική σύνδεση των πιο σημαντικών αρχαιολογικών τόπων της περιοχής: των Φιλίππων (ο αρχαιολογικός χώρος των οποίων έχει ήδη χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και της Αμφίπολης (που αναδεικνύεται ξανά  πανελ­ληνίως και διεθνώς λόγω των πρόσφατων εκπληκτικών ευρημάτων στο λόφο Καστά).

Μέσω της διοργάνωσης υλοποιούνται δράσεις ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, της πόλης της Καβάλας και άλλων επιλεγμένων σημείων του Πάρκου Φιλίππων (π.χ. Φαράγγι Αγγίτη, Σπήλαιο Αλιστράτης, Βαπτιστήριο Λυδίας κ.α.), καθώς και προβολής της πολιτι­στι­κής και γαστρονομικής ταυτότητας της «καρδιάς» της Ανατ. Μακεδονίας, με έμφαση στην ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και φορέων (δήμοι, σύλλογοι, επι­χειρήσεις, κάτοικοι οικισμών). Στην φετινή διοργάνωση οι ποδηλάτες θα διασχίσουν –μεταξύ άλλων- τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, αλλά και την κωμόπολη Πρώτη Σερρών.

Η συνεισφορά συμμετοχής στο Brevet είναι 10 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στην ποδηλατική αυτή διοργάνωση μέσω της ιστοσελίδας http://www.brevetphilippi.com –όπου μπορούν να βρουν και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία (όρους συμμετοχής, αναλυτική διαδρομή, προσφερόμενες παράλληλες δραστηριότητες κ.α.).

Για την άρτια διοργάνωση και του φετινού “Brevet Φιλίππων – Brevet Philippi” η Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» έχει την ενεργή συνεργασία των ποδηλατικών συλλόγων της περιοχής Καβάλας – Δράμας («Κύκλοτρον» Καβάλας και Ποδηλατικός Όμιλος Δράμας), της Πρωτοβουλίας Πεζών Ποδηλατών Δράμας, την συμπαράσταση όλων των Δήμων της περιοχής, των τοπικών Πολιτιστικών συλλόγων καθώς και δεκάδων εθελοντών απ’ όλη την περιοχή του Πάρκου Φιλίππων.

Ας θυμηθούμε, σε αυτό το σημείο, ένα βίντεο από το 1ο Brevet Φιλίππων -που διεξήχθη το 2017

Χορηγοί της φετινής διοργάνωσης είναι οι τοπικές επιχειρήσεις:

YIANNIS RESORT HOTEL – ΛΑΣΠΟΛΟΥΤΡΑ ΚΡΗΝΙΔΩΝ, «Τοπικά Προϊόντα Γης», PELAGOS APPARTMENTS ΝΕΑ ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑ, Αρτοποιήματα Σκλαρής, Ξυλόφουρνος Ιωσηφίδη, Ζαχαροπλαστείο Παρφέ και Old-Town Roof-Garden Suite Καβάλα. Χορηγοί Οπτικής Επικοινωνίας οι: Tooman.gr και Sociolus, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας τα εξής ΜΜΕ:

«Αδέσμευτη Θράκης», Army Voice, Dr@mania.gr, (εν)τυπάκι, Kavala Portal, Κ-ΤΥΠΟΣ, ΞΥΡΑΦΙ, Πρωινός Τύπος και ΡΑΔΙΟ Energy 96,6 FM.

Προσεχώς θα ανακοινωθούν και άλλες συνεργασίες της διοργάνωσης με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Υπεύθυνο της διοργάνωσης, εκ μέρους των «Οψόμεθα», κ. Γιάννη Γκίκα:  6945047925 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


(*) Τα Βrevet είναι διοργανώσεις μη ανταγωνιστικής ποδηλασίας μεγάλων αποστάσεων και τουριστικού χαρακτήρα, χωρίς εξωτερική βοήθεια για τους συμμετέχοντες, με χρονικό περιορισμό. Ξεκινούν από διαδρομές 200 χλμ. με 13,5 ώρες χρόνο περιορισμού (υποχρεωτικός χρόνος ολοκλήρωσης της διαδρομής). Το πρώτο Βrevet διοργανώθηκε το 1891 στη διαδρομή Παρίσι – Βρέστη – Παρίσι (Paris – Brest – Paris,  PBP) και ενέπνευσε τους μοντέρνους Ολυμπιακούς ποδηλατικούς αγώνες και τον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας (τον περίφημο Tour de France).

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • "Βήματα Αποστόλου Παύλου": Πεζοπορία και Ημιμαραθώνιος στη μνήμη του "Απόστολου των Εθνών" 52238d0a0028fa6a306a05a6f822a332 M

  Ο ΣΕΒΑΣ Καβάλας, Ο Δήμος Καβάλας και η ΑΜΚΕ Επιστημονική Ομάδα ‘’Οψόμεθα εις Φιλίππους’’ θα ήθελαν να σας ενημερώσουν για το διήμερο εκδηλώσεων στα πλαίσια της διοργάνωσης του Διεθνούς Ημιμαραθωνίου Αγώνα «στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» 2019, το οποίο πληροί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου . Το πρόγραμμα του διημέρου παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

  Ο αγώνας Δρόμου στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου διοργανώνεται επί 14 συναπτά έτη με την εξαιρετική συνεργασία ΣΕΒΑΣ, Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και Δήμου Καβάλας. Με αρχή την διοργάνωση του 2017 το δυναμικό παρών δίνουν πλέον και οι νέοι της Επιστημονικής Ομάδας “Οψόμεθα εις Φιλίππους” τόσο στον συντονισμό όσο και στην διοργάνωση παράλληλων δράσεων.

  Σκοπός του αγώνα είναι να τιμηθεί ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και το γεγονός της άφιξης του στην Καβάλα ως πρώτο σταθμό της Αποστολικής του διαδρομής επί Ευρωπαϊκού εδάφους σε συνδυασμό με έναν αθλητικό αγώνα δρόμου. Έτσι, η θρησκευτική και πολιτισμική ιστορία του τόπου συνδέεται με την αθλητική. Οι δρομείς ακολουθούν την αυθεντική διαδρομή του Αποστόλου Παύλου επί της Αρχαίας Εγνατίας οδού. Με εκκίνηση το σημείο της άφιξής του Αποστόλου Παύλου στο λιμάνι της Καβάλας τρέχουν πάνω στην Αρχαία Εγνατία Οδό, συνεχίζουν μέσα από φυσικές ομορφιές και οικισμούς της περιοχής για να διασχίσουν το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO, την Αρχαία πόλη των Φιλίππων και να τερματίσουν, με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, στα ιερά νερά του Ζυγάκτη ποταμού, όπου βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, η Λυδία.

  Γενικά στοιχεία για τον Ημιμαραθώνιο “Στα βήματα του Αποστόλου Πάυλου”

  Ο Διεθνής Ημιμαραθώνιος “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου’’, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου 2019 παραμονή της εορτής της Αγίας Λυδίας από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο. Η εκκίνηση θα δοθεί στο σημείο άφιξης του Αποστόλου Παύλου στη Καβάλα και την Ευρώπη, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια θα κινηθεί στο παραλιακό δρόμο της Καβάλας, με θέα στο Κάστρο της πόλης πριν ανηφορίσει με σταθερή κλίση προς τα ευρήματα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στα βορειοανατολικά της πόλης.

  Πατώντας λοιπόν, πάνω στις αρχαίες πλάκες της Εγνατίας, οι αθλητές θα τρέξουν για πολύ λίγο παράλληλα με την εθνική οδό και αφού περάσουν το χωριό του Αμυγδαλεώνα, θα συνεχίσουν στο παράλληλο με την εθνική οδό δρόμο, ο οποίος αποτελούσε τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας. Εκεί, πριν τις Κρηνίδες, θα συναντήσουν τον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας όπου πλέον θα έχουν να διανύσουν λίγα χιλιόμετρα, μέσα από τις Κρηνίδες, μέχρι να φτάσουν στο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων. Σε εκείνο το σημείο, οι αθλητές θα κινηθούν εντός του Αρχαιολογικού Χώρου για λίγα μέτρα και θα κατηφορίσουν προς τη Λυδία όπου στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, τους περιμένει ο τερματισμός μέσα σε ένα κλίμα πνευματικής κατάνυξης.

  Εγγραφές: www.saintpaulrun.com

  Ώρα εκκίνησης: 9:00 π.μ.

  Σημείο εκκίνησης: Μνημείο Αποστόλου Παύλου πλησίον της εκκλησίας Άγιος Νικόλαος στην Καβάλα

  Χρονικό Όριο: 3 ώρες

  Βιωματική Δράση - Πεζοπορία στη Via Egnatia // Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου

  Σάββατο 18 Μαίου 2019

  Στα πλαίσια της γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό οι Οψόμεθα εις Φιλίππους δημιουργούν μια ημέρα πεζοπορίας επί της Εγνατίας οδού, του δρόμου που περπάτησε ο Απόστολος Παύλος για να φτάσει στους Φιλίππους και να κηρύξει τον Χριστιανισμό, βαπτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, την Λυδία Φιλιππησία.

  Στόχοι της πεζοπορίας είναι η ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας οδού ως πεζοπορικό μονοπάτι και η κατάθεση φόρου τιμής στον Απόστολο των Εθνών Παύλο και στο γεγονός της άφιξης του στην Καβάλα ως πρώτο σταθμό της Αποστολικής του διαδρομής επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Οι πεζοπόροι θα ακολουθήσουν την αυθεντική διαδρομή του Αποστόλου Παύλου επί της Αρχαίας Εγνατίας οδού, έτσι όπως την έχει χαρτογραφήσει η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους». Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, θα μας συνοδεύσουν, ιστορικοί, αρχαιολόγοι και βοτανολόγοι, ώστε όλοι οι περιπατητές, να γνωρίσουμε με το καλύτερο τρόπο τα μνημεία και το περιβάλλον που θα διασχίσουμε.

  Ημερομηνία: Σάββατο 18 Μαΐου

  Διαδρομή: Καβάλα - Ιερό Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας

  Ώρα συνάντησης: 8:15 π.μ. Ώρα εκκίνησης: 8:45 π.μ.

  Σημείο εκκίνησης: Μνημείο Αποστόλου Παύλου πλησίον της εκκλησίας Άγιος Νικόλαος στην Καβάλα

  Η διοργάνωση περιλαμβάνει: Αρχαιολόγο- Ξεναγό, Εξειδικευμένο Βοτανολόγο, Οδηγό Πεζοπορίας, Λεωφορείο Επιστροφής στο σημείο εκκίνησης, Είσοδο στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων,  Όχημα Συνοδείας και πολλες εκπλήξεις κατα την διάρκεια της διαδρομής!!

  Αντίτιμο συμμετοχής: 5 ευρώ

  Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 16 Μαίου --> https://forms.gle/pfBMe9LGxrN8UY7B6

   

  Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην σελίδα του οργανισμου www.opsometha.org, στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο τηλέφωνο (+30) 6949946034 Σταυρούλα Αποστόλου

   

  Παρακολούθησε τις εξελίξεις τις διοργάνωσης στο facebook της ομάδας https://www.facebook.com/opsometha/

  ------------------------------------------------ Πρόγραμμα Πεζοπορίας--------------------------------------------

  Ώρα συνάντησης : 8:15 π.μ.

  Σημείο συνάντησης : Μνημείο Απ.Παύλου – Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου , Καβάλα

  8:30 π.μ. - Χαιρετισμός και ευλογίες Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως  και  Θάσου. Ιστορική ενημέρωση από την ξεναγό για το πρώτο μέρος της διαδρομής εντός της πόλης και για το Μνημείο το Αποστόλου Παύλου

  8:45 π.μ. - Πορεία εντός της πόλεως της Καβάλας από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου προς το κέντρο, την οδό Βενιζέλου, στην συνέχεια παραλιακά θα φτάσουμε στο Φάληρο και μετά με ανηφορική πορεία προς το τέρμα του λεωφορείου αρ.1 της γραμμής Βύρωνα. Μία διαδρομή στην οποία δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση ιστορία «κρύβεται» κάτω από τα πόδια μας.

  10:15 π.μ.  -1η   15λεπτη στάση  στο τέρμα των αστικών περιοχή Βύρωνα. Ιστορική ενημέρωση από την ξεναγό για το δεύτερο μέρος της διαδρομής από την πόλη προς το ύψωμα του Αγίου Σίλα και Φυσιολατρική ενημέρωση από τον βοτανολόγο για τα φυτά που ζουν μέσα σε αυτήν την «αρχαία» αλλά «ολοζώντανη» έκταση.

  11:15 π.μ. -  2η   15λεπτη στάση στην εκκλησία του Αγίου Σίλα. Ένα μικρό κέρασμα εκ μέρους  της επιτροπής του Αγίου Σίλα όπως και ιστορική και θρησκευτική ενημέρωση. Πορεία για λίγο εντός κεντρικού δρόμου και στην συνέχεια ξαναμπαίνουμε σε δασική έκταση, κατηφορίζουμε προς το χωριό Σταυρός Αμυγδαλεώνα.

  12:00 π.μ. - 3η   15λεπτη  στάση  υποδοχή και φιλοξενία από τον  πολιτιστικό σύλλογο Σταυρού Αμυγδαλεώνα. Ιστορική  και βοτανική ενημέρωση  για το τρίτο μέρος της διαδρομής με πορεία  εντός αγροτικού πια δρόμου και στην συνέχεια εντός και  κατά μήκος του Αμυγδαλεώνα  όπου θα γνωρίσουμε μυστικά αιώνων.

  13:15 μ.μ. -  4η   15λεπτη  στάση  στο  τέρμα του Αμυγδαλεώνα για να θαυμάσουμε το Κρυμμένο Αρχαίο Γεφύρι και αμέσως μετά με προσοχή θα περάσουμε απέναντι και θα περπατήσουμε για λίγο στον κεντρικό δρόμο μέχρι να φτάσουμε στον παράπλευρο δρόμο  και θα τον ακολουθήσουμε διασχίζοντας  το Πολύστυλο με προορισμό τις Κρηνίδες.

  14:30 μ.μ.  - 5η   15λεπτη στάση  στην τοποθεσία «Ντίκιλι Τας» έξω από τις Κρηνίδες. Ιστορική και βοτανική ενημέρωση

  15:00 μ.μ. - 6η    15λεπτη στάση εντός των Κρηνίδων στην Βασιλική extra muros - πλατεία Πελεκανίδη. Ιστορική ενημέρωση.

  16:00 μ.μ. - 7η  5λεπτη στάση στο ύψος των Φυλακών του Απ. Παύλου στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων. Ιστορική και βοτανική ενημέρωση

  16:30 μ.μ.  - Άφιξη στον τελικό προορισμό μας το Βαπτιστήριο  της Λυδίας, Υποδοχή από τον ιερέα.  Προσκύνημα στο Ιερό Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας

  ------------------------------------------------- Χάρτης & Οδηγίες Διαδρομής---------------------------------------

  Xartis Pezoporia Opsometha

  Μήκος Διαδρομής: 20 Km

  Απαιτούμενος Χρόνος: 6-7h

  Πεζοπορική Δυσκολία: Μέτριος βαθμός δυσκολίας σε τμήματα ασφαλτοδρομων και

  χωματόδρομους με πολύ καλή βατότητα και ήπιες γεωμετρικές Κλίσεις.

  Βασικός Απαιτούμενος Εξοπλισμός: Αθλητικά υποδήματα ελαφριά για πορεία σε ασφαλτο και

  χωματόδρομο προτιμήστε τα αδιάβροχα. Κάλτσες μάλλινες ή συνθετικές που να καλύπτουν και τον αστράγαλο (και εφεδρικές απαραίτητα). Ελαφριά Αθλητική ενδυμασία όχι βαμβακερά και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αδιάβροχο και αντιανεμικό μπουφάν (εφεδρικές εσωτερικές αλλαξιές). Ορειβατικό σακίδιο με κατάλληλη αεριζόμενη στήριξη στην πλάτη. Καπέλο, σκουφάκι, και γυαλιά ηλίου (προαιρετικά). Χαρτομάντηλα και χαρτί υγείας. Φωτογραφική μηχανή. Εξοπλισμό και βοηθήματα πλοήγησης (ψηφιακή καταγραφή ίχνους διαδρομής). Φαρμακείο. Σουγιά ή πολυεργαλείο. Τροφή και νερό.

  Φυσική Κατάσταση: Απαιτείται μέτρια αερόβια ικανότητα με δυνατότητα να μπορούμε να

  ανταπεξέλθουμε σε ήπιες καρδιοαναπνευστικές επιβαρύνσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας.

  -------------------------------------------- Λεπτομέρειες  μετακίνησης --------------------------------------

  Για τους συμμετέχοντες από τις περιοχές Δράμας , Σερρών και Καβάλας (που τους εξυπηρετεί) ραντεβού στις 7:30 το πρωί στο χώρο στάθμευσης στο Βαπτιστήριο της Λυδίας.  Θα αφήσουν τα αυτοκίνητά τους εκεί και θα συνεχίσουν με κλεισμένο λεωφορείο για την Καβάλα. Αναχώρηση λεωφορείου από την Λυδία το αργότερο 7:40 π.μ. Αντίστοιχα στο τέλος της πεζοπορίας  το λεωφορείο θα εξυπηρετήσει όλους όσους θα έχουν αφήσει τα αυτοκίνητά τους στην Καβάλα. Ώρα επιστροφής ορίστηκε η 5 μ.μ. 

  ----------------------------------------- Περισσότερες πληροφορίες ----------------------------------------

  • Η χαρτογράφηση της Αρχαίας Εγνατίας και η διοργάνωση της πεζοπορίας η ξενάγηση, η παρουσίαση των βοτάνων και η σύνδεση επιχειρήσεων με την αρχαία οδό καθώς και όλες οι παροχές σε είδος από τις τοπικές επιχειρήσεις είναι Ευγενικές Χορηγίες από την Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, τις επιχειρήσεις Κίμης Ξηροί Καρποί, Κτέλ Καβάλας Α.Ε. και τους Πολιτιστικών συλλόγους Σταυρού - Αμυγδαλεώνα, Πολυστύλου, Σύλλογος Ποντίων “το Βυζάντιο” και Πολιτιστικός σύλλογος Φιλίππων. Επιπλέον για την κάλυψη έκτακτων αναγκών θα μας συνοδεύσει  ο Ερυθρός Σταυρός Καβαλας.
   • Ξεναγός: Αγγελική Κόμσιου
   • Βοτανολόγος: Ζαλίδας Ιωάννης - Θα μας συνοδεύσει δίνοντας μας πληροφορίες για τα βότανα, τις ονομασίες τους, τις ιδιότητες τους και τους μύθους γύρω από αυτά.
   • Οδηγός Βουνού/Πεζοπορίας: Αλέξανδρος Τσιλογεώργης - Θα μας συνοδεύσει διασφαλίζοντας τον σωστό ρυθμό και την ποιότητα της πεζοπορικής διάσχισης
  • Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί με την ατομική ευθύνη των ενηλίκων συμμετεχόντων και ευθύνη των κηδεμόνων που συνοδεύουν ανήλικους πεζοπόρους, χωρίς καμία περαιτέρω ευθύνη του φορέα μας ή των διοργανωτών.
 • Θεαγένιος Δρόμος και ποδηλατικό διήμερο: Η Θάσος στο αθλητικό επίκεντρο (βίντεο-ηχητικό) 9791b145582495bd337542a792dbb5ea M

  Για μια ακόμα άνοιξη η Θάσος αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό του νομού Καβάλας, με 2 σημαντικές διοργανώσεις να διεξάγονται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία (και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συμμετοχών) -με πρωτεργάτες τους Γιάννη Ρεΐζη και Νίκο Κίτρινο και με τη στήριξη της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου, του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θάσου και του δήμου Θάσου.

  Η αρχή έγινε σήμερα, με τον Θεαγένιο αγώνα δρόμου (ο οποίος έχει λάβει το όνομά του από τον Θάσιο αρχαίο Ολυμπιονίκη Θεαγένη), έναν αγώνα που προορίζεται για αθλητές με αυξημένα επίπεδα αντοχών, καθώς περιλαμβάνει 2 διαφορετικές διαδρομές:

  α) αυτήν των 20 χιλιομέτρων, με τους αθλητές να ξεκινούν στη 1 το μεσημέρι από τη Σκάλα Μαριών


  βίντεο: Λίνα Βαμβούρη

  β) αυτή των 100 χιλιομέτρων, με τους αθλητές να ξεκινάνε στις 7 το πρωί και να τρέχουν κατά μήκος της περιμετρικής οδού του "σμαραγδένιου νησιού"

  Νικητής στα 100 χιλιόμετρα αναδείχτηκε, στην κατηγορία των ανδρών, ο Θάσιος Γιώργος Λουκανίδης (με χρόνο 9 ώρες και 39 λεπτά), ενώ στις γυναίκες νικήτρια αναδείχτηκε η Γεωργία 'Jo' Μαντά με χρόνο 9 ώρες και 49 λεπτά. Νικητής στα 20 χιλιόμετρα ήταν ο Bo Dudek, με χρόνο 1 ώρα και 15 λεπτά.


  βίντεο: Λίνα Βαμβούρη

  Η συνέχεια θα δοθεί στις 4 και 5 Μαΐου, με το 15ο Διεθνές Ποδηλατικό Διήμερο Θάσου, μια διοργάνωση η οποία ήδη σήμερα μετράει πάνω από 300 συμμετοχές (η πλειοψηφία των οποίων προέρχονται από τη Ρουμανία -μια χώρα με μεγάλη ποδηλατική παράδοση). Στο ποδηλατικό διήμερο εντάσσονται ο γύρος της Θάσου με ποδήλατο (σε μια διαδρομή μήκους 92 χιλιομέτρων) και η ανάβαση με mountain bike στο Τρίκορφο, σε μια διαδρομή μήκους 58 χιλιομέτρων. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να αντλήσει μέσα από τον ιστότοπο της διοργάνωσης (πατήστε εδώ)

  Οι 2 αυτές διοργανώσεις δεν αποτελούν μονάχα σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό στο νομό Καβάλας αλλά και ένα πρώτης τάξεως test για το τουριστικό κεφάλαιο του νησιού -δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες, ειδικά στο Διεθνές Ποδηλατικό Διήμερο, είναι άνθρωποι με αρκετά υψηλό βιοτικό επίπεδο (από τη στιγμή που τα ποδήλατά τους, μόνο, στοιχίζουν ως και 10.000 €!!!) και δεν διστάζουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για ολιγοήμερες διακοπές με τις οικογένειές τους. Όλα αυτά τα οφέλη για το νησί επεσήμανε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης μιλώντας στην ιντερνετική ραδιοφωνική εκπομπή του Kavala Portal και του ParadiseGRadio "Η Επέλαση των Βαρβάρων"

 • "Οψόμεθα εις Φιλίππους": Πεζοπορία, την Κυριακή, στη Via Egnatia 92fb38aca7fb8444a1e42693152a7de9 M

  Πεζοπορία στη Via Egnatia // Από το Καλαμπάκι στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων

  Ημερομηνία: 21 Απριλίου - Κυριακή
  Είδος: Πεζοπορία
  Διαδρομή: Καλαμπάκι - Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων
  Ώρα εκκίνησης: 10:00π.μ.
  Σημείο εκκίνησης: Καλαμπάκι έμπροσθεν του δημαρχείου
  Αντίτιμο συμμετοχής: 5€ - Θα υπάρχει λεωφορείο επιστροφής στο Καλαμπάκι.

  Η πεζοπορική αυτή εκδρομή είναι η πρώτη ανάμεσα σε αυτές που αντλούν την έμπνευσή τους από την Via Egnatia και έχει ως σκοπό να στρέψει το ενδιαφέρον μας στην αρχαία Εγνατία οδό, στα πλαίσια του έργου που έχει αναλάβει η Επιστημονική ομάδα με τίτλο "Πιστοποίηση πεζοπορικού μονοπατιού Via Egnatia από την European Ramblers Association". Μας καλεί να γνωρίσουμε ένα μαγευτικό κομμάτι της μέσα από την καθοδήγηση έμπειρων περιηγητών, που θα μας εξηγήσουν πώς προετοιμάζονται οι εν λόγω πεζοπορικές διαδρομές μέσα από μελέτη χαρτών, ιστορικών πηγών και όχι μόνο. Πρόκειται για μια ημερήσια πεζοπορική εκδρομή μέτριας δυσκολίας. Το μήκος της διαδρομής υπολογίζεται στα 13.5 χμ. και ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος είναι οι 3-4 ώρες.

  ----------------Αναλυτικά------------------------

  Πιο αναλυτικά, τα σημαντικότερα σημεία που θα δούμε:

  ? Εκκλησία Αγίου Γεωργίου και Εκκλησάκι Αγίου Αθανασίου.
  Χαρακτηριστικό το Έθιμο του Κουρμπανιού (θυσίας): Οι Κρυονερίτες πρόσφυγες έφεραν μαζί τους, το 1922, το έθιμο από την ανατολική Θράκη. Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι του Καλαμπακίου, την παραμονή αλλά και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου φροντίζουν να κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις στήνοντας μεγάλο γλέντι.
  ? Καλαμπάκ Τεπέ. Η περιοχή του Καλαμπακίου κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων και τα ευρήματα που ανασκάφηκαν μας οδηγούν πίσω στην 5η χιλιετηρίδα π.Χ. Χαρακτηριστικά δείγματα των ευρημάτων αυτών βρίσκονται στους νεολιθικούς οικισμούς «Συκιά – Καλαμπάκ Τεπέ».
  ? Άνω Σταύλος. Αρχαιολογική θέση στον κάμπο των Κυργίων με σημαντικά ευρήματα κεραμικής.
  ? Αψίδα του Θριάμβου. Κρυμμένη καλά ανάμεσα στα αγριόχορτα ενός χωραφιού. Κοντά στο πεδίο της Μάχης των Φιλίππων.
  ? Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας. Στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού βαφτίστηκε η πρώτη Ελληνίδα χριστιανή, Λυδία, από τον ίδιο τον Απόστολο των Εθνών, Παύλο. Στις όχθες αυτές χτίστηκε και ο Ναός- Βαπτιστήριο προς τιμήν της το 1974.


  -------------------- Πεζοπορικές Λεπτομέρειες ----------------

  Μήκος Διαδρομής: 13.6 Km

  Ελάχιστος Απαιτούμενος Χρόνος: 4-5h

  Πεζοπορική Δυσκολία: Μέτριος βαθμός δυσκολίας σε τμήματα ασφαλτοδρομων και χωματόδρομους με πολύ καλή βατότητα και ήπιες γεωμετρικές Κλίσεις.

  Βασικός Απαιτούμενος Εξοπλισμός: Αθλητικά υποδήματα ελαφριά για πορεία σε ασφαλτο και χωματόδρομο προτιμήστε τα αδιάβροχα. Κάλτσες μάλλινες ή συνθετικές που να καλύπτουν και τον αστράγαλο (και εφεδρικές απαραίτητα). Ελαφριά Αθλητική ενδυμασία όχι βαμβακερά και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αδιάβροχο και αντιανεμικό μπουφάν (εφεδρικές εσωτερικές αλλαξιές). Ορειβατικό σακίδιο με κατάλληλη αεριζόμενη στήριξη στην πλάτη. Καπέλο, σκουφάκι, και γυαλιά ηλίου (προαιρετικά). Χαρτομάντηλα και χαρτί υγείας. Φωτογραφική μηχανή. Εξοπλισμό και βοηθήματα πλοήγησης (ψηφιακή καταγραφή ίχνους διαδρομής). Φαρμακείο. Σουγιά ή πολυεργαλείο. Τροφή και νερό.

  Φυσική Κατάσταση: Απαιτείται μέτρια αερόβια ικανότητα με δυνατότητα να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε ήπιες καρδιοαναπνευστικές επιβαρύνσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας.

  ----------------- Περισσότερες πληροφορίες ------------------

  ?Η χαρτογράφηση της Αρχαίας Εγνατίας, η ξενάγηση, η παρουσίαση των βοτάνων και η σύνδεση επιχειρήσεων με την αρχαία οδό καθώς και όλες οι παροχές σε είδος από τις τοπικές επιχειρήσεις είναι Ευγενικές Χορηγίες από την Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους” και τις επιχειρήσεις Ηλιοδώρα ΚΟΙΝΣΕΠ και Φάρμα Μήλιας.
  ? Ξεναγός: Αγγελική Κόμσιου
  ? Εκπαιδευτής: Δημήτρης Χατζηγεωργίου (Υπεύθυνος Χαρτογράφησης) - Θα μας συνοδεύσει δίνοντας μας πληροφορίες για το πως η ομάδα έργου χαρτογραφεί την αρχαία οδό.
  ? Βοτανολόγος: Ζαλίδας Ιωάννης - Θα μας συνοδεύσει δίνοντας μας πληροφορίες για τα βότανα, τις ονομασίες τους, τις ιδιότητες τους και τους μύθους γύρω από αυτά.
  ? Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η εκδρομή θα μεταφέρθει σε νέα ημερομηνία


  Στοιχεία επικοινωνίας

  Νικόλαος Δαλγιαννάκης
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  (+30) 6948072894

Brevet Fillipoi Slow

Insta

146542863

 

Nautical Club Of Kavala Logo

  44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Emedia

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας