Δεν θα μπορούσε να μη συζητηθεί στην απογευματινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας το ζήτημα της “μεταφοράς” του Kavala AirSea Show από την Καβάλα στη Θεσσαλονίκη.
Το ζήτημα τέθηκε από πολλούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μίλησαν για “ήττα της Καβάλας”. Ωστόσο ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης δεν αποδέχτηκε τον χαρακτηρισμό περί ήττας, σημειώνοντας πως:
Δεν έχουμε υποστεί ήττα. Επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ο υπεύθυνος του AirSea Show Παναγιώτης Γεωργιάδης ασκούσε πιέσεις για να δοθούν πιο πολλά χρήματα (λογικό, από την πλευρά του, καθώς έτσι πρέπει για να γίνει μια σωστή διοργάνωση). Η περιφέρεια ΑΜΘ και το Επιμελητήριο Καβάλας έδιναν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, ενώ ο δήμος δεν μπορεί να δώσει περισσότερα χρήματα (40 χιλιάδες ευρώ μπορούσαμε να δώσουμε προ κορωνοϊού).
Φέτος δεν έγινε καμία συζήτηση (δεν μπορούμε να παρακαλάμε τον κάθε έναν). Εδώ κόβουμε χρήματα από ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και παιδικούς σταθμούς και ωδείο, δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε κοντά 100 χιλιάδες ευρώ για να πετάνε τα αεροπλανάκια. Η Θεσσαλονίκη έχει πιο πολλά χρήματα, το πήρε αυτή.
Στην τελική, ας αποφασίσουμε τι θέλουμε. Μας φέρνει τουριστικό αποτύπωμα το AirSea Show; Δεν νομίζω. Θα ήθελα τα χρήματα του AirSea Show να τα δώσω για διεθνοποίηση του φεστιβάλ Φιλίππων, άσε που υπάρχει και ο κίνδυνος ατυχημάτων. Ας με κρίνουν οι Καβαλιώτες. Εντάξει, γεμίζουν τα καφέ, αλλά δεν προσελκύει τουρίστες αυτή η εκδήλωση.
Σχόλιο γράφοντος:
Σε όσα απάντησε ο κ. Μουριάδης έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Είναι δικαίωμα της σημερινής δημοτικής αρχής να πιστεύει πως τα χρήματα που επρόκειτο να δαπανήσει για το AirSea Show είναι πολλά (το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές πως δεν είναι, αλλά είπαμε: είναι δικαίωμά της να πιστεύει το αντίθετο). Εκείνη, άλλωστε, έχει “και το μαχαίρι αλλά και το πεπόνι”. Δικαίωμά της, επίσης, είναι να λέει πως επιθυμεί να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του AirSea Show για άλλες ανάγκες (αυτή ήταν αναμφίβολα μια φράση που “χάιδεψε” πολλά αυτιά συμπολιτών μας).
Θα την απογοητεύσουμε, όμως, τη δημοτική αρχή – αλλά καμία εκδήλωση από αυτές που διεξάγονται στην Καβάλα δεν προσελκύει τουρίστες. Ούτε το Cosmopolis αλλά ούτε και το φεστιβάλ Φιλίππων. Αυτή την ιστορία με τους τουρίστες που έρχονται για να δουν το Cosmopolis (ειδικά) την έχουμε ακούσει και από την δημοτική αρχή της Δήμητρας Τσανάκα -και ειδικά από τη “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” και την τότε πρόεδρο Αναστασία Ιωσηφίδου.
Και όταν λέμε “προσέλκυση τουριστών” δεν εννοούμε “θα πάμε στην Καβάλα, θα κάνουμε διακοπές, άντε θα δούμε και ένα φεστιβάλ”. Εννοούμε “θα πάμε στην Καβάλα για να δούμε ένα φεστιβάλ”. Αυτό το πράγμα δεν το έχουμε με καμία διοργάνωση από αυτές που διεξάγονται στην Καβάλα – ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν έχουμε εκδηλώσεις-ατραξιόν, όπως η “Ονειρούπολη” της Δράμας, το “Καρναβάλι” της Ξάνθης και οι “Γιορτές Παλιάς Πόλης” της Ξάνθης – εκδηλώσεις, δηλαδή, που θα δώσουν στον τουρίστα τη δυνατότητα να αποφασίσει πως θα επισκεφτεί τις πόλεις αυτές για να δει αυτά τα φεστιβάλ.
Το θέμα είναι πως και οι 3 εκδηλώσεις που διεξάγονταν στην Καβάλα τους καλοκαιρινούς μήνες (το Cosmopolis, το φεστιβάλ Φιλίππων και το AirSea Show) έχουν όλα τα φόντα (ιδίως το Cosmopolis και το AirSea Show) να αποτελέσουν τις εκδηλώσεις-ατραξιόν της Καβάλας. Με αυτό τον τρόπο και θα διαφημιζόταν πολύ καλύτερα η Καβάλα και θα μπορούσε να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ των εσόδων και των εξόδων (το τελευταίο το τονίζουμε για όσους απλά στέκονται στο ισοζύγιο για να χαρακτηρίσουν μια διοργάνωση ως “αποτυχημένη”, χωρίς καν να ξέρουν αν και πως αυτή η διοργάνωση έχει προμοταριστεί σωστά)
Όμως:
– Το Cosmopolis δεν ήταν γνωστό ούτε καν εκτός του αστικού ιστού της Καβάλας (τρανή απόδειξη το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι γειτονικών οικισμών αγνοούσαν παντελώς πότε διεξαγόταν το Cosmopolis, ενώ ακόμα και τώρα συνοικιακοί πολιτιστικοί σύλλογοι διεξάγουν εκδηλώσεις τις ημέρες του Cosmopolis) διότι ουδέποτε διαφημίστηκε σοβαρά εκτός των τειχών της Καβάλας (ούτε καν εντός των τειχών – αξέχαστη θα μας μείνει η σκηνή με τα flyers του Cosmopolis που μοιράστηκαν το 2018 σε επισκέπτες…του Park Food Festival που διεξαγόταν στο Πάρκο Φαλήρου).
– Το φεστιβάλ Φιλίππων ουδέποτε κατάφερε να ξεφύγει από τα στενά γεωγραφικά όρια των νομών Καβάλας και Δράμας (με κάποιες “φωτεινές” εξαιρέσεις από Ξάνθη και Σέρρες), παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες για προβολή μέσα από αθηναϊκά ΜΜΕ. Πολλές φορές, μάλιστα, στο παρελθόν αναρωτιόμασταν (παρακολουθώντας τα αθηναϊκά ΜΜΕ) αν διεξαγόταν φεστιβάλ Φιλίππων ή αν όλες οι παραστάσεις ανέβαιναν στο φεστιβάλ της Επιδαύρου (τόσο απαρατήρητο περνούσε το φεστιβάλ Φιλίππων)
– Το AirSea Show, από το 2014 και μετά, (από την χρονιά, δηλαδή, που ανέλαβε τη δημαρχία η Δήμητρα Τσανάκα) δεν διαφημίστηκε σωστά – διότι, απλούστατα, αυτοί που έπρεπε να το διαφημίσουν (και υποτίθεται πως είχαν και τις γνώσεις και τα μέσα) ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν σοβαρά. Αντίθετα, έμοιαζαν να το κάνουν “με το ζόρι”.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η ατάκα του κ. Μουριάδη περί “τουριστικού αποτυπώματος” του AirSea Show είναι μάλλον ατυχής. Ειδικά από τη στιγμή που, όσο παράξενο και αν ακούγεται σε κάποιους, τα χρήματα που δίνονταν για το AirSea Show ήταν λιγότερα από αυτά που δίνονταν για όλες τις άλλες διοργανώσεις.
Όσον αφορά τα “αεροπλανάκια“, να μας συγχωρέσετε κ. Μουριάδη αλλά μέσα σε αυτά τα “αεροπλανάκια” ανήκανε και τα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Να μας συγχωρέσετε κ. Μουριάδη αλλά ο όρος αυτός είναι πολύ απαξιωτικός, ειδικά όταν αφορά περιουσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων, περιουσία την οποία έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός. Και ακόμα χειρότερα: δεν μπορεί αυτό τον απαξιωτικό όρο για αυτά τα “αεροπλανάκια” να τον χρησιμοποιεί ένας στρατιωτικός!
Και τέλος…είπε ο κ. Μουριάδης πως “Θα ήθελα τα χρήματα του AirSea Show να τα δώσω για διεθνοποίηση του φεστιβάλ Φιλίππων“.
κ. Μουριάδη η διεθνοποίηση μπορεί να ξεκινήσει από τώρα και με ελάχιστο κόστος αν:
– προστεθούν ξένες γλώσσες στον επίσημο ιστότοπο του φεστιβάλ Φιλίππων (που αυτή τη στιγμή είναι γραμμένος μόνο στα ελληνικά), και
– όλες οι αναρτήσεις στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook γραφτούν και σε άλλες γλώσσες (όπως π.χ. τα αγγλικά ή τα βουλγαρικά) και προωθηθούν στοχευμένα σε ξένες χώρες
Ας ξεκινήσουμε πρώτα με αυτό και μετά βλέπουμε και για τα άλλα -π.χ. video wall με υπότιτλους σε ξένες γλώσσες (όπως είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια με την “Απολογία του Σωκράτους”, με αγγλικούς και ελληνικούς υποτίτλους -οι ηθοποιοί μιλούσαν αρχαία ελληνικά-), έντυπα με αποσπάσματα των θεατρικών παραστάσεων σε ξένες γλώσσες κλπ.
Διότι συγχωρέστε μας, αλλά τι να την κάνουμε τη διεθνοποίηση του φεστιβάλ Φιλίππων όταν ο ξένος τουρίστας δεν μπορεί να έρθει και να παρακολουθήσει μια παράσταση στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων – πολύ απλά διότι δεν καταλαβαίνει ελληνικά; Είναι μια καλή απορία…
Υ.Γ. 1: Αλήθεια, κ. Μουριάδη, τα προηγούμενα χρόνια που ήσασταν στο δημοτικό συμβούλιο (είτε στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση) τι ψηφίζατε; Κατά της διοργάνωσης ή υπέρ;
Υ.Γ. 2: Εκπληκτική, πάντως, ήταν η “κωλοτούμπα” ανθρώπων που στο παρελθόν δεν υποστήριζαν τη διοργανωση (είτε ανοιχτά είτε “υπογείως”) και που χτες μίλησαν για ήττα της Καβάλας επειδή έχασε τη διοργάνωση…