11.8 C
Kavala
Πέμπτη, Απρίλιος 15, 2021

Ρόϊδω Μητούλα: “Έτσι φαντάζομαι την Καβάλα τα επόμενα χρόνια”

Must Read

ΠΟ Τρίγλιας-ΑΟ Καβάλας 3-2: Πρώτη φετινή ήττα από τον …κακό της δαίμονα

Την πρώτη ήττα στο φετινό πρωτάθλημα γνώρισε ο ΑΟ Καβάλας, ο οποίος έχασε εκτός έδρας με 3-2...

Τ.Ε. Θάσου ΚΚΕ για τις νέες λατομικές άδειες

Οι νέες αδειοδοτήσεις λειτουργίας λατομείων που ψήφισε η Δημοτική Αρχή του νησιού  σε περιοχές υψηλού αισθητικού κάλους...

Βρέθηκε ο οδηγός που παρέσυρε την 61χρονη στην Αμ. Ερ. Σταυρού

Λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο της 61χρονης Σοφίας, η οποία είχε παρασυρθεί και εγκαταλειφθεί (στα τέλη...

Συνέντευξη της Δημοσιογράφου Έφης Βαλίλα, με την  Καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών κα Ρόϊδω Μητούλα

Η συνεντευξιαζόμενη μας σήμερα στο KAVALA PORTAL είναι η κα Ρόϊδω Μητούλα, Πρωτοβάθμια Καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, μέλος ΔΕΠ, Εγνωσμένου Επιστημονικού Κύρους, με εξαιρετικές έρευνες πεδίου και σπουδές όπως:

Στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.

Μεταπτυχιακό στην «Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός Χώρου» (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και Διδακτορικό με θέμα:

Οι επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στη Φυσιογνωμία της Ελληνικής Πόλης

Τομείς των Ερευνητικών της Ενδιαφερόντων: Αστική Ανασυγκρότηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη (Δομημένο και Φυσικό Περιβάλλον, Πολιτισμός,  Βιώσιμη Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, οι επιπτώσεις της Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Πόλεις και στις Περιφέρειες. 

Γνωστικό της αντικείμενο: Περιφερειακή Ανάπτυξη – Αστική Ανασυγκρότηση.

Έφη Βαλίλα (Έ.Β.): Κα Μητούλα, σας καλωσορίζω και είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που συνομιλώ, με μία γυναίκα Ακαδημαϊκό,  για το πολύ ενδιαφέρον θέμα, που αφορά στην περιοχή του Ν. Καβάλας, και πιο συγκεκριμένα για την  πιο πρόσφατη χρονικά έρευνα πεδίου που εσείς ήσασταν Επιστημονική Υπεύθυνη με το υπό διερεύνηση θέμα:

ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ Καβάλα 2020-2050!

Ρόϊδω Μητούλα (Ρ.Μ.): Κα Βαλίλα, ευχαριστώ και εγώ για την πρόσκληση και για την πρόθεση να συνομιλήσουμε για μία μείζονος σημασίας έρευνα – μελέτη, από εμένα – επιστημονικά επιμεληθείσα – με μία ομάδα συνεργατών.

Έ.Β.: Κα Μητούλα, πριν πάμε στην έρευνα – μελέτη που αποτελείται από δεκάδες σελίδες και προτάσεις, επιθυμώ να σας ρωτήσω σχετικά με την ευρύτερη έννοια του γνωστικού σας αντικειμένου, για να καταλάβουν και οι αναγνώστες μας, καλύτερα και το βάθος των προτάσεων σας για τον Ν. Καβάλας.

Ρ.Μ.: Εμείς διακονούμε την Επιστήμη της Οικονομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Είναι θεματικά πεδία που τα  χαρακτηρίζει η διεπιστημονικότητα, η δε ουσία τους εξασφαλίζει επιστημονικά και ερευνητικά πλεονεκτήματα, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη εξειδικευμένων προσεγγίσεων και ερμηνειών του γνωστικού μας αντικειμένου, για λογαριασμό ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου. Πρόκειται για πεδίο διερεύνησης και ανίχνευσης, με στοχοθεσία τη βέλτιστη βιώσιμη διαβίωση του σημερινού ανθρώπου, προκαθορίζοντας και ποιοτικούς δείκτες  σε όλους τους κοινωνικό – οικονομικούς  τομείς.

Έ.Β.: κ. Μητούλα, χρησιμοποιήσατε την Ανατομία του Περιφερειακού Τμήματος του Ν. Καβάλας;

Ρ.Μ.: Ξεκινώντας από το γενικό όρο «Ανατομία της Ελληνικής Περιφέρειας» θέλω να επισημάνω ότι έχει ως στόχο να οργανώσει για πρώτη φορά και με τη βοήθεια της ελληνικής βιβλιογραφίας, κάθε πληροφορία που αφορά στην ταυτότητα των περιφερειακών ενοτήτων του ελληνικού χώρου. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να υπογραμμίσει το μέγεθος των αλλαγών που επέρχονται και να καταγράψει τα θετικά, τα αρνητικά, τις ευκαιρίες και τις απειλές, της κάθε περιοχής ξεχωριστά…

Έ.Β.: Προφανώς, αυτό που Ακαδημαϊκά ονομάζετε SWOT ανάλυση;

Ρ.Μ.: Ακριβώς, αυτή και μάλιστα σήμερα που όλοι ωριμάσαμε και έχουμε συνειδητοποιήσει πως μόνο με τη συνεργασία όλων των παραγόντων που αφορούν στο περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό, μπορούμε να οδηγηθούμε στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία θα σέβεται τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του! Μια ανάπτυξη που δε θα εξαντλεί τους πόρους (φυσικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς), αλλά θα τους διαχειρίζεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να τους αφήνει να επιβιώσουν και για τις επόμενες γενεές…

Έ.Β.: Εδώ γεννάται το ερώτημα, που στοχεύει τελικά η αναφορά σας για την  επιλογή μοντέλου «Βιώσιμης Ανάπτυξης»;

Ρ.Μ.: Η Βιώσιμη Ανάπτυξη, στοχεύει στην ενδυνάμωση των περιφερειακών ενοτήτων, σε όλους τους τομείς: χωροταξικό, οικονομικό, κοινωνικό, επιστημονικό, περιβαλλοντικό. Η επιλογή αυτή είναι σήμερα αναγκαία ενόψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τόποι μέσα σε ένα ιδιαίτερα διεθνοποιημένο, απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τα μέτρα που προβλέπουν τα σχέδια δράσης, στην ουσία επιδιώκουν την εξασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος ανεξαρτήτου της κλίμακας στην οποία ανήκουν.

Έ.Β.: Και το ζητούμενο σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον; 

Ρ.Μ.: Σύμφωνα με όσα προανέφερα, ένα από τα βασικά ερευνητικά ζητούμενα της σειράς μας ήταν και  το περιβάλλον. Διότι, σε καμία περίπτωση δε μπορεί κανείς να μιλά για συνολική βιωσιμότητα ενός τόπου, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν, την πρωταρχική και αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό, που είναι η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, θα πρέπει π.χ. να ερευνώνται θέματα όπως: η διαχείριση των απορριμμάτων, του νερού, της ηχορύπανσης, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, της προστασία της φύσης. Όμως, η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος επηρεάζεται σε καθοριστικό βαθμό και από τη διαχείριση της ενέργειας, καθώς είναι η βασική υπεύθυνη για την υποβάθμιση της ατμόσφαιρας και όχι μόνο!!

Έ.Β.: Αναφορικά με τον τομέα παραγωγής ενέργειας;

Ρ.Μ.: Εκτός, λοιπόν, από τα θέματα του περιβάλλοντος, της προσπάθειας για ομαλό εφοδιασμό και εξοικονόμηση ενέργειας, το ενδιαφέρον στρέφεται και προς την εξασφάλιση και αύξηση της παραγόμενης ενέργειας σε τοπικό επίπεδο. Η ανάπτυξη και χρησιμοποίηση σήμερα των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εμφανίζεται ως η πιο ενδεδειγμένη λύση και για τη δική σας περιφέρεια, (ΑΜ.Θ). Σημειώνω επίσης ότι οι ήπιες αυτές μορφές έχουν κατά κανόνα τοπική εμβέλεια, γι’ αυτό και κρίνονται ως ιδεώδεις, για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, στο πνεύμα που η παγκόσμια κοινότητα βλέπει αυτήν την ανάπτυξη.

Έ.Β.: Και τώρα, ας εισέλθουμε, στα ενδότερα της έρευνας – μελέτης, με το υπό διερεύνηση θέμα:  “Καβάλα 2020 – 2050,   Φυσιογνωμία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ν. Καβάλας. Αρχικά ποιος ήταν ο στόχος της έρευνας;

Ρ.Μ.: Στόχος είναι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, και η διερεύνηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών που έχει ο Ν. Καβάλας, ώστε να αναπτυχθεί περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά. Και για να γίνω πιο σαφής, το πώς θα αναπτυχθεί βιώσιμα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων του νομού. Αρχικά περιγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά του Ν. Καβάλας, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν. Πιο συγκεκριμένα, καταβάλλεται προσπάθεια να εντοπιστεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τόπου. Βασικό δε μέλημα, αποτελεί, να προταθούν τρόποι για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας του νομού, και λύσεις για την περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξή του, μέσω αναπτυξιακών στόχων που θα εφαρμοστούν με βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική.

Έ.Β.: κ. Μητούλα, μπορεί για παράδειγμα, το πολιτιστικό απόθεμα και η πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης, να αποτελέσουν «Βιώσιμο Αναπτυξιακό Πολιτιστικό Πόλο»

Ρ.Μ.: Όπως προκύπτει από τη διερεύνηση, ο Ν. Καβάλας μεταξύ πολλών άλλων, αναπτύσσει μία έντονη πολιτισμική δραστηριότητα σε όλη του την έκταση, τόσο στην πόλη της Καβάλας, όσο και στους γύρω οικισμούς. Είναι ένας «δραστήριος» νομός και σε αυτόν διοργανώνονται πολλές εορτές και πολιτιστικές δράσεις. Ο τόπος αποκόμισε στο πέρασμα των αιώνων, τα ήθη, τα έθιμα, τα πανηγύρια και τις γιορτές, που αναπτύσσονται στην καθημερινότητα από τους κατοίκους. Όλα αυτά μαρτυρούν, την ωρίμανση μιας μοναδικής φυσιογνωμίας. Στο σχετικό κεφάλαιο με τα ήθη και τα έθιμα, αναφέρονται γνωστά Φεστιβάλ που διοργανώνονται στην περιοχή, όπως το Διεθνές φεστιβάλ Cosmopolis που διεξάγεται στην Παλιά Πόλη, η αξιόλογη πολιτιστική εκδήλωση που μπορεί επίσης να παρακολουθήσει κανείς στους Φιλίππους και πολλά άλλα όπως το Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας – Θάσου, το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής «Γ. Α. Παπαϊωάννου», το εναλλακτικό Φεστιβάλ μουσικής, αθλημάτων και δραστηριοτήτων υπαίθρου Wood – Water – Wild, το φεστιβάλ «Πλάι στο Κύμα», το Διεθνές Λαογραφικό «Ήλιος και Πέτρα», το Φεστιβάλ «Οίνος και Πολιτισμός», το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, κ.ά. Πάντως είναι τόσα πολλά, που με απεριόριστη καλοπιστία και υπομονή,  καταγράψαμε τα πάντα!!

Έ.Β.: Από την ενημέρωση που έχουμε, ανακαλύψατε το «Χρυσό Αιώνα» της Καβάλας. Μιλήστε μας γι’ αυτόν, αλλά και για το «σήμερα».

Ρ.Μ.: Ο «Χρυσός Αιώνας» της Καβάλας είναι ο 19ος, όταν η καλλιέργεια του καπνού και η ανάπτυξη του λιμανιού της για τη μεταφορά των καπνών στο εξωτερικό, δημιουργούν μεγάλη γεωργική, εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα!! Σήμερα,  η πόλη της Καβάλας, αποτελεί ένα αναπτυγμένο αστικό κέντρο της Αν. Μακεδονίας , το οποίο αναπτύσσεται και στο επίπεδο των νέων τεχνολογιών. Χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσο, με τις κατάλληλες και συνεχώς ανανεωμένες τεχνολογίες και υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), ώστε να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες και στους επισκέπτες. Σύμφωνες με τις απαιτήσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της διαφάνειας. Ενδεικτικά αναφέρονται: το Εθνικό Δίκτυο Σύζευξης, το Δίκτυο Οπτικών Ινών (MAN), η Διαδικτυακή Πύλη του Δήμου, το Σύστημα Φωνητικών Αιτημάτων, η Διαδραστική Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Συμμετοχής και η Πλατφόρμα Διαχείρισης και Παρακολούθησης της Κυκλοφορίας.

Έ.Β.: Επιγραμματικά, ποια η επιλογή των θεματικών κατευθύνσεων και προτάσεων της έρευνας;

Ρ.Μ.:

• Ο  Τουρισμός,.

• Ο Αγροδιατροφικός τομέας,

• Η  Αλιεία,

• Η Αειφόρος Ανάπτυξη της περιοχής, με άξονες την Καινοτομία – Δικτύωση, το Περιβάλλον, τις Υποδομές, την Κοινωνική Συνοχή και στόχο τη βιώσιμη – ανταγωνιστική αναδιάρθρωση του τοπικού παραγωγικού συστήματος

Έ.Β.: Ένα μέρος των προτάσεων;

Ρ.Μ.:

• Σχεδιασμός ενός ευρύτερου Περιφερειακού Δικτύου Αρχαιολογικών Διαδρομών σε συνεργασία με άλλους Δήμους…

• Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων και της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής.

 • Ιδιαίτερη προβολή των ιαματικών λασπόλουτρων των Τεναγών στις Κρηνίδες, με πρόταση αναδιαμόρφωσης.

• Ανάδειξη της Καβάλας, ως πόλης του καπνού και δημιουργία «αγροτικού μουσείου παραγωγής καπνού».

• Κατασκευή κολυμβητηρίων.

• Κατασκευή υπαίθριων γυμναστηρίων.

• Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

• Δημιουργία πολύκεντρων χώρων ψυχαγωγίας

• Δημιουργία θεματικών πάρκων 

• Αναβάθμιση της δημοτικής σχολής χορού της Καβάλας.

• Κατασκευή Μεγάρου Μουσικής Καβάλας.

Έ.Β.: Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία μας, θα θέλαμε μία τελευταία επισήμανση από μέρους σας…

Ρ.Μ.: Πάνω απ’ όλα, απώτερος στόχος όλων είναι να εξασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Νομού Καβάλας. Όλων αυτών που είναι αποδέκτες μίας καθημερινότητας που οφείλει να τους εξασφαλίσει τη βελτίωση των συνθηκών της διαβίωσής τους και τη μέγιστη ποιότητα της καθημερινότητάς τους!!

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

ΠΟ Τρίγλιας-ΑΟ Καβάλας 3-2: Πρώτη φετινή ήττα από τον …κακό της δαίμονα

Την πρώτη ήττα στο φετινό πρωτάθλημα γνώρισε ο ΑΟ Καβάλας, ο οποίος έχασε εκτός έδρας με 3-2...

Τ.Ε. Θάσου ΚΚΕ για τις νέες λατομικές άδειες

Οι νέες αδειοδοτήσεις λειτουργίας λατομείων που ψήφισε η Δημοτική Αρχή του νησιού  σε περιοχές υψηλού αισθητικού κάλους ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές...

Βρέθηκε ο οδηγός που παρέσυρε την 61χρονη στην Αμ. Ερ. Σταυρού

Λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο της 61χρονης Σοφίας, η οποία είχε παρασυρθεί και εγκαταλειφθεί (στα τέλη του περασμένου μήνα) από διερχόμενο...

Νίκος Ξανθόπουλος κατά δήμου Καβάλας: “Καθημερινές ιστορίες αυτοδιοικητικής παράκρουσης;”

Δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή 09-04-2021 οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας με τις οποίες απορρίφθηκαν ως αβάσιμες οι προσφυγές των κυρίων Μουριάδη, Σταυρίδη...

Δεντροφύτευση στην παραλία Οφρυνίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Παγγαίου (φωτογραφίες)

Σε δεντροφύτευση στην παραλία Οφρυνίου προχώρησαν, το πρωί της Κυριακής 11 Απριλίου 2021, τα μέλη του "Δημοτικού Συμβουλίου Νέων του δήμου Παγγαίου"...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -