Με αφορμή το Δελίου Τύπου από το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 με τίτλο: «Αποτίμηση επιπτώσεων πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο- Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου», προβαίνουμε στη δημιουργία ερευνητικού ρεπορτάζ, βασισμένοσε επιστημονικές βιβλιογραφικές πηγές.
- Οι κρίσιμες στιγμές στη χώρα μας
Κάθε στιγμή της πυρκαγιάς είναι κρίσιμη και παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των ιθυνόντων της Ελληνικής Πολιτείας ο έλεγχος πλέον περιέρχεται στα «χέρια» της φύσης με κυρίαρχο στοιχείο, τις φονικές πυρκαγιές. Μάλιστα εδώ ταιριάζει απόλυτα το ρητό:
Πηγή της ανθρώπινης δυστυχίας είναι η άγνοια για τη φύση.!
Έχει αποδειχτεί περίτρανα αυτές τις μέρες, και κάθε φορά που ξεσπούν πυρκαγιές, ότι η φύση είναι μεγάλη και ο άνθρωπος μικρός. Η φύση μπορεί να ζήσει χωρίς τον άνθρωπο, όμως ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τη φύση. Μάλιστα το περιβάλλον αποτελεί κοινωνικό αγαθό που ανήκει στις μελλοντικές μας γενιές.
- Ορισμός της Πυρκαγιάς
Πυρκαγιά: είναι η ανεξέλεγκτη φωτιά, η οποία προκαλείται από μη ελεγχόμενη καύση με το οξυγόνο και συνοδεύεται από πρόκληση μεγάλων ποσών θερμότητας και φωτός, γεγονός που έχει ως συνέπεια την καταστροφή του καιγόμενου υλικού. Έχει παρατηρηθεί ακόμα και σήμερα ένα σημαντικό τμήμα της Γης, υπόκειται σε περιοδικές πυρκαγιές.
- Δάση και Δασικές Πυρκαγιές
Τα δάση αποτελούν το καταφύγιο για χιλιάδες είδη φυτών και ζώων. Έχουν, τους δικούς τους κανόνες και λειτουργίες, συχνά αόρατες στο ανθρώπινο μάτι. Αποτελούν τη φυσική μας ασπίδα έναντι των πλημμυρών, της διάβρωσης του εδάφους και της κλιματικής κρίσης, ενώ παράλληλα είναι οι πνεύμονες Γης και ανθρώπου. Δυστυχώς όμως, όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο πιο ευάλωτα γίνονται σε όλο τον πλανήτη.
Μία δασική πυρκαγιά έχει σοβαρές άμεσες συνέπειες σε χερσαία ζώα, πουλιά και φυτά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο αγροτικό εισόδημα, σε ανθρώπινες περιουσίες και υποδομές. Έχει σοβαρό οικονομικό κόστος για την καταστολή της και μπορεί όπως έχουμε δυστυχώς διδαχθεί – τα τελευταία χρόνια με τραγικό τρόπο – να καταλήξει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως στο «Μάτι» και όχι μόνον[…]!
Σε βάθος χρόνου, η πυρκαγιά μπορεί να οδηγήσει στην οριστική απώλεια βλάστησης, στη διάβρωση του εδάφους και τελικά στην αύξηση των πλημμυρών και την ερημοποίηση. Την τελευταία εικοσαετία, στην Ελλάδα εκδηλώνονται κάθε χρόνο περίπου 10.000 πυρκαγιές υπαίθρου και καίγονται κατά μέσο όρο 534.121 στρέμματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. Αναφορικά στο τρίγωνο της πυρκαγιάς, είναι γνωστό ότι για να υπάρξει καύση θα πρέπει οπωσδήποτε να συνυπάρχουν, οι τρεις βασικοί παράγοντες του τριγώνου της πυρκαγιάς όπως: η καύσιμη ύλη, το οξυγόνο και η θερμότητα.
Σε ότι αφορά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) διεξήγαγε έλεγχο στην περιοχή και στη συνέχεια αποτύπωσε σε χάρτη την έκταση και τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς. Αξιοποίησε, μάλιστα, εξειδικευμένο εργαλείο για τη λήψη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, πραγματοποιώντας, παράλληλα, επιτόπια επαλήθευση (TSI Post Fire Biodiversity Hub).
*Η χαρτογραφική αποτύπωση των επιπτώσεων από την πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου.
Εξ όσων ενημερωθήκαμε από το σχετικό δελτίο τύπου, με τον ίδιο τρόπο θα καταγράφεται και η σταδιακή πορεία αποκατάστασης του οικοσυστήματος της πληγείσας περιοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. δρομολογεί την κατάρτιση και την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιήσει και μελέτη αποκατάστασης.
Ο έλεγχος διεξήχθη στις 6/9, κατόπιν εντολής του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, που δόθηκε στις 5/9.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ελέγχου:
➢ Συνολική έκταση Εθνικού Πάρκου: 424.248 στρέμματα
Καμένη έκταση: 245.299 στρέμματα (57,74%)
Άκαυτη έκταση: 178.949 στρέμματα (42,26%)
➢ Σφοδρότητα πυρκαγιάς σε όλο το Πάρκο
Υψηλή σφοδρότητα: 23,30%
Χαμηλή/μέση σφοδρότητα 34,44%
Άκαυτη έκταση: 42,26%
➢ Έκταση που καταλαμβάνουν οι δύο πυρήνες (Ζώνες Α)
Άκαυτη έκταση: 42.709 στρέμματα (55,46%)
Καμένη έκταση: 34.294 στρέμματα (44,54%)
➢ Σφοδρότητα πυρκαγιάς στους δύο πυρήνες
Υψηλή σφοδρότητα: 14,44%
Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 30,10%
Άκαυτη έκταση: 55,46%
Σημειώνεται πως η υψηλή σφοδρότητα σημαίνει, επί της ουσίας, πως κάηκε όλη σχεδόν η βλάστηση και όλα τα δέντρα!!! Αντιστοίχως, η χαμηλή/μέση σφοδρότητα σημαίνει πως κάηκε μόνον ο υπόροφος (δηλαδή χαμηλοί θάμνοι και πόες) και τα χαμηλά σημεία των δέντρων ως τα 3 μέτρα ύψος, αλλά με υψηλό ποσοστό άκαυτων φύλλων και βελονών.
- Διδάγματα από τις Φονικές Πυρκαγιές στη Χώρα μας
Από βιβλιογραφικές μας παραπομπές, σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη φορά από το 2018 που πραγματοποιείται μελέτη σε περιοχή όπου υπέστη τη φονική πυρκαγιά, με τόσο ενισχυμένο δείγμα από 40 διαφορετικά σημεία της καταστροφικής πυρκαγιάς όπως π.χ. στο «Μάτι».
Είναι επίσης η πρώτη μελέτη χρονικά που πραγματοποιήθηκε σε περιοχή μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα είναι η μόνη μελέτη που προσφέρει εκτίμηση κινδύνου!.
Τα ευρήματα κατέληξαν μεταξύ άλλων στην άμεση απομάκρυνση απορριμμάτων που περιέχουν αμίαντο με ασφαλείς διαδικασίες από εταιρείες εξειδικευμένες στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Αφαίρεση των πρώτων 2-3 εκατοστών του εδάφους σε περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο καρκινογένεσης (είτε από τον αμίαντο, είτε από όλες τις άλλες πηγές πέρα του αμιάντου). Το χώμα που θα απομακρυνθεί, θα πρέπει να το διαχειριστούν ως επικίνδυνο απόβλητο.
- Για τα παραπάνω, το Ρεπορτάζ δεν Υποκαθιστά την Δικαστική Εξουσία
Επιστρέφοντας στο 2023, στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν 177 πυρκαγιές από τις 25/7 έως 27/7. Εκ του αποτελέσματος, δέχθηκε και δέχεται «επίθεση κορεσμού το σύστημα πυρασφάλεια της» σε όλη την επικράτεια.
Είδαμε πλήρως συντονισμένα, εδώ και μεγάλο διάστημα να «φυτρώνουν» πυρκαγιές φωτιές σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς που αποφέρουν πολλά «δις» στην ελληνική οικονομία. Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από βιομηχανικές περιοχές εντός Αθηνών, και στη συνέχεια χτυπήθηκε η Ρόδος, που είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού στα νησιά μας, έπειτα είχαμε μεγάλη φωτιά στην Κέρκυρα. Στην συνέχεια χτυπήθηκαν από φωτιές το Αίγιο και άλλες περιοχές στην Βόρεια Πελοπόννησο, Αν. Μακεδονία και Εύβοια (όπου χάθηκαν και οι δύο ήρωες της Πολεμικής μας Αεροπορίας), ταυτόχρονα δε φωτιές είχαμε κοντά σε καίριες αεροπορικές εγκαταστάσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας όπως Αγχίαλος, Τανάγρα, μαζί με την έκρηξη πυρομαχικών σε αποθήκες στην Αγχίαλο.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι η Ρόδος θα μπορούσε να σβήσει από την πρώτη μέρα αν υπήρχε σοβαρή εξωτερική πολιτική και μια μοντέρνα Πυροσβεστική υπηρεσία[…], όπως και οι φωτιές στο Βόλο που ανατινάχτηκε η αποθήκη πυρομαχικών κτλ…Τυχαίο;;;!!!
** Μήπως οι φετινές πυρκαγιές, με τις περίεργες ενδείξεις και συμπτώσεις, αποτελούν προπαρασκευαστικές ενέργειες των επερχομένων[…];;