11.8 C
Kavala
Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020

Πρωτομαγιά στην Θάσο, με τους Θάσιους να εκδράμουν…με ποδήλατα!

Must Read

2η Ανάσταση στην Καβάλα, μετά από 40 μέρες! (φωτογραφίες)

Έστω και μετά από 40 ημέρες, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοιου,...

“Ξεσηκωμός” στη Θάσο: Στην ζώνη υψηλού κινδύνου λόγω κορωνοϊού!

Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι την έναρξη της τουριστικής σαιζόν, και -μετά και την απελευθέρωση της μετακίνησης από...

Σύλλογος εθελοντών κατά του καρκίνου Καβάλας: Εκδήλωση με μπαλόνια, αντί για σπειρομέτρηση

Ο Σύλλογος των Εθελοντών Κατά του Καρκίνου λόγω των περιοριστικών μέτρων των σχετικών με τον KOVID- 19...

Ένα από τα πλέον αναμενόμενα αθλητικά γεγονότα στον νομό Καβάλας κατά την διάρκεια της άνοιξης είναι, αναμφίβολα, ο “Θεαγένειος Δρόμος” (μήκους 100 και 20 χιλιομέτρων) και το “Διεθνές Ποδηλατικό Διήμερο” που διεξάγονται κάθε χρόνο στην Θάσο.

Φέτος, ως γνωστόν, ο “Θεαγένειος Δρόμος” είχε προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου, ενώ το “Ποδηλατικό Διήμερο” (το οποίο παραδοσιακά αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προσέλευση τουριστών από το εξωτερικό -ιδίως από την Ρουμανία) είχε προγραμματιστεί για τις 2 και 3 Μαΐου.

Ωστόσο η “επέλαση” του κορωνοϊού SARS-COV-2, η οποία έχει κυριολεκτικά “παραλύσει” ολόκληρο τον πλανήτη, δεν θα ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει και τις 2 αυτές διοργανώσεις, οι οποίες -όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση που εξέδωσε η οργανωτική επιτροπή- ακυρώθηκαν μέχρι νεωτέρας.

ΑΓΩΝΕΣ ΘΑΣΟΥ 2020ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ & ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟΗ οργανωτική επιτροπή των «Αγώνων Θάσου 2020»,…

Gepostet von MTB Thassos am Dienstag, 24. März 2020

Αυτό, όμως, που δεν έγινε επίσημα γνωστό από την οργανωτική επιτροπή -καθώς δεν έχουν ακόμα ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις– είναι ότι, σε αντικατάσταση των αγώνων αυτών, ετοιμάζεται μια άλλη δράση που θα απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους κατοίκους της Θάσου -λόγω και των τελευταίων αποφάσεων για τον περιορισμό της μετακίνησης επιβατών από και προς το “σμαραγδένιο νησί”.

Η δράση αυτή προγραμματίζεται για την Παρασκευή 1 Μαΐου -στο πλαίσιο, δηλαδή, της Πρωτομαγιάς– και θα επιτρέπει στους κατοίκους της Θάσου να εκδράμουν στους αγαπημένους τους προορισμούς χρησιμοποιώντας…αποκλειστικά το ποδήλατό τους! Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε μετακίνηση με άλλο μέσο (π.χ. αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα ή λεωφορείο) παρά μόνο με ποδήλατο!

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η δράση αυτή δεν θα έχει ως μοναδικό της σκοπό την ψυχαγώγηση των κατοίκων της Θάσου αλλά και την ανάδειξη του ποδηλάτου ως ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο – ένα μέσο που μόνο βοηθάει τους ανθρώπους σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα.

Η πρόταση “έπεσε στο τραπέζι” την περασμένη εβδομάδα, και έχει ήδη βρει πολύ θετική ανταπόκριση από τον δήμο Θάσου και την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και την Ένωση Ξενοδόχων Θάσου (η οποία παραδοσιακά στηρίζει τον “Θεαγένειο Δρόμο” και το “Διεθνές Ποδηλατικό Διήμερο”).

Ήδη, μάλιστα, έχουν γίνει και οι πρώτες διερευνητικές συναντήσεις με σκοπό τον συντονισμό των προαναφερθέντων φορέων για την διοργάνωση αυτής της δράσης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν επαφές με πολιτιστικούς συλλόγους (οι οποίοι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των διοργανωτών, θα προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα στους ποδηλάτες που θα διασχίζουν τους οικισμούς της Θάσου), με την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας (η οποία και θα αναλάβει το καθήκον της επιτήρησης της κυκλοφορίας) αλλά και με το Κέντρο Υγείας Πρίνου -το προσωπικό του οποίου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης.

Τα εμπόδια που καλούνται να υπερπηδήσουν, πάντως, δεν είναι λίγα – με δεδομένο ότι ελάχιστοι πιστεύουν πως τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό των “άσκοπων μετακινήσεων” θα έχουν χαλαρώσει μέχρι εκείνη την περίοδο:

α) τα δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν μαζί τους όσοι εκδράμουν με τα ποδήλατά τους ή τα SMS θα πρέπει να αποστείλουν στον ειδικό αριθμό 13033 (καθώς υπάρχει, πλέον, το ενδεχόμενο να επιβληθεί ακόμα και χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις).

β) οι αποστάσεις που θα πρέπει να κρατούν μεταξύ τους οι ποδηλάτες

γ) η ανάγκη για στενότερο έλεγχο των επιβατών που θα χρησιμοποιήσουν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκείνη την ημέρα (ή και την παραμονή, αν θελήσουν να διανυκτερεύσουν)

δ) το ενδεχόμενο και άλλοι δήμοι ανά την Ελλάδα να πληροφορηθούν για την εκδήλωση αυτή και να θελήσουν να διοργανώσουν κάποια αντίστοιχη δράση -προκαλώντας μια γενικευμένη έξοδο ελάχιστες μόνο ημέρες μετά το Πάσχα (το οποίο και προβλέπεται να περάσουμε στα σπίτια μας)

ε) αν θα υπάρχει επάρκεια σε προστατευτικά είδη (μάσκες, γάντια κλπ) για τους εκδρομείς

στ) αν θα υπάρχει επάρκεια σε ποδήλατα και ποδηλατικό εξοπλισμό -καθώς προβλέπεται πως, σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει ποδήλατο, θα μπορεί να νοικιάσει ένα ποδήλατο (και τον απαραίτητο συνοδευτικό εξοπλισμό, όπως π.χ. κράνος) σε πολύ καλή τιμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kavala Portal, μέχρι στιγμής δείχνει να έχει ξεπεραστεί μόνο το τελευταίο πρόβλημα. Και αυτό διότι η οργανωτική επιτροπή του Θεαγένειου Δρόμου και του Διεθνούς Ποδηλατικού Διημέρου έχει ήδη εγγυηθεί πως θα διαθέσει στο κοινό της Θάσου επαρκή αριθμό ποδηλάτων που θα καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε επίδοξου ποδηλάτη (ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου φυσικής κατάστασης – μάλιστα προβλέπεται να διατεθούν ακόμα και mountain bikes).

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις ακόμα και με τους 4 βουλευτές του νομού Καβάλας, με σκοπό -από κοινού- να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να υπάρξει μια “χαλάρωση” των μέτρων ειδικά για την Θάσο, και ειδικά για την Πρωτομαγιά.

Πάντως, αυτό που έχει ήδη αρχίσει να συζητείται έντονα είναι το ενδεχόμενο να μην διεξαχθεί η όλη εκδήλωση την Πρωτομαγιά αλλά να μετατεθεί χρονικά για τις αρχές Ιουνίου (με επικρατέστερη ημερομηνία την Κυριακή 7 Ιουνίου) 3 είναι τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της μετάθεσης αυτής:

α) το ότι πιστεύεται και εκτιμάται πως τα μέτρα για τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών θα έχουν χαλαρώσει μέχρι τότε,

β) η δράση θα μπορούσε να αποτελέσει, εκείνη τη χρονική στιγμή, μια πρώτης τάξεως “ένεση” θετικής ενέργειας και ψυχολογίας εν όψει του δύσκολου καλοκαριού που αναμένεται (λόγω των, κατά γενική ομολογία, δυσμενών προβλέψεων για την φετινή τουριστική κίνηση λόγω των επιπτώσεων από το πέρασμα του κορωνοϊού), και

γ) το ότι, σε αυτή την περίπτωση, η εκδήλωση μπορεί να συνδυαστεί με τον εορτασμό της “Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου” (η οποία έχει οριστεί από τον ΟΗΕ στις 3 Ιουνίου ως ημέρα διοργάνωσης εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας)

Το Kavala Portal θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον το θέμα και θα “επιστρέψει” σύντομα με νέες πληροφορίες…

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

2η Ανάσταση στην Καβάλα, μετά από 40 μέρες! (φωτογραφίες)

Έστω και μετά από 40 ημέρες, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοιου,...

“Ξεσηκωμός” στη Θάσο: Στην ζώνη υψηλού κινδύνου λόγω κορωνοϊού!

Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι την έναρξη της τουριστικής σαιζόν, και -μετά και την απελευθέρωση της μετακίνησης από και προς τα νησιά, την...

Σύλλογος εθελοντών κατά του καρκίνου Καβάλας: Εκδήλωση με μπαλόνια, αντί για σπειρομέτρηση

Ο Σύλλογος των Εθελοντών Κατά του Καρκίνου λόγω των περιοριστικών μέτρων των σχετικών με τον KOVID- 19 δεν θα προσφέρει φέτος στους...

Ισχυρή χαλαζόπτωση σε Χρυσούπολη, Άγιο Ανδρέα και Φωλιά! (βίντεο-φωτογραφίες)

Μπορεί το πρωί της Τρίτης 26 Μαΐου 2020 να ήταν ηλιόλουστο στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Καβάλας, ωστόσο οι μεσημεριανές και οι...

Ακαδημία ποδοσφαίρου ΑΟ Καβάλα: Συντήρηση βοηθητικού γηπέδου (φωτογραφίες)

Ως γνωστόν η Ακαδημία μας - εναρμονισμένη πλήρως στις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων - είναι κλειστή από την Τρίτη 10 Μαρτίου. Παρακολουθεί...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -