Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019

Κινηματογράφος (58)

Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα (στους κινηματογράφους της Ινδίας) της ταινίας "Die Tomorrow" (με ινδικό τίτλο "Marne bhi do yaaron") η οποία γυρίστηκε -σε ένα μεγάλο βαθμό- στην Καβάλα (αλλά και στην Δράμα, καθώς ζητήθηκαν και τοποθεσίες που διέθεταν σιδηρόδρομο). Η ημερομηνία αυτή αναφέρεται ρητά στον ιστότοπο imdb.com, ο οποίος αποτελεί την πληρέστερη και πιο άρτια ενημερωμένη βάση δεδομένων για ταινίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αρχικά, μάλιστα, είχε γίνει γνωστό ότι η ταινία επρόκειτο να προβληθεί στους κινηματογράφους της Ινδίας...την περασμένη Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, ωστόσο κάτι, όμως, που τελικά δεν ίσχυσε. Μάλιστα, η ίδια η σκηνοθέτης (και πρωταγωνίστρια) της ταινίας Kashmira Shah έκανε γνωστό, μέσα από το προσωπικό της προφίλ στο Instagram, ότι η πρεμιέρα της ταινίας έχει προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά την ίδια την ταινία, η αλήθεια είναι πως όσο και αν ερευνήσαμε σε ορισμένα από τα κορυφαία ενημερωτικά sites στην Ινδία -ακόμα και σε sites που ασχολούνται αποκλειστικά με το Bollywood- δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε πολλές πληροφορίες ή αναφορές για αυτήν (πέραν από ένα άρθρο στον ιστότοπο της The New Indian Express - πατήστε εδώ

Αυτό που εντοπίσαμε, όμως, ήταν μια σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε η σκηνοθέτης (και πρωταγωνίστρια) της ταινίας Kashmira Shah, στις οποίες γίνεται αναφορά στους συντελεστές της ταινίας και στα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα από αυτήν, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στο πού έγιναν αυτά τα γυρίσματα! 

Δείτε δύο συνεντεύξεις της Kashmira Shah πατώντας εδώ (σε άρθρο του ιστότοπου International Business Times), εδώ (σε άρθρο του ιστότοπου Laughing Colours) και εδώ (σε άρθρο του ιστότοπου Times Now News)

Στον αέρα το trailer - Πολλές εικόνες από Καβάλα, αλλά...

Το πλέον ενδιαφέρον νέο, όμως, που αφορά την ταινία είναι το ανέβασμα του επίσημου trailer της ταινίας στο YouTube! Το trailer ανέβηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, και μέχρι και αυτή την στιγμή έχει "πιάσει" πάνω από 3,7 εκατομμύρια θεάσεις!

Στο βίντεο του trailer μπορεί να δει κανείς πάρα πολλές εικόνες της Καβάλας, τόσο από ψηλά όσο και από τα σοκάκια της πόλης. Ωστόσο αυτό αποτελεί την μία όψη του νομίσματος, καθώς:

α) το όνομα "KAVALA" (με λατινικούς χαρακτήρες, τους οποίους μπορούν να καταλάβουν οι Ινδοί -μιας και τα αγγλικά είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της Ινδίας) είναι ορατό μόνο μια φορά, και αυτό για κλάσματα του δευτερολέπτου (σε ένα γκράφιτι στο 0:17 - με έναν από τους πρωταγωνιστές, τον Krishna Abishek, να προσγειώνεται μπροστά του και να το καλύπτει)

β) στην βασική περιγραφή του βίντεο (ένα από τα σημεία-"κλειδιά" σε ένα βίντεο που ανεβαίνει στο YouTube), η οποία είναι ορατή κάτω από τον τίτλο του (όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα) δεν αναφέρεται η λέξη "KAVALA" ούτε μια φορά (ούτε καν η λέξη "GREECE")

γ) αν ψάξει κανείς μέσα στα σχόλια των χρηστών του YouTube που έγραψαν κάτω από το βίντεο (μέχρι αυτή την ώρα ήταν 1670), θα διαπιστώσει πως...δεν έχει αναφερθεί η λέξη "KAVALA" ούτε μια φορά!!!

Ελπίζουμε, τουλάχιστον, να γίνεται αναφορά στην Καβάλα μέσα από το σενάριο της ταινίας -καθώς οι διάλογοι είναι στην Χίντι, την πλέον δημοφιλή γλώσσα στην Ινδία (μαζί με τα αγγλικά). Συνεπώς δεν μένει παρά να περιμένουμε την πρεμιέρα της ταινίας για να δούμε αν θα ακουστεί ή θα γραφτεί κάτι για την Καβάλα στην Ινδία...

Marnebhidoyaaron

Posted On Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 22:56 Γράφτηκε από τον

Ο Σύλλογος Μικρασιατών  Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» και το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, παρουσιάζουν το τελευταίο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών

«Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΥΣΕ»,

που προβλήθηκε επίσημα το Μάϊο του 2018 στο Πολεμικό Μουσείο,  με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Η προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ, που συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα προβληθεί την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 20.00 στο κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ με ελεύθερη είσοδο.

«Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΥΣΕ», σε σκηνοθεσία του  Αλέξανδρου Παπαηλιού, παρουσιάζει το πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή. Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη για τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922).

Ο Κώστας Μισαηλίδης παρακολούθησε από πολύ κοντά, όσο λίγοι, τις εξελίξεις της Μικρασιατικής  Εκστρατείας κάνοντας συγκλονιστικές περιγραφές του ηρωισμού των Ελλήνων στρατιωτών στα πεδία των μαχών και καταγράφοντας με τα μελανότερα  χρώματα την οδύνη από την πτώση του Μικρασιατικού μετώπου.

Η τραγωδία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας αλλά και των Ελλήνων στρατιωτών  ξετυλίγεται μέσα από το γλαφυρό λόγο του πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή Κώστα Μισαηλίδη. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα, ο ανείπωτος πόνος  και ο θυμός για τα λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου.

Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Posted On Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 10:57 Γράφτηκε από τον

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού  κυρίας Λίνας Μενδώνη πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας η τελετή έναρξης του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, που μετρά σχεδόν τρεις δεκαετίες στο τιμόνι του φεστιβάλ, άνοιξε τη βραδιά κηρύσσοντας την έναρξη της διοργάνωσης μαζί με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Δημήτρη Καραμπατζάκη. Καλωσορίζοντας τη νέα υπουργό, ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε τα τρία φλέγοντα ζητήματα για το θεσμό: την υπογραφή νέας προγραμματικής συμφωνίας, το αναπτυξιακό σχέδιο και την επείγουσα ανάγκη μεταστέγασης του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη –μια μεταστέγαση  η οποία θα δώσει και το πράσινο φως στην λειτουργία του τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Όπως θύμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής στην κυρία Μενδώνη «ήσασταν εσείς που, με την μεσολάβηση του τότε δημάρχου Μαργαρίτη Τζίμα, το 2000 μας οδηγήσατε στην λύση της Καπναποθήκης. Όμως ακόμα, το σχέδιο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί».

Παίρνοντας το λόγο η κυρία Μενδώνη είπε πως «το ΥΠΠΟΑ οφείλει να είναι δίπλα σας ως αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Φεστιβάλ. Γνωρίζω τα προβλήματα, γνωρίζω πως το κτιριακό είναι μείζον πρόβλημα και πρέπει να λυθεί με την ανακατασκευή της Καπναποθήκης. Είναι καιρός να δώσουμε νέα πνοή στο Φεστιβάλ με έναν νέο χώρο. Όσο για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης είναι απλώς μια γραφειοκρατική διαδικασία που θα γίνει και θα ενισχυθεί».

Αναφερόμενη στο Φεστιβάλ και τους νέους δημιουργούς, η κυρία Μενδώνη είπε πως το Φεστιβάλ γεννήθηκε από το πάθος μιας νεανικής παρέας Δραμινών που πριν τέσσερις δεκαετίες δημιούργησαν την κινηματογραφική λέσχη Δράμας. Και κάπως έτσι, μια πόλη εκτός των μεγάλων πολιτιστικών προορισμών, «το 1995, μετά την διεθνοποίησή του Φεστιβάλ, έκανε το μεγάλο άλμα προς την εξωστρέφεια. Σήμερα ο σύγχρονος πολιτισμός ανθίζει στο Φεστιβάλ Δράμας, έναν ζωντανό οργανισμό που οφείλει να αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών». Στην πορεία αυτών των χρόνων άλλαξαν πολλά «όμως αυτό που έμεινε αναλλοίωτο είναι η χαρά και η συγκίνηση των νέων κινηματογραφιστών όταν βλέπουν  τη δουλειά τους στη μεγάλη οθόνη. Όλοι όσοι έχουν μεγάλη πορεία στον κινηματογράφο πέρασαν από το Φεστιβάλ αυτό. Οι νέοι σκηνοθέτες έρχονται αισιόδοξοι και ορμητικοί προσβλέποντας στον ζωηρό διάλογο με το κοινό του Φεστιβάλ».

Μιλώντας για την Πόλη της Δράμας, η υπουργός την χαρακτήρισε μια «πανέμορφη υδάτινη πόλη που διεκδικεί σήμερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής». Αφού ευχαρίστησε τους νέους δημιουργούς «που εγγυώνται τη συνέχεια της ελληνικής ταινίας και την εξωστρέφειά της», τους αφιέρωσε μερικούς όμορφους στίχους του Καβάφη: «Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει/ νάσαι υπερήφανος κι ευτυχισμένος./ Εδώ που έφθασες λίγο δεν είναι ·/τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα».

Η κυρία Μενδώνη έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Βασίλη Κεκάτο, τον πρώτο έλληνα σκηνοθέτη που απέσπασε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών πριν λίγους μήνες και ο οποίος συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ, αλλά και στον Τάκη Σπυριδάκη, που έφυγε από κοντά μας, θυμίζοντας πως τιμήθηκε στη Δράμα για την ταινία του «Βέρα Κρουζ». Η τελετή έναρξης άλλωστε ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του.

Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας της Υπουργού στην τελετή έναρξης αλλά και στην χρηματοδότηση των 200.000 ευρώ που ενέκρινε για το Φεστιβάλ. Αφού ευχαρίστησε την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα μέλη της κριτικής επιτροπής έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Αντώνη Παπαδόπουλο, «έναν άνθρωπο - ορόσημο που έβαλε την σφραγίδα του στην εξέλιξη του θεσμού», αλλά και στην πρωτοβουλία του  Μαργαρίτη Τζίμα για την αγορά της Καπναποθήκης από το Δήμο Δράμας. Αναφερόμενος στην δημιουργία σχολής κινηματογράφου στην πόλη, τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά αυτό το εγχείρημα και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες με το ΕΑΠ».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης: ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής ΝΔ Κωνσταντίνος Μπλούχος, η βουλευτής ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Την χαρά της για τη φετινή συνεργασία Φεστιβάλ Δράμας και Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου εξέφρασε και η διευθύντρια του Ινστιτούτου Άννα Μοντάβιο.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών του Ελληνικού και του Διεθνούς Τμήματος. Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Δημήτρης Χαρίτος, παίρνοντας τον λόγο, συνέστησε στους εκπροσώπους των θεσμών να επικεντρωθούν στην πρακτική στήριξη του Φεστιβάλ, αφήνοντας το καλλιτεχνικό μέρος στους πλέον αρμόδιους, ενώ ο Δημήτρης Σπύρου, μέλος της φετινής επιτροπής μαζί με τους Γιάννη Φώτου, Σπύρο Σιάκα και Μαρία Λάφη, και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συγκίνησε όλους με τα λόγια που είπε για τον Αντώνη Παπαδόπουλο, και την πρόσφατη περιπέτεια υγείας του: «Άνθρωπος με βαθύτατη παιδεία, ο Α. Παπαδόπουλος είναι αυτός που προσέδωσε την ηθική διάσταση στο Φεστιβάλ Δράμας και δόθηκε ολόψυχα σε αυτόν τον θεσμό, ενώ συνέβαλε και στην δημιουργία του Φεστιβάλ Ολυμπίας. Στάθηκε παλικάρι στην περιπέτειά του αυτή και είμαι σίγουρος πως ο Αντώνης θα είναι εδώ και του χρόνου, αγωνιστής όπως πάντα»

Posted On Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 19:40 Γράφτηκε από τον

«Στα φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» 
Ένα πρωτότυπο έργο αποτύπωσης της άγνωστης ιστορίας, από μια τοπική εταιρεία παραγωγής.

Πρόκειται για την παραγωγή σειράς 5 ντοκιμαντέρ και μιας ταινίας μεγάλους μήκους, με τίτλο «Στα φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» από την εταιρία παραγωγής τηλεοπτικού περιεχομένου και Creative Agency “Gullwing” με έδρα την Καβάλα και  συμπαραγωγό την Cosmote.

Η σειρά των ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην Ελλάδα και Ευρώπη από το μεγάλο και μοναδικό Ελληνικό θεματικό ιστορικό κανάλι Cosmote History.

Η ταινία θα προβληθεί σε διεθνή και τοπικά φεστιβάλ και θα γίνει διανομή της σε διεθνή πνευματικά κέντρα, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια ως εκπαιδευτικό – τεκμηριωτικό υλικό.

Η θεματολογία των ντοκιμαντέρ έχει να κάνει με τις άγνωστες αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από  τα εδάφη της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του Βόρειου Αιγαίου κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για πρώτη φορά έρχονται στο φως μοναδικά τεκμήρια: επίσημα στρατιωτικά και διπλωματικά αρχεία, βιβλία πτήσεων, ημερολόγια, επιστολές και σπάνιες φωτογραφίες.

Ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Πασχάλης Παλαβούζης είναι ο ιστορικός σύμβουλος και σεναριογράφος της σειράς που σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο τεκμηριώνουν τα ιστορικά γεγονότα.

Μέσα από την ιδιωτική του συλλογή από μοναδικά και σπάνια έγγραφα και φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια από διαφορετικές πηγές, ξεδιπλώνεται η ιστορία για πέντε  αεροδρόμια άγνωστα έως τώρα στο ευρύ κοινό: της Δράμας, Ξάνθης -  Λίμνης Βιστωνίδας, Θάσου, Λήμνου, Θεσσαλονίκης – Βρασνών.

Καθένα με τη δική του στρατηγική αξία, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου και τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. 

Πολλές και άγνωστες ιστορίες συνδέονται με αυτά τα αεροδρόμια. 

Ιστορίες τόλμης και ανδρείας που καταγράφηκαν ως θρύλοι στη συλλογική μνήμη των κατοίκων των περιοχών που φιλοξένησαν τις αεροπορικές βάσεις. 

Παράτολμοι άνδρες, ξένοι – φερμένοι από τα πέρατα του κόσμου, αλλά και Έλληνες, νίκησαν το φόβο για το άγνωστο, αψήφησαν το θάνατο, πέταξαν με πρωτόγονες πτητικές μηχανές από πανί και ξύλο, πολέμησαν στους ουρανούς του Αιγαίου και της Μακεδονίας, έγιναν θρύλοι. Κάποιοι δε γύρισαν ποτέ πίσω στις πατρίδες τους.

Δεν είναι τυχαίο που βετεράνοι αεροπόροι με εμπειρία «χτισμένη» στο ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων, σημαντικά σοφότεροι τόσο σε θέματα επιχειρήσεων όσο και θέματα που άπτονται της ίδιας της φυσιολογίας της πτήσης, συνέβαλαν αποφασιστικά μετά τον πόλεμο στην περαιτέρω διερεύνηση των ορίων του ανθρώπου στον αέρα, του αεροπλάνου και της πτήσης γεφυρώνοντας αποστάσεις που προηγουμένως φάνταζαν αχανείς.

Το έργο αποτελεί ιστορικό τεκμήριο και εκπαιδευτικό υλικό, ανεξίτηλο στο χρόνο που καταγράφει την ιστορία του τόπου. Αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές καθώς και παρακαταθήκη συλλογικής, κοινωνικής μνήμης.

Συνεργάτες της παραγωγής είναι το Kavala Airsea Show, η Αεροπορική Λέσχη Μωραϊτίνης Αριστείδης καθώς και άλλοι οργανισμοί & ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομάδα των ανθρώπων που τεκμηριώνουν την ιστορία, συμμετέχει και ο David Bremner (γνωστός από την κοινότητα του Bristol Scout: Rebuilding Grandad's Aircraft) και άλλοι απόγονοι πιλότων και μαχητών που έδρασαν στην Ελλάδα, μεταφέροντας τις εμπειρίες του τότε στο σήμερα.

Τα απαραίτητα «γυρίσματα» είναι σε εξέλιξη στις περιοχές: Δράμα, Ξάνθη, Σέρρες  Καβάλα, Θάσο, Λήμνο, Θεσσαλονίκη.

Η πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Ξουλόγη, η γεμάτη πάθος και συναίσθημα εκφώνηση από τον Νίκο Γιαλελή, τα άρτια τεχνικά στοιχεία και ο μοναδικός τρόπος παρουσίασης του υλικού τοποθετούν την παραγωγή σε υψηλής καλλιτεχνικής αξίας έργο.

Η επιχείρηση Gullwing του Παντελή Κάσδαγλη, γνωστή  για το ενδιαφέρον και την προσήλωση  στον πολιτισμό και την ιστορία (βλέπετε σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας Cosmopolis Ethnic Festival – Φεστιβάλ Φιλίππων, σε διοργανώσεις των περασμένων ετών), με τον Κάσδαγλη Γιώργο στην διεύθυνση της παραγωγής,  οργάνωσε την παραγωγή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του μεγάλου έργου με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές στην αποτύπωση και απόδοση της εικόνας.

Στο έργο εργάζονται αξιόλογοι τοπικοί επαγγελματίες του κλάδου (μοντέρ, σκηνοθέτης, εικονολήπτες, μουσικοί, εκφωνητές, Motion Graphic Designers κ.α.) προσδίδοντας έτσι τον τοπικό χαρακτήρα της παραγωγής και επιβεβαιώνοντας την επιλογή της Cosmote ότι: και η περιφέρεια μπορεί να κάνει τηλεοπτικές παραγωγές αξιώσεων και κύρους.

Να σημειώσουμε ότι οι άνθρωποι της εταιρείας Gullwing πιστεύουν στην ενασχόλησή τους με την ιστορία και τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης σε πολλά επίπεδα.

Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της περιοχής μας είναι πόλος έλξης όχι μόνο για την παραγωγή σοβαρού περιεχομένου (ντοκιμαντέρ, ταινίες, διοργανώσεις, φεστιβάλ κ.λ.π.) αλλά και για τον τουρισμό συμβάλλοντας έμπρακτα στην δημιουργία θεματικής ταυτότητας στον προορισμό της Καβάλας.

Η Gullwing πήρε την πρωτοβουλία και με την εμπειρία των ανθρώπων της και την γνώση τους, προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στον τόπο να «εκμεταλλευτεί» αυτή την δράση προς όφελος του πολιτισμού, της ιστορίας, της οικονομίας και τις κοινωνίας.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της σειράς https://wingsofgreatwar.com/ για να δείτε περισσότερα σχετικά με το πως φτιάχτηκε η παραγωγή, και φυσικά το Trailer της σειράς.

Posted On Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 10:43 Γράφτηκε από τον

Τον περασμένο Μάιο η Καβάλα είχε αποκτήσει μια "πρωτόγνωρη" δημοσιότητα -ακόμα και σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας-, με αφορμή την avant-première (διαβάστε εδώ) της ταινίας "Marne Bhi Do Yaaron" (στα χίντι, την μια από τις 2 επίσημες γλώσσες της Ινδίας - στα αγγλικά "Die Tomorrow") -της ταινίας του Bollywood εκτεταμένα γυρίσματα της οποίας είχαν γίνει το 2017 και το 2018 στην Καβάλα (αλλά και σε άλλα σημεία του νομού, ακόμα και στην Δράμα).

Μάλιστα η Καβάλα είχε γίνει "διάσημη" από την φημολογία ότι η ταινία αυτή επρόκειτο να προβληθεί, λίγες ημέρες μετά, σε ένα από τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά events ανά την υφήλιοτο Φεστιβάλ Καννών! Κάτι που αυτομάτως, σύμφωνα με τα όσα διέδιδε (εν μέσω της προεκλογικής της εκστρατείας) η πρόεδρος της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασία Ιωσηφίδου, επρόκειτο να κάνει την Καβάλα ξακουστή και γνωστή σε ένα τεράστιο κοινό και θα μεγάλωνε την αναγνωρισιμότητά της!

Βέβαια, στην πορεία αποδείχτηκε (διαβάστε εδώ) πως κάτι τέτοιο απείχε παρασάγγας από την πραγματικότητα, καθώς το μόνο που (υποτίθεται ότι - ακόμα και για αυτό δεν είμαστε σίγουροι) προβλήθηκε ήταν το trailer της ταινίας (η τύχη του οποίου εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αγνοείται! Και αν, τις ημέρες του φεστιβάλ Καννών, είχαμε σημειώσει πως η μη δημοσιοποίησή του δεν ήταν κάτι παράδοξο, πλέον η μη δημοσιοποίησή του (αλλά και η "δικαιολογία" της κ. Ιωσηφίδου περί "νομικών δεσμεύσεων και ρήτρας") δεν δικαιολογείται!

Ειδικά από την στιγμή που "καταφέραμε" και εντοπίσαμε μια πιθανή ημερομηνία για την πρώτη προβολή της ταινίας: στις 8 Νοεμβρίου 2019 (την ημέρα εορτασμού των Αγίων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ)!!!

Η ημερομηνία αυτή δημοσιεύτηκε στο Fillmibeat (https://www.filmibeat.com), ένα site αντίστοιχο του διεθνούς καταλόγου ταινιών IMDB -δηλ. έναν ιστότοπο στον οποίο αναρτώνται πληροφορίες για ταινίες του Bollywood, στοιχεία για τους συντελεστές τους και ειδήσεις που αφορούν την βιομηχανία του ινδικού κινηματογράφου.

Μια από τις ταινίες (αποκλειστικά του ινδικού κινηματογράφου) που έχει "αποκτήσει" την δική της "γωνιά" στο Filmibeat είναι και η "Marne Bhi Do Yaaron" (πατήστε εδώ για να την ανοίξετε). Όποιος θελήσει, βέβαια, να δει περισσότερες λεπτομέρειες δεν θα διαβάσει και πολλά πράγματα (πέραν των ηθοποιών που πρωταγωνιστούν σε αυτήν), ωστόσο μπορεί να δει ότι έχει δημοσιευτεί η ημερομηνία πρώτης προβολής του φιλμ.

Βέβαια, για να είμαστε και εμείς ειλικρινείς, ούτε αυτή η ημερομηνία είναι επιβεβαιωμένη 100%, καθώς σε άλλους αντίστοιχους ενημερωτικούς ιστότοπους με έδρα την Ινδία -όπως το BollyWood Hungama (https://www.bollywoodhungama.com) τονίζεται πως η πρεμιέρα της ταινίας έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο έτος! (πατήστε εδώ για λεπτομέρειες)

Σχόλιο γράφοντος: Μην περιμένετε, φυσικά, να την δείτε κατευθείαν στην Καβάλα - η ταινία θα προβληθεί στους ινδικούς κινηματογράφους. Το πότε θα προβληθεί στην Ελλάδα (και στην Καβάλα) είναι "επτασφράγιστο μυστικό"...

Marne Bhi Do Yaaron Filmibeat   Marne Bhi Do Yaaron Bollywoodhungama

 

Οι πρώτες αναφορές στην Καβάλα!

Όπως μπορείτε να δείτε, στην σελίδα της ταινίας στο Filmibeat δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ότι τα γυρίσματα έγιναν στην Ελλάδα (πολλώ δε μάλλον στην Καβάλα). Βέβαια, το ενδεχόμενο να συμπληρωθεί η σελίδα με περισσότερες πληροφορίες στο εγγύς μέλλον δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Ειδικά από την στιγμή που, έστω και δειλά-δειλά, η λέξη "Καβάλα" αρχίζει και ακούγεται στην Ινδία!

Συγκεκριμένα, σε ορισμένους δημοφιλείς (στην Ινδία) ιστότοπους που σχετίζονται με το life style και το star system της χώρας εντοπίσαμε μια σειρά από αφιερώματα (τα οποία αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 31 Ιουλίου) σε έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, τον Rishaab Chauhaan- αφιερώματα στα οποία τονίζεται εμφανώς πως:

The film has been entirely shot in Kavala (Greece) & Parts Of It In Hrishikesh and is Set To Release Soon

(Το φιλμ, το οποίο θα προβληθεί σύντομα, γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Καβάλα, ενώ ορισμένα τμήματά της στο Hrishikesh -μια πόλη στην Βόρεια Ινδία, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και στις όχθες του ποταμού Γάγγη-)

1280px Rishikesh View Across BridgeΤο Hrishikesh (πηγή εικόνας: wikipedia)

Δείτε τα αφιερώματα εδώ και εδώ

 

Βίντεο κλιπ για το τραγούδι της ταινίας - χωρίς Καβάλα!

Ήδη, μάλιστα, κυκλοφόρησε και το βίντεο κλιπ για το επίσημο τραγούδι της ταινίας, το οποίο ερμηνεύει μια από τις σημαντικότερες φωνές του ινδικού πενταγράμμου, ο Sukhwinder Singh. Το όνομα αυτό σίγουρα δεν λέει και πολλά σε όσους δεν είναι σινεφίλ, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί πως ήταν ο κύριος ερμηνευτής (αν και όχι ο μοναδικός) του τραγουδιού "Jai Ho", το οποίο κέρδισε το 2009 το βραβείο Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού (μιας και γράφτηκε για την ταινία "Slumdog Millionaire", η οποία απέσπασε εκείνη την χρονιά 8 βραβεία Όσκαρ εκείνη την χρονιά)!

Ο Singh ερμηνεύει, όπως είπαμε πριν, το επίσημο τραγούδι της ταινίας "Marne Bhi Do Yaaron", το οποίο έχει τον τίτλο "Vo Hai Shivaay" (αν και η πηγή της μετάφρασής μας είναι το Google Translate, βρήκαμε ότι σημαίνει "Αυτή είναι δίπλα σου"). Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού έχει ήδη αναρτηθεί στο YouTube, ωστόσο απουσιάζει οποιαδήποτε εικόνα της Καβάλας (μπορεί κανείς να δει μόνο τον -καλογυμνασμένο- Rishaab Chauhaan, αλλά και εικόνες που θυμίζουν το Hrishikesh -για το οποίο μιλήσαμε νωρίτερα)

Ίσως, βέβαια, να δούμε περισσότερες πληροφορίες και εικόνες στο εγγύς μέλλον. Εν αναμονή...

Posted On Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 11:34 Γράφτηκε από τον

Ξεκινάει αυτό το Σαββατοκύριακο, στον θερινό κινηματογράφο "Ζέφυρος" (στην αντιπεριφέρεια Καβάλας), το πρόγραμμα των θερινών προβολών που ετοίμασε και φέτος η Κινηματογραφική Ομάδα της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Η πρώτη ταινία θα προβληθεί την Κυριακή, και θα είναι η "Στην πύλη της αιωνιότητας" -που αφηγείται τα τελευταία χρόνια της ζωής του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ-, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η βραβευμένη με Όσκαρ 'Ευνοούμενη" του Γιώργου Λάνθιμου (πρεμιέρα στις 28 Ιουλίου).

Ωστόσο το πρόγραμμα ξεκινάει το βράδυ του Σαββάτου (στις 9), με ένα μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάνο Λοΐζο.

Loizos

 

 

Zefiros 2019

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.kavala-portal.gr/protaseis/cinema#sigProIdcaa4a43a70

Posted On Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 07:26 Γράφτηκε από τον

Ο Χάρης Τσιρκινίδης γεννήθηκε το 1938 στη Λεκάνη Νέστου, ωστόσο η καταγωγή του ήταν από τον Πόντο. Είναι ευρύτερα γνωστός στο αναγνωστικό κοινό από "Το Κόκκινο Ποτάμι", ένα βιβλίο που ξετυλίγει το χρονικό της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Nεότουρκους και το οποίο θα μεταφερθεί, το ερχόμενο φθινόπωρο, στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μέσα από τη συχνότητα του Open TV.

Η επίσημη παρουσίαση της πολυαναμενόμενης αυτής σειράς, τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, έγινε την Κυριακή 19 Μαΐου (στην επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την απόβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στην Σαμσούντα, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της τελικής φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων).

Τα γυρίσματα της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» έχουν ήδη ξεκινήσει και όλοι οι συντελεστές - πολλοί από τους οποίους έχουν καταγωγή από τον Πόντο - βρέθηκαν στον Ελληνικό Κόσμο στην οδό Πειραιώς για να θυμηθούν, αλλά και να μην αφήσουν κανέναν να ξεχάσει τις θηριωδίες που συνδέονται με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η εκδήλωση είχε κεντρικό παρουσιαστή τον δημοσιογράφο του Open, Πέτρο Κουσουλό, ενώ το παρών έδωσαν διευθυντικά στελέχη του Open, οι συντελεστές της σειράς, παρουσιαστές του καναλιού και δημοσιογράφοι. 

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα, είναι μια ημέρα μνήμης. Το 1994 η ελληνική Βουλή ανακήρυξε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον πιο βίαιο διωγμό των Ελλήνων από τον Πόντο. Ήταν 19 Μαΐου όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ έκανε απόβαση στη Σαμσούντα.Το τι ακολούθησε είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους μας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι το απαράμιλλο σθένος, η πυγμή και η πίστη των Ποντίων με την οποία κατόρθωσαν να διατηρήσουν μέχρι σήμερα αναλλοίωτες και ζωντανές τόσο τον πολιτισμό όσο τις αξίες και τις παραδόσεις τους. Το Open έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Το οποίο δείχνει και τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των Ελλήνων του Πόντου» είπε ο Πέτρος Κουσουλός, ενώ αμέσως μετά προβλήθηκε βίντεο με την ομιλία (στα ποντιακά) του Ιβάν Σαββίδη στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία έγινε το βράδυ της Κυριακής 12 Μαΐου 2019, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Open TV, Τζώνη Καλημέρης μίλησε για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας και για την απόφαση να μεταφερθεί το βιβλίο στην τηλεόραση του Open:

«Η φράση του Ιβάν Σαββίδη ότι εμείς οι Έλληνες της διασποράς είμαστε ξένοι στις χώρες που ζούμε αλλά και ξένοι στις πατρίδες μας έχει χαραχτεί μέσα μου βαθιά. Και θεωρώ ότι τώρα ήρθε η στιγμή να κάνει η τηλεόραση αυτό το οποίο πρέπει να κάνει. Να ζωντανεύει τις μνήμες. Πιαστήκαμε όλοι μας από αυτή τη φράση του κυρίου Σαββίδη, είχαμε την πρόταση του Μανούσου στα χέρια μας και αποφασίσαμε ότι ναι, ήρθε η ώρα η τηλεόραση να κάνει το χρέος της, να ζωντανέψει τις μνήμες να φωτίσει τις τραγωδίες, να φωτίσει τις στιγμές που μας έφεραν ως Έλληνες ως Ελλάδα εδώ που είμαστε σήμερα. Εμείς ως κλάδος, ως "τηλεόραση" απέχουμε πολλά χρόνια από τις μεγάλες παραγωγές από τις σειρές που είναι ιστορικές και προϊόντα δημιουργίας. Νομίζω ήρθε πια πάλι ο καιρός να μπούμε στις μεγάλες ελληνικές παραγωγές μυθοπλασίας. Έχουμε κάνει πολλές στο παρελθόν σαν κλάδος, έχουμε ζωντανέψει βιβλία, έχουμε ζωντανέψει μύθους.

Η ιστορία του "Κόκκινου Ποταμιού" την οποία εγώ αγνοούσα ήταν μια ιστορία που μας παρουσίασε ο Μανούσος Μανουσάκης. Στην αρχή ήμουν λίγο διστακτικός, γιατί κάποιες φορές όταν έχεις ένα τόσο ισχυρό και έντονο σε συναισθήματα βιβλίο τείνεις να καταφύγεις στην ευκολία της καταγραφής των γεγονότων που περιγράφει το βιβλίο. Όχι όμως με τον Μανούσο, με τον οποίο έχουμε κάνει τεράστιες επιτυχίες στο παρελθόν. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς να κάνουμε μια ταινία που να μιλάει για τα όσα συνέβησαν τότε αλλά θα μεταφέρουμε ένα βιβλίο ως εικόνα στην τηλεόραση, και οι Έλληνες θα θέλουν να το βλέπουν για το θέμα του. Μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία με έντονο κυρίαρχο φόντο την τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου. Δεν είναι μια γενοκτονία του Πόντου, αλλά μια γενοκτονία Ελλήνων, είναι δική μας! Η πρόθεσή μας με τον Μανούσο είναι να επαναφέρουμε στις οθόνες τις επιτυχίες, αυτά που τόσα χρόνια η ελληνική τηλεόραση προσέφερε» είπε ο Καλημέρης και έδωσε το βήμα στην «ψυχή« της νέας σειράς του Open, στον Μανούσο Μανουσάκη.   

«Πριν τέσσερα χρόνια άρχισε να στριφογυρίζει στο μυαλό μου ιδέα να ασχοληθούμε οι συνεργάτες μου κι εγώ με τη διερεύνηση της σελίδας της ιστορίας του ελληνισμού, που αφορά στη γενοκτονία των Ποντίων. Πριν 3 χρόνια που προβλήθηκε η ταινία μας «Ουζερί Τσιτσάνης» στο Νέο Πετρίτση την παραμονή της εκδήλωσης για τη μάχη του Ρούπελ, μια κυρία από το κοινό με ρώτησε γιατί δεν ασχολούμαστε με τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού. Της απάντησα ότι αυτό θα είναι η επόμενη δουλειά μας και ανέλαβα την υποχρέωση απέναντί της να τηρήσω την υπόσχεσή μου. Πέσαμε με τα μούτρα στη δουλειά γιατί εμβαθύνοντας στα γεγονότα κατανοήσαμε ότι η υποχρέωση αυτή ήταν προς όλους μας και κυρίως προς τους εαυτούς μας.

Ήταν τα κοινά σημεία της ιστορίας του τότε και του σήμερα. Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα είναι ρευστά. Αντίθετα με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας συρράξεις, αλλαγές συμμαχιών και ισορροπιών δυνάμεων, πόλεμοι συμφερόντων, εμείς επαναπαυόμαστε θεωρώντας ότι η καθημερινότητά μας ο τρόπος ζωής μας, η τάξη είναι δεδομένα και απρόσβλητα. Έτσι και τότε οι άνθρωποι εκείνης της εποχής νόμιζαν ότι όλα είναι τακτοποιημένα και τρόπος ζωής τους απρόσβλητος, ότι η τάξη και ο νόμος θα τους προστάτευαν και ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες όλα ανατράπηκαν όλα χάθηκαν. Δεν υπήρχαν νόμοι, τάξη, διώχθηκαν από τις εστίες τους εξαναγκάστηκαν σε ατέλειωτες πορείες σε πείνα, δίψα, ληστεύτηκαν, σφάχτηκαν. Η γνώση της ιστορίας είναι πολύτιμη γιατί μας προετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε το απρόσμενο το μέλλον. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Αυτή η σειρά έπρεπε να γίνει. Χρειαζόταν πείσμα, έρωτας αγώνας και κύρια απόκτηση γνώσης και βέβαια ένα βιβλίο.

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα να βασίσουμε τον μύθο μας, την περιπέτειά μας, μέσω του οποίου θα κοινωνούσαμε την ιστορία. Το βιβλίο του κύριου Χάρη το Κόκκινο Ποτάμι είναι ένα βιβλίο που καταγράφει την ιστορία μέσα από μια πεντάμορφη ερωτική ιστορία. Ένα βιβλίο ποταμός ιστορικών πληροφοριών. Αμέσως ήρθα σε επαφή μαζί του, άρχισε η συνεργασία αλλά κυρίως μια φιλία.  Έγινε μανία το «θέλω» μας να γίνει τηλεοπτική σειρά αυτή η τραγική ιστορία που βίωσε ο ελληνισμός. Η μανία μετατράπηκε σε χαρά όταν το Open άνοιξε την αγκαλιά του. Το βιβλίο έπρεπε να γίνει εικόνα, σενάριο και έπρεπε να είμαστε δωρικοί. Έπρεπε να είμαστε ακριβείς και πιστοί στα ιστορικά γεγονότα και να δημιουργήσουμε διαλόγους συναισθήματα δράσεις. Εδώ αρχίζει η μυθιστορία που περιελίσσεται γύρω από τα ιστορικά γεγονότα αναδεικνύοντάς τα με έναν γλαφυρό τρόπο. Και όλος ο δημιουργικός πυρετός περιστρέφεται γύρω από ένα θέμα που μας ενθουσιάζει, είμαστε ερωτευμένοι με τη δουλειά αυτή. Γιατί εισχωρούμε στην ουσία του ελληνισμού, της ύπαρξής μας σαν έθνος, του μεγαλείου της περιπέτειας και της επιβίωσης των προγόνων μας που μας διδάσκει για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον».

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο συγγραφέας του βιβλίου «Το Κόκκινο Ποτάμι», Χάρης Τσιρκινίδης, τo σπίτι του απείχε λίγα βήματα από αυτό του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Σιδηρουργόπουλου, ο οποίος ήταν μοναχός στο μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην Τραπεζούντα του Πόντου. Με την επικράτηση των Μπολσεβίκων ο Σιδηρουργόπουλος βρέθηκε στις φυλακές του Τσαρίτζιν. Εκεί, όπως ο ίδιος διηγήθηκε στον Χάρη Τσιρκινίδη, γνωρίστηκε µε τον κεντρικό ήρωα του έργου μας, τον Μίλτο Παυλίδη.

Ο Χάρης Τσιρκινίδης με μεγάλη συγκίνηση μίλησε για τον μοναχό που βοήθησε όλο τον Πόντο και δίδαξε τη χριστιανική θρησκεία. Δίπλα του ο Τσιρκινίδης έπαιρνε βιβλία και διάβαζε πολύ. «Ο καλόγερος είχε μια βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία. Έπαιρνα και διάβαζα τα βιβλία του. Η ευτυχία ήταν με το μέρος μου ή μάλλον εγώ προκάλεσα την ευτυχία, διότι μάθαινα γλώσσες, ήθελα να είμαι πρώτος στα γράμματα, υπέφερα, αλλά τελικά αυτό που ήθελα έγινε, διότι έγραψα ιστορία – όχι μόνο αυτή που ακούτε αλλά και για το Μακεδονικό, το Κυπριακό κλπ. Όλα αυτά τα δράματα που καταγράψαμε δεν αποσκοπούν να εκδικηθούμε, αποσκοπούν στο να καλυτερεύσουμε τον κόσμο. Όλοι στον κόσμο γνώριζαν αλλά αδιαφορούσαν ή υπόσχονταν ευχολόγια» είπε ο συγγραφέας. Αναφέροντας δε τη μητέρα του και τα δεινά των Ποντίων ο συγγραφέας έκλαψε και δεν μπόρεσε να συνεχίσει την ομιλία του.

Την εκδήλωση έκλεισε το κεντρικό ζευγάρι της σειράς Ιωάννης Παπαζήσης (με καταγωγή από τον Πόντο) και Αναστασία Παντούση, αλλά και όλοι οι συντελεστές που ανέβηκαν στη σκηνή για να συστηθούν στο κοινό.

Στην εκδήλωση ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι των τίτλων, σε σύνθεση Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους Κώστα Μπαλαχούτη, με την αισθαντική ερμηνεία της Ελεονώρας Ζουγανέλη. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που έχει γράψει τη μουσική για πολλές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, βρέθηκε στη σκηνή του Ελληνικού Κόσμου μαζί με μια ομάδα 9 μουσικών, ερμηνεύοντας ορχηστρικά κομμάτια από το soundtrack της σειράς, καθώς και παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες και μέχρι το τέλος του 2019 το καστ θα ταξιδέψει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, σε Γαλλία και Ρωσία. Η ιστορία ξεκινά στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του νομού Αγκύρας το Μάιο του 1895, όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει το 6χρονο αγοράκι της, τον Μίλτο, µε τη 4χρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη Νικολαϊδη. Ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, καθώς σύμφωνα µε το μουσουλμανικό νόμο αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν εθεωρείτο πλέον ατιμασμένο και δεν επιτρεπόταν να γίνει γυναίκα μουσουλμάνου.

Οι δύο νέοι θα συναντηθούν ξανά 10 χρόνια μετά και οι ζωές τους θα δεθούν για πάντα, μέσα από αναπάντεχα σκληρές στιγμές. Όλη αυτή η ιστορική συντέλεια μεταφέρεται με ορμή στο πεδίο της ανθρώπινης εσωτερικότητας μέσα από έναν σφοδρό έρωτα, γίνεται ζωή, καθημερινότητα, όνειρο, ελπίδα – ένας νέος κόσμος που θα γεννηθεί με επώδυνο τρόπο. Κοσμοϊστορικά γεγονότα, που ξεπερνούν τα ανθρώπινα μεγέθη, έρχονται αντιμέτωπα με ζωές φαινομενικά ασήμαντες στη σκιά της ιστορικής συγκυρίας, που ωστόσο έχουν τη θεμελιώδη δύναμη να δώσουν υπόσταση στα μεγάλα και σημαντικά. Θα καταφέρει ο έρωτας να κερδίσει;

Σενάριο: Δώρα Μασκλαβάνου, Νίκος Απειρανθίτης, Μανούσος Μανουσάκης. 
Φιλική συμμετοχή: Σταύρος Αβδούλος - Ειρήνη Ριτσώνη
Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Πρωταγωνιστούν: Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Τάκης Βαμβακίδης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάνια Τρύπη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Σωτήρης Χατζάκης, Χαρά-Μάτια Γιαννάτου, Αργύρης Πανταζάρας, Θοδωρής Φρατζέσκος, Γιώργος Ταμπουράκης, Κέλλυ Γιακουμάκη, Δήμητρα Σιγάλα, Δήμητρα Βήττα, Παυλίνα Ζάχρα, Κώστας Ξυκομηνός, Νικόλας Παπαγιάννης, Σωτήρης Τσακομίδης κ.α.

Διευθυντής φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Σκηνογράφος: Κατερίνα Ζουράρη
Ενδυματολόγος: Μαρία Μαγγίρα

Η σειρά θα προβληθεί στο Open Tv το φθινόπωρο του 2019.

Με πληροφορίες από ETHNOS.GR

Posted On Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 00:41 Γράφτηκε από τον
 

Είχαμε υποσχεθεί ότι θα απαντήσουμε "εν ευθέτω χρόνω" στην επιστολή που μας απέστειλε, στις αρχές της εβδομάδας, η πρόεδρος της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασία Ιωσηφίδου (δείτε εδώ την απάντησή της) με αφορμή το δημοσίευμά μας για την "παγκόσμια πρεμιέρα" της -ινδικής παραγωγής- ταινίας "Die Tomorrow", η οποία γυρίστηκε στην Καβάλα και στη Θάσο (διαβάστε εδώ το αρχικό μας δημοσίευμα).

Μια ανακοίνωση εξαιρετικά προσβλητική για το άτομό μας, καθώς χωρίς καν να μπαίνει στην ουσία των όσων ισχυριστήκαμε (τα επιχειρήματα που παρέθεσε κινούνται μεταξύ του λογοπαίγνιου -με τους όρους "προβολή" και "πρεμιέρα"-, της διαρκούς προσπάθειας στον τομέα του τουρισμού και...της εμπάθειας!!!) προχωράει σε χαρακτηρισμούς τους οποίους ζητήθηκε επιτακτικά να ανακαλέσει - χωρίς φυσικά να ζητήσει μια "συγνώμη"!

Και μπορεί το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και κάποια άλλα, πανελλαδικής εμβέλειας, ΜΜΕ να μην έκαναν έστω και την παραμικρή έρευνα, αλλά απλά έβγαλαν πηχυαίους τίτλους για την προβολή της Καβάλας και της Ελλάδος στην Ινδία και στο Φεστιβάλ Καννών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε και εμείς το ίδιο.

Από εκείνη τη μέρα, βέβαια, και μετά διαπιστώσαμε πως και άλλοι συμπολίτες μας έκαναν παρόμοια έρευνα -συνεπώς τα αποτελέσματα που θα παραθέσουμε μπορεί να τα δείτε και σε άλλα τοπικά ΜΜΕ.

Αφού, λοιπόν, προειδοποιήσουμε πως τα στοιχεία που παραθέτουμε μπορεί να κουράσουν τους αναγνώστες μας (μιας και είναι αρκετά), ας ξεκινήσουμε...

Γιατί ασχολιόμαστε τόσο πολύ;

Προτού ξεκινήσουμε, όμως, θα απαντήσουμε σε ένα ερώτημα που είμαστε βέβαιοι πως θα μας θέσουν ορισμένοι αναγνώστες μας (ίσως όχι άδικα):

Γιατί ασχολιόμαστε τόσο πολύ με την προβολή της ινδικής ταινίας που γυρίστηκε στην Καβάλα;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πιο απλή από ότι περιμένετε (και από ότι, ίσως, έχετε συνηθίσει από άλλους "δημοσιογράφους" που δραστηριοποιούνται στα μέρη μας):

Διότι, μετά από τόσα χρόνια παρουσίας μας στα τοπικά ενημερωτικά δρώμενα, και έχοντας φτάσει αισίως στα 38 μας έτη, δεν μπορούμε να "καταπίνουμε αμάσητα" οτιδήποτε μάς σερβίρουν! Διότι επιμένουμε να είμαστε σκεπτόμενοι πολίτες, οι οποίοι απευθυνόμαστε σε εξίσου σκεπτόμενους αναγνώστες (και όχι σε "χειροκροτητές" δελτίων τύπου)! Και διότι θεωρούμε πως αυτός είναι ο πραγματικός ρόλος του δημοσιογράφου: να ερευνά μια πληροφορία, να τη δημοσιεύει και να κρίνει (είτε θετικά είτε αρνητικά) ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της κ. Ιωσηφίδου πως το κάνουμε για να μειώσουμε την προσπάθεια (στην απάντησή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως "Πάντως θα μπορούσατε , αφού το πρόβλημα σας είμαι εγώ είτε να μην δημοσιεύσετε το δελτίο τύπου , είτε να εξαλείψετε το όνομα μου , από το να αναλώσετε τόσο χρόνο στο να μειώσετε την αξία της προσπάθειας"), να πούμε πως "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται". Με απλά λόγια, από τη στιγμή που έχει πάρει τόση δημοσιότητα η προβολή της Καβάλας στην Ινδία μέσα από τα γυρίσματα της ταινίας (και η προβολή της είδησης αυτής από μεγάλα ιντερνετικά ΜΜΕ), δεν υπάρχει λόγος η κ. Ιωσηφίδου να φοβάται εμάς, τους μικρούς και ταπεινούς συντάκτες του Kavala Portal.

Και επειδή γνωρίζουμε "από πρώτο χέρι" πως κάποιοι (τους οποίους γνωρίζουμε προσωπικά) μάς διαβάλλουν στους κόλπους της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ", λέγοντας πως "όλα αυτά τα κάνουμε διότι δεν παίρνουμε διαφημιστικές καταχωρήσεις από τη 'ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ'", να ενημερώσουμε πως το βασικό μας μεροκάματο προκύπτει......από το software development (δηλ. τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών) -κάτι που, φυσικά, δεν μπορεί να επηρεαστεί από τις σχέσεις μας με οποιονδήποτε κανέναν δημόσιο ή δημοτικό φορέα- και πως αυτή τη στιγμή έχουμε προτάσεις για να απασχοληθούμε ως software developers σε χώρες όπως η Δημοκρατία Ιρλανδίας και η Νορβηγία (με καθαρές απολαβές που δεν θα τις δει κανένας από τους δημοσιογράφους που απασχολούνται σήμερα στον τοπικό τύπο)!

Το αν θα τις αποδεχτούμε είναι καθαρά δικό μας θέμα. Αλλά από τη στιγμή που έχουμε αυτή τη δυνατότητα, το να ασχολούμαστε με τις "καταχωρήσεις"-ψίχουλα της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" (οι οποίες δεν αρκούν ούτε για να εξοφλήσουμε τη μηνιαία μας εισφορά στον ΕΦΚΑ ή τις γατοτροφές με τις οποίες ταΐζουμε την πρόσφατα αποκτηθείσα γατούλα μας) μοιάζει με "κρύο" ανέκδοτο!

Αφού, λοιπόν, προειδοποιήσουμε (για μια ακόμα φορά) πως τα στοιχεία που παραθέτουμε μπορεί να κουράσουν τους αναγνώστες μας (μιας και είναι αρκετά), ας ξεκινήσουμε...

"Προβολή", "Πρεμιέρα" και Avant-Première

Το πρώτο σημείο στο οποίο δίνει βάση η κ. Ιωσηφίδου είναι ότι:

Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποτελούσε, όπως άλλωστε αναφέρει και το δελτίο τύπου ,  προβολή και όχι πρεμιέρα της ταινίας

Κάτι, φυσικά, που είπαμε και εμείς από την πρώτη ώρα, καθώς στο αρχικό μας δημοσίευμα χαρακτηρίσαμε την εκδήλωση που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ως avant première, δηλ. προβολή της ταινίας πριν την παρουσίασή της στις κινηματογραφικές αίθουσες (σε περιορισμένο αριθμό θεατών). Επί της ουσίας, δηλαδή, η κ. Ιωσηφίδου επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα λέγαμε!

Αυτό όμως που λησμόνησε η κ. Ιωσηφίδου είναι ότι η ίδια της, στην ανάρτηση που έκανε στα social media την περασμένη Κυριακή ελάχιστες ώρες πριν την avant première της ταινίας, μίλησε.....για παγκόσμια πρεμιέρα!!!

Μία ώρα απομένει μέχρι την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του Bollywood DIE TOMORROW ,που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην...

Δημοσιεύτηκε από Αναστασία Ιωσηφίδου στις Κυριακή, 12 Μαΐου 2019

Iosifidou Premiera Bollywood

Αντίστοιχη ανάρτηση έκανε, λίγες μέρες μετά, και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα -μιλώντας και αυτή για παγκόσμια πρεμιέρα. Και μάλιστα την ώρα που είχε ήδη δημοσιευτεί το δικό μας άρθρο!!!

Tsanaka Premiera Bollywood

Στο σημείο αυτό, ο συνήγορος του διαβόλου μπορεί να ισχυριστεί ότι η κ. Ιωσηφίδου δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει και να διακρίνει τους όρους αυτούς, ούσα μη ειδικός σε θέματα κινηματογράφου (αυτό ισχυρίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της το Kavala Portal). Σε αυτή την περίπτωση, όμως, προκύπτουν άλλες απορίες:

α) από τη στιγμή που η πρόεδρος της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" δείχνει να δαπανά ένα αρκετά σεβαστό χρηματικό ποσό για την προβολή της υποψηφιότητάς της στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές (χρηματικό ποσό που προέρχεται από τη δική της εργασία ως δικηγόρος - δικαίωμά της και καλά κάνει), φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποτελεί την πρωταγωνίστρια σε ακριβές παραγωγές βίντεο (και πάλι, δικαίωμά της και καλά κάνει), δεν θα έπρεπε να έχει στο επιτελείο της κάποιον υπάλληλο ο οποίος θα τη συμβούλευε στα κείμενα που αναρτά δημόσια για την προβολή της υποψηφιότητάς της, με σκοπό να μην "πέσει" σε μια τέτοια "παγίδα";

β) από τη στιγμή που η πρόεδρος της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" διαφημίζει τη λειτουργία του δημοτικού γραφείου Kavala Film Office (με το οποίο θα ασχοληθούμε σε άλλη ανάρτησή μας - και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, καλώς να υπάρχει τέτοιο γραφείο), η απλή λογική λέει ότι αυτό το γραφείο διαθέτει προσωπικό που έχει βασικές γνώσεις περί κινηματογράφου και στο οποίο θα μπορούσε να αποταθεί η κ. Ιωσηφίδου προτού προχωρήσει σε μια τέτοια ανάρτηση.

Σημειώνουμε και τονίζουμε πως αυτό επιτάσσει η απλή λογική. Διότι το τι πραγματικά ισχύει με το Kavala Film Office είναι, όπως είπαμε και πριν, ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σε άλλη ανάρτησή μας...

Ταινιοθήκη της Ελλάδος και ένα event που...δεν το έμαθε κανένας!

Το επόμενο αντικείμενο έρευνας ήταν η προβολή της ινδικής ταινίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος την περασμένη Κυριακή. Όπως είπαμε και την περασμένη εβδομάδα, ούτε στον αρκετά καλά ενημερωμένο επίσημο ιστότοπο της Ταινιοθήκης (ο οποίος, βέβαια, είναι και σε διαδικασία αναβάθμισης) αλλά ούτε και στη σελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στο Facebook υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην προβολή της ταινίας!

Κάτι φυσικά που μας προκαλεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι:

α) ακόμα και οι avant première γνωστοποιούνται στο κοινό που ασχολείται με τον κινηματογράφο -με τις γνωστοποιήσεις, φυσικά, να τονίζουν ξεκάθαρα πως πρόκειται για προβολές σε περιορισμένο κοινό (κάτι απόλυτα φυσιολογικό)

β) εδώ δεν μιλάμε για μια απλή avant première αλλά για την πρώτη προβολή (έστω και σε περιορισμένο κοινό) μιας ταινίας που υποτίθεται πως αποτελεί "σταθμό" τόσο για τη συνεργασία της Ελλάδος με την Ινδία -μια χώρα που διαθέτει μια από τις πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο (αν και πολλά και σοβαρότατα προβλήματα δεν έχουν ακόμα επιλυθεί) όσο και για το "άνοιγμα" που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα προς παραγωγούς κινηματογραφικών ταινιών ανά την υφήλιο (δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε πως μιλάμε και για το "άνοιγμα" που κάνει τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο το ιδιαίτερα παραγωγικό αλλά, εν πολλοίς, παρεξηγημένο BollyWood)

Το μόνο που καταφέραμε να εντοπίσουμε ήταν μια εκδήλωση -ένα Facebook Event (πατήστε εδώ)- η οποία δεν εμφανίζεται καν στην "πρόσοψη" της σελίδας της Ταινιοθήκης της Ελλάδοςμε την παρακάτω περιγραφή:

Η Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΠΑ) και η ινδική εταιρεία Boo Filmz productions σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια” και την Ταινιοθήκη της Ελλάδας διοργανώνουν ειδική εκδήλωση με θέμα «Ελληνο-Ινδική συνεργασία στην παραγωγή ταινιών Μπόλλιγουντ» η οποία θα πραγματοποιηθεί την

Κυριακή 12 Μαΐου 2019 ώρες 19.30-22.30

στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός).

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Καβάλας.

θα παρευρεθούν οι παραγωγοί ταινιών και ηθοποιοί του Μπόλλιγουντ Κασμίρα Σαχ και Κρούσνα Αμπισέκ, Θα ακολουθήσει η πρώτη πανευρωπαϊκή προβολή τής κωμικής μπολιγουντιανής ταινίας με τίτλο «Marne bhi do yaaron» (126 λεπτά, γλώσσα Χίντι με ελληνικούς υπότιτλους), η οποία είναι και η πρώτη ινδική ταινία που γυρίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην Ελλάδα (Καβάλα και Θάσο).

Είσοδος Ελεύθερη (απαραίτητη η προηγούμενη κράτηση θέσης)

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στην παρούσα εκδήλωση θα δοθούν προσκλήσεις μόνο σε συντελεστές παραγωγής και προβολής κινηματογραφικών ταινιών (Σχόλιο γράφοντος: Φανταζόμαστε πως και ο, κατά τα άλλα συμπαθής σε εμάς, υποψήφιος βουλευτής Καβάλας της ΝΔ και σύμβουλος επικοινωνίας του αρχηγού της παράταξης Μακάριος Λαζαρίδης -εκ των παρευρισκόμενων- σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή και προβολή κινηματογραφικών ταινιών!). Ελπίζουμε να μπορέσουμε να διοργανώσουμε την πρεμιέρα της ταινίας στην Αθήνα σύντομα ώστε να μπορέσουν να τη δουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Μια ταινία...άφαντη από τις κινηματογραφικές βάσεις δεδομένων!

Αυτό στο οποίο η κ. Ιωσηφίδου ουδέποτε έδωσε απάντηση ήταν ότι στον παγκοσμίου εμβέλειας ιστότοπο-βάση κινηματογραφικών δεδομένων IMDb.com δεν βρήκαμε έστω και ένα ψήγμα πληροφορίας για την ταινία! Η έρευνά μας στον προαναφερθέντα ιστότοπο (ο οποίος λειτουργεί από το 1993 -αν και η βάση δεδομένων δημιουργήθηκε το 1990- και πλέον αποτελεί μέλος του ομίλου Amazon) συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες -χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα!

Να τονίσουμε, δε, πως το imdb.com θεωρείται παγκοσμίως ως η πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων για τον κινηματογράφο (με πλήρη καταγραφή ακόμα των ταινιών μικρού μήκους, ακόμα και των επεισοδίων τηλεοπτικών σειρών), συνεπώς το γεγονός ότι μια ταινία που (υποτίθεται ότι) προβάλλεται στο Φεστιβάλ Καννών δεν εμφανίζεται -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- σε κανένα σημείο του εν λόγω ιστότοπου προκαλεί ερωτηματικά...

Η μόνη ταινία που "πλησίαζε" στον τίτλο της ταινίας που γυρίστηκε στην Καβάλα και στη Θάσο (θυμίζουμε πως ο τίτλος είναι "Marne Bhi Do Yaaro" - ο αγγλικός τίτλος είναι "Die Tomorrow") ήταν το "Jaane Bhi Do Yaaro" -μια ταινία επίσης ινδικής παραγωγής, η οποία όμως γυρίστηκε...το μακρινό 1983!!! (πατήστε εδώ για να δείτε λεπτομέρειες). Επίσης η ταινία δεν αναφέρεται ούτε στις σελίδες των πρωταγωνιστών της (της Kashmera Shah και του Rishab Chauhan), αλλά ούτε και στο προφίλ του συζύγου της Shah και παραγωγού της ταινίας Krishna Abhishek -ή Krushna, όπως το βρήκαμε σε ενημερωτικά sites με έδρα την Ινδία (τα μόνα στα οποία γίνεται αναφορά στην ταινία και στα γυρίσματά της στην Ελλάδα, αλλά όχι ειδικά στην Καβάλα και στη Θάσο).

Τι προκύπτει για τις αναφορές σε Καβάλα και Θάσο

Και μιας και μιλάμε για αναφορές σε Καβάλα και Θάσο, ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η Kashmera Shah, στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram (αλλά και στη σελίδα της στο Facebook) έχει αναρτήσει ουκ ολίγες φωτογραφίες από την παρουσία της στις Κάννες,  χωρίς όμως να κάνει έστω και την παραμικρή αναφορά στην Καβάλα και στη Θάσο!

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 

Had my debut at the 72 nd Cannes Film Festival yesterday where I attended the Inauguration of the Indian Pavilion followed by a Q&A of speakers which included myself. Topic was why india should be the place to film in for foreign film makers and how we could make it easier for them in India. I am super proud to be a part of this esteemed panel and I am super proud that I will show them the first look of my film in the evening. Excited for the whole team #marnebhidoyaaron#cannesfilmfestival#ficci2019#marchedufilm#filmmaking#director#indiaatcannes#bhuvanlal#movietrailers#launchparty#firstfilm#samitkakkad#internationalfilmfestival#prasunjoshi#cannes72#kimayafashions @krushna30 @rishaabchauhaan @tejukolhapure @vanita_ok @vandanasajnaniofficial @kalyanikool

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kashmera Shah (@kashmera1) στις

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 

My interview at The Ministry of Information and Broadcasting at Cannes Film Festival on May 2019 about film making and struggles of a new film maker. #marnebhidoyaaron#cannesfilmfestival#ficci2019#marchedufilm#filmmaking#director#indiaatcannes#bhuvanlal#movietrailers#launchparty#firstfilm#samitkakkad#internationalfilmfestival#prasunjoshi#cannes72#mriduraajexperience @krushna30 @rishaabchauhaan @rajeshpuriofficial @rohitkverma @missnisharawal @munishakhatwani @kalyanikool @sargam.singh44 @vandanasajnaniofficial @tejukolhapure @pinkvilla @sargam.singh44 @debinabon @shwetapandit7 @boofilmz @mbdythefilm @kimayathedesignhouse @kishwersmerchantt @manieshpaul @karanvirbohra @avtargill_13 @sambhavnasethofficial @imavinashdwivedi

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kashmera Shah (@kashmera1) στις

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, εντοπίσαμε και  2 αναρτήσεις της Kashmera Shah με αντικείμενο την Καβάλα:

α) μια φωτογραφία που αναρτήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και ελήφθη στα βράχια κάτω από τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη συνοικία της Παναγίας (χωρίς όμως να αναφέρεται στο συνοδευτικό κείμενο το πού ακριβώς ελήφθη η φωτογραφία - υπάρχει αναφορά μόνο στον τίτλο της ταινίας)

β) Μια ανάρτηση από την avant première της ταινίας (μαζί με την κ. Ιωσηφίδου), με το συνοδευτικό κείμενο όμως να κάνει μεν αναφορά στην Ελλάδα και στην αφορμή με την οποία ελήφθη η φωτογραφία αλλά χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην Καβάλα!

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 

With Her Highness Ms Jain the Indian Ambassador in Greece. Thank you Ma am for sparing time to see a private screening of my film #marnebhidoyaaron I appreciate your love and support you give me and the Indian film Industry. I promise to strive and make good films that promote the good relations of India and Greece. Culturally yours Kashmera Shah @krushna30 @rishaabchauhaan @keembit_ @sambhavnasethofficial @vandanasajnaniofficial @pinkvilla @viralbhayani @vinayanand786 @tejukolhapure #greece #athens #culture #films #firstfilm #bollywood #directorialdebut #godbless

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kashmera Shah (@kashmera1) στις

Αφού, πάντως, επισημάνουμε ότι στην εποχή μας τα social media (και ιδίως το Instagram) αποτελούν ένα εξαιρετικής ισχύος "εργαλείο" για την προβολή ανθρώπων και τοποθεσιών, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μιας και δεν έχουμε δει την ταινία δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν ακούγεται το όνομα της Καβάλας μέσα στο σενάριο (η λογική λέει ότι ακούγεται, μιας και σύμφωνα με το σενάριο υποτίθεται ότι οι πρωταγωνιστές μεταβαίνουν στην Καβάλα).

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε, παράλληλα, ότι σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις υπογράφονται συμφωνίες μεταξύ των συντελεστών μιας ταινίας (ή μιας τηλεοπτικής σειράς) και όσων, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, εξυπηρετούν και διευκολύνουν τους συντελεστές -με απώτερο σκοπό την προβολή της τοποθεσίας στην οποία διεξάγονται τα γυρίσματα ή των χορηγών τους. Αν και η προβολή της χώρας στην οποία διεξάγονται τα γυρίσματα και όχι της ακριβούς τοποθεσίας δεν είναι ασυνήθιστη τακτική (έχει γίνει στο παρελθόν ακόμα και από υπερπαραγωγές όπως το Game of Thrones -για το οποίο συχνά διαβάζουμε πως έχει γυριστεί σε χώρες όπως το Μαρόκο, η Ισπανία, η Δημοκρατία Ιρλανδίας, η Σκωτία και η Ισλανδία, χωρίς όμως απαραίτητα να γίνονται αναφορές στις ακριβείς τοποθεσίες στις οποίες έγιναν τα γυρίσματα), διερωτώμαστε αν έχει υπογραφεί κάποια αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ" (η οποία είναι προφανές πως διευκόλυνε σε πολλά ζητήματα τους συντελεστές της ινδικής ταινίας - και πάρα πολύ καλά έπραξε) και των παραγωγών του "Marne Bhi Do Yaaron" για την προβολή του ονόματος και του brand name της Καβάλας.

Και το τονίζουμε αυτό από τη στιγμή που υποτίθεται πως τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την προσέλκυση τουριστών από την Ινδία στην Καβάλα. Σε αυτή την περίπτωση, το να μας "ξεφύγει" (αν όντως μάς "ξέφυγε") μια τέτοια λεπτομέρεια, ειδικά όσον αφορά τα social media, ισοδυναμεί αν μη τι άλλο με "γκάφα".

Αν λοιπόν έχει όντως υπογραφεί κάποια τέτοια συμφωνία και δούμε την εφαρμογή της στο εγγύς μέλλον, εδώ είμαστε για να χαιρετήσουμε μια τέτοια συμφωνία. Μέχρι τότε, όμως, ας μας επιτραπεί να έχουμε τις επιφυλάξεις μας...

Τι ισχύει με το trailer...

Όσον αφορά το trailer της ταινίας (το οποίο δεν έχει αναρτηθεί πουθενά) και το οποίο η κ. Ιωσηφίδου εξήγησε πως αν και διαθέτει δεν μπορεί να προβάλλει (καθότι η ίδια της ισχυρίζεται πως υπάρχει σχετική συμφωνία, μιας και η ταινία θα προβληθεί στο 72ο Φεστιβάλ Καννών), να πούμε πως η μη προβολή του trailer μιας ταινίας προτού αυτή προβληθεί στις Κάννες δεν είναι υποχρεωτική (απόδειξη πως, στο πλαίσιο της έρευνάς μας, βρήκαμε τουλάχιστον 3 trailer από ταινίες που μετέχουν στο φετινό φεστιβάλ: το Once upon a time in Hollywood -του Κουέντιν Ταραντίνο-, το Pain and Glory -του Πέδρο Αλμοδοβάρ- και το λιγότερο γνωστό ιταλικό Il traditore)

Το να υπάρχει, συνεπώς, συμφωνία για την μη προβολή του trailer του "Marne Bhi Do Yaaron"  είναι κάτι που μπορεί να μην συνηθίζεται ωστόσο δεν αποκλείεται.

Φεστιβάλ Καννών και...η "Αγορά των Φιλμ"

Και ερχόμαστε στο Φεστιβάλ Καννών...

Δεν χρειάζεται να ξαναπούμε ότι σε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών (στο οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, γίνεται τα τελευταία χρόνια να προβληθούν τόσο το Bollywood όσο και Ινδοί ηθοποιοί -με "ναυαρχίδα" τις εκθαμβωτικές Priyanka Chopra και Aishwarya Rai) δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μια ενδεχόμενη προβολή της ταινίας "Marne Bhi Do Yaaron". Το είπαμε την προηγούμενη εβδομάδα, το λέμε και τώρα, και σας παραπέμπουμε και στον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Καννών για του λόγου το αληθές.

Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Καννών και να διαβάσετε το πρόγραμμα

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε πως και άλλοι έχουν κάνει την ίδια παρατήρηση -συνεπώς δεν είμαστε εμείς οι μοναδικοί "τρελοί του χωριού". Μια αναφορά, όμως, της κ. Ιωσηφίδου (στην απάντησή της στο Kavala Portal) ότι "η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα", σε συνδυασμό με μια σειρά από hashtags στις αναρτήσεις της Kashmera Shah -και φυσικά με τις κατάλληλες υποδείξεις από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο του κινηματογράφου και που αποτέλεσαν για εμάς πολύτιμη πηγή γνώσεων για το Φεστιβάλ Καννών- μάς έκανε να ψάξουμε λίγο παραπάνω.

Το αποτέλεσμα της έρευνάς μας ήταν...το "Marché du Film" (= "Η Αγορά των Φιλμ")

Το "Marché du Film" αποτελεί ένα από τα παλαιότερα (ξεκίνησε το 1959) και πλέον σημαντικά "παρακλάδια" του Φεστιβάλ Καννών, και απευθύνεται σε παραγωγούς ταινιών και ιδιοκτήτες κινηματογραφικών στούντιο. Ο σκοπός του "Marché du Film" είναι να δοθεί στους παραγωγούς ταινιών η δυνατότητα να συναντήσουν άλλους παραγωγούς, να προωθήσουν το κινηματογραφικό τους προϊόν και να κλείσουν επιχειρηματικές συνεργασίες. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η ύπαρξη του "Marché du Film" είναι άκρως σημαντική για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την παραγωγή ταινιών (θυμίζει τις B2B συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών, οι οποίες διεξάγονται στο περιθώριο πολλών εκθέσεων -με "κοντινότερο" παράδειγμα την Kavala Expo).

Το φετινό "Marché du Film" έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς για πρώτη φορά παίρνει μέρος το Bollywood (στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για "άνοιγμα" στην παγκόσμια αγορά κινηματογράφου), το οποίο έχει ανοίξει δικό του περίπτερο (πατήστε εδώ για να δείτε τον επίσημο ιστότοπό του) και διαθέτει τον δικό "οδηγό" - τον πολύ καλά ενημερωμένο Indian Film Guide, με πολύτιμες πληροφορίες τόσο για το Bollywood όσο και για την ίδια την Ινδία και τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους παραγωγούς που θέλουν να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Ινδία.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τον Indian Film Guide για το Φεστιβάλ Καννών.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε ήταν ότι οι εταιρείες του Bollywood που συμμετέχουν στο "Marché du Film" (ο κατάλογός τους ξεκινάει στη σελίδα 133) έχουν χωριστεί σε 2 κατηγορίες: στην πρώτη γίνεται λεπτομερής περιγραφή των εταιρειών και του αντικειμένου τους, ενώ στη δεύτερη γίνεται απλά αναφορά στο όνομά τους και στα στοιχεία επικοινωνίας του υπευθύνου της. Στη 2η αυτή κατηγορία (η οποία ξεκινάει στη σελίδα 164) εντάσσεται η Kashmera Shah και η δική της εταιρεία παραγωγής ταινιών, η Boo Filmz (αυτό ερμηνεύεται από κάποιους ως καθυστερημένη εγγραφή της εταιρείας στην ινδική αντιπροσωπεία, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως αυτή είναι η πρώτη ταινία στην οποία η Shah υπογράφει την παραγωγή της -συνεπώς φαντάζει λογικότερο να ενταχθεί η εταιρεία της στη 2η κατηγορία και να προτιμηθούν για την 1η κατηγορία εταιρείες με μεγαλύτερη δράση).

Όσον αφορά το πρόγραμμα των δράσεων του Ινδικού περιπτέρου στο "Marché du Film", αυτό ανανεώνεται, δυστυχώς, σε καθημερινή βάση -συνεπώς οποισδήποτε θελήσει να επισκεφτεί τον ιστότοπο του περιπτέρου δεν θα μπορέσει να βρει το πρόγραμμα των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο, στο πρόγραμμα που είχαμε εντοπίσει την περασμένη Τετάρτη (χάρη στις πηγές μας) βλέπουμε την παρακάτω αναφορά στο "Marne Bhi Do Yaaron":

60788777 675612752858842 8831085757151051776 N

Με απλά λόγια, στην ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα δόθηκε το χρονικό περιθώριο...της μισής ώρας! Είναι προφανές πως μια ταινία που διαρκεί (σύμφωνα με τις πληροφορίες μας) περίπου 2 ώρες δεν μπορεί να προβληθεί μέσα σε μόλις μισή ώρα. Άλλωστε, μέσα στο πρόγραμμα δράσεων τονίζεται ξεκάθαρα πως θα προβληθεί το trailer της ταινίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες ενδεχομένως να έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του Marché du Film, την γνωστή και ως Cinando (https://cinando.com/), ωστόσο αυτές οι λεπτομέρειες είναι προσβάσιμες μόνο σε όσους έχουν εγγραφεί σε αυτήν -και έχουν πληρώσει ετήσια συνδρομή ύψους 99 €...

Τα γνώριζαν αυτά οι Ινδοί και η κ. Ιωσηφίδου;

Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα τόσο του Φεστιβάλ Καννών όσο και του "Marché du Film" "κλειδώνει" πολύ καιρό πριν τη διεξαγωγή τους είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η Kashmera Shah και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας γνώριζαν εκ των προτέρων για τη συμμετοχή της ταινίας στο "Marché du Film" και το χρονικό περιθώριο της μισής ώρας! Συνεπώς το ερώτημά μας "μετατρέπεται" στο "αν τα γνώριζε αυτά η κ. Ιωσηφίδου".

Οποιαδήποτε απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι δυνατόν να αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας. Με βάση, όμως, τα όσα έχουμε δει, καταγράψει και ακούσει ως τώρα (ακόμα και από την ίδια της), το ενδεχόμενο να μην τα γνώριζε φαντάζει ως αρκετά πιθανό (χωρίς όμως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να τα γνώριζε εκ των προτέρων).

Το να μην τα γνωρίζει εξαρχής όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα κακό -δεν γεννηθήκαμε παντογνώστες, στο κάτω κάτω-, ωστόσο εκτιμούμε πως στην περίπτωση αυτή ισχύει η φράση που χρησιμοποίησε για εμάς η ίδια η κ. Ιωσηφίδου:

"Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;"

Κάτι, φυσικά, που δεν επιτρέπεται από έναν άνθρωπο που έχει αναλάβει μια τόσο νευραλγική θέση και που, αναμφίβολα, έχει δουλέψει πάρα πολύ (καταγράφοντας και επιτυχίες τις οποίες έχουμε χαιρετήσει ουκ ολίγες φορές, όπως στην υπόθεση του "Μαρινόπουλου" και στην υπόθεση της χρηματικής αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμανιού "Φίλιππος Β'"). Και από τη στιγμή που είναι απόλυτα φυσιολογικό ούτε να τα ξέρει όλα αλλά ούτε και να μπορεί από μόνη της να τα χειριστεί όλα, οφείλει να έχει δίπλα της τους κατάλληλους συμβούλους-επιτελείο.

Αν, βέβαια, ήξερε εκ των προτέρων τα πάντα και, παρόλα αυτά, επέλεξε να ακολουθήσει τον επικοινωνιακό δρόμο που ακολουθήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε (το ξανατονίζουμε: κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να αποδειχτεί - και, για να πούμε την αλήθεια, ευχόμαστε να μην ισχύει) το πράγμα σοβαρεύει επικίνδυνα...

Περί εμπάθειας...

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως τα περί "εμπάθειας" που μας καταλογίζει η κ. Ιωσηφίδου θα τα απαντήσουμε σε επόμενη ανάρτησή μας -μιας και αυτά σχετίζονται με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλ. την τύχη του παλιού νοσοκομείου Καβάλας.

Λεπτομέρειες προσεχώς...

Posted On Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 09:00 Γράφτηκε από τον

Θυμόμαστε πως όταν στα τέλη του 2017 είχαμε δει ένα κινηματογραφικό συνεργείο από την Ινδία να πραγματοποιεί γυρίσματα στην Καβάλα -γράφοντας μάλιστα και σχετικό άρθρο-, η πρόεδρος της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασία Ιωσηφίδου είχε δει - μεταξύ σοβαρού και αστείου; - με "στραβό μάτι" την ανάρτησή μας, δηλώνοντας πως επιθυμούσε να κρατήσει την παρουσία του συνεργείου επτασφράγιστο μυστικό!

Από τότε κύλησε πάρα πολύ νερό στο αυλάκι, με αποτέλεσμα να χάσουμε τα ίχνη τόσο του συνεργείου και των συντελεστών του όσο και της ίδιας της ταινίας.

Κατά συνέπεια, με ενδιαφέρον διαβάσαμε το απόγευμα της Κυριακής ότι "Σε λίγες ώρες θα γίνει η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας 'Die Tomorrow',  η οποία γυρίστηκε στην Καβάλα."

Και εδώ αρχίζουν τα παράδοξα...

Το πρώτο από αυτά ήταν ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν το διαβάσαμε σε κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης ή σε κάποιο δελτίο τύπου, αλλά... σε ανάρτηση της κ. Ιωσηφίδου στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook!

Η ανάρτηση αυτή συνοδευόταν από ένα βίντεο. Ενώ όμως θα περίμενε κανείς ότι θα έβλεπε, σε αυτό το βίντεο, ένα trailer της ταινίας, είδαμε... ένα από τα ουκ ολίγα διαφημιστικά βίντεο που έχουν γυριστεί τις τελευταίες εβδομάδες με "πρωταγωνίστρια" την κ. Ιωσηφίδου - με βασικό στόχο την προβολή της ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις επερχόμενες εκλογές (το δεύτερο παράδοξο)!

Το τρίτο παράδοξο ήταν πως στην ανάρτηση αυτή -την μοναδική μας, ως τότε, πηγή για την πρεμιέρα της ταινίας- δεν υπήρχε απολύτως καμία πληροφορία σχετικά με την τοποθεσία στην οποία θα προβαλλόταν η ταινία!

Το πλέον φυσιολογικό πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να αναζητήσουμε τόσο πληροφορίες σχετικά με το που επρόκειτο να προβληθεί η ταινία, όσο και κάποιο trailer της.

Όμως (Και εδώ έχουμε το τέταρτο παράδοξο)  όσο κι αν ψάξαμε στο ίντερνετ δεν βρήκαμε απολύτως τίποτα!!!

Ακόμα και στον παγκοσμίου εμβέλειας ιστότοπο-βάση κινηματογραφικών δεδομένων IMDb.com δεν βρήκαμε έστω και ένα ψήγμα πληροφορίας (είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίσαμε τα προφίλ των δύο πρωταγωνιστών, της Kashmera Shah και του Rishab Chauhaan, αλλά σε αυτά δεν εντοπίσαμε την παραμικρή αναφορά - η οποία θα υπήρχε ακόμα και αν η ταινία ήταν upcoming, δηλ. ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμη).

Ένα ακόμα παράδοξο που μας έβαλε σε περισσότερες υποψίες ήταν ότι ακόμα και σε έγκυρους ιστότοπους που σχετίζονται αποκλειστικά με τον ινδικό κινηματογράφο (το γνωστό και ως "Bollywood") δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά - όχι μόνο στην ίδια την ταινία,  αλλά ακόμα και στο ότι είχαν γίνει γυρίσματα στην περιοχή μας!

Ακόμα και στην ίδια τη σελίδα της Kashmera Shah στο Facebook (σελίδα πάντως που, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ενημερώνεται τακτικά) δεν είδαμε έστω και μια αναφορά (κάτι εντελώς παράδοξο αν λάβουμε υπόψη ότι αυτή η ταινία αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο για την Shah - δεν θα έπρεπε να ήταν περήφανη για το "δημιούργημά της; ).

Ούτε καν στη σελίδα της Kashmera Shah στη Wikipedia βρήκαμε έστω και μια αναφορά στην ταινία!

Μέχρι και στον επίσημο ιστότοπο του, παγκοσμίου φήμης, Φεστιβάλ Καννών (που θα ξεκινήσει την Τρίτη 14 Μαΐου) φτάσαμε να ψάχνουμε -βασιζόμενοι σε μια αναφορά της Kashmera Shah στο Facebook, και σκεπτόμενοι ότι σε αυτό το φεστιβάλ προβάλλονται πολλές ταινίες από πολλές χώρες του κόσμου. Εκεί διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο να προβληθούν και ινδικές ταινίες - όχι όμως και το "Die Tomorrow".

Τελικά αυτό που μάθαμε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, και μάλιστα από μια συμπολίτισσά μας που συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας (ούσα μέλος χορευτικού συγκροτήματος oriental) ήταν ότι:

Η ταινία είχε ήδη προβληθεί το βράδυ της Κυριακής στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Και ενώ προς στιγμήν είπαμε ότι θα καταφέρουμε να βρούνε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την προβολή της ταινίας, ήρθε και το τελευταίο παράδοξο:

Στον κατά γενική ομολογία καλά ενημερωμένο επίσημο ιστότοπο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (μαντέψτε!) δεν βρήκαμε ούτε μία αναφορά στην Ινδική ταινία που γυρίστηκε στην Καβάλα!!!

Τελικά, αυτό που μάθαμε λίγη ώρα αργότερα -από την ίδια συμπολίτισσα- ήταν ότι η μοναδική αναφορά για την προβολή της ταινίας είχε γίνει στον ιστότοπο...της "Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης" -τη "γνωστή" και ως ΕΛΙΝΕΠΑ. Αλλά και αυτή η αναφορά (πατήστε εδώ) είχε αναρτηθεί...στις 26 Απριλίου! (για όσους δεν θυμούνται, στις 26 Απριλίου είχαμε...Μεγάλη Παρασκευή - άραγε πόσες πιθανότητες είχαμε να επισκεφτούμε τον ιστότοπο μιας εταιρείας που προσπαθεί να συνδέσει την Ελλάδα με την Ινδία την Μεγάλη Παρασκευή;;; )

Εκεί διαβάσαμε και τον τίτλο της ταινίας στα Χίντι (την επίσημη γλώσσα, μαζί με την αγγλική, της Ινδίας -υπάρχουν εκατοντάδες γλώσσες που ομιλούνται στην Ινδία, αλλά μόνο η Χίντι και η Αγγλική είναι επίσημες):

Marne bhi do yaaron

(Σχόλιο γράφοντος: Μην περιμένετε να σας πούμε αν η μετάφραση "Die Tomorrow" είναι ακριβής - δεν γνωρίζουμε χίντι...)

Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε, διαβάζοντας το κείμενο της παρούσας ανάρτησης, είναι ότι η προβολή της ταινίας "Die Tomorrow" στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος επρόκειτο για μια άτυπη avant première, η οποία διοργανώθηκε από την ΕΛΙΝΕΠΑ, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τη "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ", και στην οποία έδωσαν το παρόν (πέραν, φυσικά, των συντελεστών της ταινίας),

η πρέσβυς της Ινδίας στην Ελλάδα Shamma Jain,

ο γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Κωνσταντίνος Τσέγκας,

και (φυσικά) η πρόεδρος της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασία Ιωσηφίδου!

Το κατά πόσο ήταν πετυχημένη η avant première δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεδομένου ότι σε μια προβολή ταινίας που γυρίστηκε -σε μεγάλο βαθμό- στην Καβάλα δεν εστάλη έστω και η παραμικρή πρόσκληση προς τα τοπικά ΜΜΕ (από τα οποία, όμως, η κ. Ιωσηφίδου επιθυμεί να προβληθεί ελέω των δημοτικών εκλογών) -το αν θα πηγαίναμε ως την Αθήνα για να δούμε την ταινία ή όχι είναι καθαρά δικό μας θέμα-, αλλά ούτε καν μάς έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να προβληθεί η ταινία!

Το μεσημέρι της Δευτέρας, πάντως, λάβαμε και το σχετικό δελτίο τύπου από τη "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" -στο οποίο μάλιστα, πέραν των συχνών αναφορών στο πρόσωπο της προέδρου, διαβάσαμε (με άλλη μεγάλη έκπληξη) ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει δημοτικό γραφείο οπτικοακουστικών παραγωγών με την επωνυμία KAVALA FILM OFFICE!!! (Με το θέμα αυτό θα ασχοληθούμε εκτενέστερα, αλλά άραγε το ξέρει κανείς από τους υπόλοιπους του δημοτικού συμβουλίου;)

Μάλιστα, στο ίδιο δελτίο τύπου διαβάσαμε ότι η ταινία θα συμμετέχει τελικά στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών (παρα το γεγονός ότι στο επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης δεν υπάρχει, όπως πολύ καλά φανταστήκατε, έστω και η παραμικρή αναφορά!)

Για την ιστορία, το δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής:

Στον ιστορικό χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην Αθήνα και σε μία λαμπρή εκδήλωση , υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, έγινε χθες βράδυ (Κυριακή 12.5.2019)  η παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας του Bollywood, DIE TOMORROW, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν σχεδόν εξολοκλήρου στην Καβάλα. Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στην Καβάλα , η οποία ονοματίζεται καθ’ όλη την πλοκή του έργου  και αποτελεί μία κωμική και συνάμα ιδιαίτερα συναισθηματική προσέγγιση κοινωνικών φαινομένων της εποχής μας, ενώ κατά γενική ομολογία των θεατών που την παρακολούθησαν, αποτελεί ύμνο για τις ομορφιές της πόλης μας. 

Πρωταγωνιστεί το διάσημο καλλιτεχνικό ζευγάρι του Bollywood, Κrushna Abhishek  και Kashmira Shah  ενώ ήδη έχει μεταγλωττιστεί στα αγγλικά και στα ελληνικά,  αφού από αύριο θα συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η παγκόσμια διανομή της.  

Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε από την πρόεδρο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ»  Αναστασία Ιωσηφίδου στο κοινό της εκδήλωσης το οποίο αποτελούνταν από εκπροσώπους της πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής, Έλληνες και ξένους κινηματογραφικούς παραγωγούς καθώς και δημοσιογράφους, το πρώτο στην Ελλάδα δημοτικό γραφείο προσέλκυσης οπτικοακουστικών παραγωγών, το KAVALA FILM OFFICE . Το γραφείο αυτό  μέσω του οποίου η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ,  κάνοντας χρήση του νέου νομοθετικού πλαισίου και των κινήτρων που δίνει το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής καθώς και κινήτρων που ο ίδιος ο δήμος  προσφέρει , φιλοδοξεί να προσελκύσει παραγωγές όπως κινηματογραφικές ταινίες, video clip κ.α. στην περιοχή της Καβάλας ,  αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο τουριστικής  και οικονομικής ανάπτυξης το οποίο έχει αναπτύξει τα τελευταία δύο χρόνια η δημοτική επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ   με μεγάλη μάλιστα μέχρι σήμερα επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αγορά του Bollywood αριθμεί πάνω από 2  δις θεατές σε όλο τον κόσμο και ως εκ τούτου μια κινηματογραφική  παραγωγή , αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία προβολής της Καβάλας στην αγορά αυτή. Αυτό τόνισαν άλλωστε στις δηλώσεις τους  κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καρίμαλης και Κωνσταντίνος Τσέγας , όσο και η πρέσβειρα της Ινδίας, Shamma Jain η οποία ευχαρίστησε τον Δήμο Καβάλας για την συνολική προσφορά του στην ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδος – Ινδίας. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ ζήτησε από τους παραγωγούς να παρέχουν στον Οργανισμό την άδεια για την χρήση σκηνών της ταινίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την τουριστική προβολή της χώρας. Με την σειρά τους οι πρωταγωνιστές,  δήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για την παραγωγή αυτή καθώς επίσης μοιράστηκαν με το κοινό  τις θαυμάσιες αναμνήσεις που έχουν από τα γυρίσματα και ιδιαιτέρως  από τους κατοίκους της πόλης, προαναγγέλοντας μάλιστα την επιστροφή τους το επόμενο διάστημα για την παραγωγή μίας δεύτερης ταινίας.

Τέλος η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιο Ράλλη για θέματα επιχορήγησης του Υπουργείου προς το δημοτικό γραφείο οπτικοακουστικών παραγωγών  KAVALA FILM OFFICE .

Με λίγα λόγια...το επτασφράγιστο μυστικό κρατήθηκε με επιτυχία -αυτή τη φορά- και όλη τη "δόξα" την πήρε η πρόεδρος της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασία Ιωσηφίδου (και μάλιστα ελάχιστες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές)!

Υ.Γ. Δεν χρειάζεται να ρωτήσετε πότε θα παιχτεί η ταινία και στην Ελλάδα -και ειδικά στην Καβάλα....Είναι "επτασφράφιστο μυστικό"...

Posted On Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 15:32 Γράφτηκε από τον

Μια ταινία μικρού μήκους, που επιμελήθηκαν μαθητές του Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα, έλαβε μια διόλου ευκαταφρόνητη διάκριση σε μαθητικό διαγωνισμό ταινιών.

Ο λόγος για "Το ζάρι", μια ταινία στην οποία οι πρωταγωνιστές (όλοι τους μαθητές Γυμνασίου) ξεκινάνε από μια καθημερινή συνήθεια -το παιχνίδι και την επικοινωνία μέσα από τα κινητά τηλέφωνα- και καταλήγουν -μέσα από ένα ραντεβού στο οποίο καλούνται από ένα μυστηριώδες μήνυμα- να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό και πιο δημιουργικό χόμπι: την κεραμική (με μια επίσκεψη στη Σχολή Κεραμικής "Γαία").

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι εξής μαθητές:

Αϊβαζίδου Ιωάννα, Ευμορφοπούλου Μαρία, Βουδούρης Ιωάννης, Καραδήμου Δήμητρα, Καρακασίδου Σοφία, Κασμολλάρι Ευτυχία, Κεσικιάδου Κατερίνα, Κοκκινίδης Χρυσάφης, Κουντουδάκη Μαρία, Λαλίκου Ειρήνη, Λεμονίδου Θεοδώρα, Μιναγκορασβίλι Μιχαήλ, Μπόνια Αθηνά, Μπόνια Γεωργία, Μπουδαλάκις Πάρις, Μπουλούτα Γεωργία, Ορνιθόπουλος Ευριπίδης και Παπαδοπούλου Ιωάννα, σε συνεργασία με τον Νικόλαο Πεγγαρά.

Η ταινία συμμετείχε στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους: «Cinema… διάβασες;», που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ  και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου,

αποσπώντας το ειδικό βραβείο ορχηστρικής μουσικής στην κατηγορία Μουσική Σύνθεση -η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον μουσικό Γιάννη Ανατολίτη και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Ευδοκία Φανερωμένου.

Υπόθεση της ταινίας

Μια παρέα εφήβων περιμένοντας το λεωφορείο συνηθίζουν να ρίχνουν ζάρια μέσω εφαρμογής στο κινητό τους και παίζουν ένα δικό τους παιχνίδι. Εκείνος που τυχαίνει τη χαμηλότερη ζαριά στο κινητό υποβάλλεται από τους υπόλοιπους σε μια αστεία δοκιμασία.Το βράδυ συναντιούνται μέσω...του κινητού, το οποίο μονοπωλεί με κάθε  τρόπο, κατά τη συνήθεια, τις τελευταίες βραδινές τους στιγμές. Ώσπου ένας από την παρέα σκαρφίζεται μια έκπληξη και αποφασίζει να τους αιφνιδιάσει. Το πρωί βρίσκουν όλοι στην εξώπορτά τους ένα κουτί που τους προκαλεί σε ένα μυστήριο ραντεβού. Ένας παράξενος τύπος τους δίνει μία κάρτα με διεύθυνση. Η παρέα οδηγείται σε μία ευχάριστη περιπέτεια κατά την οποία η δημιουργικότητα, η φαντασία και η δια ζώσης επαφή επικυριαρχούν με τρόπο ασυνείδητο στο σκόρπισμα χρόνου και τον αυτοματισμό της μαζικής συμπεριφοράς.

Συγχαρητήρια ανακοίνωση παράταξης "Σύγχρονος Δήμος"

Ο επικεφαλής Θεόδωρος Μουριάδης και τα στελέχη της παράταξης «Σύγχρονος Δήμος» αισθάνονται την ανάγκη να συγχαρούν θερμά το Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα για τη διάκρισή του στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους: «Cinema… διάβασες;»

Η προσπάθειά τους, το μεράκι τους, η ομαδική δουλειά τους και κυρίως η διάκρισή τους μας γεννούν ελπίδα κι αισιοδοξία. Ο «Σύγχρονος Δήμος» υποστηρίζει θερμά τα νιάτα της Καβάλας και φυσικά τους ορεξάτους εκπαιδευτικούς. Επίσης, δεσμεύεται να δώσει βαρύτητα στην βελτίωση της εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας των παιδιών μας. Στοχεύει στη θεσμοθέτηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως η εκμάθηση της τοπικής μας ιστορίας, η αναβάθμιση του πολύ πετυχημένου φεστιβάλ παιχνιδιού, που εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί δημιούργησαν. Σκοπεύει δε να ιδρύσει μαθητικά εργαστήρια δημιουργίας (κινηματογράφου, ραδιοφώνου, φωτογραφίας, κατασκευής κόμιξ).

Posted On Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 19:27 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 5

Insta

146542863

 

Nautical Club Of Kavala Logo

  44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Emedia

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας