Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019

Βιβλία (113)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλεώνα διοργανώνει την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 στις 5.30 το απόγευμα στο «Καπνομάγαζο» εκδήλωση – παρουσίαση του ιστορικού διηγήματος του συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη «Το κόκκινο ποτάμι» .

Στο βιβλίο έχει στηριχθεί η τηλεοπτική σειρά με τον ομώνυμο τίτλο  σε σκηνοθεσία Μ. Μανουσάκη.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Χ. Τσιρκινίδης.

Τον συντονισμό θα έχει ο κ. Μιχάλης Μερκουρόπουλος ενώ θα μιλήσουν για το βιβλίο και τον συγγραφέα η κ. Σοφία Πεϊμανίδου – Τσιμπουκλή και ο κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς .

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός – παιδαγωγός κ. Κατερίνα Τσίρμπα.

Στην μουσική επένδυση της εκδήλωσης θα είναι ο Χρήστος Λεμονίδης στην λύρα και ο Δημήτρης Αλεξανδρίδης στο τραγούδι.

Posted On Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 15:52 Γράφτηκε από τον

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε αρκετός κόσμος (αν και η αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας δεν γέμισε), διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας και η Θρακική Εστία Καβάλας προς τιμήν του Φώτη Πρασίνη -του διηγηματογράφου που γεννήθηκε στην Μάδυτο της Ανατολικής Θράκης το 1912 αλλά συνέδεσε την ζωή του και το συγγραφικό του έργο με την Καβάλα (στην οποία εργάστηκε και πέθανε το 1973). Βασικότερος σκοπός της εκδήλωσης ήταν η αναφορά στην συλλογή 31 διηγημάτων του Φ. Πρασίνη, την οποία συγκέντρωσε και εξέδωσε ο δήμος Καβάλας το 1987 -επί δημαρχίας Λευτέρη Αθανασιάδη- και η υπενθύμιση στις νέες γενιές ενός ανθρώπου που έζησε, μεν, μια αθόρυβη ζωή αλλά προσέφερε πολλά στην Καβάλα.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας Διαμαντής Αξιώτης (ο οποίος είχε επιμεληθεί την συγκέντρωση των διηγημάτων του Φ. Πρασίνη) και ο φιλόλογος (και τέως βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ) Δημήτρης Εμμανουηλίδης - ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για την άποψη που είχε ο Φ. Πρασίνης για τους πολιτιστικούς συλλόγους, ("Καλά τα σουβλάκια, αλλά οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν αποστολή να ενώσουν το παρόν με την ιστορία των ανθρώπων από κάθε περιοχή"), ενώ ο Γιάννης Κουκιάς ανέλαβε το καθήκον της ανάγνωσης αποσπασμάτων από τα διηγήματα του Φ. Πρασίνη.

View the embedded image gallery online at:
http://www.kavala-portal.gr/protaseis/books#sigProId98953a5443

Ποιος ήταν ο Φώτης Πρασίνης

Ο Φώτης Πρασίνης γεννήθηκε στη Μάδυτο της Ανατολικής Θράκης το 1912. Από το 1915, για εννιά χρόνια περίπου έζησε στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατέφυγε η οικογένειά του μέσα στον πρώτο πόλεμο. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, με την ανταλλαγή των πληθυσμών η οικογένειά του βρέθηκε στην ανθούσα καπνούπολη της εποχής Καβάλα, χωρίς το στήριγμά της όμως, τον πατέρα του, που πέθανε το 1918. Βιοπαλαιστής, από τα παιδικά του χρόνια. Δούλεψε σε βυρσοδεψεία, σε οικοδομές, σε φουρνάρικα. Έτσι τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές και το 1930 εγγράφεται στη Γεωπονική Σχολή στην Αθήνα, που τα μαθήματά της παρακολούθησε για μια διετία. Κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στην περιοχή του Μακεδονικού μετώπου ως έφεδρος αξιωματικός. Η Κατοχή τον βρίσκει και πάλι ξεσπιτωμένο, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, καθώς Μακεδονία και Θράκη κατέχονταν από τους Βουλγάρους. Εκεί πρωτοεμφανίζεται στη λογοτεχνία μέσω του περιοδικού «Μακεδονικά Γράμματα». Με το τέλος του πολέμου επιστρέφει στην Καβάλα, διορίζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος το 1946, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Όλα τα υπόλοιπα χρόνια του έζησε στην Καβάλα. Πέθανε το 1973. Ήταν τακτικό μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Ο Πρασίνης όσο ζούσε δεν κατάφερε να εκδώσει βιβλίο, έτσι τα πεζογραφήματα και άλλες εργασίες του δημοσιεύονταν σε λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας και σε εφημερίδες της Καβάλας. Τα περισσότερα διηγήματά του δημοσιεύτηκαν στη «Νέα Εστία». Σε περιοδικά συναντούμε ακόμα δημοσιεύσεις, εκτός από τα «Μακεδονικά Γράμματα», στα βραχύβια περιοδικά της Καβάλας «Σκαπτή Ύλη» και «Εννέα Οδοί», το περιοδικό των τραπεζικών «Κύκλος», και στη «Νέα Πορεία».

 
 
 
Posted On Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 23:12 Γράφτηκε από τον

Για φαντάσου... Αν μπορούσες να ακούσεις τη φωνή των λουλουδιών ή των αστεριών... Αν μπορούσες να ταξιδέψεις μέχρι τον Άρη και να δεις πως μια μέρα οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ζήσουν εκεί! Φαντάσου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας να μετατρέπεται σε σχολή μαγείας και μέσα από τα βιβλία να ξεπηδούν οι ήρωες τους ή ακόμα η Βιβλιοθήκη αυτή να γίνεται ένας χώρος για κυνήγι θησαυρού ή μια χρονομηχανή! Φαντάσου τα όνειρα σου να γίνουν μια ιστορία που θα φτιάξεις και θα παίξεις με εσένα πρωταγωνιστή! Όλα αυτά και πολλά ακόμη θα μπορέσουν να ζήσουν όσα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα «Για φαντάσου…». Πρόκειται για μια σειρά βιωματικών δράσεων μέσα στο ξεχωριστό περιβάλλον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», που στόχο έχει να αναπτύξει και να απελευθερώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, μέσα από την επαφή τους με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την αφήγηση, το θέατρο, τη μουσική, τα μαθηματικά κ.ά.

Η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία διαρκεί από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2019 και αποτελεί μία συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Υλοποιείται από το ΔΕΒ με το συντονισμό της ΕΒΕ και ο σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία απαρτίζεται από τις: Καλή Κυπαρίσση, Σοφία Λεβαντή, Ιωάννα Ρωμηού, Μαρία Σταγώνη. Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν από καταξιωμένους συγγραφείς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και καλλιτέχνες. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών, τα οποία θα ανακαλύψουν την ομορφιά της ανάγνωσης με έναν τρόπο ανάλαφρο, ποιητικό σαν παιχνίδι, που θα κεντρίσει και θα καλλιεργήσει τις αισθήσεις, τη φαντασία και τον συναισθηματικό τους κόσμο.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος πραγματοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για το συντονισμό των δράσεων αξιοποιείται από τις Βιβλιοθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η ιστοσελίδα www.network.nlg.gr.

Αναλυτικότερα τα εργαστήρια στα οποία συμμετέχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»:

 1. Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019, ώρα 11:00 - 12:30

Για φαντάσου... Ότι ταξιδεύεις στο παρελθόν, στην αρχαία Αθήνα, στην Αθήνα του Περικλή!
Σε λένε Ασπασία, τη γάτα σου τη λένε κι εκείνη Ασπασία, κι έχεις μια φίλη κουκουβάγια, τη Γλαύκα. Παίρνετε μέρος στις γιορτές της πόλης, επισκέπτεστε τα μνημεία της πόλης, βλέπετε  μια παράσταση στο θέατρο, πάτε στην Εκκλησία του Δήμου. Ξεφύλλισε τα βιβλία, μάζεψε το υλικό σου, κουβέντιασε με τους φίλους σου και πέσε με τα μούτρα στις δραστηριότητες.

Για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών.

 1. Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019, ώρα 11:00 -12:30
  Για φαντάσου... Ανακαλύπτοντας τα υλικά και τον ήχο της γλώσσας μου. Σκοπός του προγράμματος είναι να καταλάβουν τα παιδιά την έννοια του ρυθμού και της μουσικότητας της γλώσσας μας με τρόπο οργανικό, να αναπτύξουν την φαντασία τους μέσω των ήχων και της μουσικής και μέσα από αυτή τη δράση να μάθουν και να προχωρήσουν παίζοντας.

Για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών.

 1. Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Μια βαλίτσα με εισιτήριο μια σελίδα. Ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για καλοκαίρι αλλά ιδανικό για όποια εποχή θελήσει κανείς όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ταξίδια.

Για παιδιά ηλικίας 8-14 ετών.

 1. Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Μικρά ξυπνήματα. Τα μικρά ξυπνήματα είναι ένας κύκλος. Ένας κύκλος από εικόνες για τον ύπνο και τον ξύπνιο. Ένας κύκλος από μικρές μπουκιές, με διαφορετική γεύση η κάθε μια. Ένας κύκλος από ήχους, δυνατούς και σιγανούς. Ένας κύκλος από στιγμές, μικρές και μεγάλες, μεγάλες και μικρές. Όπως ο κύκλος της ζωής. Ο κύκλος που ονειρεύτηκε αυτός που έγραψε μια ιστορία κι αυτός που τη ζωγράφισε. Όμως τα όνειρα δεν είναι ίδια για όλους. Κανείς δεν κοιμάται και δεν ξυπνά με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ακούει τους ήχους με τον ίδιο τρόπο,  κανείς δε νιώθει τις γεύσεις με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ζει τις στιγμές με τον ίδιο τρόπο.

Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

 1. Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Να ήσουν μάγος! Η Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε σχολή μαγείας. Ο βιβλιοθηκονόμος σε σπουδαίο μάγο και διευθυντή της σχολής. Τα παιδιά-επισκέπτες σε μαθητευόμενους μάγους. Πείτε τη μαγική λέξη «Αλοχομούρα» για να ξεκλειδώσετε την πόρτα της και  ανακαλύψτε τον πραγματικό, αλλά εξίσου μαγικό, κόσμο!

Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

 1. Δευτέρα, 5 Αυγούστου, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους. Ένα εργαστήριο για τους αστερισμούς και τους μύθους τους, ένα ταξίδι στον ουρανό και στα αστέρια.

Για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.

 1. Τρίτη, 13 Αυγούστου, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Τα κείμενα και οι εικόνεςοι ήρωες και οι τίτλοι  να ξέφευγαν από τα βιβλία! Πρωί στη Βιβλιοθήκη, οι πόρτες ξεκλειδώνουν και ο υπεύθυνος μπαίνει σιγά σιγά. Ανοίγει τις κουρτίνες και τότε... Τρεχαλητά, συρσίματα, χαμηλόφωνες ομιλίες τριγύρω. Πίσω από τα ράφια, από τα έπιπλα, παντού. Λίγα βιβλία πεσμένα στο πάτωμα, ανοιχτά. Οι λέξεις τους, οι ήρωές τους, οι εικόνες τους, οι τίτλοι τους, οι σελίδες τους, όλα έπεσαν από μέσα και χάθηκαν στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Αν δεν τα βοηθήσουμε να επιστρέψουν, οι ιστορίες θα χαθούν για πάντα. Προσοχή όμως, το καθετί στο δικό του βιβλίο. Αλλιώς...

Για παιδιά ηλικίας 9-11 ετών.

 1. Δευτέρα, 19 Αυγούστου, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Το καλοκαίρι «την ώρα που τα ονείρατα αληθεύουν» (στίχος από ποίημα του Γ. Σεφέρη από τη συλλογή Θερινό Ηλιοστάσι). Ας διαβάσουμε τα ποιήματα, ας διαβάσουμε τα παραμύθια, για να βρούμε και να σχεδιάσουμε το δικό μας δρόμο μέσα στο καλοκαίρι.

Για παιδιά ηλικίας 8-14 ετών.

 1. Τρίτη, 27 Αυγούστου, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Τη δική σου ιστορία. Η ανάγνωση είναι μια διαδικασία μοναχική, το θέατρο είναι μια εξωστρεφής διαδικασία που προϋποθέτει τη συνεργασία και τη συλλογικότητα: μοιράζομαι με την ομάδα τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά που μου προκαλεί ένα κείμενο/ καλούμαι να φανταστώ από κοινού τον τρόπο με τον οποίο το κείμενο αυτό θα μπορούσε να παρασταθεί.

Για παιδιά ηλικίας 8-14 ετών.

 1. Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00 – 12:30

Για φαντάσου... Φύσα, φύσα το φεγγάρι. Το φεγγάρι, αιώνιο σύμβολο στους μύθους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, την ποίηση και την πεζογραφία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική. Το φεγγάρι, που ακολουθεί τον κύκλο του χρόνου και της ζωής. Το φεγγάρι, που εμφανίζεται, χάνεται, μεταμορφώνεται, μιλάει, γελάει και κλαίει στα παραμύθια και σε πολλά βιβλία για παιδιά. Ένα ταξίδι στο φεγγάρι μέσα από παραμύθια της προφορικής παράδοσης και της λογοτεχνίας.

Για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών.

Η συμμετοχή των παιδιών στο κάθε εργαστήριο απαιτεί την προεγγραφή τους στον 3ο όροφο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας στις ώρες λειτουργίας της.

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00 - 15:00 και Τετάρτη 13:00 – 20:00.

Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2513 500400.

Posted On Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 17:24 Γράφτηκε από τον
Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» 
και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, σας προσκαλούν στην παρουσίαση  του βιβλίου
 του Δημοσιογράφου Γιώργου Συριόπουλου με τίτλο:
«ΕΥΡΩΦΕΛΗ & ΑΝΘΕΝΩΤΙΚΑ»
που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, στις 19:30, 
στη Δημοτική Καπναποθήκη.
 
Σε ανοιχτή συζήτηση για την Ευρώπη, με συντονιστή 
τον κ. Βασίλη Λωλίδη, Δημοσιογράφο του ΑΠΕ, θα συμμετέχουν οι κ.κ.:
Γεώργιος Γραμμένος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας
 και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας,
Μαρία Σπυράκη, Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής,
Ευριπίδης Στυλιανίδης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου 
του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρ. Υπουργός, 
Γιώργος Συριόπουλος, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας του βιβλίου.
 
Ο Γιώργος Συριόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1963. Σπούδασε Δημοσιογραφία στις Βρυξέλλες και εργάστηκε επτά χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης του Δημοσιογράφου - Ευρωβουλευτή Δημοσιογράφου Τάκη Λαμπρία. Με δράση για το φεντεραλιστικό κίνηµα, έχει διατελέσει Πρόεδρος των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Ελλάδος. Είναι ιδρυτικό µέλος της Ελληνικής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ένωση (παράρτημα του European Movement) και µέλος της AHEPA - Βρυξελλών.
Διοργάνωσε πολλές ενηµερωτικές εκδηλώσεις και έρευνες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και µετείχε σε δράσεις του ΕΣΟΝΕ κατά του ρατσισµού. Το 1992 συµµετείχε σε αποστολή ειρηνιστών, από 21 χώρες, στο Ανατολικό Τιµόρ. 
Ως Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης για το "Βραβείο Γυναίκες της Ευρώπης", υποστήριξε την υποψηφιότητα της Ειρήνης Παπά, η οποία κέρδισε επάξια τον ευρωπαϊκό τίτλο. 
Δημοσιογράφος - Σύμβουλος Επικοινωνίας, με έφεση στα ευρωπαϊκά θέματα, εργάστηκε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ομογένειας, στις εφημερίδες "Ροδιακή" και "Γνώμη", στον τηλεοπτικό σταθμό "Seven-Χ", στο δημοτικό ραδιόφωνο "Αθήνα 984", στο περιοδικό "ΕΕ", στην "ΕΡΑ", και ως ειδησεογράφος τηλεπαρουσιαστής στην "ΕΤ-1" και στη "ΝΕΤ".
Διετέλεσε Διοικητικός Διευθυντής στην Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων και είναι Μέλος των δημοσιογραφικών Ενώσεων: ΕΣΗΕΑ, ΕΣΑΤ και ΑJΡΕ (Association des Journalistes Parlementaires Europeens). Ως Διευθυντής Εκδόσεων της ΕΡΤ ανανέωσε με τη συνδρομή των συναδέλφων του το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση", προσφέροντας στο κοινό πολιτισμικούς θησαυρούς από το πολύτιμο αρχείο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Το 2008 του απονεμήθηκε Τιμητική Διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασιλείου Μπότση για το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση" και την ίδια χρονιά, σε συνεργασία με τη Δ/νση Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών της "ΕΡΑ", πραγματοποίησε ημερίδες δημόσιου διαλόγου σε 12 πόλεις με θέμα "Ραδιοτηλεοπτικός & Παιδικός Κόσμος". Το 2009 βραβεύτηκε από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων" για την Πολύχρονη Προσπάθεια του υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και την Ποιότητα της Δημοσιογραφικής του Εργασίας". Δημιούργησε Οικογένεια με την Ελένη Σκαρβέλη και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά: την Ευρώπη-Νεφέλη, τον Θοδωρή και τον Αναστάσιο-Κωνσταντίνο.
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο…
Εκείνοι που βιώνουν την αξία και τη χαρά της δηµιουργίας, πλάθοντας υπεύθυνα μικρούς ή µμεγαλύτερους κόσµους, µε υψωµένα χέρια, πυρωµένη καρδιά και ονειρική φαντασία, αντιλαµβάνονται εύκολα ότι και στην Ευρώπη κάθε βήµα µπροστά είναι αποτέλεσµα δράσης, πρωτοτυπίας και αποφασιστικότητας. Το µωσαϊκό πολιτισµών, λαών και ιδεών είναι η συµπαγής βάση της διαρκώς εντονότερης διαδικασίας σύγκλισης σε όλα τα επίπεδα. Επειδή όσα ενώνουν τους Ευρωπαίους πολίτες είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που θα µπορούσαν να τους χωρίσουν.
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε σε µια χρονική στιγµή που πολλοί θεωρούν ότι το σπάνιο ευρωπαϊκό οικοδόµηµα κλονίζεται συθέµελα από τις ασύμμετρες απειλές, τις ανισορροπίες και τις εξωτερικότητες. Όµως, αυτό το οικοδόµηµα έχει ιστορικά αποδείξει ότι ενισχύεται από τις κρίσεις και τις οξειδώσεις που µοιάζουν να το απειλούν. Μεγαλείο της διαρκούς µετεξέλιξης της Ευρώπης είναι ο συµβιβασµός του ρεαλισµού µε τον ιδεαλισµό. Η σύντηξη των ετερόκλητων στοιχείων. Η δηµιουργική ώσµωση ιδεών σε ώρες καθοριστικά κρίσιµες. Παραδοξότητες που έχουν παραγάγει ενοποιητική ουσία σµιλεύοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις σελίδες αυτής της έκδοσης αποτυπώνονται στοιχεία και ερεθίσµατα απολογισµού, σε δυο µεγάλες τοµεακές ενότητες: τη θεσµική λειτουργία και την οικονοµική διάσταση υπό το πρίσµα των κρίσεων, των προκλήσεων και των προοπτικών µιας νέας αρχιτεκτονικής στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.
 
Posted On Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 14:48 Γράφτηκε από τον

Το θεατρικό αναλόγιο «Το Λάθος» παρουσιάζεται την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 19.00 στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης από τη Δημοτική Θεατρική Κοινωφελή Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ)

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας συμμετέχει με το θεατρικό αναλόγιο «Το Λάθος» στο 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ - Ο αιώνιος έφηβος», που διοργανώνεται από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, στο Ζωγράφειο Λύκειο από τις 10 έως τις 14 Απριλίου 2019, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Το Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη

Ο Σαμαράκης συναντά τον Χίτσκοκ και τον Τζόρτζ Οργουελ, σε αυτό το προφητικό πολιτικό µυθιστόρηµα, όπου οι ψυχολογικές σχέσεις των ηρώων φτάνουν τη δραματική δύναμη ορισμένων σελίδων του Σαρτρ ή την εφιαλτική υφή των έργων του Κάφκα. Το Λάθος δεν έχει «εθνικά» χαρακτηριστικά. Η χώρα δεν κατονοµάζεται. Η εξουσία που την κυβερνά είναι «το καθεστώς». Η µυστική υπηρεσία ασφαλείας της είναι η «ειδική υπηρεσία» και στρατηγείο της «το κεντρικό». Τα όργανά της είναι «ο προϊστάµενος», «ο ανακριτής» και «ο µάνατζερ» και το θύµα τους είναι «ο άνθρωπος του Καφέ Σπορ». «Το σχέδιο» είναι η µηχάνευση του καθεστώτος για να παγιδεύσει τον άνθρωπο του Καφέ Σπορ.

 Αρκεί ένας κόκκος ανθρωπιάς για να βραχυκυκλώσει την αμείλικτη τελειότητα του καθεστωτικού Σχεδίου και του μηχανισμού της εξόντωσης;

Τώρα μόνο που ο ανακριτής διπλώνεται και παραπατάει, τώρα μόνο αισθάνεται ότι δεν ήταν κόλπο το «Φύγε!» Που τόση ώρα του έλεγε, δεν ήτανε κόλπο, δεν ήτανε παγίδα, τώρα μόνο αισθάνεται πως ήτανε αληθινό το «Φύγε!» Και τώρα μόνο τον ωθεί ένα ένστικτο να τρέξει πλάι στον ανακριτή, να τον πιάσει μες στα χέρια του, να του σταθεί φίλος, να του σταθεί με τη σειρά του φίλος, κάνει ένα βήμα στη μαρκίζα προς το παράθυρο, κάνει άλλο ένα βήμα, ο μάνατζερ στέκεται και τους έχει και τους δυο μπροστά στην κάννη του πιστολιού του, η βροχή πέφτει συνέχεια, η μαρκίζα γλιστράει, κάνει να κρατηθεί από τον τοίχο αλλά η μαρκίζα γλιστράει, γλιστράει, μόλις που προφταίνει να δει την εσωτερική αυλή με τις μεγάλες τετράγωνες πλάκες σαν ένα σταυρόλεξο οριζοντίως και καθέτως.

«Το Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη

Τετάρτη 10 Απριλίου στις 19.00

Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Σκηνοθετική επιμέλεια/Σύνθεση κειμένου: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνογραφική επιμέλεια: Ανδρέας Γεωργιάδης

Διαβάζουν: Νίκος Γαλανός, Δημήτρης Πιατάς, Σταύρος Ράγιας

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Lathos Afisa

Posted On Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 17:44 Γράφτηκε από τον

Οι Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας παρουσίασαν στην Καβάλα το πρώτο συγγραφικό έργο της νεοανερχόμενης συγγραφέως από την Καβάλα Χριστίνας Κυριακίδου, με τίτλο «Έχω λόγο». Ένα εξαιρετικό κείμενο, ένα βιβλίο εμφατικά επίκαιρο, όπου δύο από τις πλέον σύγχρονες κοινωνικές πραγματικότητες, η μονογονεϊκότητα και η μάχη κατά του καρκίνου, συναντιούνται στο ίδιο λογοτεχνικό κείμενο και συνομιλούν ελεύθερα σε α΄ πρόσωπο. Ένα ημερολόγιο που δημοσιεύεται, μια αφήγηση που συγκλονίζει, μία γλώσσα που καθηλώνει.

Είναι πραγματικά ενδιαφέροντα τα όσα είπε για το βιβλίο αυτό η ίδια η συγγραφέας, στο πλαίσιο της ιντερνετικής ραδιοφωνικής εκπομπής του Kavala Portal και του ParadiseGRadio "Η Επέλαση των Βαρβάρων" με τη Χριστίνα Νεφραίμ και τον Τάσο Μαρκουλίδη

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019 και ώρα 19:00 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας (Ευγ.Ιορδάνου & Αριστείδου). Για το βιβλίο μίλησαν εκτός από τη συγγραφέα οι: Στέλλα Αργυρίου - εκπαιδευτική-εξελικτική ψυχολόγος, Κατερίνα Κακιλή – δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Σιμιτσής  - δικηγόρος, τέως Δήμαρχος Καβάλας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Μαρίνα Φιλιππίδου – δικηγόρος, Πρόεδρος ΛΕΚ, η οποία παρουσίασε και σύντομα βιογραφικά των ομιλητών αλλά και της συγγραφέως.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

« Έχω λόγο» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Χριστίνας Κυριακίδου. Η ιδιότυπη δηµοσίευση του ηµερολογίου της Νόρας φέρνει στο φως τους κλυδωνισµούς της ψυχής και της σκέψης µιας νέας γυναίκας που µεγαλώνει µόνη το παιδί της, παλεύοντας να ισορροπήσει ανάµεσα στη δυσκολία και την αγωνία, την απόγνωση και την ελπίδα, τη λογική και το συναίσθηµα, τη ζωή και τον θάνατο. Μία εξοµολόγηση-οδοιπορικό στον κόσµο των ιδεών και των συναισθηµάτων µιας γυναίκας που διεκδίκησε τη ζωή και πρόλαβε να γευτεί τη χαρά της µέσα από τη µητρότητα και την καταξίωση, αντιµαχόµενη τις δοκιµασίες της τύχης, που σαν αντίζηλος των αντοχών της επίµονα την προκαλούσαν. Ένας εσωτερικός µονόλογος σε ανοιχτή ακρόαση, ένας λόγος που είχε τον λόγο του να ακουστεί µέσα από την προσωπική γραφή της Νόρας. Ένας λόγος αφορµή για προσωπική ενδοσκόπηση και συναισθηµατική ανασύνταξη.

Ποια είναι η συγγραφέας : Η Χριστίνα Κυριακίδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το 1979 στην Καβάλα, απ’ όπου και ξεκίνησε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα ως υπεύθυνη διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε αλλοεθνείς. Λάτρης της ελληνικής γλώσσας, ασχολήθηκε συστηματικά με τη φιλολογική επιμέλεια λογοτεχνικών κειμένων, υπήρξε για πολλά χρόνια ειδική σύμβουλος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καβάλας, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως ιστορικός – ερευνητής, αναπτύσσοντας παράλληλα συνεργασίες και με άλλους φορείς σε επίπεδο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και έρευνας. Σήμερα, ύστερα από ολιγόχρονη απουσία στη Θεσσαλονίκη λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, επέστρεψε στη γενέτειρά της, όπου και εργάζεται ως δικαστική υπάλληλος.

Το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα με τίτλο «Έχω λόγο» συνιστά για την ίδια την εκτόνωση της συσσωρευμένης ανάγκης της για μια ελεύθερη κατάδυση στα απύθμενα βάθη του νου και της ψυχής.

Posted On Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 16:44 Γράφτηκε από τον

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερούπολης, η θεατρική ομάδα «Μικροί Ήρωες», οι Εκδόσεις Κέδρος, οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Ζαπώνης σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων της Βάγιας Παπαποστόλου «Πολυαγαπημένη μου Άννα» και «Η Παραμυθού της σελήνης». Αντί για πάνελ ομιλητών, θα συνυπάρξουν επί σκηνής 30 ηθοποιοί και μουσικοί, ζωντανεύοντας την θεατρική παράσταση το «Παραμυθόνειρο της ΚουΚουβάγιας» σε κείμενο της Γιούλης Αποκατανίδου, εμπνευσμένο από τα δύο βιβλία της συγγραφέως. Μια βιβλιοπαρουσίαση αλλιώς! Μια θεατρική παράσταση, ταξίδι στη χαρά, στα βιβλία, τη μουσική, τη φαντασία και το όνειρο για όλες τις ηλικίες!

-Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 στις 8:00 μμ  - Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» - Ελευθερούπολη

-Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018 στις 8:00 – Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», Καβάλα

Posted On Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 21:35 Γράφτηκε από τον

Ο Δήμος Παγγαίου και οι Εκδόσεις ΔΙΣΙΓΜΑ παρουσιάζουν την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018,  στις 18:30, στο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» στην Ελευθερούπολη το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Γκιμπερίτη με τίτλο: «Σωστή χρήση νέων τεχνολογιών & διαδικτύου».

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Παπαδόπουλος - Δασολόγος Τέως Δασάρχης Καβάλας & Διοικητής Νοσοκομείου Καβάλας, Πασχάλης Φλαμούρης – Γεωπόνος, Τέως Δ/ντής Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, Γιάννης Μποϊδίδης - Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Ν. Σερρών και Διογένης Δημητρακόπουλος - Δημοσιογράφος της Deutsche Welle

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Το βιβλίο είναι ένας αναλυτικός οδηγός για τον κάθε γονέα ή κηδεμόνα που μεγαλώνει παιδιά, αφού μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας προσανατολίζει τους γονείς προς τη σωστή χρήση της τεχνολογίας και πώς να αποφεύγουν τους κινδύνους.

Παράλληλα δίνει πολύτιμες συμβουλές θεωρητικής και πρακτικής κατεύθυνσης σε όλους τους χρήστες, αρχάριους και προχωρημένους, για τη σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται παραδείγματα σωστής χρήσης της τεχνολογίας καθώς και περιπτώσεις κινδύνων και αντιμετώπισης κινδύνων από τη χρήση του διαδικτύου.

Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο οδηγό που επιτρέπει στον αναγνώστη του να έχει πρόσβαση με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο και να αντιμετωπίσει τον ψηφιακό αναλφαβητισμό.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Βαγγέλης Γκιμπερίτης είναι καθηγητής πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και παράλληλα ενώ έχει τιμηθεί πολλές φορές  για την προσφορά του στη χρήση νέων τεχνολογιών. Ανήκει στη συγγραφική ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας που έγραψε το νέο βιβλίο πληροφορικής "Εφαρμογές πληροφορικής - Υπολογιστών Α',Β',Γ' Τάξης" του Ενιαίου Λυκείου, το οποίο διδάσκεται από τον Σεπτέμβρη του 1998 σε όλα τα Λύκεια της χώρας και έχει γράψει 25 βιβλία για Λειτουργικά συστήματα, βάσεις δεδομένων, λογιστικά φύλλα, Επεξεργασία κειμένου, INTERNET, Εφαρμογές Τηλεματικής & Πληροφορικής, Πολυμέσα.

Posted On Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 15:58 Γράφτηκε από τον

Την Τετάρτη 31 Οκτ στην αίθουσα βιβλιοπαρουσιάσεων του Μουσείου Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Νέστου στη Χρυσούπολη, παρουσιάσθηκε το πρώτο βιβλίο ( δοκίμιο) του γνωστού Δημοσιογράφου και Συμβούλου επικοινωνίας κ. Κώστα Χατζηγεωργίου ( ιδρυτή της εφημ/δας ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΝΕΣΤΟΥ). Σύμφωνα με την αναφορά του ....δόκιμου συγγραφέα, το βιβλίο αποτελείται από 19 πραγματικές ιστορίες και γεγονότα που επέλεξε και κατάγραψε, κάνοντας παράλληλα μια εντρυφή στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, προσεγγίζοντας επικοινωνιακά την σημερινή πραγματικότητα στην χώρα και δημιουργώντας συνειρμούς στον αναγνώστη που κάνει τις δικές του μοναδικές συνειρμικές προσεγγίσεις. Θα μπορούσε μάλιστα να θεωρηθεί και βιβλίο αυτογνωσίας αφού έχει επιρροές από το Άκου ανθρωπάκο του Βίχλεμ Ράιχ.

Ένα βιβλίο αυτογνωσίας που, σε κάποιες περιπτώσεις, φέρνει τον Άνθρωπο αντιμέτωπο με τον εαυτό του.

Είναι επίσης επηρεασμένο από το ύφος και την γραφή του Στάινμπεκ και βέβαια μέσα από βιωματικές αναφορές προσεγγίζει πολλά προβλήματα και προβληματισμούς του μέσου Έλληνα πολίτη.
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν τόσο ο Δήμαρχος Νέστου κ Ευάγγελος Τσομπανόπουλος. Όσο κι ο ζωγράφος κ. Θέμης Κελέκης, που παραχώρησε στο συγγραφέα έργο του που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου. Ο γιατρός κ. Νίκος Κιοσές ( από τους συμβούλους της έκδοσης) όπως και ο κ. Κώστας Παπαθεοδώρου.

Την πρώτη αυτή εκδήλωση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλες και συγκεκριμένα στην Καβάλα, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου και ακολούθως μέσα στο 2019, στους Δήμους Παγγαίου και Θάσου, τίμησαν με την παρουσίαση τους, πολιτικοί παράγοντες του Νέστου, επιχειρηματίες αλλά και πολλοί φίλοι του συγγραφέα.

Πιο συγκεκριμένα, την εκδήλωση τίμησε ο Δήμαρχος Νέστου κ. Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, ο οποίος και προσκλήθηκε να λάβει τον λόγο από τον συγγραφέα, ως πρώτος πολίτης του Δήμου, ο οποίος και κατάφερε από τον πρώτο χρόνο δημαρχίας του, να δώσει υπεραξία πολιτισμού στον Δήμο Νέστου, υποστηρίζοντας τα γράμματα και τις τέχνες με τον καλύτερο τρόπο. Καθόλου τυχαία επομένως η αναφορά του συγγραφέα περί πολιτιστικής άνοιξης στον Δήμο. Παρόντες επίσης ο Θεματικός Αντιπ/ρχης ΑΜΘ κ. Κώστας Αντωνιάδης. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας, αλλά και ο Υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων του Επιμελητηρίου κ. Λευτέρης Κουκουτίνης. Οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των δημοτικών επιχειρήσεων κ.κ. Κώστας Παπαθεοδώρου, Λάζαρος Σαββαίδης, Γιώργος Καραγεωργίου,Μιχάλης Αργυράκης, Γιάννης Χατζηγερακούδης, Δημήτρης Τουπεκτσής, Ελένη Ψυλλίδου. Η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κα Κορίνα Χιώτη - Πρασά. Ο τομεάρχης της ΝΟΔΕ κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος. H Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χρυσούπολης κα Ευαγγελία Καχέλου.

Οι Πρόεδροι των εργαζομένων του εργοστασίου λιπασμάτων Ν. Καρβάλης κ.κ. Βασίλης Κοργιανόγλου και Γιώργος Θεοφυλακτίδης.

Η πολιτευτής κα Βάσω Παπουτσή - Μήτα. Το μέλος της Ν.Δ κ. Νίκος Κιοσές. Και βέβαια όλη η οικογένεια του Νίκου και της Βούλας Χοτζούδη που τίμησαν με την παρουσία τους τη προσπάθεια του φίλου και κουμπάρου τους.

Ο Κώστας Χατζηγεωργίου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Θανάση και Κική Κοψίδα, που ανέλαβαν την έκδοση εξ ολοκλήρου του βιβλίου, ακόμη και το προωθητικό υλικό.

Όπως βέβαια έκανε ειδική αναφορά στον Βιβλιοκριτικό - Ιστορικό Τέχνης κ. Λεόντιο Πετμεζά για την συνεργασία του και την εξαιρετική κριτική που συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο.

Το μπουφέ ήταν μια ευγενική χορηγία της τοπικής αλυσίδας Ι. Δρόσος κ Σια και τα εξαιρετικά κρασιά ήταν μια προσφορά της οινοποιίας ΚΕΛΑΡΙ ΔΙΑΛΕΚΤΟ της οικογένειας Αποστολίδη.

Άξια αναφοράς η βοήθεια και στήριξη της εκδήλωσης από την οικογένεια του Δημήτρη και Ρίτσας Πανταζόπουλου, καθώς και η όλη κάλυψη του γεγονότος από τον δημοσιογράφο Σταύρο Πανταζόπουλο.

Τέλος να σας ενημερώσουμε ότι, το βιβλίο διατίθεται αποκλειστικά από το βιβλιοπωλείο ΕΚΛΟΓΗ στην Καβάλα και από αντίστοιχο του κ. Γιάννη Ταστσόγλου στην Χρυσούπολη

Posted On Σάββατο, 03 Νοεμβρίου 2018 11:15 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 9

Insta

146542863

 

Nautical Club Of Kavala Logo

  44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Emedia

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας