Με κάθε επισημότητα, και με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2024 η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης 2 νέων πυροσβεστικών πλοίων που θα ενισχύσουν το Πυροσβεστικό Σώμα.
Το ένα από αυτά, μάλιστα, το οποίο έλαβε την ονομασία «Πυρμος Σάββας Σάββαρης» (προς τιμήν του πυρονόμου Σ. Σάββαρη που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 44 ετών, το 2018, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς στο Λιμνοχώρι Σερρών) πρόκειται να ενισχύσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένος Καβάλας.
Στην τελετή παραβρέθηκαν, εκτός του πρωθυπουργού, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης κ.Βασίλειος Κικίλιας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης κ.Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Ιωάννης Παππάς, ο τ.Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ.Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΑΓΕΕΘΑ κ.Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Δήμαρχος Πειραιά κ.Ιωάννης Μώραλης, οι βουλευτές Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, καθώς και ο Βουλευτής Σερρών κ.Θεόφιλος Λεονταρίδης.
Τα πλοία κατασκευάστηκαν στην Πούλα της Κροατίας, από το ναυπηγείο Techomont shipyard. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο ο κ.Niko Skala, τεχνικός Διευθυντής του ναυπηγείου Tehnomont, η κ.Boyana Deranja, Διευθύντρια της Tehnomont, καθώς επίσης και ο Πύραρχος Μάνθος Μανσολας, Πρόεδρος της Επιτροπής παρακολούθησης της κατασκευής των πλοίων. Ήδη το πλήρωμα του πλοίου με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένος Καβάλας Επιπυραγό Δημήτριο Πανανή έχουν πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές ασκήσεις και το πυροσβεστικό πλοίο είναι έτοιμο να ξεκινήσει, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, για το Λιμάνι της Καβάλας.
Το καινούργιο πυροσβεστικό σκάφος αποκτάται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών – Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020».
Σημειώνεται ότι τα Πυροσβεστικά Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης χρησιμοποιούνται κυρίως σε κατασβεστικές επιχειρήσεις πυρκαγιών μικρής, μεσαίας και μεγάλης έντασης σε πλοία παντός τύπου, καθώς και σε πυρκαγιές σε παράκτιες εγκαταστάσεις εντός των λιμένων που θα τοποθετηθούν, αλλά και στις ευρύτερες γεωγραφικά θαλάσσιες, παράκτιες και παράλιες περιοχές των λιμένων.
Επιπλέον, τα συγκεκριμένα πλοία, πέραν των κυρίων καθηκόντων τους, δύναται να συμμετέχουν επίσης σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ναυαγών στις περιοχές κάλυψης, αλλά και στις ευρύτερες γεωγραφικά θαλάσσιες, παράκτιες και παράλιες περιοχές των λιμένων, ενώ επίσης μπορούν να συνδράμουν και σε επιχειρήσεις εκτός των περιοχών κάλυψης, εφόσον αυτό απαιτείται λόγω έκτακτων συνθηκών.