Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ήδη αλλάξει η ημέρα – πλέον είναι Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022.
Σήμερα, λοιπόν, συμπληρώνονται 14 ημέρες από την ημέρα που ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στο υψηλότερο βουνό της οροσειράς της Ροδόπης, το Παπίκιο. Μια πυρκαγιά που έχει ήδη περάσει και στο έδαφος της Βουλγαρίας, έχοντας κάψει (σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις) περίπου 11.500 στρέμματα δασικής έκτασης.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, τις οποίες αναμεταδίδει ο συνάδελφος δημοσιογράφος από το KomotiniPress.gr Νίκος Αρβανίτης, αναφέρουν τα εξής:
Το σίγουρο, πάντως, είναι ένα: πως, με εξαίρεση τα ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια ΑΜΘ, κανένα άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης (και ειδικά τα αθηναϊκά, πανελλαδικής εμβέλειας) δεν έχει ασχοληθεί ούτε κατ’ ελάχιστον! Και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ούτε καν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (ούτε μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter)!
Για εμάς που παρακολουθούμε τακτικά την επικαιρότητα, το να μην έχει ασχοληθεί κανένα από τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ έστω και ένα λεπτό με τη φωτιά αυτή αποτελεί παράδοξο -το οποίο μπορεί κανείς να ερμηνεύσει μόνο με όρους που παραπέμπουν στις “λίστες Πέτσα”.
Και αποτελεί παράδοξο όχι μόνο λόγω της δασικής έκτασης που έχει παραδοθεί στις φλόγες -και μάλιστα στην καρδιά του φθινοπώρου,
όχι μόνο λόγω των αιτιών που ενδέχεται προκάλεσαν τη φωτιά,
αλλά -κυρίως- για τον εξής απλούστατο λόγο:
διότι η φωτιά ξέσπασε την ώρα που είχε τελειώσει η αντιπυρική περίοδος, δηλ. σε μια χρονική στιγμή που δεν υπάρχουν εποχιακοί πυροσβέστες (μιας και έχει λήξει η σύμβασή τους) και ιδιωτικά μέσα πυρόσβεσης (στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν τα κρατικά μέσα δασοπυρόσβεσης, ενώ γίνονται και συνεχείς ρίψεις από αέρος).
Με απλά λόγια, αν ξεσπάσει μια δασική πυρκαγιά εκτός της αντιπυρικής περιόδου… ζήτω που καήκαμε!
Και το χειρότερο είναι πως από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά πέρασε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι αρμόδιες αρχές (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας -αλήθεια, πού είναι ο υπουργός;- Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας, περιφέρεια ΑΜΘ) αδιαφόρησαν επιδεικτικά, και μόλις τώρα άρχισαν τις συσκέψεις φορέων (με τις απαραίτητες φωτογραφίες, φυσικά) σε μια προσπάθεια να δείξουν πως ενδιαφέρονται.
Ο λόγος; Άγνωστος… Το αποτέλεσμα; Γνωστό: Τώρα όλοι “τρέχουν και δεν φτάνουν”!
Τώρα όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Και οι πολίτες δικαίως αναρωτιούνται και ανησυχούν, ειδικά όταν αρχίζουν και βλέπουν τις φλόγες ακόμα και από την Κομοτηνή!
Πάντως αξίζει να αναφερθεί η άποψη της επιστημονικής ομάδας του ερευνητικού έργου FLAME (που “τρέχει” από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), σύμφωνα με την οποία:
μια ανάλυση οπτικού υλικού τόσο από πεζοπόρα τμήματα στο μέτωπο της φωτιάς όσο και από δορυφορικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιφανείας ή έρπουσα.
Οι πυρκαγιές επιφανείας ή έρπουσες είναι οι πλέον συνηθισμένες στη χώρα μας. Αυτές καίνε τη νεκρή δασική καύσιμη ύλη που βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος ή τη ζωντανή βλάστηση που αναπτύσσεται πάνω από το έδαφος (π.χ. χόρτα, θάμνοι, μικρά δέντρα), και σε αρκετές περιπτώσεις θεωρούνται ωφέλιμες οικολογικά αφού καθαρίζουν τον υποόροφο από τα νεκρά δασικά καύσιμα, τα οποία υπό διαφορετικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δασική πυρκαγιά με μεγαλύτερη ένταση.
Μάλιστα ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Δρ. Θόδωρος Γιάνναρος, υποστηρίζει πως “Ζούμε σε Μεσογειακή χώρα και η φωτιά θα συνεχίσει, όπως έκανε πάντα, να παίζει το ρόλο της. Στην προκειμένη περίπτωση, η φωτιά καθαρίζει τον υπόροφο του δάσους από τη λεπτή νεκρή δασική καύσιμη ύλη (κυρίως φύλλα και μικρά κλαδιά), η οποία θα μπορούσε δυνητικά (υπό άλλες πυρομετεωρολογικές συνθήκες) να υποστηρίξει μία καταστροφική, ενεργή πυρκαγιά κώμης.”