11.8 C
Kavala
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τους κιρσούς – Πρόληψη & Θεραπεία

Must Read

Με βροχές και με…3 τροχαία ατυχήματα “φεύγει” ο Νοέμβριος

Η φωτό προέρχεται από το τροχαίο στην Εγνατία Οδό Με βροχές μάς αποχαιρετάει...

Και νέα rapid tests για κορωνοϊό στο λιμάνι της Καβάλας – Έλεγχοι και στη Χρυσούπολη

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα (μετά την περασμένη Πέμπτη) τα συνεργεία του ΕΟΔΥ θα προχωρήσουν...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Να ανακαλέσει ο Δήμαρχος την έφεση εναντίον των εργαζομένων στο ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Την ερχόμενη Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου εκδικάζεται η έφεση που κατέθεσε η διοίκηση του Δήμου Καβάλας εναντίον της...

Οι περισσότεροι ασθενείς θεωρούν λανθασμένα ότι αντιμετωπίζουν ένα δερματολογικής φύσης πρόβλημα που τους προκαλεί έντονο αισθητικό ζήτημα στα πόδια.

Ωστόσο, οι κιρσοί οι οποίοι όντως δημιουργούν πρόβλημα στην εμφάνιση των κάτω άκρων, δεν παύει να αποτελούν εκδηλώσεις ύπαρξης φλεβικής νόσου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι δηλαδή, δυνητικά υπαίτιοι για την πρόκληση επιπλοκών στο φλεβικό σύστημα των ασθενών, όπως είναι η θρόμβωση και η αιμορραγία.

Φυσικά, η ενημέρωση για τους κιρσούς δεν έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει όσα άτομα εμφανίζουν ευρυαγγείες και κιρσούς στα πόδια τους, αλλά να τους κινητοποιήσει.

Και αυτό γιατί, είναι πιο απλό και ανώδυνο να αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα υγείας στο αρχικό στάδιο της εξέλιξής του, παρά όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.

Γι αυτό, αν υποψιάζεστε πως έχετε τη γενετική προδιάθεση να εμφανίσετε κιρσούς -επειδή παραδείγματος χάριν έχει και η μητέρα ή ο πατέρας σας- ή αν ήδη έχουν ξεκινήσει να σχηματίζονται στα πόδια σας, δείτε παρακάτω όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την φλεβική αυτή πάθηση.

Τι είναι οι κιρσοί & γιατί εμφανίζονται;

Οι κιρσοί είναι οι διατεταμένες φλέβες που κάνουν την εμφάνισή τους πιο συχνά στα πόδια. Ο λόγος που προκαλεί τη δημιουργία κιρσών σε μερικούς ανθρώπους είναι η ανεπάρκεια των βαλβίδων του φλεβικού συστήματος των ασθενών. Η ανεπάρκεια αυτή που παρουσιάζεται στις φλεβικές βαλβίδες κάνει το αίμα να παλινδρομεί προς τα κάτω και να φουσκώνει τις φλέβες.

Ποια συμπτώματα σχετίζονται με τους κιρσούς;

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τους κιρσούς μπορεί να είναι από ανύπαρκτα έως ήπια και μέτρια έως πολύ έντονα! Οι περισσότεροι ασθενείς περιγράφουν πως εξαιτίας των κιρσών βιώνουν ένα αίσθημα βάρους στα πόδια, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Άλλοι σημειώνουν ότι εκτός από «κουρασμένα» κάτω άκρα, νιώθουν κάψιμο και κράμπες. Λιγότεροι μπορεί να παρουσιάσουν έντονα οιδήματα, υπέρχρωση κνημών, φλεβικά έλκη και δερματοσκλήρυνση. Αλλά υπάρχουν και ασθενείς που δεν καταβάλλονται από κανένα σύμπτωμα και παρότι οι κιρσοί επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα στα κάτω άκρα τους, εφησυχάζουν αναβάλλοντας την επίσκεψή τους στον γιατρό.

Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία των κιρσών;

Η πιο σύγχρονη θεραπεία για τους κιρσούς είναι ελάχιστα επεμβατική και επιτρέπει την άμεση επάνοδο του ασθενους στην καθημερινότητά του. Ανάλογα με τη διάγνωση του χειρουργού, που είναι ειδικός στις παθήσεις των φλεβών, μπορεί να κριθεί πιο κατάλληλη η θεραπεία με laser ή η θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις. Και οι δύο παρέχουν οριστική λύση στο πρόβλημα των κιρσών, έχουν πολύ μικρό ποσοστό υποτροπής και η κάθε διαδικασία είναι ανεκτή  από άποψη πόνου από τον ασθενή.

Οι κιρσοί πρέπει να αφαιρούνται πριν ή μετά από την εγκυμοσύνη;

Ανάλογα την έκταση του προβλήματος και το στάδιο εξέλιξης της φλεβικής νόσου, αντιμετωπίζεται διαφορετικά το πρόβλημα. Συνήθως οι μεγάλοι κιρσοί συστήνεται να αφαιρούνται πριν από εγκυμοσύνη, διότι η γυναίκα κινδυνεύει  με θρόμβωση τόσο στην διάρκεια της κύησης όσο και της λοχείας.

Συστήνεται να γίνεται προληπτική λήψη φαρμάκων για τη θρόμβωση;

Όχι. Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να λαμβάνετε χωρίς να έχετε ζητήσει τη συμβουλή του ιατρού σας. Τα αντιπηκτικά φάρμακα προκαλούν σημαντικές παρενέργειες και δεν χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της πρόληψης. Ακόμα και η ασπιρίνη ή και τα σαλικυλικά χρησιμοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένους ασθενείς. Για να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε προληπτικά για τους κιρσούς χρειάζεται να απευθυνθείτε σε ιατρό που εξετάζει εξατομικευμένα το πρόβλημά σας.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Με βροχές και με…3 τροχαία ατυχήματα “φεύγει” ο Νοέμβριος

Η φωτό προέρχεται από το τροχαίο στην Εγνατία Οδό Με βροχές μάς αποχαιρετάει...

Και νέα rapid tests για κορωνοϊό στο λιμάνι της Καβάλας – Έλεγχοι και στη Χρυσούπολη

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα (μετά την περασμένη Πέμπτη) τα συνεργεία του ΕΟΔΥ θα προχωρήσουν στη διενέργεια rapid tests για...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Να ανακαλέσει ο Δήμαρχος την έφεση εναντίον των εργαζομένων στο ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Την ερχόμενη Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου εκδικάζεται η έφεση που κατέθεσε η διοίκηση του Δήμου Καβάλας εναντίον της δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τις...

Τάνια Ελευθεριάδου: Προϋπολογισμός εκτός πραγματικότητας- Η ΝΔ αρνείται να αντιληφθεί την κατάσταση

Στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τοποθετήθηκε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021. Όπως σημείωσε,...

Απόπειρα αυτοκτονίας στη συνοικία του Βύρωνα

Ένας άνδρας -ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα- αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του το μεσημέρι του...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -