11.8 C
Kavala
Δευτέρα, Απρίλιος 19, 2021

ΟΛΚ Α.Ε.: Πρόταση για αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων για τη διαχείριση της θαλάσσιας ρύπανσης

Must Read

ΚΚΕ Καβάλας: Συνάντηση με τον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου

Αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Καβάλας του ΚΚΕ και των εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ στην...

Αγνοούνται πολλά αδέσποτα ζώα στη Μεσορόπη

Ένα "περίεργο", αλλά συνάμα και πολύ άσχημο γεγονός κατήγγειλε ο επικεφαλής του φιλοζωικού συλλόγου δήμου Παγγαίου "Νώε"...

Ποιος ασχολήθηκε μαζί σας κύριε Αντωνιάδη; – της Μαρίας Πολυμέρου

Σε σχέση με δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, οι οποίες στρεφόταν κατά του προσώπου της σε φύλλο εφημερίδας...

Η Ο.Λ.Κ. Α.Ε. υπέβαλλε πρόταση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για την προκήρυξη ενός έργου το οποίο αφορά τη θαλάσσια ρύπανση η οποία δημιουργείται (ή ενισχύεται) από ανθρώπινες δραστηριότητες στην ξηρά και κατά μήκος των ακτών.

Το έργο αυτό επρόκειτο να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2021 και έχει ως σκοπό να αξιοποιήσει τα δορυφορικά δεδομένα τα οποία στέλνονται από τη συστοιχία των δορυφόρων Copernicus.

Το έργο έχει ως σκοπό να υποστηρίξει όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και τα ερευνητικά του δεδομένα θα συνεισφέρουν τόσο στον χαρακτηρισμό όσο και στην παρακολούθηση της ρύπανσης για τις περιοχές αρμοδιότητας της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. Το έργο είναι δωρεάν και συμμετέχουν, εκτός από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης και ο Οργανισμός Λιμένα Πάτρας.

Τα αποτελέσματα του έργου θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες σε αυτό να εμπλακούν με καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες άπτονται της παρατήρησης της Γης από το διάστημα με επίκεντρο τη διαχείριση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Ο κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να καταγραφούν θαλάσσια και παράκτια περιβαλλοντικά δεδομένα, με απώτερο σκοπό να εξυπηρετηθούν θεσμικοί και κοινωνικοοικονομικοί φορείς (π.χ. υδατοκαλλιέργεια, λιμενικές αρχές κλπ.) μέσα από την αξιοποίηση των δορυφορικών συστημάτων, των εφαρμογών παρατήρησης της Γης από το διάστημα, αλλά και άλλων συμπληρωματικών επίγειων εφαρμογών.

Στο πρώτο στάδιο του έργου θα διοργανωθούν πιλοτικές επιδείξεις για να διαπιστωθεί η πληρότητα των υπαρχόντων συστημάτων ή η ανάγκη αναβάθμισής τους. Κατά το δεύτερο στάδιο τα δεδομένα παρατήρησης θα είναι ανοιχτά σε χρήστες του πρώτου σταδίου και πιθανώς ανοιχτά σε νέους χρήστες.

Συν τοις άλλοις η αμοιβαία ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης (τεχνική, επιστημονική, επιχειρησιακή) μεταξύ των περιοχών οι οποίες συμμετέχουν στο έργο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διαχείριση της θαλάσσιας ρύπανσης στην Ελλάδα, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή συστοιχία των δορυφόρων Copernicus διασφαλίζει τη δωρεάν διαθεσιμότητα των δεδομένων για τις επόμενες δεκαετίες.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

ΚΚΕ Καβάλας: Συνάντηση με τον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου

Αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Καβάλας του ΚΚΕ και των εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ στην...

Αγνοούνται πολλά αδέσποτα ζώα στη Μεσορόπη

Ένα "περίεργο", αλλά συνάμα και πολύ άσχημο γεγονός κατήγγειλε ο επικεφαλής του φιλοζωικού συλλόγου δήμου Παγγαίου "Νώε" Χρήστος Παλληκαράς.

Ποιος ασχολήθηκε μαζί σας κύριε Αντωνιάδη; – της Μαρίας Πολυμέρου

Σε σχέση με δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, οι οποίες στρεφόταν κατά του προσώπου της σε φύλλο εφημερίδας («Η Θασιακή», 13/04/2021), η Περιφερειακή...

Football League, 6η αγωνιστική: Αποτελέσματα, βαθμολογία και επόμενη αγωνιστική

Αποτελέσματα Βόρειος όμιλος Αλμωπός Αριδαίας-Απόλλων Πόντου 4-1 ΝΠΣ Βέροια-Θεσπρωτός 3-1

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις στον νομό Καβάλας

Αρκετή σύγχυση έχει επικρατήσει τις τελευταίες ώρες σχετικά με τις μετακινήσεις εντός των ορίων του νομού Καβάλας - καθώς μετά και την...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -