Οδός Ερυθρού Σταυρού…όπως Κατεχάκη!
Αφορμή για τις παρακάτω σκέψεις είναι η φωτογραφία του παρόντος άρθρου η οποία αναρτήθηκε στην σελίδα’’ Παγίδες Πεζών Καβάλας’’ στο κοινωνικό δίκτυο Facebook. H φωτογραφία δείχνει την φημισμένη ‘’Ερυθρού Σταυρού’’ σε ώρα αιχμής μία Ερυθρού εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί πλέον την μοναδική έξοδο από το κέντρο προς την δυτική πλευρά της πόλης. Όπως μπορείτε να δείτε στο ένα ρεύμα βλέπουμε γεμάτη την κυκλοφορία των οχημάτων ,κάτι το οποίο δυσχαιρένει την διεξαγωγή της κυκλοφορίας. Αυτό φυσικά δεν ισχύει μονό για το ένα ρεύμα αλλά ισχύει αμιγώς και για το άλλο ,ειδικά όταν αυτό είναι και η έξοδος από το κέντρο της πόλης.
Ένα από τα μείζονα θέματα που απασχολούν καθημερινά την κοινωνία της Καβάλας είναι το κυκλοφοριακό ζήτημα. Μεγάλος όγκος οχημάτων ,ελλιπή οδική συμπεριφορά αλλά και τα σκορπισμένα εργοτάξια συνθέτουν ένα επικίνδυνο μείγμα που απειλεί κάθε δευτερόλεπτο τις ζωές των πολιτών και των οδηγών. Μπορεί το κυκλοφοριακό να μην είναι ένα καινούργιο θέμα συζήτησης ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής ατζέντας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις ώρες αιχμής και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες όπου τόσο οι πολίτες όσο και οι τουρίστες διέρχονται από το κέντρο της πόλης και τους βασικούς κεντρικούς δρόμους. Τα αυτοκίνητα πλέον έχουν αυξηθεί σε όγκο ενώ αν κάποιος κάνει μία βόλτα στο κέντρο της πόλης θα παρατηρήσει ότι από θαύμα δεν έχουμε καραμπόλες.
Σχεδόν όλες τις πλευρές των πεζοδρομίων έχουν καταλάβει σταθμευμένα αλλά και παροπλισμένα Ι.Χ και δίτροχα με αποτέλεσμα εκτός του ότι είναι επικίνδυνο για τους πεζούς ταυτόχρονα δείχνει και την αδυναμία της πόλης να μπορέσει να φιλοξενήσει όλο αυτό τον χείμαρρο οχημάτων.
Ένα ακόμη μεγάλο θέμα είναι η τρομακτική και εγκληματική ελλιπή οδική συμπεριφορά των οδηγών ,οι οποίοι οδηγούν σε τροχιά θανάτου με υποψήφια θύματα τα οποία δεν γνωρίζουν τι θα τους τύχει. Οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες , οι παραβιάσεις των σημάτων (κυρίως του stop) και η γενικότερη συμπεριφορά οδήγησης καθιστούν την πόλη της Καβάλας αυτή με τους χειρότερους οδηγούς. Αυτό φυσικά συμβαίνει σε όλη την χώρα και δεν μπορεί να θεωρηθεί η εξαίρεση στον κανόνα ,ωστόσο όμως οι αριθμοί των απανωτών τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων εντός και εκτός του αστικού μας ιστού δείχνουν ότι αυτό επαληθεύει τα παραπάνω.
Παράλληλα η μεγάλη αύξηση των οχημάτων θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αλληλένδετη και με την ραγδαία μείωση δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ ,με ποικίλα παράπονα από τους πολίτες να αναφέρονται καθημερινά. Προβλήματα που παρόλο τις ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων δεν καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν. Με αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος να χρησιμοποιεί τα αυτοκίνητα του ακόμα και για μια πολύ κοντινή απόσταση. Αυτό έχει επακόλουθο και την ανεπάρκεια των χώρων στάθμευσης που ούτε τα μισά αυτοκίνητα δεν μπορούν να φιλοξενήσουν. Οπότε και πάλι οι δρόμοι της πόλης δεν μπορούν να αποσυμφορηθούν αφού το παρκάρισμα σε πεζοδρόμια είναι λύση ανάγκης. Και θα πει κανείς είναι σωστό . Όχι αλλά αν η πολιτεία δεν μπορεί να φροντίσει να έχει τον έλεγχο της κυκλοφορίας τότε οι λύσεις αυτές είναι άμεσες και χωρίς πολύ σκέψη.
Συγχρόνως τα πολλαπλά εργοτάξια έχουν αναγκάσει και αγανακτήσει εμπόρους και πολίτες για διαφορετικούς και ευνόητους λόγους. Πέτρες χώματα ,σιδεροκατασκευές κ.α έχουν συνθέσει το απόλυτο χάος. Ναι όντως όλα αυτά γίνονται για καλό σκοπό και μελλοντικές αναβαθμίσεις της πόλης μας . Όμως εδώ έχει χαθεί κάθε έλεγχος με χρονοβόρες καθυστερήσεις και μια τραγική εικόνα για τον τουρισμό της πόλης που σίγουρα δημιουργούν κινδύνους και αρνητικές εντυπώσεις.
Εννοείται πως δεν ρίχνουμε πυρά στους εργατοϋπαλλήλους αλλά κυρίως στην γενική οργάνωση όπου κάποιοι είναι υπεύθυνοι για τα πόστα που βρίσκονται. Οι πεζοδρομήσεις που ακούμε ότι θα γίνουν είναι θετικό στοιχείο εν μέρει αλλά από την άλλη η νοοτροπία δύσκολα αλλάζει. Ας μην τα ρίχνουμε όλα στους υπεύθυνους η ατομική ευθύνη κάνει περίπατο για το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλους τους τομείς.
Επιπλέον ακούμε για δημιουργία περιμετρικής οδού , ηλεκτρονικό έλεγχο σταθμεύσεως και τροποποιήσεις στην κυκλοφορία αλλά τα ακούμε χρόνια… το αποτέλεσμα δεν δείχνει ότι κάτι αλλάζει αλλά κάτι που μένει στάσιμο. Μπορεί όντως όλα αυτά να είναι σχέδια που θα βοηθήσουν την πόλη της Καβάλας να έχει μια πιο θετική εικόνα στο κυκλοφοριακό ζήτημα ωστόσο αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί από την μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται σχεδιασμός και ουσιαστικές λύσεις ,χρειάζεται ατομική ευθύνη ,χρειάζεται οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια και όχι φόβο στην πόλη τους. Πάντως μέχρι στιγμής βλέπουμε μια σπασμένη γέφυρα εδώ και 3 χρόνια , φράξιμο δρόμων από φορτηγά ,ελλιπή σήμανση ,έλλειψη οδικής συμπεριφοράς, απουσία δημοτικής αστυνομίας και τροχαίας ,και παρατάσεις στις παρατάσεις.
Λύσεις υπάρχουν αλλά θα πρέπει να τις δώσουν αυτοί που έχουν κληθεί να τις δώσουν. Ο κίνδυνος είναι καθημερινά μπροστά μας ,ο φόβος έχει κυριαρχήσει τους πολίτες , τα εργοτάξια παραμένουν. Ο κόσμος διαβάζει αλλά κινδυνεύει και όλα αυτά είναι μακροπρόθεσμες υποσχέσεις που περιμένει να εκπληρωθούν.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας : (Παγίδες πεζών στην Καβάλα σελίδα Facebook)