Το 2021, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που είχε παραχωρήσει στο περιθώριο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει την σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, με στόχο την κάλυψη του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα για το σύνολο των καταναλωτών. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως το συγκεκριμένο μέτρο επρόκειτο να ισχύσει και για το 2022.
Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πάρα πολύ νερό στο αυλάκι, με τη “μεγαλύτερη ποσότητα νερού” να προέρχεται από αυτή την ιστορία με τα χρωματιστά τιμολόγια -τα οποία έχουν τόσο μα τόσο πολύ μπερδέψει τους καταναλωτές-,
αλλά ιδίως από τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ -αυξήσεις οι οποίες, σε συνδυασμό και με την γενικευμένη ακρίβεια “σε οτιδήποτε κινείται”, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση εκατομμύρια νοικοκυριά και επαγγελματίες σε ολόκληρη την χώρα.
Και ερχόμαστε στο σήμερα, με τον πρωθυπουργό (στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης 17 Ιουλίου 2024) να ανακοινώνει πως θα προχωρήσει σε επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (κάτι σαν “ΔΕΗ Pass” – και μιλάμε για έναν πολιτικό που, το 2019, κορόιδευε τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα επιδόματα που έδινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ),
και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει σήμερα πως:
- φταίει η Ουκρανία,
- φταίει η Ρουμανία,
- φταίει η Ουγγαρία,
- φταίει η πολύ μεγάλη ζήτηση ρεύματος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών,
- φταίει το ότι, εξαιτίας των ευρωπαϊκών κανονισμών, δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση έκτακτου μηχανισμού,
- φταίνε, με λίγα λόγια, όλες-όλοι-όλα (ακόμα και ο Χατζηπετρής)
και δεν φταίει η κυβέρνηση η οποία, έχοντας υποκύψει στις ορέξεις των μεγάλων ομίλων ενεργειακών παρόχων, απλά πετάει ένα ξεροκόμματο για να προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες πως νοιάζεται για αυτούς!
Με απλά λόγια, έχουμε μια “άγια”, αλάθητη και “φοβερή” κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να τα κάνει όλα σωστά αλλά δεν την αφήνουν…
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Για την ιστορία (και τους τύπους), τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης (με αρκετή καθυστέρηση, καθώς οι αυξήσεις στους λογαριασμούς καταγράφονται εδώ και πολλούς μήνες) ήταν τα εξής:
Το πρώτο μέτρο είναι η έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, η οποία είχε θεσπιστεί στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Αυτός ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον 2 μήνες, ήτοι Ιούλιο και Αύγουστο. Ο υπουργός δεν ανακοίνωσε το ακριβές κόστος καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο και θα πρέπει πρώτα να μετρηθεί το ύψος και στη συνέχεια θα προσδιοριστεί επακριβώς.Unmute
Το δεύτερο είναι η επιδότηση των νοικοκυριών για τους λογαριασμούς του Αυγούστου. Το πως και το πόσο θα καθοριστεί τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου καθώς το ΥΠΕΝ θέλει να γνωρίζει πως θα κινηθούν οι τιμές.
Τρίτον θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση με δεδομένο ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες της αγοράς και θα μπει πρόσθετη πρόνοια για εφαρμογή μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρεβλώσεων που μπορεί να έρχονται και να επανέρχονται και δεν αντιμετωπίζονται από την ευρωπαϊκή οδηγία.
Όπως εξήγησε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο θα είναι υπέρ του ταμείου ενεργειακής μετάβασης. Η διάρκεια του μέτρου θα είναι τουλάχιστον δίμηνη με μήνα αναφοράς τον Ιούλιο. Θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.