Στα ψιλά πέρασε η ομολογία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη πως, αν και οι λοιμωξιολόγοι είχαν εισηγηθεί υπέρ της επιβολής καραντίνας στην Θεσσαλονίκη πριν τις 26 Οκτωβρίου 2020 (ημέρα εορτασμού του Αγίου Δημητρίου), η κυβέρνηση αποφάσισε να αγνοήσει αυτήν την εισήγηση “από σεβασμό προς την Ορθοδοξία”.
Για την ακρίβεια, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε (στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ) τα εξής: «Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης… Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή»
Βέβαια δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο σε αυτή τη χώρα της “φαιδρά πορτοκαλέας” – για πολλούς και διάφορους λόγους. Όχι τόσο, όμως, διότι στη συνείδηση των περισσότερων συμπολιτών τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν χάσει την αξιοπιστία τους (είναι και αυτό, αλλά πολλές φορές “βολεύει” να ρίξουμε το φταίξιμο στα “κακά ΜΜΕ” και να απεμπολήσουμε τις δικές μας ευθύνες για το τι θεωρούμε “αξιόπιστα ΜΜΕ”), αλλά για διαφορετικό λόγο:
Διότι αν τυχόν τολμήσει κάποιος και πει κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ενάντιο (ή έστω διαφορετικό) στην θρησκεία, αυτομάτως χαρακτηρίζεται “άθεος”, “άπατρις” και “ανθέλληνας” (τα τελευταία χρόνια μπορεί να το χαρακτηρίσουν και ως “ΣΥΡΙΖΑίο” και “ισλαμολάγνο”).
Το πρόβλημα, βέβαια, σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η “μπάλα” δεν παίρνει μόνο αυτούς που είναι δεδηλωμένα άθεοι (που, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι λιγοστοί) αλλά -κυρίως- αυτούς που καυτηριάζουν και κριτικάρουν το πως ο κόσμος αντιλαμβάνεται την έννοια “θρησκεία”.
Διότι όταν ο περισσότερος κόσμος (υπάρχουν, φυσικά, και οι φωτεινές εξαιρέσεις) δείχνει να αντιλαμβάνεται πως η θρησκεία είναι “Πάμε 2-3 φορές τον χρόνο στην εκκλησία, ίσα ίσα να κάνουμε τις προσευχές μας και να προσκυνήσουμε την εικόνα, και φεύγουμε άρον άρον. Το κάναμε το καθήκον μας στον Χριστό, ας κάνουμε τώρα τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που δίδασκε“, κάτι δεν πάει καλά.
Ειδικά δε όταν τα αποκαλεί όλα αυτά “έθιμο” (άντε τώρα να του δώσεις να καταλάβει πως η θρησκεία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό έθιμο – είναι τρόπος ζωής).
Και όμως…όλοι αυτοί είναι που όχι απλά διαμαρτύρονται συνεχώς για τους κλειστούς ιερούς ναούς αλλά μιλάνε ακόμα και για “πόλεμο κατά της Ορθοδοξίας” (λες και μόνο στην Ελλάδα έχουμε κορωνοϊό) πίεσαν την εκκλησιαστική ηγεσία της χώρας (μια ηγεσία η οποία μέχρι τώρα –σε γενικές γραμμές– είχε δείξει αρκετά μεγάλη αυτοσυγκράτηση) σε τέτοιο βαθμό ώστε να προχωρήσει σε αυτό το μίνι-“αντάρτικο” ενάντια στα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού και να αποφασίσει να ανοίξουν οι ιεροί ναοί για τους πιστούς τα Θεοφάνια.
Και το θέμα δεν είναι αν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού (που ναι, τηρήθηκαν από τους ιερείς).
Το θέμα είναι πως, με αυτό τον τρόπο, με αυτό το “αντάρτικο”, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έστειλε σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία (που στενάζει κάτω από το 2ο lockdown) το μήνυμα πως την έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων της και πως θα κάνει αυτό που θέλει όποτε θέλει.
Ξεχνώντας, όμως, πως δεν κυβερνάει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αλλά η (εκλεγμένη από τον λαό, είτε μας αρέσει είτε όχι) κυβέρνηση. Ξεχνώντας, επίσης, πως στην περίπτωση που γίνει κάποια “στραβή” και εντοπιστούν νέα κρούσματα, το “ανάθεμα” δεν θα πέσει στην εκκλησία αλλά στην κυβέρνηση.
Αλήθεια, θα αρέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο αν αύριο βγουν οι εμπορικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα και πουν “Ανοίγουμε τα μαγαζιά μας και εμείς, αφού επιτρέψατε να ανοίξουν οι ιεροί ναοί”;
Εκτός και αν αυτός ήταν ο σκοπός της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: Να ξεκινήσει τη δική της “επανάσταση” απέναντι στο κράτος και να ξεσηκώσει όλους τους Έλληνες εις βάρος του κράτους.
Αν είναι έτσι, κανένα πρόβλημα – μαζί τους. Αλλά ας το ανακοινώσουν, ας το γνωστοποιήσουν (εκτός και αν περιμένουν την 25η Μαρτίου ώστε να συμπληρωθούν 2 αιώνες από την Ελληνική Επανάσταση).
Και όχι μόνο αυτό: ας κάνουν γνωστό το πώς από τη μια θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό, και από την άλλη θα μπορέσει να στηρίξει όλη (μα όλη) την κοινωνία που ζει καθημερινά με τον φόβο της πείνας, της ανεργίας και της ανέχειας.
Διότι μην περιμένετε να φύγει ο κορωνοϊός (και ο κάθε ιός) με τις προσευχές και τις μετάνοιες. Έχει αποτύχει αυτό το πράγμα, αιώνες τώρα. Και με τον λοιμό της αρχαίας Αθήνας (του 429 π.Χ.) απέτυχαν οι προσευχές, και με τον “Μαύρο Θάνατο” του 14ου αιώνα, και με την “Ισπανική Γρίπη” αλλά και με πολλές ασθένειες για τις οποίες, τελικά, καταλήξαμε να εμπιστευτούμε την επιστήμη (1).
Αυτά τα ολίγα…
Υ.Γ. 1: Η ομολογία του Άδωνι Γεωργιάδη δεν μπορεί, φυσικά, παρά να θεωρηθεί ένα ακόμα φιάσκο της κυβέρνησης -η οποία, ούσα “μεθυσμένη” από την επιτυχία του 1ου lockdown, έχει κυριολεκτικά “χάσει τα αυγά και τα πασχάλια”.
Και φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ωμή παραδοχή πως η δημόσια υγεία θυσιάστηκε στον βωμό της Ορθοδοξίας (ή, για να είμαστε λίγο πιο κυνικοί, στον βωμό του φόβου για χαμένες ψήφους από ένα σεβαστό κομμάτι της εκλογικής βάσης της ΝΔ)
Έχει να κάνει γενικότερα με την έλλειψη ψυχραιμίας από πλευράς πολλών κυβερνητικών στελεχών. Μια έλλειψη που γίνεται πια ολοένα και πιο φανερή –με μεγαλύτερο θύμα της την αγορά που δέχεται τα τελευταία χτυπήματα προτού ξεψυχήσει.
Αν ο κ. Γεωργιάδης (ο υπουργός Ανάπτυξης, μην το ξεχνάμε) είναι ευχαριστημένος με το ότι προτίμησε τον συνωστισμό στον Άγιο Δημήτριο από το να δώσει μια ικμάδα ελπίδας και ανάπτυξης στην ψυχορραγούσα αγορά, τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε οποιαδήποτε συζήτηση…
Υ.Γ. 2: Κούρασε, επίσης, η φλυαρία για το ότι “τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά και οι εκκλησίες όχι”. Κούρασε αυτή η φλυαρία με το ότι “στα σούπερ μάρκετ δεν κολλάει ο κορωνοϊός αλλά στην εκκλησία κολλάει”.
Παντού κολλάει, κυρίες και κύριοι, ο κορωνοϊός. Παντού. Και στα σούπερ μάρκετ και στις εκκλησίες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς (που ναι, έπρεπε να είχαν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα) και στις πλατείες και σε άλλους κλειστούς χώρους…παντού!
Θέλετε να τα κλείσουμε όλα; Κανένα πρόβλημα! Αλλά μετά μη τυχόν και παραπονεθείτε πως δεν έχουμε τρόφιμα για να φάμε. Διότι σε αυτή την περίπτωση θα σας πούμε το εξής απλό: “Στα σούπερ μάρκετ κολλάει ο κορωνοϊός. Για αυτό τα έχουμε κλειστά. Αυτό δεν ζητήσατε, κύριοι;”
(1) Αρκεί να σκεφτούμε μόνο αυτό: Όλα τα εμβόλια που κάνουμε από μικρή ηλικία -και δεν μιλάμε για το εμβόλιο του κορωνοϊού, αλλά για όλα τα άλλα- τα κάνουμε διότι, στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Άγγλος Έντουαρντ Τζένερ αγνόησε τον Κλήρο (που ισχυριζόταν ότι ο εμβολιασμός ήταν απεχθής πράξη και ενάντια στη θεϊκή θέληση) και προχώρησε κανονικά με τις έρευνες για το εμβόλιο κατά της ευλογιάς (που εκείνα τα χρόνια αποτελούσε πραγματική μάστιγα). Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν ο Τζένερ (η ανακάλυψή του οποίου θεωρείται ότι έσωσε περισσότερες ζωές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανακάλυψη) είχε υποκύψει στις αντιδράσεις του Κλήρου;