Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Ο…τηλεβόας: Ο δήμος Δοξάτου θα αναδείξει τα “Βήματα του Αποστόλου Παύλου” – Ο Δήμος Καβάλας… άφαντος!

Must Read

image_printΕκτύπωση

Τι και αν ο Απόστολος Παύλος πρωτοπάτησε το πόδι του στην Ευρώπη όταν βρέθηκε στην Καβάλα;

Τι και αν η διαδρομή που ακολούθησε ο “Απόστολος των Εθνών” για να μεταβεί ως τους Φιλίππους (τα γνωστά και ως “Βήματα του Αποστόλου Παύλου”) βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός των ορίων του δήμου Καβάλας;

Τι και αν ο τελικός του προορισμός (οι Φίλιπποι) και το Βαπτιστήριο της Λυδίας βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Καβάλας;

Φαίνεται πως για τον δήμο Καβάλας αυτά είναι “ψιλά γράμματα”, “λεπτομέρειες” με τις οποίες δεν αξίζει να ασχοληθεί.

Ένα, όμως, είναι το βέβαιο: πως στο δήμο Δοξάτου δεν έχουν την ίδια αντίληψη για τα “Βήματα του Αποστόλου Παύλου” – ακόμα και αν, από γεωγραφικής και διοικητικής άποψης, ο δήμος Δοξάτου δεν σχετίζεται ούτε κατ’ελάχιστον με τη διαδρομή αυτή!

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα (στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νομό Δράμας) πως εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Δοξάτου για την ανάδειξη των «βημάτων του Αποστόλου Παύλου, στον χώρο και στον χρόνο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας (στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον δήμαρχο Δοξάτου Θέμη Ζεκερίδη) ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πως «θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ (465.690,00 ευρώ) η δημιουργία ενός χώρου αφιερωμένου στον Απόστολο Παύλο, όπου με τη χρήση της τεχνολογίας πολυμέσων και σκηνογραφικές αναπαραστάσεις θα προβάλλεται η πορεία του Αποστόλου Παύλου από την Ταρσό της Κιλικίας, όπου γεννήθηκε, μέχρι τη Ρώμη, όπου και θανατώθηκε. Πέρα όμως από τα ιεραποστολικά βήματα στον χώρο, θα παρουσιάζεται η σημασία του έργου του στον χρόνο, από τις επιστολές του και την πορεία των εκκλησιών που ίδρυσε μέχρι τον απόηχο της διδασκαλίας του στον παγκόσμιο πολιτισμό και την τέχνη της βυζαντινής εποχής, της αναγέννησης αλλά και του 20ου αιώνα».

Καταρχάς, να πούμε “μπράβο” στο δήμο Δοξάτου που έτρεξε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εγκριθεί η χρηματοδότηση της πρότασής του. Εννοείται πως δεν έχουμε απολύτως τίποτα με τον δήμο Δοξάτου και τους διοικούντες του. Το ακριβώς αντίθετο: οφείλουμε να τους συγχαρούμε για την ενεργητικότητά τους και την πρόθεσή τους να αναδείξουν τη σημασία που έχει για τη Χριστιανοσύνη το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου -και, γιατί όχι, ακόμα και να προσελκύσουν παραθεριστές στο όνομα του “θρησκευτικού τουρισμού” (που τόσο ευαγγελιζόμαστε εδώ πέρα αλλά απλώς μένουμε στα “παχιά λόγια” και στις κούφιες υποσχέσεις).

Οφείλουμε, όμως, να αναρωτηθούμε τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος Καβάλας (και όλες οι δημοτικές του αρχές – και η σημερινή, του Θεόδωρου Μουριάδη, αλλά και οι προηγούμενες) για να αναδείξει τη διαδρομή αυτή και τη σημασία της για τον Χριστιανισμό.

Προφανώς στο δήμο Καβάλας και στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για τη διαδρομή αυτήούτε καν για το κομμάτι της αρχαίας Εγνατίας Οδού που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της Καβάλας (και το οποίο καθαρίζεται, κυριολεκτικά, μόνο όταν κυκλοφορήσουν δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο – και δυστυχώς για τους τοπάρχες μας, ουδείς τους μπορεί να μας διαψεύσει!)

Προφανώς στο δήμο Καβάλας και στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ενδιαφέρονται μεν για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων μόνο όταν αυτός σχετίζεται με το Φεστιβάλ Φιλίππων (αν και, πλέον, σχεδόν οι μισές του εκδηλώσεις διεξάγονται στην Καβάλα)!

Προφανώς στο δήμο Καβάλας και στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ έχουν άλλες προτεραιότητες όσον αφορά την ανάδειξη του τόπου μας – δεν εξηγείται διαφορετικά αυτή η αδιαφορία για αυτήν την τόσο σημαντική διαδρομή, για τα “Βήματα του Αποστόλου Παύλου”.

Προφανώς στο δήμο Καβάλας και στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ αρκούνται με το γεγονός πως το επιβατικό λιμάνι της Καβάλας έχει την ονομασία “Απόστολος Παύλος”!

Και το ερώτημα είναι πολύ απλό: Θα “ξυπνήσουμε”, έστω και αυτή την ώρα, από τον λήθαργο στον οποίο βρισκόμαστε ή θα συνεχίσουμε να “κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου” και να βλέπουμε “τα τρένα να περνάνε από μπροστά μας;”

Μάλλον ρητορικό το ερώτημα – αν όχι, ας το αποδείξουν με έργα (και όχι με λόγια και χαρούμενες φωτογραφίες)!

Όχι τίποτα άλλο, διότι με αυτήν την τόσο έκδηλη αδιαφορία άντε να δώσει κανείς άδικο σε όσους ευαγγελίζονται την ανεξαρτησία του πρώην δήμου Φιλίππων! Άντε να τους δώσει κανείς άδικο! Μπορούμε; Όχι βέβαια…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε διαβάσει για την Πολιτιστική Διαδρομή που προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την επωνυμία “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, Απόστολου των Εθνών” – μια διαδρομή υποψήφια για να ενταχθεί ως πολιτιστική διαδρομή διεθνούς πιστοποίησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Βέβαια, για να τα λέμε όλα, η ΠΚΜ δεν είναι η μοναδική περιφέρεια που συμμετέχει στη δημιουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής – συμμετέχουν και άλλες 5 περιφέρειες, μια εκ των οποίων είναι και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το ζήτημα, όμως, είναι πως (έστω και καθυστερημένα, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μονοπωλούσε το ενδιαφέρον για τα “Βήματα του Αποστόλου Παύλου”), η Περιφέρεια ΑΜΘ δείχνει να έχει ένα ενδιαφέρον για αυτή τη διαδρομή.

Ο δήμος Καβάλας;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2

Η πλάκα είναι πως, σύμφωνα με την τεκμηρίωση του έργου που εγκρίθηκε για το δήμο Δοξάτου, “στα όρια του δήμου [Δοξάτου] βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Ζυγάκτη, στα νερά του οποίου βαπτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, η Λυδία η Φιλιππησία!!!”

Όταν διαβάσαμε αυτήν την πρόταση, δεν γινόταν να μη θυμηθούμε τα όσα έλεγε, προ πενταετίας, ο τότε δήμαρχος Δοξάτου Δημήτρης Δαλακάκης όταν δήλωνε πως επρόκειτο να διεκδικήσει την κυριότητα του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων!

Θέλετε να σας τα θυμίσουμε; Κανένα πρόβλημα!

Συγκεκριμένα, ο κ. Δαλακάκης δήλωνε πως “ο βασικότερος λόγος για τη διεκδίκηση του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων ήταν ότι οι πηγές του ποταμού Ζυγάκτη, από τα νερά του οποίου τροφοδοτείται το Πηλοθεραπευτήριο, βρίσκονται στο δήμο Δοξάτου!”

Θυμόμαστε, τότε, πως η δήλωση αυτή είχε λοιδορηθεί από αρκετούς Καβαλιώτες – ακόμα και από την τότε πρόεδρο της “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” Αναστασία Ιωσηφίδου, η οποία είχε αρκεστεί να δηλώσει πως “όλο αυτό αναδεικνύει απλώς την τεράστια σημασία του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων”!

Έλα, όμως, που αυτή η δήλωση του κ. Δαλακάκη (που τότε θεωρήθηκε υπερβολική και κάπως “αστεία”) μετατρέπεται πλέον σε επίσημη θέση του ελληνικού κράτους – το οποίο αποδέχτηκε πλήρως τις θέσεις του δήμου Δοξάτου και, βάση αυτών, έδωσε την έγκριση για τη χρηματοδότηση του προαναφερθέντος έργου!

Μήπως, λοιπόν, σιγά σιγά να αρχίσουμε να αποχαιρετούμε και το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων; Προσωπικά δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση…

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

ΣΥΝΕΔΡΙΑ: 1o Εθνικό Επιστημονικό Συνέδριο «Αστική Βιωσιμότητα – Ιστορικές Πόλεις» στην Αρχαία Ολυμπία

Το Olympia Forum, το Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς το Ινστιτούτο Σύρου και το...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!