Πέρασαν 40 ημέρες από την ημέρα που ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος αποδήμησε εις Κύριον (την Κυριακή είναι και το επίσημο μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από την κοίμησή του) και η μέρα που θα οριστεί ο διάδοχος του δεν είναι πολύ μακριά -όλα δείχνουν πως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα μάθουμε ποιος θα είναι ο νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.
Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μερίδα του τοπικού τύπου αλλά και συμπολιτών να στηρίζουν την υποψηφιότητά του πατέρα Παύλου Κίτσου, ενός κληρικού που επί πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στα εκκλησιαστικά κεντήματα τα πράγματα του νομού. Το ότι υπάρχουν συμπολίτες που επιθυμούν να οριστεί ως μητροπολίτης ένας συγκεκριμένος κληρικός (τον οποίον, μάλιστα, γνωρίζουν οι ίδιοι τους από πρώτο χέρι) είναι απολύτως θεμιτό -άλλωστε, οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα προτίμησης προς κάποιον τον οποίον εκτιμούν για τη στάση του και το ποιμαντορικό του έργο.
Τελευταία όμως βλέπουμε να έχουν μπει στο παιχνίδι της υποστήριξης του πατέρα Παύλου Κίτσου και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο Νέστου εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη, ενώ και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί ένα αντίστοιχο ψήφισμα.
Μάλιστα το γεγονός ότι το ψήφισμα αυτό επρόκειτο αρχικά να εκδοθεί την περασμένη Δευτέρα -στη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου-, αλλά δεν εξεδόθη λόγω της επιθυμίας της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα να ληφθεί μια τέτοια απόφαση μετά το μνημόσυνο της Κυριακής προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης – η οποία κατηγόρησε την δημοτική αρχή για αναβλητικότητα και για υποχωρήσεις σε πιέσεις εκκλησιαστικών κύκλων.
Άποψή μας, πάντως, είναι ότι όλη αυτή η κινητοποίηση -ιδίως από πλευράς αυτοδιοικητικών φορέων- δεν είναι βέβαιο πως ωφελεί την υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη.
Βλέπετε, σε αντίθεση με ότι ισχύει για την εκλογή δημάρχων περιφερειαρχών βουλευτών και πρωθυπουργών, η εκκλησία διατηρεί την δική της στάση εδώ και πολλά χρόνια, με την Ιερά Σύνοδο να είναι αυτή που επιλέγει τους μητροπολίτες. Αυτό έκανε πάντα, αυτό πρόκειται να κάνει και τώρα. Ήδη μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν πληροφορηθεί τα όσα ακούγονται στην Καβάλα και έχουν ενοχληθεί από την όλη κίνηση υπέρ του αρχιμανδρίτη.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλο αυτό θα πρέπει να αλλάξει και θα πρέπει οι μητροπολίτες να εκλέγονται από το ποίμνιό τους (όπως ακριβώς γίνεται με τους δημάρχους). Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ναι μεν η Ιερά Σύνοδος είναι αυτή που θα έχει -επίσημα- τον τελευταίο λόγο, πλην όμως δεν είναι κακό να αφουγκραστούν τα μέλη της την θέληση του ποιμνίου.
Δεν διαφωνούμε με καμία από τις παραπάνω απόψεις. Αλλά καλό είναι να θυμόμαστε την ανακοίνωση που εξέδωσε, στις αρχές Αυγούστου, ο ίδιος ο αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσου, μια ανακοίνωση με την οποία ζητούσε να κατεβούν οι τόνοι -μιας και ήδη από την πρώτη κιόλας μέρα είχαν ακουστεί οι φωνές για την υποψηφιότητά του. Σε περίπτωση που δεν το θυμούνται κάποιοι, η ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής:
Κατ’ αυτάς τας ημέρας κυκλοφορούν εις τα ηλεκτρονικά διαδικτυακά μέσα προτάσεις περί πληρώσεως της έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, γεγονός το οποίον θεωρούμεν πρόωρον και ανείκοιον, καθότι το σκήνωμα του μακαριστού μας πατρός Μητροπολίτου Προκοπίου νωπόν κείται εν τω τάφω.
Φρονώ ότι η ποιμαίνουσα Εκκλησία μας καιρώ τω δέοντι και τη καθοδηγήσει του Αγίου Πνεύματος θα δώσει την ως Εκείνο κρίνει λύσιν.
Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσου μίλησε δημόσια για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του -από εκεί και πέρα, ο ίδιος του προτίμησε να ρίξει τους τόνους.
Μήπως, λοιπόν, πρέπει να γίνει και τώρα το ίδιο; Ιδίως από τους αυτοδιοικητικούς φορείς.