Ο…τηλεβόας: κ. Εριφυλλίδη δεν ξεκινάτε καλά!

Διαβάσαμε το πρωί της Τετάρτης 7 Ιουλίου 2021 δηλώσεις στις οποίες προχώρησε (στον ραδιοφωνικό σταθμό “Radio ENA 90.5 FM”) ο επικεφαλής του Ομίλου Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού Γιάννης Εριφυλλίδης (ο οποίος εδώ και καιρό προαλείφεται για δήμαρχος Καβάλας) σχετικά με τον πρώην δήμο Φιλίππων και δεν μπορούμε να μην τις σχολιάσουμε.

Για την ιστορία, ο κ. Εριφυλλίδης έθεσε θέμα απόσχισης της Δ.Ε. Φιλίππων, μέσω δημοψηφίσματος, αναφέροντας παράλληλα τα εξής:

Δεν κάνω αυτές τις δηλώσεις για να αρέσουν στους κατοίκους των Φιλίππων, λέω την πραγματικότητα. Και εάν ήμουν Δήμαρχος θα προχωρούσα σε δημοψήφισμα έτσι ώστε να μάθω εάν τελικά επιθυμούν ή όχι οι κάτοικοι των Φιλίππων να είναι στον Δήμο Καβάλας. Υπάρχουν τα νομικά μέτρα για να γίνει η απόσχιση, αρκεί να γίνει δημοψήφισμα.”

Επί αυτού έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

α) κ. Εριφυλλίδη η βασικότερη έγνοια των κατοίκων της Δ.Ε. Φιλίππων είναι η επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την καθημερινότητά τους. Το ποιος θα λύσει αυτά τα προβλήματα δεν τους ενδιαφέρει καθόλουτους αρκεί να τα λύσει αυτά τα προβλήματα (όπως και εδώ, στην Δ.Ε. Καβάλας).

Συνεπώς αυτή η δήλωσή σας μπορεί μεν να ακούγεται ωραία και δημοκρατικά στα αυτιά πολλών (ήδη βλέπουμε πως άρχισαν οι σχολιασμοί “χειροκροτητών” περί “ενεργού, ανατρεπτικού, μη συμβατικού δημάρχου”), αλλά επί της ουσίας είναι σαν να στέλνει το μήνυμα πως “Εγώ δεν μπορώ να τα λύσω τα προβλήματα του πρώην Δήμου Φιλίππων. Ας κάνουν ένα δημοψήφισμα και να πουν πως θέλουν να φύγουν, να αποσχιστούν και να λύσουν μόνοι τα προβλήματά τους. Έτσι θα ησυχάσω και εγώ.”

Και όσο να πει κανείς, το να θες να γίνεις δήμαρχος ενός ενιαίου δήμου και να αφήνεις σαφή υπονοούμενα πως δεν μπορείς να λύσεις τα προβλήματα ενός τμήματος του δήμου, δεν είναι δα και ότι καλύτερο για έναν υποψήφιο δήμαρχο.

β) Ένα παρεπόμενο της προηγούμενης παρατήρησης είναι και το εξής:

Αν ο κ. Εριφυλλίδης αφήνει από τώρα υπονοούμενα πως δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Δ.Ε. Φιλίππων, πόσο εύκολο θα είναι για τον ίδιο να πείσει τους κάτοικους της Δ.Ε. Καβάλας πως μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους;

Είναι ένα ερώτημα…

γ) Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε ποιες είναι οι σκέψεις του κ. Εριφυλλίδη για την Δ.Ε. Φιλίππων στην περίπτωση που αυτοί ψηφίσουν (στο δημοψήφισμα) πως θέλουν να μείνουν στον δήμο Καβάλας (είναι λίγο σαν το δημοψήφισμα του 2015). Μέχρι τώρα ο κ. Εριφυλλίδης έχει εκφραστεί για το ενδεχόμενο οι κάτοικοι της Δ.Ε. Φιλίππων να ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης. Αν, όμως, ψηφίσουν αρνητικά τότε ο κ. Εριφυλλίδης θα κληθεί να τους διοικήσει και να λύσει τα προβλήματά τους. Επ’αυτού τι;

δ) Καλό θα είναι, κ. Εριφυλλίδη, να έχετε υπόψη πως στην περίπτωση που το δημοψήφισμα “δείξει” απόσχιση θα πρέπει ο δήμος Καβάλας να επιστρέψει στον δήμο Φιλίππων τον εξοπλισμό (οχήματα, υλικά, γραφεία, χρήματα κλπ.) που παρέλαβε κατά τη συγχώνευσή τους στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Με δεδομένο πως ότι είναι να γίνει θα γίνει μετά το 2023 (οπότε και θα γίνουν εκλογές), και με δεδομένο πως -όπως αναφέρατε σε σχόλια στα social media- θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί μια μεγάλη συζήτηση προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως οι κάτοικοι του πρώην δήμου Φιλίππων για όλα τα ενδεχόμενα, θα πρέπει να θεωρήσουμε βέβαιο πως οποιοδήποτε δημοψήφισμα δεν θα διεξαχθεί πριν το 2024, ίσως και 2025.

Με απλά λόγια, θα έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τη συγχώνευση – ένα χρονικό διάστημα στο οποίο πολλά από αυτά που παραδόθηκαν στον ενιαίο δήμο Καβάλας (και θα πρέπει να επιστραφούν στον δήμο Φιλίππων) είτε έχουν καταστραφεί είτε ακόμα και χαθεί! Σε μια τέτοια περίπτωση, ο δήμος Καβάλας από πού θα βρει ότι χρειάζεται να επιστραφεί στον δήμο Φιλίππων; Έχετε σκεφτεί, μήπως, πως το κόστος της απόσχισης μπορεί να είναι μεγάλο και δυσβάσταχτο για να το αντέξετε;

Είναι ένα ερώτημα…

ε) Και τέλος, καλό θα είναι όσοι ονειρεύονται την απόσχιση του πρώην δήμου Φιλίππων να παρουσιάσουν στους κατοίκους του πρώην δήμου Φιλίππων ένα συγκεκριμένο, σαφές, μετρήσιμο και σοβαρό σχέδιο για το τι θα κάνουν την επόμενη ημέρα. Διότι καλά τα πυροτεχνήματα και οι κορώνες περί “υποδούλωσης” και “ανεξαρτησίας”, αλλά το ζήτημα για τους πολίτες παραμένει ένα και εξαιρετικά απλό: να επιλύονται τα προβλήματά τους.

Και αν λάβουμε υπόψη το τι έχει παρουσιαστεί ως τώρα, το μόνο που μπορούμε να αισθανθούμε είναι “απέραντη θλίψη”.

Διαβάζαμε, τις τελευταίες ώρες, ένα άρθρο που είχαμε γράψει πριν από 4 χρόνια (μέσα από τον “Τηλεβόα”) με τίτλο “Αλύτρωτος φιλιππισμός” (πατήστε εδώ). Σας συστήνουμε, κ. Εριφυλλίδη, να το διαβάσετε προσεκτικά(*) και να μας πείτε αν από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει κάτι, αν από τότε μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί έστω και ένα σοβαρό σχέδιο για το πώς θα πορευτεί την επόμενη ημέρα ο δήμος Φιλίππων.

Για να σας βοηθήσουμε, θα σας δώσουμε μια απάντηση: απολύτως τίποτα! Μόνο κούφια λόγια, μόνο θεωρίες και μεγάλες κουβέντες.

Δεν μας πιστεύετε; Δοκιμάστε και θα δείτε…

Εν κατακλείδι

Εν κατακλείδι, το μόνο που μπορούμε να πούμε στον κ. Εριφυλλίδη είναι να αφήσει τα πυροτεχνήματα και τα ωραία, παχιά λόγια, να στρωθεί στη δουλειά και να δείξει στους κατοίκους του πρώην δήμου Φιλίππων πως αυτός θα είναι ο αυτοδιοικητικός που θα λύσει τα προβλήματά τους, που θα πετύχει εκεί που ο Κωστής Σιμιτσής, η Δήμητρα Τσανάκα και ο Θόδωρος Μουριάδης απέτυχαν.

Είναι πολύ απλό. Ίσως όμως για αυτό και φαντάζει τόσο δύσκολο…

Από τη στιγμή, βλέπετε, που ξεκινάμε με αυτές τις θέσεις και απόψεις, μάλλον δεν ξεκινάμε καλά…ελπίζουμε και ευχόμαστε να διαψευστούμε, αλλά δεν τα βλέπουμε καλά τα πράγματα…


(*) κ. Εριφυλλίδη μπορείτε, αν θέλετε, να προσπεράσετε το γεγονός ότι, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας (εδώ και πολλά χρόνια) να καταστήσουμε ως σοβαρό συνομιλητή την “Πρωτοβουλία Φιλίππων” (που δηλώνει πως επιθυμεί την απόσχιση του πρώην δήμου Φιλίππων), το μόνο που λάβαμε ως αντιμετώπιση ήταν αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και εντελώς υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί (στο στυλ “οι καλοί Φιλιππήσιοι και οι κακοί Καβαλιώτες” – έχουν ειπωθεί και άλλα, όμως δεν είναι της παρούσης).

Δεν έχει καμία σημασία όλο αυτό. Εστιάστε στην ουσία. Και η ουσία είναι μια: να λύνονται τα προβλήματα των κατοίκων. Όλα τα υπόλοιπα είναι “να’χαμε να λέγαμε”…